Zwanger en vis eten

Zwanger en vis eten Vis is gezond, en dit geldt nog meer voor zwangere vrouwen. Toch eten zwangere vrouwen vaak te weinig vis. Er bestaan namelijk vele misvattingen over het eten van vis tijdens de zwangerschap, waardoor sommige visgerechten gemeden worden. Hierdoor missen sommige vrouwen niet alleen een heerlijk stukje vis, maar ook een aantal belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van de ongeboren baby.

Vis eten tijdens de zwangerschap

Gemiddeld eet een Nederlander een keer in de drie weken vis. Dit is erg weinig, aangezien er wordt aanbevolen om twee keer in de week vis te eten. Uit peilingen van het Nederlands Visbureau blijkt zelfs dat 20 procent van de Nederlanders helemaal geen vis eet! Belgen doen het al een stuk beter en eten gemiddeld ongeveer drie keer zoveel vis als een Nederlander. Maar hoe zit het met de visconsumptie onder de zwangere vrouwen? Volgens cijfers eet 90 procent van deze groep minder dan de aanbevolen hoeveelheid vis. De visconsumptie onder de zwangere vrouwen is waarschijnlijk zo laag vanwege de vele misverstanden over vis eten tijdens de zwangerschap.

Misvattingen over vis tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen laten onnodig vis staan tijdens de zwangerschap omdat ze denken dat dit een gevaar kan vormen voor de ongeboren baby. Ze worden bang gemaakt met verhalen over listeria besmettingen, parasieten en zware metalen. Het is natuurlijk waar dat er opgepast moet worden met voorverpakte vis en roofvissen, maar door de vele waarschuwingen ontstaan er ook veel misvattingen. Een aantal misvattingen zijn bijvoorbeeld:
  • Verse Sushi of Sashimi. Veel zwangere vrouwen denken dat ze geen rauwe vis mogen vanwege bacteriën en parasieten. In Nederland is het echter verplicht op vis die rauw geconsumeerd kan worden van te voren in te vriezen zodat alle parasieten dood zijn. Ook bevat rauwe vis die echt vers is nauwelijks slechte bacteriën.
  • Verse haring van de visboer. Verse haring van de visboer is gezouten en wordt kort bewaard waardoor ook bij deze vis de kans op bacteriën minimaal is.
Het is jammer als vrouwen deze vis laten staan, omdat vis tijdens de zwangerschap juist heel veel gezondheidsvoordelen heeft

Vis is gezond

Het is bij velen bekend dat vis gezond is. Maar zwangere vrouwen hebben het extra hard nodig, omdat voor de ontwikkeling van het kind extra voedingsstoffen nodig zijn.

Goede vetten

Met name vette vis als zalm, haring, makreel en paling bevatten goede vetten. Deze goede vetten bestaan uit essentiële vetzuren, dat zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze moeten daardoor uit de voeding gehaald worden. Deze essentiële vetzuren zoals DHA en EPA, zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de ongeboren baby. Vis is vrijwel de enige bron waaruit deze vetten gehaald kunnen worden. Dat maakt het dus noodzakelijk om vette vis te eten tijdens je zwangerschap.

Vitamines

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines. Deze vitamines zijn namelijk nodig voor de ontwikkeling van het kind. Vis, en met name vette vis, bevat vitamines waar een verhoogde behoefte aan is. Het gaat dan om vitamine A, D en B12. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de ogen en de huid. Hierdoor wordt voor zwangere vrouwen geadviseerd de inname van vitamine A te verhogen van 800 microgram naar 1000 microgram per dag. Vitamine D is onmisbaar voor de opbouw van het skelet, tijdens de zwangerschap is de aanbevolen hoeveelheid vitamine D zelfs verdubbeld! Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Ook van deze vitamine is de behoefte verhoogd.

Mineralen

Vis levert onder andere de mineralen zink, jodium en selenium. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan deze mineralen. Zink is voornamelijk nodig voor de groei van de foetus en speelt een rol bij de smaak, reuk en gezichtsvermogen. Selenium speelt een rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Maar wat vooral een belangrijk en uniek mineraal in vis is, is jodium. Jodium is een onmisbaar mineraal voor een goedwerkende schildklier en tevens een mineraal waar vele een tekort aan hebben. Hierdoor is het vaak aan keukenzout toegevoegd. Zout moet zeker door zwangere vrouwen met een verhoogde bloeddruk zoveel mogelijk gemeden worden. Vis biedt dan wat betreft de jodium inname een uitkomst, doordat het het enige voedingsmiddel is waarin jodium van nature voorkomt.

Verminderde risico's op complicaties

Tenslotte geven verschillende onderzoeken naar de visconsumptie onder zwangere vrouwen aan dat het de kans op bepaalde complicaties tijdens de zwangerschap kan helpen verminderen. Zo is uit een Deense studie gebleken dat het eten van een ruime hoeveelheid vis aan het begin van de zwangerschap het risico op vroegtijdige geboorte en een laag geboortegewicht kan verlagen. Uit een ander Brits onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen die minder dan twee keer per week vis eten meer kans hebben op een baby met een ontwikkelingsachterstand dan vrouwen die meer vis eten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Zwanger: Vitamines, mineralen en foliumzuurZwanger: Vitamines, mineralen en foliumzuurVitamines en mineralen maken ons lichaam niet of onvoldoende zelf aan. Toch zijn ze onmisbaar. Deze chemische verbinding…
Voedsel en zwangerschapVoedsel en zwangerschapAls je zwanger bent moet je altijd rekening houden met wat je wel mag eten en wat niet. Ook heeft tijdens de zwangerscha…

Zwanger: HELLP-syndroom verschijnselenZwanger: HELLP-syndroom verschijnselenHet HELLP-syndroom is de acute vorm van zwangerschapsvergiftiging en kan zeer ernstige gevolgen hebben. De lever werkt n…
Zwanger: 40 weken en bevallingZwanger: 40 weken en bevalling40 weken zwanger. Als je 40 weken zwanger bent dan hoop je dat de baby heel snel geboren wordt. Je hebt de uitgerekende…
Bronnen en referenties
  • http://www.verloskundigenwateringen.nl/wateringen/tips/vis-en-zwangerschap/
  • http://www.sebastian-handsterilizer.nl/page/949/geen-limiet-aan-visconsumptie-zwangere-vrouwen.html
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 30-11-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.