Voedsel en zwangerschap
Als je zwanger bent moet je altijd rekening houden met wat je wel mag eten en wat niet. Ook heeft tijdens de zwangerschap je lichaam extra voedingstoffen nodig, maar wat zijn nou die voedingsstoffen en wat mag je juist niet eten?
Welke producten en voedingstoffen heb je tijdens je zwangerschap nodig en welke producten en voedingsstoffen moet je nu vermijden voor de ontwikkeling van je baby? Als je zwanger bent, haalt je spijsvertering extra voedingsstoffen uit het eten dan normaal. Het voorziet hiermee de baby van die voedingsstoffen, die de baby nu zo hard nodig heeft.
Wat mag je extra hebben tijdens je zwangerschap?
Vitamine C
Dit helpt je baby de weerstand te verhogen en helpt je lichaam extra ijzer op te nemen. Vitamine C zit onder andere in producten als citrusvruchten, kiwi, aardbeien en verse groentes.
Foliumzuur
Dit is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van zenuwstelsel. Ook voorkom je afwijkingen zoals een open ruggetje (spina bifida). Foliumzuur zit onder andere in spinazie, broccoli en peulvruchten. Er wordt aangeraden extra foliumzuur te slikken.
IJzer
Ijzer heb je nodig, omdat je lichaam in een zwangerschap extra bloed aan moet maken. Ijzer zit onder andere in eieren, peulvruchten, gedroogd fruit en noten.
Vitamine D
Vanaf de derde maand is vitamine D belangrijk, het helpt de baby's beenderen sterker te maken en meer ijzer uit voeding te halen.
Wat juist niet eten tijdens zwangerschap
Lever
Hier kan een grote hoeveel vitamine A in voorkomen. Vitamine A kan zorgen voor extra kans op een afwijking.
Rauw vlees
Rauw vlees kan parasieteitjes bevatten. Als je dat eet kan je baby besmet raken en is een kans op vroeggeboorte of doodgeboren groter. Producten met rauw vlees is bijvoorbeeld filet American maar natuurlijk ook tartaar of niet goed doorbakken biefstuk.
Brie en camembert
Dit zijn producten die het listeriabacterie bevatten en kan een infectie listerose veroorzaken wat kan lijden tot een miskraam of ziek kind. Eet vooral producten die minder vocht bevatten zodat de bacterie daar niet in kan groeien.
Pas ook op tijdens de zwangerschap
Zout
Pas altijd op met zout, zout zorgt voor een hogere bloeddruk en kan dus ook schadelijk zijn voor het kind. Wil je toch graag het eten wat smakelijker, gebruik dan een klein beetje zeezout of kerrie, peper, tuinkruiden of gember.
Eten wassen / bereiden
Tijdens de zwangerschap moet je eten altijd goed wassen, koken of bakken.
Hoeveelhedentabel
Tabel voor de hoeveelheden die je ongeveer moet eten:
Product | hoeveelheid |
brood | 5-7 sneetjes |
aardappelen | 3 tot 5 stuks |
groente | 3 tot 4 lepels |
fruit | 2 stuks |
melk of melk producten | 2 tot 3 glazen |
kaas | 1 tot 2 plak |
vlees,kip,vis,ei | 100 gram |
vleeswaren | 1 tot plakjes |
halvarine op brood | 5 gram |
margarine of olie | 15 gram |
vocht | 1,5 liter |
Let ook op
Als je zwanger bent en je rookt: stop met roken. Je baby ademt dit ook in. Vermijd alcohol en zorg tevens voor niet te veel stress in je leven.