Zwanger en haring
Haring is een populaire vissoort die op veel verschillende wijzen gegeten wordt. Vanwege de vitamine en goede vetten is haring ook nog eens heel gezond, en daardoor zeer geschikt voor zwangere vrouwen. Haring draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de hersenen van de baby en de vitamine D uit haring zorgt voor een goed skelet. Hoewel de meeste haring veilig is voor zwangere vrouwen, zijn er toch enkele uitzonderingen.
Haring bereidingen
Haring is een zilverkleurige vis die veel voorkomt op het Noordelijk halfrond. Ook in de Noordzee wordt haring gevangen. Er zijn verschillende bereidingen voor de haring:
Maatjesharing of Hollandse Nieuwe
Dit is vette jonge haring die wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. Door het kaken en het zouten gaart de vis, waardoor de haring in feite niet rauw is. De haring moet altijd ingevroren zijn geweest, om eventuele parasieten zoals de haringworm, te bestrijden.
Zure haring
Deze haring wordt ingelegd in azijn met kruiden. Voor zure haring worden de magere haringen gebruikt, die niet geschikt zijn voor maatjesharing. Zure haring is lang houdbaar.
Rolmops
Rolmops is een gefileerde zure haring die om een augurk gerold is.
Panharing
Deze haring wordt gezouten en gebakken.
Bokking of gerookte haring
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de stoombokking en de spekbokking. De eerste variant is warm gerookt en gestoomd en de tweede variant is koud gerookt. De spekbokking wordt meestal gemaakt van de vetste haring die in juli, augustus of september gevangen is.
Kipper
Deze haring is hetzelfde als een stoombokking. Het verschil is dat deze opengeklapt gerookt is.
Surströmming
Surströmming is een Zweedse specialiteit waarbij de haring gepekeld en gefermenteerd wordt. De haring wordt hierna ingeblikt, terwijl ze nagisten in het blik. De haring heeft een zeer sterke geur die door de meeste mensen als onaangenaam wordt ervaren.
Hollandse nieuwe
Haring is onder de Nederlanders een geliefde vis. Vooral de Hollandse nieuwe of de maatjesharing is een typisch Nederlandse bereiding. Hollandse nieuwe is de vette jonge haring die in de maanden mei tot en met september gevangen en verkocht wordt. De haring eet in het voorjaar veel plankton waardoor deze extra vet is. Hollandse nieuwe heeft dan ook minimaal een vetgehalte van 16 procent. Maatjesharing is hetzelfde als Hollandse nieuwe, alleen mag deze ook buiten de boven genoemde maanden verkocht worden. Ook de haring die in de maanden mei tot en met september verkocht worden, maar niet in dat zelfde jaar gevangen zijn, mag geen Hollandse nieuwe heten en wordt daarom vaak aangeduid met maatjesharing.
Zwanger en haring
Of er haring gegeten kan worden tijdens de zwangerschap, is grotendeels afhankelijk van de bereiding. Dit komt doordat een aantal
bacteriën en parasieten gevaarlijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Voor haring geldt dat de soorten die lang in de koeling bewaard kunnen worden, zoals spekbokking, meer kans hebben op besmetting met Listeria. De Listeria bacterie kan het ongeboren kind via de placenta bereiken en daardoor ernstige complicaties tijdens de zwangerschap veroorzaken. Ook kan haring de haringworm bevatten. Dit is een parasiet die bij de mens kan zorgen voor darmontstekingen. Symptomen zijn hevige buikpijn. Er zijn manieren om de haringworm en Listeria te doden, waardoor deze geen schade meer kunnen aanrichten. De haringworm wordt gedood door voldoende invriezen, verhitten en verzuren en Listeria door voldoende verhitting, verzuring of zouten.
Welke haring is veilig voor zwangere vrouwen?
Haring die minimaal een etmaal bij -20 graden ingevroren is geweest, en vers wordt gegeten, is veilig, omdat de haringworm is gedood en Listeria nog onvoldoende kans heeft gehad om tot grote hoeveelheden uit te groeien. Als deze haring langer bewaard wordt, door bijvoorbeeld gasverpakken of koud roken, is deze minder veilig door een toenemende lans op groei van de Listeria bacterie. Ook visboeren kunnen 'verse haring' al langer bewaard hebben of bijvoorbeeld uit een gasverpakking hebben gehaald, waardoor het verstandig is om altijd na te vragen of de haring ook echt vers is. Verder is haring die voor consumptie verhit wordt veilig. Dit is bijvoorbeeld stoombokking, kipper of panharing. Tenslotte is haring die in het zuur gelegd is ook veilig. Voorbeelden zijn zure haring, rolmops en surströmming. Het zuur heeft een conserverende werking waardoor Listeria en de haringworm geen kans krijgen om te groeien. In de onderstaande tabel staat een overzicht van de soorten haring die wel en niet tijdens de zwangerschap gegeten kunnen worden.
Veilig | Onveilig |
Verse Hollandse nieuwe of maatjesharing | Gas- of vacuümverpakte Hollandse nieuwe of maatjesharing |
Stoombokking | Spekbokking |
Zure haring en rolmops | |
Surströmming | |
Kipper | |
Panharing | |
Lees verder