Kun je je haar verven als je zwanger bent?

Kun je je haar verven als je zwanger bent? Veel vrouwen houden van een ander kleurtje in hun haar, maar wat nou als je zwanger bent. Is het dan wel handig om je haar te verven? Als zwangere vrouw wil je er natuurlijk ook leuk uitzien en veel uitgroei staat niet zo mooi. Maar je voelt je verantwoordelijk voor het leven dat in je groeit en wilt dat alles goed verloopt. In dit artikel vind je tips van kappers en andere zwangere vrouwen. Uiteindelijk is het aan jou of jij je haar durft te verven tijdens je zwangerschap of niet!

Schadelijke stoffen?

De stoffen in haarverf kunnen als schadelijk worden gezien, maar tegenwoordig zit er in haarverf minder tot geen ammoniak. Dit stofje wordt vaak als schadelijk gezien. Blonderen wordt soms afgeraden, omdat daar waterstofperoxide in zit. Ook dit stofje ziet men als een schadelijke stof, het verschil is dat waterstofperoxide je haar lichter maakt. Sommige kappers raden zwangere vrouwen aan om waterstofperoxide met een lager percentage te gebruiken, bijvoorbeeld 6%.

Waarom schadelijk?

Eigenlijk zijn er geen negatieve effecten van haar verven tijdens de zwangerschap bekend. Soms wordt er wel geadviseerd door artsen dat het niet handig is om je haar te verven, doordat je de stoffen kunt inademen. Of de stoffen zouden via je hoofdhuid de bloedbaan indringen. Bepaalde vrouwen kiezen er dan ook voor om alleen highlights te laten zetten, omdat de verf niet op de hoofdhuid wordt aangebracht.

Zwangere sterren en haarverf

Bekende sterren verdienen geld door hun uiterlijk en zij besteden hier veel aandacht aan. Vaak lees je over Amerikaanse sterren dat ze negatieve reacties krijgen als zij hun haar verven tijdens de zwangerschap. Van deze sterren hoor je dan als tegenreactie dat zij hun haar niet met ammoniak verven. Snooki van Jersey Shore zei in een interview bijvoorbeeld dat zij organische haarverf met natuurlijke ingrediënten heeft gebruikt tijdens haar zwangerschap. Je kunt hierbij denken aan henna. Kourtney Kardashian gaf aan dat zij alleen highlights heeft laten zetten en dit niet bij haar haarwortels is aangebracht. Zo zou het niet schadelijk zijn volgens haar.

Er zijn ook bekende moeders die het haar niet verven: Kate Middleton heeft tijdens de zwangerschap van haar tweede kind haar haar niet geverfd. Zij is enkele dagen na de zwangerschap nog gespot met de uitgroei van haar grijze haren.

Niet meer verven

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je haar toch niet te verven. Wanneer je zwanger probeert te worden, is het wellicht al handig om na te denken over je kapsel. Je kunt van te voren ervoor kiezen om je natuurlijke haarkleur te behouden. Zo heb je een kapsel dat je niet veel hoeft bij te werken. Natuurlijk kun je wel allerlei andere kanten op met je haar. Steek je haar bijvoorbeeld eens op of laat een pony knippen.

Haar verven en hormonen

Zwangerschapshormonen

Er wordt weleens gezegd dat je haar verandert door zwangerschapshormonen. Het zou dan ook zo kunnen zijn dat haarverf minder goed pakt of dat de kleur anders uitpakt. De structuur van je haar kan wel degelijk veranderen als je zwanger bent. Bij vrouwen kan het haar voller worden door de hormonen of je kunt last krijgen van dunner haar en haaruitval. Het is dus altijd handig om de haarverf eerst te testen op een pluk haar en te bekijken hoe het haar reageert of de verf.

Er zijn zwangere vrouwen die hun haar hebben geverfd en aangeven dat de kleur hetzelfde uitpakt. Maar er zijn ook zwangere vrouwen die ineens erg misselijk worden van de geur van haarverf. Dus dit kun je ook in overweging nemen bij het verven van je haar.

Haar verven als je haar vettig is

Misschien heb je snel last van een vette hoofdhuid of het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap ineens een vettere hoofdhuid hebt. Je kunt je haar in ieder geval ook verven als je snel vet haar hebt. Vaak staat er op de verpakking van haarverf dat je de verf liever kunt aanbrengen op ongewassen haar. Ook kappers geven vaak aan dat je het haar liever niet kunt wassen wanneer je je haar gaat verven. Dus je haar verven als je haar vettig is, kan gewoon. Er wordt zelfs gezegd dat de verf beter pakt.

Haar verven als je ongesteld bent

Soms hoor je dat je je haar liever niet kunt verven als je ongesteld bent. Je hormonen zouden dan (net zoals bij zwangerschap) effect hebben op je haar en de verf pakt hierdoor minder goed. Er is geen onderzoek hiernaar gedaan. Dus je kunt proberen om je haar te verven als je ongesteld bent. Waarschijnlijk zal de verf gewoon goed pakken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwanger worden: kansen en cijfersZwanger worden: kansen en cijfersHoe snel een vrouw zwanger raakt en wat de kans op een miskraam is, zijn afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vr…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…

Zwanger en zoutZwanger en zoutEen overmatig gebruik van zout kan beter vermeden worden tijdens de zwangerschap. Zout kan namelijk voor vervelende bijw…
Zwanger en haringZwanger en haringHaring is een populaire vissoort die op veel verschillende wijzen gegeten wordt. Vanwege de vitamine en goede vetten is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://www.allure.com/beauty-trends/blogs/daily-beauty-reporter/2012/04/pregnant-women-who-dye-their-hair.html
  • http://www.kapsels.net/haarvragen/zwanger.htm
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 24-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.