Gekleurd of chemisch behandeld haar verzorgen

Gekleurd of chemisch behandeld haar verzorgen Je haar kleuren, permanenten of straighten, kan je een totaal nieuwe look geven. Maar om je haar mooi te behouden is het van belang je haar goed te verzorgen. Gekleurd of chemisch behandeld haar heeft namelijk meer verzorging nodig dan natuurlijk haar. Hier kun je lezen hoe je je haarkleur mooi behoudt en hoe je je haar gezond kunt houden.

Gekleurd haar

Als je ervoor hebt gekozen je haar te verven kan dit je huidskleur mooi naar voren brengen. Maar na verloop van tijd kan de kleur er dof uit gaan zien. Verder wordt je haar wat poreuzer dan normaal. Dit komt doordat de moleculen zich in de haarschacht ‘nestelen’ om het haar werkelijk een andere kleur te geven. Door je haar te kleuren wordt je haar wat droger en voelt meestal ruw aan na het kleuren.

Producten

Shampoo & conditioner

Als je hebt gekozen om je haar te verven in rode of gouden tinten, dan weet je waarschijnlijk van te voren dat deze levendige kleuren sneller hun felheid verliezen dan andere haarkleuren. In dit geval kun je wat extra protectie gebruiken. Om je nieuwe haarkleur zo lang mogelijk te behouden, kun je een shampoo voor gekleurd haar gebruiken in combinatie met een conditioner voor gekleurd haar. Als je highlights in je haar hebt, zijn er ook speciale shampoos voor haar met highlights. Belangrijk om te onthouden is, dat je je haar pas wast wanneer het vies is om je kleur zo lang mogelijk te behouden en het haar niet droger te maken.

Haarmasker

Haarmaskers zijn er voor allerlei haarsoorten, zo ook voor gekleurd haar. Het is aan te raden haarmaskers niet te vaak te gebruiken, omdat het haar anders verzwaart.

Serum of haarcrème

Verder is het belangrijk om te weten welke structuur je haar heeft. Heb je natuurlijk steil haar dan past een haarcrème beter bij je. Als je natuurlijk krullend haar hebt is een serum beter.

Kam met grove tanden / Bron: Deborahmiller56, PixabayKam met grove tanden / Bron: Deborahmiller56, Pixabay
Zonbeschermende producten:
Een ander probleem is dat zon je haar een andere kleur kan geven. Sommige shampoos voor gekleurd haar hebben ook een UV filter. Dat is dus extra handig! Ook zijn er serums met een UV filter of haarsprays.

Kam met grove tanden

Omdat je haar poreus is, kun je het liever kammen met een kam met grove tanden.

Regelmatig knippen

Laat je haar ongeveer om de drie maanden knippen, zodat je geen last krijgt van dode haarpunten. En probeer alleen de uitgroei bij te verven om je haar niet nog meer te beschadigen.

Gestraight of gepermanent haar

Met verven beschadig je niet alleen je haar. Ook het haar permanenten voor krullen (of golven) of stijlen door straightening. Dit soort behandelingen staan er bekend om dat ze je haar beschadigen. Vaak zijn deze behandelingen ook wat agressiever dan het kleuren van je haar en je haar wordt poreus en kwetsbaar ervan. Dus het is belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan chemisch behandeld haar. Dit hoeft er eigenlijk niet bij worden gezegd, maar een combinatie van permanent en verf is erg slecht voor je haar en niet aan te raden.

Producten

Shampoo & conditioner

Kies een shampoo die er zacht en voedend is voor je haar of ga op zoek naar een shampoo speciaal voor chemisch behandeld haar. Je kunt je haar ook af en toe met babyshampoo wassen, omdat dit soort shampoos meestal erg mild voor het haar zijn. Was je haar zeker niet te vaak, hierdoor droogt het uit. Hoe voedend je shampoo ook mag zijn. Heb je je haar gestraight? Dan kun je ook een conditioner voor steil haar gebruiken, dan wordt je haar extra glad. Voor een permanent geldt hetzelfde. Als je een conditioner voor gekruld haar gebruikt, gaat je haar mooi krullen. Verder is het belangrijk dat je gepermanent haar na het wassen niet droog wrijft. Wikkel er alleen een baddoek overheen dat zorgt ervoor dat je krullen niet pluizig worden.

Haarmasker

Als je haar erg droog aanvoelt, kun je één keer per twee weken een proteïnerijke haarmasker aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat er vocht wordt ingebracht in je haar en brengt de elasticiteit van je haar terug.

Serum, haarwax of haarcrème

Gebruik altijd een serum als je je haar hebt gewassen. Als je je haar föhnt breng je altijd eerst de serum aan voordat je je haar föhnt. Dit voorkomt dat het haar pluizig wordt. Breng ook eens een bezoekje aan een ‘afro winkel’ voor allerlei serums, haarwax, haaroliën etc. Ook hebben ze allerlei speciale producten voor gestraight of gepermanent haar.

Regelmatige knipbeurt / Bron: Kaleido-dp, PixabayRegelmatige knipbeurt / Bron: Kaleido-dp, Pixabay
Kam met grove tanden
Omdat je haar beschadigd is, kun je het liever kammen met een kam met grove tanden. Als je je haar hebt gepermanent is dit sowieso beter, want door een borstel gaat je haar meestal pluizen.

Regelmatig knippen

Laat je haar ongeveer om de drie maanden knippen, zodat je geen last krijgt van dode haarpunten. Wacht zeker niet langer dan zes maanden. Je haar kan er anders dood uit gaan zien.

Lees verder

© 2010 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat gebeurt er met je haar tijdens het permanenten?Wat gebeurt er met je haar tijdens het permanenten?Voor wie van nature geen bos met krullen heeft is er de mogelijkheid om bij de kapper een permanent te laten zetten. Maa…
Krullend haar verzorgenKrullend haar verzorgenVeel actrices, zangeressen en modellen met krullend haar hebben altijd perfecte krullen op foto's of in films. Denk aan…
Je haar permanent kleurenJe haar permanent kleurenWanneer je je haar wilt kleuren zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Allereerst moet je voor jezelf bepalen we…
Steil haar verzorgenHoewel veel vrouwelijke celebrity’s allemaal mooi vol steil haar lijken te hebben, zijn dat meestal extensions. ‘Echt’ s…

Beauty: Lief zijn voor de voetenBeauty: Lief zijn voor de voetenDe voeten moeten nogal wat ontberen en zitten ze in de winter nog stevig ingepakt, in de zomer niets daarvan. De open sc…
Betekenissen ingrediënten & opschiften verzorgingsproductenDe meeste mensen, en dan met name de vrouwen hebben veel verzorgingsproducten in hun kast staan. We gebruiken ze dagelij…
Bronnen en referenties
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 11-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.