Wat gebeurt er met je haar tijdens het permanenten?

Wat gebeurt er met je haar tijdens het permanenten? Voor wie van nature geen bos met krullen heeft is er de mogelijkheid om bij de kapper een permanent te laten zetten. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het haar als het “gepermanent” wordt? Welke processen spelen zich af in het haar zelf? En hoe komt het dat die krullen die de kapper maakt niet verdwijnen na een wasbeurt? Hier lees je wat er zich afspeelt onder het plastic dat over de rollers wordt gespannen en waar nou toch die akelige lucht vandaan komt wanneer ze de permanentvloeistof aanbrengen.

Wat bepaalt de vorm van je haar?

De vorm van je haar -stijl, krullend of met slag- wordt bepaald door drie chemische verbindingen in het haar zelf. Zo zijn er natriumverbindingen, waterstofverbindingen en zwavelverbindingen. De natrium- en waterstofverbindingen kunnen gemakkelijk van elkaar losgemaakt worden met vocht of hitte (of allebei zoals bij föhnen gebeurt), daarom zorgt een hete stijl -of krultang voor verandering in je haarpatroon. Dan worden de natrium -en waterstofverbindingen losgemaakt en vormen zich weer in een andere positie. In je haar zitten meer natrium -en waterstofverbindingen dan er zwavelverbindingen zijn, maar ze zijn qua kracht zwakker dan de zwavelverbindingen.

Wat gebeurt er tijdens het permanenten?

Wanneer je je haar laat permanenten worden je haren door de kapper lok voor lok rond een roller gedraaid, hoe dikker de roller hoe groter de uiteindelijke krul. Daarna wordt er op je haar een alkalische vloeistof aangebracht, in deze permanentvloeistof zit ammonium thioglycolaat. Deze stof geeft ook de typische ammoniak-lucht die je ruikt wanneer hij wordt aangebracht op je haar.

De ammonium thioglycolaat in de vloeistof zorgt voor twee dingen; in eerste instantie zorgt deze stof ervoor dat de haarschubben van je haar open gaan staan waardoor de stof nog verder binnen in het haar kan dringen, eenmaal daar zorgt deze stof ervoor dat de bestaande zwavelverbindingen in je haar verbroken worden. Op dat moment wordt de oorspronkelijke vorm van je haar als het ware “opgelost”. Je kunt het zien als wanneer je de sporten van een trap zou verwijderen, dan kan je met de zijkanten van de trap vrij draaien en ze in een andere positie neerzetten om vervolgens nieuwe aangepaste sporten terug te zetten. Na het inwerken van de permanentvloeistof wordt je haar met water gespoeld en daarmee wordt zoveel mogelijk van de ammonium thioglycolaat weer uit je haar gehaald. De rollers blijven echter in je haar zitten, want de nieuwe ondersteunende zwavelverbindingen moeten nog gemaakt worden! Dit gebeurt met de neutralisatievloeistof waar waterstofperoxide in zit. Deze waterstofperoxide zorgt ervoor dat nieuwe zwavelverbindingen zich weer vormen, deze nieuwe verbindingen houden je haar in de nieuwe gekrulde vorm vast. Een voordeel is dat de zwavelverbindingen zich niet laten beïnvloeden door water en daardoor heb je nu langdurig houdbare krullen en ook daarom heet een permanent ook “permanent”.

Nadelen van een permanent

Een nadeel van een permanent behandeling is dat je niet 100% van de oorspronkelijk aanwezige zwavelverbindingen terug krijgt´. Tien tot twintig procent komt niet terug, dit betekent dat je haar aan kracht in moet leveren. Hierdoor kan het eerder breken en makkelijker splijten. Ook zijn de haarschubben beschadigd door de permanentvloeistof, dit maakt je haar poreuzer. Ten slotte kan de waterstofperoxide in de neutralisatievloeistof je haarkleur wat oplichten, vandaar dat ook aangeraden wordt je haar pas te kleuren nadat je een permanent hebt laten zetten. Omdat je haar zeker de eerste weken na een permanent extra kwetsbaar en poreus is, is het verstandig je haar in deze periode even met rust te laten en geen agressieve verfbehandeling te geven.
© 2012 - 2024 Brendag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van het permanent, lang houdbare krullenDe geschiedenis van het permanent, lang houdbare krullenLang houdbare en mooie krullen, het is een wens van veel vrouwen, niet alleen nu maar ook tot ver terug in de geschieden…
Beauty: Kunstmatige krullenVeel mensen met krullen snakken naar een stijl haar, al is het maar voor een keer, maar nog veel meer mensen (en dan voo…
Thuis zelf je haar permanenten, is dat verstandig?Je ziet ze in de winkel wel eens liggen bij de haarverfsetjes en de shampoos; de "doe-het-zelf" kits om je haar thuis te…
Haren krullen op verschillende manieren''Als je haar maar goed zit'' is een bekend motto dat voor de meerderheid van de vrouwen geldt. Mensen met krullen wille…

Beauty: ManicureBeauty: ManicureManicure is het vak van iemand die de handen en nagels verzorgt. Hoewel nagels onderdeel van de handen vormt, wordt het…
Wat is collageen?Wat is collageen?Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door fibroblasten. Naarmate de huid ouder wordt raakt de aanmaak van collage…
Bronnen en referenties
  • http://www.dralisyed.com/2009/03/a-quick-history-of-the-permane.html
  • http://www.exploratorium.edu/exploring/hair/hair_4.html
  • http://www.hairfinder.com/info/permingprocess.htm
Reactie

Danique, 14-05-2014
Ik heb net van de week mijn haar laten krullen (permanent). maar na die avond gedoucht te hebben en gaan slapen is mijn haar veranderd in een soort slag eigenlijk. die ochtend heb ik mijn haar weer nat gemaakt en laten drogen met föhn en gekneed met mouse. maar nu heb ik eigenlijk nog steeds alleen maar een slag. ik had het meer in 'soort krul' verwacht.

wat kan ik nu het beste doen? (het is vrij grof gekruld) Reactie infoteur, 19-05-2014
Je kunt het beste terug gaan naar de kapper en het aan hem/haar voorleggen. Normaal gesproken krijg je het advies om je haar de eerste twee dagen na het permanenten niet te wassen. Een permanent zakt van nature een beetje uit na verloop van een aantal dagen, misschien heb je dat proces door het te wassen wat versnelt. Zo strak gekruld als waarmee je de salon uitloopt blijft het niet zitten. Wat ook een rol kan spelen is de grootte van de rollers die gebruikt zijn om het haar te permanenten, voor een volgende keer zou de kapper wat kleinere rollers kunnen gebruiken om meer het effect te krijgen dat jij voor ogen had. En ook belangrijk is hoe je je haar droogt als het nat is, je gebruikt wat mousse ( of een ander product) een föhn met een diffuser ( zo'n grote brede ronde föhn-mond met kleine steeltjes erin) en je droogt je haar het liefst met je hoofd voorover gebogen, zodat je de haren op de diffuser kan laten rusten. Ik lees ook dat je na het wassen van je haren bent gaan slapen en dat je het in de ochtend weer nat hebt gemaakt. Indien je tijdens het slapen op je natte haren bent gaan liggen dan helpt een beetje nat maken in de ochtend niet goed genoeg om de krul weer terug te krijgen, dan zou je echt je haren onder de kraan moeten steken om het echt door en door nat te maken en dan weer opnieuw te drogen met mousse en de föhn.

Brendag (8 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.