Beauty: Manicure

Beauty: Manicure Manicure is het vak van iemand die de handen en nagels verzorgt. Hoewel nagels onderdeel van de handen vormt, wordt het toch meestal apart benoemd. Dit heeft te maken het de andere samenstelling en dus verzorging van dit gedeelte van de hand. Bovendien zijn nagels vaak blikvangers en dus kan het ook nog een creatieve uiting zijn. Genoeg reden om voor de handen, die we immers de hele dag door gebruiken, een apart vak te maken.

Handen verzorgen

Het woord ‘verzorgen’ is voor iedereen weer anders en dus is er geen eenduidige uitleg te geven over wat verzorging precies is. Wel is het zo dat er wat hygiëneregels zijn die we als ‘gangbaar’ kunnen bestempelen. Denk hierbij met name aan schoon gewassen handen en hoewel het simpel klinkt, is dat het in de praktijk niet altijd.

Schone handen

Schone handen, zijn handen die gewassen zijn met een, bij voorkeur - desinfecterende PH neutrale- zeep en dit gedurende minimaal één minuut. De handen wassen doe je minimaal tot en met de polsen. Één minuut lijkt kort, maar time maar eens, dan blijkt dat één minuut je handen wassen, nog best een lange tijd. Doe bij het wassen altijd ringen af, want dit voorkomt dat er of vuil achterblijft of de ring(en) schade oplopen of de huid niet goed droog gemaakt wordt.

Dit laatste is ook belangrijk, de handen moeten goed droog gemaakt worden. Waarbij een blower het meest hygiënisch is, maar in de praktijk niet altijd haalbaar. Doekjes uit een apparaat kan ook en natuurlijk kennen we de aloude handdoek. Zeker particulier hebben we meestal een handdoek hangen. Vervang deze dagelijks om het effect van schoon gewassen handen zo lang mogelijk te handhaven.

Bij schone handen horen eigenlijk ook schone nagels, waarbij het niet uitmaakt of deze lang of kort zijn. De nagel is netjes verzorgd en dat wil zeggen schoon (geen rouwranden dus) en zonder haaltje.

Hydratatie

Veel handen die om wat voor reden veel water te verwerken krijgen, hebben een tekort aan vocht. Je kunt dit voelen als de handen niet volledig zacht aanvoelen of til de hand bovenop je hand maar eens op (deze moet normaal terug veren). ‘Schuurpapier’ is het andere uiterste, maar je voelt zelf of je handen zacht en gehydrateerd aanvoelen of niet. Je kunt dit prima opvangen door een goed hydraterende handcrème na het wassen te gebruiken. Bij voorkeur niet uit een pot, want daar kunnen bacteriën welig tieren. Een tube of zeker een pompfles is vele malen hygiënischer. Neem niet te veel, dat is niet nodig, maar wrijf het wel rustig over de gehele hand en laat het laatste restje rustig intrekken, zonder met de handen bezig te zijn. Zo voelen de handen binnen een minuut of wat weer lekker zacht.

Het is een fabel dat de handen wennen aan handcrème en je steeds meer nodig zou moeten hebben. Wel is het zo dat het gevoel van zachte handen als prettig wordt ervaren en je dus eerder geneigd bent nog een keer de handen in te smeren.

Bron: Joelfotos, PixabayBron: Joelfotos, Pixabay
Extra
Er zijn voor de extra droge handen nog wel speciale handmaskers die je éénmaal per week toepast. Je smeer het op de handen voordat je gaat slapen en aangezien het niet afgeeft, kan je er gewoon mee gaan slapen zonder het beddengoed te bevuilen. Zo’n masker doet net iets extra’s ten opzichten van de normale handcrème. Aangezien in de nachtelijke uren het lichaam herstelt, is dit ook het beste tijdstip om een dergelijk masker te gebruiken.

Een ander extraatje is de scrub voor de handen. Het doet in feite het zelfde als wanneer je je hele lichaam of het gezicht scrubt. Het haalt de dode huidcellen weg en een verzorgend product kan zo net iets beter werk verrichten. Een dergelijk product voor het toepassen van een handmasker, kan de werkzame stoffen van een handmasker beter tot zijn recht laten komen. Eenmaal per week is meer dan voldoende.

Nagels verzorgen

Bij het verzorgen van de handen horen ook als een vanzelfsprekendheid de nagels. Waarbij verzorgde nagels niet per definitie staat voor lange gelakte nagels. De nagel behoort zorgvuldig behandeld te worden en dat is het volgende:
  • Doe de vingertoppen in een badje met wat zeep met lauw water en laat ze even ‘weken’. Zo worden nagels iets zachter en kunnen ze beter behandeld worden.
  • Droog de vingertoppen goed af en doe een beetje nagelriemenolie om de rand van de nagel (waar deze aansluit bij de huid). Wrijf het er met de andere vingertoppen licht in.
  • Werk nu met een bokkenpootje (hout of kunststof) de nagelriemen van de nagel af naar de huid van de vingers toe. Doe dit voorzichtig, ook al is de huid zachter door het zeepbadje en de olie.
  • Vijl dan de nagels in de gewenste vorm. Een glazen vijl is hygiënisch, want die kan je onder de kraan schoon maken. Maar er zijn ook mensen die zweren bij karton of kunststof. Zorg er dan wel voor dat je de enige gebruiker bent, ze zijn nu eenmaal minder goed te reinigen. Bovendien, karton kan je na enkele keren gebruik weggooien.
  • Vijl met streken van buiten naar binnen en zorg dat je met de vijl uit de hoeken (de hoeken van de nagel waar deze het nagelbed verlaat) wegblijft. Inscheuren gebeurt vaak op dit punt.
  • Of je rond of recht vijlt is geheel aan jezelf en heeft te maken met mode en persoonlijke voorkeur. Wel is het zo dat korte geblokte handen meer baat hebben bij rond gevijlde nagels. Het laat de vingers langer lijken, maar het is uiteraard geen must.
  • Met een glansvijl haal je eventuele oneffenheden op het nagelbed weg. Er zijn verschillende soorten glansvijlen, maar ze hebben allemaal een vergelijkbare uitwerking. Gebruik een dergelijke vijl niet te vaak, het haalt als het ware een laagje van de nagel.
  • Als je geen lak meer gebruikt, dan is een handcrème die ook iets voor de nagels doet, aan te raden. Er zijn verschillende merken die een hand- en nagelcrème ineen hebben.
  • Wel de nagels lakken? Dan eerst ontvetten met nagellakremover en begin met een basiscoat. Na de basiscoat kan je met een kleurtje werken of direct een topcoat om alleen glans op de nagels te krijgen. Laat altijd een klein randje open waar de nagel de huid raakt.
  • Snel en goed drogen? Gebruik een ‘quick dry’ in de vorm van druppels of spray. Verschillende merken hebben er een in het assortiment.

Wil je meer in de vorm van kunstnagels (eventueel met mooie ‘tekening’), moet je wel heel handig zijn om het zelf te kunnen doen. Beter is het om de professional in te zetten, temeer er allerlei verschillende materialen zijn om de nagels te verlengen en niet voor iedereen werkt ieder materiaal even optimaal. De professional kan het ook netjes bijwerken en blijven de handen mooi en goed verzorgd.

Tot slot

In principe kan je in een half uur tijd je handen weer perfect verzorgd hebben. Veel tijd kost het niet en aangezien de handen een visitekaartje zijn, is het geen overbodige luxe.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manicure en droge handenManicure en droge handenWanneer je last hebt van droge handen, kan dat natuurlijk ontzettend vervelend zijn. Wat kun je hier zoal tegen doen? Eé…
Manicure: wat te verwachten?Wie goed voor zijn handen zorgt, kan besluiten deze met enige regelmaat te verwennen met een manicure. Deze schoonheidsb…
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…

Beauty: Verzorging van de lippenBeauty: Verzorging van de lippenZo vanzelfsprekend en toch ook weer niet. Strikt genomen weten we allemaal dat de lippen, vanwege de dunne huid, heel ge…
Thuis zelf je haar permanenten, is dat verstandig?Je ziet ze in de winkel wel eens liggen bij de haarverfsetjes en de shampoos; de "doe-het-zelf" kits om je haar thuis te…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.