Thuis zelf je haar permanenten, is dat verstandig?

Je ziet ze in de winkel wel eens liggen bij de haarverfsetjes en de shampoos; de "doe-het-zelf" kits om je haar thuis te permanenten. Is dat verstandig? Wat moet je weten voordat je hiermee thuis aan de slag gaat? Wat heb je allemaal nodig? Wanneer kun je het beter laten staan? Doet de kapper het werkelijk zoveel beter? Hier geef ik je punten die je kunt mee nemen in je overweging voordat je zo'n permanent-setje aanschaft.

Wat koop ik eigenlijk als ik een doe-het-zelf permanent-set aanschaf?

De inhoud van de doos kan per merk verschillen, maar altijd zullen er in de doos twee vloeistoffen zitten:
 1. permanentvloeistof, deze gebruik je wanneer al de rollers in je haren gedraaid zitten
 2. neutralisatievloeistof, deze gebruik je wanneer je de permanentvloeistof hebt uitgespoeld
Daarnaast kunnen er nog handschoenen en puntpapiertjes inzitten, maar dat verschilt per merk, controleer dus eerst de doos zodat je weet wat erin zit. Er zijn verschillende 'sterktes" te koop, zo heb je een versie voor dik en weerbarstig haar, een versie voor normaal haar en een versie voor dun en fijn haar. Kies altijd de versie die het beste bij jouw type haar past.

Is het wel zo verstandig om zelf aan de slag te gaan met een doe-het-zelf permanent-set?

Eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen: Voor de meerderheid van de mensen is het geen goed idee om thuis te gaan experimenteren met een doe-het-zelf permanent. Je moet namelijk over een aantal vaardigheden beschikken en een aantal feiten kennen om het met succes te doen slagen. De meerderheid van de mensen heeft deze vaardigheden en kennis niet. Dat wil niet zeggen dat je deze vaardigheden en kennis niet kunt leren, maar dan moet je wel weten waar je moet zijn en ook de tijd nemen om meer over het permanenten te leren.

Wat moet ik precies beheersen en wat moet ik weten voordat ik zelf kan gaan permanenten thuis?

Qua vaardigheden is het belangrijk dat je weet hoe je de haren lok voor lok om de rollers moet draaien, dit lijkt simpel maar een verkeerd ingedraaide lok geeft een vreselijk effect. Wanneer bijvoorbeeld de punten van het haar niet netjes om de roller zijn gedraaid dan heb je aan het uiteinde van de haren na het permanenten allemaal "knikjes" zitten die er niet uitzien en weggeknipt moeten worden. Wanneer je een te grote lok om de roller draait dan zijn de krullen in het midden van de roller goed, maar aan de buitenkanten en zijkanten staat te weinig spanning op de haren en dat leidt tot een grotere krul of een krul die niet doorloopt tot de hoofdhuid, met een ongelijk resultaat tot gevolg. Wanneer je een lok echter weer te strak indraait kan kan het haar knappen en afbreken, dit kan ook gebeuren wanneer je het elastiekje van de roller te dicht naar de hoofdhuid brengt, dan krijg je daar een knik waar het elastiekje gezeten heeft.

Ook moet je weten met welke manier van rollergebruik je welk effect krijgt. Grote rollers geven grotere krullen, kleine rollers kleinere krullen, maar dat is nog niet alles, ook de manier waarop je de haren draait heeft een effect. Gebruik je een spiraalvormige draai rond de roller of draai je rechtstandig vanaf de hoofdhuid? Zelfs de manier waarop de rollers op het hoofd geordend zijn bepaalt hoe je kapsel er uiteindelijk uit komt te zien. Zo kun je de rollers met een baksteen-motief in de haren draaien of netjes naast elkaar recht naar beneden. Of je lang of kort haar hebt bepaald ook welke methode voor jou het meest geschikt is. Qua kennis kun je een beetje opdoen uit de handleiding die bij het setje zit, maar verstandig is om hierover nog het een en ander na te lezen op internet, zo kun je net die tips en trucs leren die het verschil maken tussen een kapsel en een geweldig kapsel.

Waar kan ik terecht om meer te leren over deze vaardigheden?

Kijk op Youtube! vooral de Engelstalige filmpjes geven je de mogelijkheid om veel te leren over het plaatsen en draaien van permanentrollers. Gebruik de trefwoorden "home perm tutorial" "cold wave" en "how to perm hair". Voor meer kennis over permanenten kun je bijvoorbeeld Google gebruiken en zoeken op de trefwoorden "thuis permanenten" en "zelf permanenten". Wees creatief met Google, zoek en lees net zo lang tot je genoeg zelfvertrouwen hebt.

Wat heb ik allemaal nodig voor ik aan de slag kan gaan?

 1. Een plek waar geen huisdieren of kleine kinderen zitten, vooral baby's en vogels moet je niet in dezelfde ruimte zetten waar je gaat permanenten, de lucht van de permanentvloeistof is erg penetrant en niet geschikt voor inademing door tere kinder- of vogellongen! Haal bij voorkeur alle dieren en kinderen uit de kamer waar je gaat werken.
 2. Een extra paar handen! Alleen kun je dit niet doen! Zelf de rollers op een correcte manier indraaien is zo goed als onmogelijk. Vooral achter op je hoofd heb je zelf te weinig controle, je moet dus een vriend of vriendin vragen de rollers voor je in te draaien. Ideaal zou het zijn als hij of zij al ervaring heeft met permanenten.
 3. Een permanent -set met de juiste sterkte vloeistof, kijk op de doos voor welk type haar de vloeistof bedoeld is.
 4. Een goede puntkam is nodig om de haren netjes op de roller te draaien, om de haarpuntjes er netjes omheen te krijgen en om het haar op je hoofd in de juiste vakjes in te delen voordat je gaat draaien.
 5. De juiste rollers voor het kapsel dat je voor ogen hebt.
 6. Puntpapiertjes om de haarpunten mooi rond de roller te krijgen.
 7. En verder: handschoenen, watten, plastic huishoudfolie, vaseline (of een andere vette waterafstotende zalf) handdoeken die vies mogen worden, oude kleding, toegang tot een douche of wasbak.
 8. Als laatste... Heb je in gedachten wat je doet als er iets misgaat? Weet je wat je allemaal moet doen als je een allergische reactie krijgt? Raadpleeg hiervoor de handleiding! Heb je een plan B wanneer (hoe klein die kans ook is) er plots geen water uit de kraan komt? (je zal het net treffen..) Zet voor de zekerheid een paar lege statiegeldflessen gevuld met water neer, dan kun je je even redden.. Neem even de tijd om na te denken wat je kan doen als er iets misgaat, wanneer er bijvoorbeeld vloeistof in je ogen drupt etc... zorg dat alles klaar staat wat je nodig hebt

Wanneer kan ik het doe-het-zelf permanent beter laten staan?

 • Wanneer je eerder een allergische of gevoelige reactie hebt gehad op een permanentbehandeling, of dit nu thuis of in de kapsalon is geweest, is het beter naar een kapsalon te gaan voor advies.
 • Wanneer je haar in een slechte conditie verkeert, is het beter om niet te permanenten of eerst advies in te winnen bij de kapsalon.
 • Wanneer het een absolute ramp is als je thuis- permanent zou mislukken, neem dan geen risico en ga naar de kapper.
 • Wanneer je je haar met Henna hebt gekleurd moet je absoluut geen permanent nemen! De metaalzouten die in de Henna zitten kunnen reageren met de permanentvloeistof, dit kan leiden tot groene plekken in het haar en/of een permanent dat niet "pakt" of slechts op bepaalde gedeelten van het haar lukt.. Absolute afrader! Is het lang geleden dat je Henna gebruikt hebt maar zit de kleur nog in je haarpunten? Ga dan toch naar de kapsalon voor advies.

Doet de kapper het werkelijk zoveel beter?

Meestal wel ja... Dit komt door de kennis en de ervaring die de kapper heeft opgedaan tijdens de opleiding en in de praktijk. Dat wil niet zeggen dat een thuis -permanent bij voorbaat niet kan lukken, dat kan het zeker wel, maar je moet dan wel over voldoende kennis en vaardigheden beschikken, niet iedereen heeft zin, tijd en talent om die op te doen. Een nadeel van de kapsalon is natuurlijk de prijs, een thuispermanent is natuurlijk een stuk goedkoper.
© 2012 - 2024 Brendag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat gebeurt er met je haar tijdens het permanenten?Wat gebeurt er met je haar tijdens het permanenten?Voor wie van nature geen bos met krullen heeft is er de mogelijkheid om bij de kapper een permanent te laten zetten. Maa…
De geschiedenis van het permanent, lang houdbare krullenDe geschiedenis van het permanent, lang houdbare krullenLang houdbare en mooie krullen, het is een wens van veel vrouwen, niet alleen nu maar ook tot ver terug in de geschieden…
Beauty: Kunstmatige krullenVeel mensen met krullen snakken naar een stijl haar, al is het maar voor een keer, maar nog veel meer mensen (en dan voo…
Krullend haar verzorgenKrullend haar verzorgenVeel actrices, zangeressen en modellen met krullend haar hebben altijd perfecte krullen op foto's of in films. Denk aan…

Beauty: ManicureBeauty: ManicureManicure is het vak van iemand die de handen en nagels verzorgt. Hoewel nagels onderdeel van de handen vormt, wordt het…
Wat is collageen?Wat is collageen?Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door fibroblasten. Naarmate de huid ouder wordt raakt de aanmaak van collage…
Brendag (8 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.