Beauty: Verzorging van de lippen

Beauty: Verzorging van de lippen Zo vanzelfsprekend en toch ook weer niet. Strikt genomen weten we allemaal dat de lippen, vanwege de dunne huid, heel gevoelig zijn. Zowel de warme zomerzon als gure winterkou kan van invloed zijn op de conditie van de lippen. Behalve dat het niet beschermen pijnlijk kan zijn, kan het ook sterk ontsierend zijn. Wat de reden dan ook is, een beetje verzorging is nooit verkeerd.

Opbouw lippen

De donkerder (dan de rest van de huid) gekleurde buitenste delen van de mond vormen samen de lippen. Het zichtbare donkere, rood/roze, gedeelte betreft in feite het bloed wat zichtbaar wordt onder de dunne huid. Via lipbandjes zijn de lippen, aan de binnenkant van de mond, verbonden met het tandvlees. De lippen vormen een prominent onderdeel van het aangezicht en helpen ondermeer bij het spreken.

Beschermen

Spreekt voor zich dat dunne huid kwetsbaarder is dan de normale huid en dat maakt dat weersinvloeden eerder op deze huid vat kunnen hebben, dan op de normale huid. Overigens is het wel zo dat dit niet voor iedereen exact hetzelfde is. Maar bij iedereen is de huid dunner en dus is bij meer extreme(re) weeromstandigheden enige bescherming niet overbodig.
Nu is die bescherming er in alle soorten en maten, waarbij het assortiment zo groot is, dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien. De basis van balsem voor de lippen is in principe altijd het zelfde. Het betreft een halfzachte was die in de vorm van een stift of een crème op de lippen aangebracht dient te worden. Meestal is de basis bijenwas, kamfer en menthol, welke wordt aangevuld met vitamines. Om het UV-licht ‘op te vangen’ bevatten veel lippenbalsem UV-filters. Dit is behalve voor de zomer ook voor de winter van belang. Zeker tijdens wintersport kan de zon op de toppen, onaangenaam fel zijn en de huid laten verbranden. Omdat je het niet verwacht, kan het zomaar redelijk ongemerkt verlopen. Overigens geldt dit voor de hele huid van je gezicht, smeren ook tijdens de wintersport is dus geen overbodige luxe.

Feiten en fabels

  • Er wordt gezegd dat lippenbalsem verslavend voor de lippen is en je steeds meer nodig hebt. Het is inderdaad wel verslavend, maar niet zozeer omdat de lippen het nodig hebben. Het verslavende zit hem in het prettige zachte gevoel van de lippen.
  • Onder normale omstandigheden is twee keer per dag goed insmeren voldoende om de lippen adequaat te beschermen.
  • Vollere lippen krijg je niet met lippenbalsem, maar een glans geeft wel een beeld weer waardoor de lippen voller lijken. Sommige merken hebben licht reflecterende deeltjes in de balsem en dat heeft ook een voller effect.
  • Een kleurtje haalt het effect van lippenbalsem niet weg. Er wordt slechts iets toegevoegd aan het materiaal en afhankelijk van de eigen kleur van de lippen, versterkt een toegevoegd kleurtje veelal de eigen kleur.

Wat is er zoal?

Spreekt voor zich dat alle merken zeggen de beste te produceren, maar er zitten toch nog wel verschillen in de verschillende producten, maar de basis is altijd gelijk.

Gloss

Wel is het zo dat sommige merken meer werk maken van een balsem en als je van gloss houdt, dan zijn er verschillende merken die dit toevoegen. Ondermeer Biotherm, Lancome en Elizabeth Arden hebben een lippenbalsem die dit voor elkaar krijgt. Alleen is de algemene norm van twee keer per dag voor bescherming niet helemaal van toepassing als je die glans de hele dag op de lippen wilt hebben. Je moet zeker enkele keren meer smeren om die mooie glans te behouden.

Rimpeltjes

Rimpeltjes om de lippen bestrijden met lippenbalsem is niet vanzelfsprekend, maar er zijn wel enkele merken die een dergelijk product voeren. Babor, Chanel en Helene Rubenstein hebben een dergelijk product. Maar bij deze producten wordt de nadruk ook minder gelegd op de balsem, maar meer op de verzorging in algemene zin.

Natuurlijk

Een volledig natuurlijk product is ondermeer te vinden bij Yves Rocher en Burt’s Beeswax. Bij deze merken is het wel zo dat het goed uitsmeert, maar de twee keer per dag niet voldoende blijkt om de lippen adequaat te beschermen. De geur springt er in positieve zin uit door het frisse effect wat het in de mond geeft.

Concluderend

Naast de bekendste Labello, zijn er dus tal van merken die een of meerdere producten in deze range voeren. De basis is overal goed en voldoende om de lippen te beschermen. Echter, als je iets meer uit dit product wilt halen, is het van belang wat je zoekt. De voorkeur gaat bij de meeste mensen uit naar een stick of tube. De crèmes zijn minder in trek en kunnen vettigheid op de vingers achterlaten. Er is keuze genoeg. De prijzen variëren overigens ook sterk van € 2,- tot zo’n € 30,-.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging van je lippenOok het verzorgen van je lippen is erg belangrijk. Toch vergeten we dit vaak. Raar eigenlijk want je lippen gebruik je a…
Beauty: Verzorging lippen, een rode mondBeauty: Verzorging lippen, een rode mondDe verzorging van de lippen wordt door menigeen afgedaan als onzinnig, dit terwijl de lippen uiterst gevoelde huid betre…
Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?

Vinden mannen een vrouw met een smalle taille aantrekkelijk?Vinden mannen een vrouw met een smalle taille aantrekkelijk?Wist u dat door de eeuwen heen mannen een bepaalde verhouding tussen de taille en de heup bij vrouwen buitengewoon aantr…
Beauty: ManicureBeauty: ManicureManicure is het vak van iemand die de handen en nagels verzorgt. Hoewel nagels onderdeel van de handen vormt, wordt het…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.