Beauty: Lief zijn voor de voeten
De voeten moeten nogal wat ontberen en zitten ze in de winter nog stevig ingepakt, in de zomer niets daarvan. De open schoentjes, teenslippers of ander schoeisel waar de voet bijna geheel bloot in is, voelt heerlijk aan in de zomer. Maar daar hoort ook een gezonde, goedverzorgde schone voet bij. En daar schort het nog wel eens aan.
Basisverzorging
De basisverzorging van de voet is voor veel mensen niet meer dan de voet die mee de douche in gaat en waar een nagelschaartje aan te pas komt, om de teennagels te knippen. Een goede voetverzorging gaat echter verder dan dat en dit los van het esthetische element.
De basisset voor de voeten
Een basisset voor de voeten waar je mee uit de voeten kunt is als volgt opgebouwd:
- bakje lauwwarm water
- handdoek
- badolie (lavendel is ook nog verzachtend voor de voeten)
- nagelschaartje/knippertje
- nagelvijl
- eeltvijl
- scrub
- voetencrème
Bad
Laat de voeten in ontspannen toestand (dus niet even snel tussendoor willen doen) heerlijk een minuut of 10 (minimaal) in een lauwwarm voetenbad dobberen en begin dan met ene voet te scrubben. Laat de andere voet rustig in het water staan. De scrub overal goed toepassen en wissel de voeten daarna af.
Eelt
Eelt heeft iedereen, het beschermt ook een stukje, maar een dikke eeltrand met open schoenen is not done en dus zaak het eelt weg te halen. Nu zijn er eelt vijlen die je beter toe kunt passen voordat je voeten in het water gaan en dus op de harde materie beter werk verrichten. Maar er zijn steeds meer eeltverwijderaars die op het zachte eelt beter werk verrichten en dus de voeten goed droog maken en het eelt voorzichtig wegschuren. Zodra de huid waar het eelt zat zacht wordt, is de ontsierende laag weg.
Crème voor de voeten
De huid van de voeten is veel stugger dan de rest van de huid, dus een gewone bodylotion op de voeten heeft nauwelijks effect. Een speciale voetencrème is daarom beter, maar er zijn ook bodycrèmes die het gewenste effect bereiken. Smeer de voeten goed in en vergeet niet onder en tussen de tenen ook goed te smeren. De huid waar je zojuist de eelt weg hebt gehaald is even extra teer en dus belangrijk die zones ook goed mee te nemen.
Nagels
De nagels van de tenen altijd recht afknippen en bij voorkeur met een heel klein randje overlatend. Te lang is niet gewenst en te kort kan vervelend aanvoelen en wondjes opleveren. Knip met de vorm van de nagel mee en laat de hoekjes recht. Zo kan de nagel niet ingroeien. Ga er met een nagelvijl langs om haakjes of andere oneffenheden weg te halen.
Extra’s voor de voeten
Er zijn allerlei extra’s voor de voeten die niet strikt noodzakelijk zijn, maar de voet wel verfraaien. Denk hierbij aan wat glanscrème/poeder voor op de bovenkant van je voet of een leuk kleurtje op de nagels.
Ook als je geen nagellak op de teennagels doet, dan nog is het netjes om de teennagels wat extra aandacht te geen. Wat nagelriemenolie kan de nagelriemen verzachten en deze kunnen opgeduwd worden. Een glansvijl haalt oneffenheden weg en wil je een kleurtje, doe er dan een kleurloze nagellak onder. Dit voorkomt dat er bij het afhalen een zweem van de kleur op de nagels achterblijft.
Voetenonderzoek
Uit onderzoek blijkt dat nog steeds erg veel vrouwen problemen met de voeten ondervinden voor veelvuldig gebruik van de hoge hak. De hoge hak laat je voeten en onderbenen mooier uitkomen, maar kan bij intensief gebruik funest zijn voor de voeten. Ruim 80% kampt hier met enige regelmaat mee. In de west Europese landen worden duizenden vrouwen per jaar opgenomen voor de gevolgen van deze problematiek. Het is niet alleen de voet die er onder te lijden heeft, maar de houding wordt ook onnatuurlijk en bijvoorbeeld zenuwen en bloedvaten in de rug kunnen samengedrukt worden.
Wissel hoge hakken daarom altijd af met platte schoenen of schoenen met een klein hakje.
Ook mensen die met likdorens of ingegroeide teennagels zelf gaat experimenten komen nogal eens in het ziekenhuis terecht of minimaal bij de pedicure om het netjes af te maken. Een pleister tegen de likdoorn is thuis nog uit te proberen, maar als deze niet helpt dan is het goed naar een professional te gaan. Bij 15% van de mensen die zelf aan het “plukken” gaan of zelfs huid wegknippen tegen de ingegroeide teennagel, komen uiteindelijk bij de professional terecht. Hoe onschuldig een likdoorn of ingegroeide teennagel ook is, ga niet in je eigen voeten peuteren als je niet weet wat je doet.
Kijk voor meer informatie (o.a. kalknagels, goed lakken van nagels, eeltproblematiek) over de voeten op een van de gezondheidspecials.