Zweetvoeten - Wat kan je er aan doen?

Zweetvoeten - Wat kan je er aan doen? Zweetvoeten is een nare aandoening waar veel mensen last van hebben. Je draagt een geur mee die voor jezelf en voor je omgeving niet prettig is. Tijd voor actie!

Hoe ontstaan zweetvoeten?

In je voeten zitten net als in veel andere delen van je lichaam zweetklieren. Wanneer je voeten de hele dag opgesloten zitten in dichte schoenen gaan je voeten zweten. Het vocht kan nergens heen en je voeten worden nat. Natte warme voeten zijn de ideale plek voor bacteriën. De bacteriën leven van dode huidcellen en hopen zich op op één plek. Deze bacteriën zorgen voor een onaangename geur. De schoen keuze is een belangrijk aspect om zweetvoeten te voorkomen.

Wat kun je doen tegen zweetvoeten:

 • Zorg ervoor dat je de dode huidcellen van je voeten verwijderd. Sommige mensen hebben bijna geen eelt op hun voeten andere mensen heel veel. In het laatste geval is het aan te raden er voor te zorgen dat de eeltlaag minder word. Dit kan je doen door je voeten te behandelen met een puimsteen of een eeltrasp (te koop bij iedere drogist). Zorg er voor dat je eerst een voetenbad neemt waardoor de huid zacht is. Dan is het eelt makkelijker te verwijderen. Ook kun je met je blote voeten over het strand lopen, hierdoor schuurt de eelt ook weg.
 • Was iedere ochtend en avond je voeten met zeep en droog ze goed af. Je kunt ook een jodiumscrub gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën worden gedood. Een jodiumscrub is te koop bij de apotheek zonder recept.
 • Trek elke dag schone sokken aan en het liefst meerdere keren per dag. Dit zorgt ervoor dat je voeten niet gaan stinken.
 • Draag katoenen sokken. Katoenen sokken nemen meer vocht op.
 • Draag niet twee dagen achter elkaar dezelfde schoenen. Je schoenen hebben dan de tijd om te luchten.
 • Draag zoveel mogelijk slippers. In de wintermaanden gaat dit natuurlijk niet dus dan kan je het beste slippers aan doen al je thuis komt. (wel met blote voeten). Je voeten hebben zo de kans om te luchten.
 • Breng regelmatig een bezoek aan de pedicure. Als de pedicure je voeten heeft verzorgd is met makkelijker om het zelf bij te houden
 • Verzorg je nagels goed en knip ze regelmatig
 • Neem regelmatig een voetenbad. Dit zorgt ervoor dat de huid zacht word en zo kan je de eelt makkelijker verwijderen.
 • Er zijn verschillende middeltjes op de markt om je schoenen frisser te laten ruiken, de zogenaamde schoenen deodorant. Spuit je schoenen hier regelmatig mee in.
 • Gebruik ook een voet deodorant. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder gaan zweten en het geeft een verfrissend gevoel.
 • Koop schoenen die 'ademen' en geen nylon, of rubber schoenen.
 • Zorg voor goede hygiëne

Pas op met voetschimmel

Voetschimmel is een lastige aandoening. Het is vaak besmettelijk, het jeukt en de huid gaat schilferen. Mensen met voetschimmel hebben ook vaker last van zweetvoeten. Er zijn veel varianten voetschimmel. Een veelvoorkomende voetschimmel is zwemmerseczeem. Ga met voetschimmel altijd langs de huisarts. Vaak is het al te verhelpen met een simpele crème. Als je last hebt van voetschimmel loop dan niet op blote voeten. Op deze manier kan je je huisgenoten besmetten.

Wanneer naar de huisarts?

Mochten deze tips niet helpen dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Het zou goed kunnen dat het ontstaan van zweetvoeten veroorzaakt word door een andere aandoening.
Ook kunnen zweetvoeten ontstaan door een voetschimmel. Heb je een voetschimmel of eczeem dan is een bezoekje aan de huisarts ook noodzakelijk.
© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetvoeten: oorzaken, behandeling, voorkomenZweetvoeten: oorzaken, behandeling, voorkomenHet hebben van zweetvoeten is een veel voorkomend probleem, waar veel mensen niet over willen praten. Het is een kwaal d…
Wat te doen tegen zweetvoeten? Nu zweetvoeten verhelpenWat te doen tegen zweetvoeten? Veel mensen hebben behoorlijk veel last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is da…
Zweetvoeten: Hoe en wat?Zweetvoeten: Hoe en wat?Helaas hebben verschillende mensen vaak last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is een hele vervelende aandoeni…
Hoe kom ik van mijn zweetvoeten af?Er zijn veel mensen die er last van hebben en niet goed weten wat ze er aan moeten doen; zweetvoeten. Ze stinken, zelf r…

Café au lait vlekken: symptomen, oorzaak en verwijderenCafé au lait vlekken: symptomen, oorzaak en verwijderenCafé-au-lait is een koffie verkeerd op z'n Frans. Een café au lait macula (CALM) of café au lait vlekken is een lichtbru…
Gezondheid: SnurkenGezondheid: SnurkenVeel mensen hebben of krijgen enig moment in het leven last van snurken. Bij de een verslapt de huig bij een wijntje en…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.