Gezondheid: Snurken

Gezondheid: Snurken Veel mensen hebben of krijgen enig moment in het leven last van snurken. Bij de een verslapt de huig bij een wijntje en de ander zaagt in een nacht complete bomen om. Los van het feit dat je bij een ernstige mate van snurken last kunt krijgen, kunnen je huisgenoten er ook last van krijgen. Goed om te kijken wat er mogelijk aan gedaan kan worden.

Wat is snurken?

Snurken is dat je bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, brommend geluid gemaakt wordt. Technisch gezien gaat bij de ademhaling de lucht via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Aan het begin van de luchtpijp – ter hoogte van de adamsappel - zitten de stembanden. De bekende snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het gedeelte tussen de ingang van de neus en de stembanden. De oorzaken kunnen divers zijn, soms is de neusholte te nauw, maar meestal betreft het een vernauwing achter de huig of het gebied in de keelholte achter de tong. De huig is de overgang van de neus- naar de keelholte.
Snurken komt overall gezien meer bij mannen voor dan bij vrouwen.

De omgeving

Snurken kan door de partner of andere huisgenoten als bijzonder irritant ervaren worden. Als je lichter slaapt is de kans aanwezig dat je niet de slaap kunt vatten of halverwege uit je slaap gehaald wordt, door de omgevingsgeluiden. Bij ernstige vormen kan het zelfs zo zijn dat de ademhaling niet meer waarneemt en iemand kan dan last hebben van abneu. Daar is de persoon zich in kwestie niet bewust van, maar kan zelfs gevaarlijk zijn.

Oorzaken

De diversiteit aan oorzaken is groot, een aantal opgesomd:
  • Bij overgewicht is de kans groter dat je gaat snurken. Afvallen kan een oplossing zijn.
  • Het effect van alcoholgebruik of slaaptabletten.
  • De slaaphouding kan effect hebben op snurkgedrag.
  • Persoon in kwestie heeft een te grote tong.
  • De keelamandelen kunnen sterk vergroot zijn.
  • Oververmoeidheid of ouderdom kunnen de spieren van de tong laten verslappen.
  • Persoon in kwestie heeft een lange huig of gehemelte.

Wat is er aan te doen?

Er zijn verschillende medische technieken om snurken te verminderen en is afhankelijk van de oorzaak. Hiervoor komt uiteraard ook de KNO-arts in beeld. Enkele oplossingen zijn:
  • Hulpmiddelen inzetten om de luchtwegen goed open te houden. Het trillen van de weke delen kan daarmee voorkomen worden.
  • De weke delen kunnen ook verstevigd worden wat een ondersteuning tijdens het slapen geeft.
  • De huig kan ingekort worden (operatief).
  • Medicijnen toedienen (in geval van een allergie).
  • Het neustussenschot verwijderen (operatief).

Abneu

Abneu is een ernstige vorm van snurken en de adem kan blijven hangen. Het lijkt voor de omgeving dat iemand dan geen ademhaalt (en dit is ik zo), pas als de hersenen weer geprikkeld worden haalt iemand adem. Dit is op de lange duur niet goed (er ontstaan een slaaptekort en de hersenen kunnen een zuurstof tekort krijgen) en er zijn verschillende methodes voor om de ademhaling weer normaal te laten verlopen. Een erg drastische is een masker wat je - in de nacht - op je gezicht draagt en is middels een flexibele buis aangesloten op een groot apparaat wat je ademhaling reguleert.
Als je geen actie onderneemt kan abneu tot gevolg hebben dat je overdag moeite hebt met concentreren, je kunt er hartritmestoornissen krijgen of het kan zelfs leiden tot een hart- of herseninfarct.

Hulpmiddelen

Los van hetgeen de huisarts of KNO-arts aan hulpmiddelen kan bieden, kan er in een beginfase ook bij een drogisterij of apotheker naar hulpmiddelen gekeken worden. Bijvoorbeeld keelstrips, deze worden tegen het gehemelte geplaatst en smeren de keelweefsels. Er komen vitaminen en oliën vrij die het snurken moeten verminderen.
Voor sommige mensen geldt dat een neusstrip al voldoende is om het snurken te doen verminderen.

Tot slot

Snurken is een signaal en dat er iets niet optimaal werkt. Uitzoeken en oplossing is voor de snurker en zijn/haar omgeving belangrijk. Loop er dan ook niet te lang mee rond en als hulpmiddelen bij de drogisterij/apotheker enig moment niet meer werken is het goed om op te schalen richting de huisarts of KNO-arts.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Snurken, hoe werkt dat?Snurken, hoe werkt dat?Snurken is een luidruchtige vorm van ademhalen tijdens de slaap. Snurken is vervelend voor de persoon die snurkt, maar o…
Snurken kan heel lastig zijnSnurken kan heel lastig zijnSnurken is lastig, maar snurken is ook goed behandelbaar. Wat kunt u tegen snurken doen? Zowel mannen als vrouwen snurke…

Zweetvoeten - Wat kan je er aan doen?Zweetvoeten - Wat kan je er aan doen?Zweetvoeten is een nare aandoening waar veel mensen last van hebben. Je draagt een geur mee die voor jezelf en voor je o…
Absence is een vorm van epilepsieAbsence is een vorm van epilepsieLichte epilepsie komt soms voor bij kinderen. Bij 1 op de 2000 kinderen is er sprake van deze lichte epilepsie, ook wel…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.