Snurken kan heel lastig zijn

Snurken kan heel lastig zijn Snurken is lastig, maar snurken is ook goed behandelbaar. Wat kunt u tegen snurken doen? Zowel mannen als vrouwen snurken, ook uw partner dus. Hoe kunt u snurken of een slaapapneu stoppen? Snurken bestaat in vele kleuren en smaken, en kan door meerdere redenen ontstaan. De ene snurk is de andere niet. Soms is het een bijkomend snurkje, waar goed mee te leven valt. Soms neemt het geluid en daarmee de hinder excessieve proporties aan. Maar hoe komt het en wat is er aan te doen. Een snurkcentrum en een goede snurktherapie kunnen u vaak verder helpen.

Snurken kan heel lastig zijn, doe er wat aan

Iedereen snurkt wel eens, maar de decibels die daarbij vrijkomen verschillen sterk van persoon tot persoon. Meestal valt het gesnurk vooral bij de partner op. Soms is het zo erg dat het bijna onmogelijk is om weer de slaap te kunnen vatten. Anderen schrikken soms van hun eigen gesnurk wakker.

Snurken op alle leeftijden

Snurken komt op alle leeftijden voor, maar neemt wel met de leeftijd toe door verslapping van het slijmvlies in de keelholte. Mannen snurken gemiddeld vaker en meer dan vrouwen. Op volwassenen leeftijd snurken ongeveer één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen elke nacht. Het is zelfs zo dat grofweg tien procent van de kinderen snurkt. Door verouderingsprocessen snurken mensen op oudere leeftijd meer, en harder. Bovendien zijn in sommige families meer snurkers aanwezig dan in andere.

Waarom snurkt iemand eigenlijk

Snurken ontstaat meestal door het trillen van het verhemelte, bijvoorbeeld door een vernauwing of blokkering van de neusholte. Meestal komt het door een vernauwing van achter de huig of het gebied in de keelholte achter de tong. Soms is het van anatomische aard, soms zijn er andere oorzaken.

Anatomische oorzaken van snurken

Er zijn meerdere anatomische oorzaken. Sommigen hebben bijvoorbeeld van nature een langere huig of een vrij slap en zacht gehemelte. Ook verslappen bij het ouder worden of bij oververmoeidheid de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong. Het snurken kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een (aangeboren) scheefstand van het neustussenschot of door poliepen in het neus slijmvlies. Bij kinderen kan sprake zijn van een vergrote keel- en/of neusamandel.

Waardoor snurk ik?

Er zijn duidelijk ook omstandigheden die het snurken bevorderen. Dat is mooi, want zo kunt u met een aantal simpele middelen de neiging tot snurken verminderen. Soms is het snurken bovendien van voorbij gaande aard, en minder een reden om zich zorgen over te maken.
Enkele bekende snurk bevorderaars zijn:
  • Het slapen op de rug, waardoor het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren zakken en de luchtstroom blokkeren.
  • Gebruik van alcohol en/of medicijnen als slaapmiddelen en kalmerende middelen. Deze werken verslappend en verminderen zo de spanning in de relevante spieren. Geen slaapmutsje meer dus.
  • Het gebruik van een zware maaltijd voor het slapen gaan.
  • Door een neus verstopping bij verkoudheid, of door een allergie. Dit geeft mogelijk een zwelling van het neus slijmvlies,
  • Door irritatie van de keel als gevolg van roken of brandend maagzuur. De wand van de keelholte verdikt hierdoor en maakt de doorgang nauwer.
  • Vergrote neus- en of keelamandelen.
  • Door overgewicht. Dit leidt op zijn beurt tot dikkere wanden van de keelholte.
  • Een verkeerd matras of hoofdkussen, wat ook weer kan leiden tot nekklachten en slapeloosheid.
  • Rokers zijn ook vaak snurkers.
  • Door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Snurken stoppen

Het eerste wat u in een specifieke casus zou moeten doen, is nagaan wat de mogelijke oorzaken zijn. Soms komt u daar zelf gemakkelijk uit. Bijvoorbeeld door minder laat alcohol te nuttigen of te voorkomen dat u op uw rug in slaap valt. Een vaak gebruikte manier om het op de rug in slaap vallen te bemoeilijken is bijvoorbeeld het vast maken van een tennisbal aan het shirt of de pyjama. Dat ligt niet lekker, waardoor u in uw slaap automatisch zult draaien naar de zij. Bij allergieën kunnen medicijnen goed helpen. Ook zijn er neusstrips in de markt om de neusgaten open te houden. Er zijn ook oefeningen die snuken helpen verminderen. Soms is een uitgebreide gang naar de arts onontkoombaar.

Bezoek aan de arts

Als de meer triviale oplossingen niet werken, zal de kno-arts uw keel en neus uitgebreid endoscopisch onderzoeken: soorten chirurgie. Dit kan leiden tot een operatieve ingreep waarbij bijvoorbeeld het tussenschot recht wordt gezet, poliepen verwijderd of een huig ingekort. Soms is een slaap onderzoek gewenst, waarbij alle veranderingen in het lichaam tijdens de slaap worden gemeten. Gemeten worden onder meer het zuurstofgehalte van het bloed, de hersenactiviteit, de hartslag en de beweging van het middenrif. Vooral bij vermoedens van slaapapneu is dit de geëigende onderzoeksmethode.

Slaapapneu of slaap-apnoe

Apneu of apnoe staat voor “niet ademen”. Als u last hebt van slaapapneu, komt tijdens uw slaap de ademhaling minstens vijf maal per uur gedurende ongeveer 10 seconden tot stilstand. Er zijn lichtere gevallen van apneu bekend, maar ook zeer zware die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Iemand met slaapapneu wordt de volgende dag vaak doodmoe wakker. Als de bovenste luchtwegen tijdens de slaap geblokkeerd raken spreken we over het Obstructieve Slaapapneusyndroom OSAS. Veel zeldzamer is het Centrale Slaapapneusyndroom CSAS, waarbij het deel van de hersenen en zenuwen dat de ademhaling reguleert, niet normaal meer functioneert. OSAS is vaak succesvol te behandelen, maar bij CSAS ligt dat veel complexer, omdat een dergelijk letsel zich moeilijk laat behandelen. Hoe het ook zij, als uw partner vermoedt dat u misschien last hebt van apneu, is het raadzaam om voor onderzoek naar een arts te gaan.

Prothese tegen snurken

Tot slot wordt soms wel een prothese aangemeten om de luchtwegen gedwongen vrij te houden. Dit werkt niet bij mensen met een kunstgebit en dit wordt vaak als zeer ingrijpend ervaren.

Slot

Snurken kan door allerlei oorzaken ontstaan en vaak wil iemand van de last van het snurken af. Het snurken stoppen zal misschien niet altijd lukken maar een gespecialiseerd snurk-centrum of een goede anti snurk-therapie kan u meestal wel verder helpen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Waarom snurken zwangere vrouwen? Oorzaak en gevolg!Waarom snurken zwangere vrouwen? Oorzaak en gevolg!Zwangerschap en snurken, het klinkt gek maar het is een feit. Heel wat vrouwen die zwanger zijn beginnen plots te snurke…
Snurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingSnurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingOngeveer vijfentwintig procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen snurkt. Snurken is een ander woord voor…

Wat als je hoofdpijn hebtWat als je hoofdpijn hebtHoofdpijn is een ellende en soms zelfs chronisch. Iedereen, ook kinderen, heeft helaas wel eens een stekende hoofdpijn.…
VrouwenbesnijdenisVrouwenbesnijdenis is een ingreep op de vagina. Veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord of weten niet precies wat…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.