Slaapapneu: tips & oplossingen bij slaapapneu

Slaapapneu: tips & oplossingen bij slaapapneu Slaapapneu, slaap-apnoe en snurken zijn vervelende verstoorders van de slaap, een OSAS en CSAS. Sommigen noemen slaapapneu een slaapziekte. Deze vorm van snurken is gewoonweg zeer problematisch voor de snurker en vooral ook de partner. Moe, hoofdpijn, overmatig zweten, andere symptomen? Gelukkig is met een behandeling of aanpassing er vaak betrekkelijk eenvoudig wat aan te doen. Hoe te stoppen met snurken, wat zijn de symptomen, wat de diagnose? De tips bij slaapapneu en snurken vindt u onderstaan en bedenk, slaapapneu is niet ongevaarlijk. Slaapapneu, slaapproblemen? Dit kunt u eraan doen.

Snurken en slaapapneu, de symptomen en diagnose

Slaapapneu en overmatig snurken betekenen een slechte nachtrust. Dit probleem is te serieus om er lacherig over te doen, maar sommigen benaderen of overstijgen het geluid van een op stijgend vliegtuig. Het is serieus door de gevolgen voor de gezondheid van de snurker, de ademstilstand en het welzijn van de partner die zo ook slaap tekort komt. Het aantal keren dat de slaapapneu en ademstilstand zich een nacht voordoet kan verschillen van 5 tot 15 maal per uur, wat een lichte stoornis is, tot meer dan 30 keer per uur, wat een ernstige stoornis is. De diagnose verloopt via de huisarts, een ziekenhuis of slaapcentrum.

Overgewicht en slaapapneu, de oorzaken van slaapapneu (slaap-apnoe)

Het snurken kan door vele reden ontstaan. Een oorzaak van snurken kan overgewicht zijn. Overgewicht leidt tot dikkere wanden van de keelholte en tot een extra vetlaag in de luchtpijp. Hierdoor is de zuurstoftoevoer minder en neemt het snurken toe. Afvallen is dan vaak het devies. Het liefst in combinatie van een aantal andere maatregelen die het snurken beperken.

OSAS en CSAS

Er zijn drie vormen van slaapapneu. OSAS, CSAS en een combinatie van de twee:
  • Bij het obstructief slaapapneu syndroom OSAS stokt de luchttoevoer in de keel en houdt de ademhaling even op;
  • Bij het centraal slaapapneu syndroom CSAS krijgen de ademhalingsspieren te weinig prikkels vanuit de hersenen, waardoor er geen ademhaling is.

Oplossingen bij slaapapneu

Slaapapneu is een meer ernstige vorm van snurken. Het bestaat in verschillende gradaties, maar de algemene noemer is de tijdelijke ademstilstand tijdens de slaap waardoor de zuurstoftoevoer in het lichaam wordt beperkt. Het kan zo ver gaan dat het zuurstof in de bloedbaan drastisch afneemt. Deze interne druk op de werking van vitale lichaamsdelen kan leiden tot een hartaanval en hersenstoringen. De snurker wordt de volgende dag doodmoe wakker, wat weer kan leiden tot gevaarlijke situaties onderweg en op het werk. Bij een blokkering van de luchtwegen, het Obstructieve Slaapapneu syndroom, is er vaak wat aan te doen. Bij het Centrale Slaapapneu syndroom is dat veel lastiger. De eerste stap om er wat aan te doen is een gang naar de huisarts.

De snurk scopie

Als de huisarts u heeft onderzocht kunt u worden doorverwezen naar een KNO arts. De KNO arts kan een snurk scopie verrichten. Dit onderzoek verloopt in twee stappen. Eerst komt u een nachtje in het ziekenhuis slapen, om u te kunnen observeren. Sensoren worden geplaatst op hoofd, hart en buik. Met de registratie apparatuur wordt onder meer gemeten hoeveel slaap is opgebouwd en in welke mate er sprake is van apneu. Twee weken later volgt dan meestal een tweede bezoekje. Met een kleine camera worden dan endoscopisch luchtwegen en keel verder onderzocht.

Stoppen met snurken

Van de resultaten van het onderzoek is afhankelijk welke maatregelen zullen worden genomen. Deze maatregelen kunnen ver gaan en soms leiden tot een prothese om de luchtwegen gedwongen vrij te houden. Soms minder ver en krijgt u het advies om aantal kilo’s af te vallen. Afvallen is beter voor uw luchtwegen en verbetert de algemene conditie van uw lichaam. Overigens werkt het effect van het afvallen het beste wanneer u het combineert met een aantal andere maatregelen, zoals het niet te zwaar tafelen voor het slapen gaan en het stoppen met het slaapmutsje. Ook alcoholgebruik bevordert namelijk het snurken. Als dan na een half jaar blijkt dat het snurken en de apneu sterk zijn afgenomen of zelf verdwenen, zullen geen verdere ingrepen nodig zijn.

c-pap

Dan de Continuous Positive Airway Pressure, beter bekend als de c-pap. Bij een c-pap haalt een luchtpomp lucht uit de slaapruimte en blaast die vervolgens met een slang en masker de neus in. Doordat zo de luchtwegen open blijven wordt apneu voorkomen. De druk waarmee de lucht wordt vervoerd naar de neus is constant en nauwkeurig in te stellen. Voor de meesten ligt de waterdruk tussen de 8 en 10 per cm. Omdat het continu inblazen van een koude droge lucht de luchtwegen kan irriteren, worden ook verwarmde luchtbevochtigers gebruikt. Bij een bi-level worden zowel een onderdruk als de bovendruk ingesteld. De auto cpap tot slot stelt automatisch de druk vast die nodig is, gegeven de fase van slaap en de omstandigheden, waarin u zich bevindt.

Slot

Tegenwoordig weten we prima hoe slaapapneu vast te stellen en wat er aan is te doen. Neem dus maatregelen. Voor uw eigen gezondheid en het welzijn van uw partner.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het slaapapneu-hypopneusyndroomHet slaapapneu-hypopneusyndroomEen slaapapneu is een ademstilstand tijdens de slaap van ten minste 10 seconden. Deze kan een bedreiging vormen voor de…
Snurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingSnurken: oorzaken, wat kun je er zelf aan doen, behandelingOngeveer vijfentwintig procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen snurkt. Snurken is een ander woord voor…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Slaapapneu of slaapapnoe, symptomen en behandelingSlaapapneu of slaapapnoe, symptomen en behandelingSlaapapneu is een afkorting van het slaapapneusyndroom. We kennen het van mensen met overgewicht, mensen die roken en me…

Nekklachten, wat doe je eraan?Nekklachten, wat doe je eraan?Nekklachten, nekpijn, een verrekte nek en een langdurig stijve nek komen heel vaak voor. Nekklachten zijn zeer vervelend…
Misvatting en strategieën over vet in de buikstreekVeel mensen hebben last van een vetmassa. Rond de buikstreek, bij de heupen, het achterwerk. Echter bestaan er misvattin…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.