Nekklachten, wat doe je eraan?

Nekklachten, wat doe je eraan? Nekklachten, nekpijn, een verrekte nek en een langdurig stijve nek komen heel vaak voor. Nekklachten zijn zeer vervelend, geven vaak hoofdpijn en kunnen door allerlei redenen ontstaan. Soms is er ook sprake van artrose of ziekte. Wat kun je doen om de pijn te verlichten of klachten te voorkomen? Een goed hoofdkussen kan wonderen verrichten. Het aanpakken van nekklachten is belangrijk. Deze klachten kunnen acuut ontstaan maar ook chronisch van aard zijn.

Nekklachten komen veel voor

Nekklachten gaan helaas vaak gepaard met hoofdpijn vanuit de nek en slapeloosheid. Soms is het zo vervelend dat de betrokkene er zeer neerslachtig van kan worden. Het is ook een klacht die je vaak terugvindt bij RSI patiënten.

Wat zijn mogelijke oorzaken van nekklachten

Er kunnen vele oorzaken zijn. Veel voorkomend zijn klachten door:
  • Een ongeluk.
  • Een langdurige ongewone houding en overbelasting.
  • Een ongewone beweging.
  • Slijtage.

Wat is een Whiplash

Een whiplash wordt vaak veroorzaakt door een kop op staartbotsing van auto’s, waarbij het hoofd flink heen en weer wordt geslingerd. Maar er is helemaal geen auto ongeval voor nodig. Ook een simpele val of uitglijder kan leiden tot een whiplash. Als je het vermoeden hebt van een whiplash, kun je het beste met top spoed naar een arts of de spoedeisende hulp in een ziekenhuis gaan. Er zijn namelijk gradaties. Een milde vorm kan bij vermijding van verdere inspanningen binnen enkele uren verdwijnen. Maar een ernstigere vorm vraagt een doelgerichte aanpak. Het liefst binnen 48 uur. In dat geval zullen snel röntgenfoto’s worden genomen om meer zicht op de situatie te krijgen. Een ondersteunende whiplash kraag, pijn remmende middelen en wellicht een fysiotherapeut kunnen daarna verlichting brengen. Laat het zo wie zo goed bekijken.

Een ongewone houding

Evenals dat geldt voor de repetitive strain injury ofwel rsi, zie je veel nekklachten ontstaan als gevolg van een verkeerde houding. Bijvoorbeeld door:
  • Een verkeerde werkhouding. Denk aan de hoogte van de tafel waar je aan zit, de stoel en zo verder.
  • Vaak repeterende handelingen. Dit hoeft niet het lopende band werk te zijn, maar hieronder valt ook het steeds in de zelfde verkeerde positie uittikken van een artikel.
  • Verkeerde slaaphouding. Denk bijvoorbeeld aan een knikkende hoofd houding wanneer iemand op een stoel in slaap valt.
  • Boven je hoofd klussen. Bijvoorbeeld het schilderen van een plafond.
  • Verkeerd tillen. Bijvoorbeeld boven je macht tillen.
  • Boven je macht rekken. Bijvoorbeeld een boek van een bovenste plank halen zonder gebruik te maken van een opstapje.

Wat is ergonomie

Advies hierbij is de ergonomie van de werkplaats eens goed te bekijken en een verkeerde houding te voorkomen. Soms helpt een pijnstiller, of koud complex. Slaap tijdelijk op je rug en niet op de zij. Een goede nek steun kan helpen. Binnen een paar dagen moet de pijn een stuk minder zijn of zelfs verdwenen. Raadpleeg anders een arts.

Hoe krijg je een verrekte nek

Een verrekte nek kan ontstaan door een verkeerde beweging te maken. Tijdens het sporten bijvoorbeeld worden je spieren nogal eens overbelast en raken ze verkrampt. Ook hier zal wat rust en een pijnstiller voor verlichting zorgen. Als de spieren en nek niet zijn beschadigd, zal de pijn binnen enkele dagen verdwijnen. Maar vervelend is het wel.

Slapen en slaaphouding

Rug en nekklachten kunnen vele oorzaken hebben. Door het bed, slaaphouding en kussens kunnen tot klachten leiden en zelfs uitmonden in slapeloosheid. Neem een goed hoofdkussen.

Wat is een goede slaaphouding

Voor de slaaphouding geldt:
  • Op de rug slapen. De Rugligging is een goede slaaphouding, omdat het lichaamsgewicht over een zo groot mogelijke oppervlakte wordt verdeeld. Een nadeel van de rugligging kan zijn dat door betrokkene eerder wordt gesnurkt. Zie ook het artikel: snurken kan heel lastig zijn.
  • Op de zijde slapen. Op de zijde slapen met enigszins opgetrokken knieën en de onderste arm voor de borst is de meest ideale slaaphouding. Voorwaarde is wel dat matras en hoofdkussen het lichaam op een goede manier ondersteunen.
  • Op de buik slapen. Deze slaaphouding wordt over het algemeen afgeraden. De nek ligt dan vaak in een sterke draai en de lenden zijn meer gekromd dan goed voor ons is door de holle rug. Deze houding geeft op enig moment rug- en/of nekklachten. Bovendien hebben buikslapers de neiging om in dezelfde houding te blijven liggen.

Wat is een goed kussen om te slapen

Een goed kussen is noodzakelijk. Een nek heeft een goede ondersteuning nodig. Een goed kussen ontlast de nek en vul de holte onder de hals goed op:
  • Dons- en veren kussen. Voordeel is dat het zich gemakkelijk vormt. Zo komt de nodige ondersteuning terecht ter hoogte van de nek. Schudt dit kussen wel eerst goed op. Overigens zijn sommige mensen allergisch voor deze kussens.
  • Latex hoofdkussen. Een latex hoofdkussen geeft een goede ondersteuning en is bovendien goed warmte-isolerend.
  • Rol kussen. Sommigen geven de voorkeur aan een rol kussen voor extra steun.
  • Orthopedisch hoofdkussen. Dit gezondheidskussen is voorgevormd en biedt de nek holte een goede ondersteuning. Het is een kussen waar je vaak even aan moet wennen.

Wat is een goed matras om te slapen

Matrassen kennen we in vele soorten. Veel mensen met klachten hebben baat bij een waterbed. Voor matrassen geldt dat ze maximaal zo'n kleine tien jaar meegaan, omdat ze na verloop van tijd gaan doorzakken en leiden tot klachten. En dan nog heeft het de voorkeur om in de tussenliggende jaren het matras regelmatig te keren. Een oud matras kan leiden tot ernstige nekpijn en rugpijn. Je staat 's morgens moe op. Wanneer het zo ver is en liever daarvoor nog, laat je het beste het matras vervangen. Kies een matras dat bij het lichaam en het gewenste comfort of behoefte past.

Wat is artrose

Artrose komt veel voor bij ouderen. Er dan sprake van slijtage of veranderingen in het bindweefsel van de hals. De halswervelkolom wordt bij het ouder worden minder beweeglijk. De mate van artrose kan in ernst verschillen. Sommigen hebben weliswaar artrose, maar hebben er relatief weinig last van. Een goede diagnose door een arts kan je stukken verder helpen. Een pijnstiller kan zo nodig wonderen doen.

Wat is een buffelnek

Als er vetafzettingen ontstaan in de nek of de nek extra verdikkingen vertoont, spreken we over een buffelnek. Overigens wordt deze term ook gebruikt in sportscholen.

Slot

Neem nekklachten altijd serieus. Vaak zijn door een andere houding, een ander matras of een goed kussen, veel klachten te voorkomen. Bekijk deze mogelijkheden want je kunt er veel profijt van hebben.

Lees verder

© 2007 - 2021 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Whiplash en klachten op het werkWhiplash en klachten op het werkEen whiplash gaat gepaard met diverse klachten, waaronder met name nekklachten. Veel mensen ervaren na een whiplash dusd…
Nekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten ten gevolge van een whiplash zijn bekend, maar er zijn veel meer oorzaken van nekklachten. Vaak realiseren m…
Vragenlijst whiplashklachtenVragenlijst whiplashklachtenEen whiplash is een aandoening die getypeerd wordt door met name nekklachten. Het is lastig om whiplash letsel te onderz…

Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Slaapapneu: tips & oplossingen bij slaapapneuSlaapapneu: tips & oplossingen bij slaapapneuSlaapapneu, slaap-apnoe en snurken zijn vervelende verstoorders van de slaap, een OSAS en CSAS. Sommigen noemen slaapapn…
Reacties

Lynn, 06-02-2017
Hoi,

Ik heb even een vraag. Ik heb nu sinds januari ongeveer van dit jaar een bepaalde druk bovenop mijn hoofd aan de rechterkant. Het straalt zelfs uit in een lijn naar beneden. Mijn oor, kaak, nek en schouders. Vooral mijn nek is nu sinds een week vreselijk stijf.

Ik ben hypochonder dus ik ga meteen van het ergste uit. Namelijk hersenvliesontsteking of een hersentumor. Ik ben vooral erg bang voor hersenvliesontsteking. Terwijl ik dit typ is mijn nek ook erg stijf en als ik mijn hoofd voorover buig en een stukje naar links doet dit erg pijn. Ik moet wel zeggen dat ik erg veel stress heb op dit moment. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi Lynn,
Dit kan van alles zijn, maar geen hersenvliesontsteking. Bij meningitis hebt u ook koorts en moet u braken. Ga even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nancy, 24-11-2016
Ik heb al een poos nek- en schouderklachten. Oorzaak in schouders is gelegen in peesonstekingen. Bij beweging voel en hoor ik het knakken. Nu heb ik hoog in de nek ook dat knakkend en krakend geluid en gevoel. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Nancy,
Hoog in de nek gaat het regelmatig om artrose en het is verstandig om daarmee langs de huisarts te gaan. Vraag uw arts om een tijdelijk middel tegen de peesontstekingen, vaak gaat het om een overbelasting van de pees die goed te behandelen is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eva, 22-11-2016
Ik heb al maanden lang last van mijn nek. Ik heb geen idee wanneer het is begonnen, maar ik heb een of andere tik gecreëerd. Elke minuut van de dag schud/kraak ik mijn nek, omdat ik het gevoel heb dat hij vast zit. Telkens een klein tikje naar links of rechts of een draai naar achteren. Als ik voel dat hij vast zit en ik probeer niet te tikken, word ik gek van het gevoel en doe ik het als nog. Ik wil gewoon weer een losse nek hebben. Ik heb vroeger heel veel achter de computer gezeten, maar dit doe ik tegenwoordig stukken minder en de klacht is pas ontstaan nadat ik gestopt/geminderd ben. Ook slaap ik al jaren zonder kussen. Ik weet het, vragen om problemen zou je zeggen, maar voor mij slaapt dit fijner. Ook dit is jaren lang goed gegaan en heb ik pas later de tik ontwikkeld. Alstublieft advies of informatie, want ik kan s' nachts niet in slaap komen.

Mvg,
Eva (17) Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Eva,
De tic kan automatisch weggaan als de nek weer goed functioneert. Het beste ga je even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 31-10-2016
Nu heb ik wat nekpijn met een uitstralende pijn tot in mijn arm. Niet altijd, deze pijn komt en gaat, de pijn is intenser als ik met de auto rijd. Ben al naar osteopaat kinesist geweest om de zogenaamde zenuw die vastzit te behandelen. Pijn keert terug, en is er nog steeds.
Ik heb ook een vetbuilt in mijn nek, deze heb ik ook laten nakijken en de dokter heeft na een echografie bevestigd dat het een vetbuild is. Volgens de kinesist, kan het zijn dat die vetbuild tegen een zenuw aanzit en dat dit de oorzaak is van de pijn in de nek met uitstraling naar de arm. Heeft hier iemand daar ervaring mee, of kan er iemand mij daar iets meer over vertellen? Alvast bedankt Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Peter,
Een vetbult, ook wel lipoom genoemd, groeit langzaam en kan op een gegeven moment tegen een zenuw aandrukken. Bij een verder doorgroeien kan ook de pijn verergeren. Vetbulten kunnen ontstaan waar er vetcellen zijn. Ze zijn bijna altijd goedaardig, maar kunnen dus uiterst irritant zijn. Afhankelijk van de grootte van de vetbult, kan de huisarts of polikliniek hem verwijderen onder plaatselijke verdoving
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Adje, 02-10-2016
Ik ben onder behandeling bij masseur voor mijn nek dan is ze bezig, word ik raar in mijn hoofd. Ik lig dan tegen het plafond aan, helemaal raar en de masseur staat op de grond. Wat is dat? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Adje,
Het lijkt wel of u in een soort van trance terecht komt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mo, 22-09-2016
Als kind ben ik met sjaal om tussen de auto deur blijven zitten auto ging rijden en ik werd mee gesleept. Als kind zeg je dan gaat wel hoor maar loop al jaren bij de fysio maar de nekpijn wordt steeds erger en gaat niet meer weg. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Mo,
Laat eens bekijken of er misschien een nekwervel is verschoven of een scheurtje heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Angelique, 18-09-2016
Hoi, ik heb sinds een jaar last van mijn nek. Vooral als ik naar links kijk voel ik achter in m'n nek, ten hoogte van mijn oor ongeveer een diepe pijn, anders dan spierpijn. Ik loop al een jaar bij de fysio, heb manuele therapie, chiropractie, dry needle en osteopathie gehad. Niks helpt! Ik slaap al een jaar niet meer op mijn buik maar zij en rug en ook dat helpt niets. 's Avonds is het t ergst maar ook 's ochtends na een nacht slapen hou ik het niet meer uit.

Als de fysio tractie op mijn hoofd geeft dan voel ik de pijn niet bij het draaien. Hij denkt dat mijn nekspieren zo gespannen zijn dat het gewricht niet goed kan bewegen, kan dit? Ik ga naar body balance en yoga 4x per week en heb zelf niet het idee dat ik mn nekspieren aanspan. Ik weet niet meer zo goed waar ik het moet zoeken. Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi Angelique,
Dus als de fysio drukt, is er geen pijn. Dan zou het inderdaad een (overbelaste) spier kunnen zijn. Het beste gaat u voor een middeltje even naar de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Angelique, 11-09-2016
Hoi, ik heb sinds een jaar last van mijn nek. Vooral als ik naar links kijk voel ik achter in m'n nek, ten hoogte van mijn oor ongeveer een diepe pijn, anders dan spierpijn. Ik loop al een jaar bij de fysio, heb manuele therapie, chiropractie, dry needle en osteopathie gehad. Niks helpt! Ik slaap al een jaar niet meer op mijn buik maar zij en rug en ook dat helpt niets.
's Avonds is het t ergst maar ook 's ochtends na een nacht slapen hou ik het niet meer uit.

Als de fysio tractie op mijn hoofd geeft dan voel ik de pijn niet bij het draaien. Hij denkt dat mijn nekspieren zo gespannen zijn dat het gewricht niet goed kan bewegen, kan dit? Ik ga naar body balance en yoga 4x per week en heb zelf niet het idee dat ik m'n nekspieren aanspan. Ik weet niet meer zo goed waar ik het moet zoeken. Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi Angelique,
Dus als de fysio drukt, is er geen pijn. Dan zou het inderdaad een (overbelaste) spier kunnen zijn. Het beste gaat u voor een middeltje even naar de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Isis, 10-06-2016
Hallo, ik heb een maand geleden plotseling erg felle nekpijn gekregen. Ik kon niks doen. Heb er zalf op gedaan en na 2 dagen was het veel minder. Maar ik heb nog altijd nekpijn, als ik draai met mijn hoofd dan is het erg pijnlijk. Alsof mijn zijkanten van mijn nek het tegenhouden om mijn nek te kunnen draaien. Heb er nu al ong. een maand last van… Niks helpt er nu tegen… Reactie infoteur, 22-08-2020
Hallo Isis,
Het kan zijn dat er een nekwervel is verschoven, het beste gaat u even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra Stijger, 30-05-2016
Loop nu al ruim een half jaar met pijn in de nek, stijfheid. 's Morgens word ik met zeer stijve nek wakker, hele dag zeurende pijn. Heb fysio gehad, dry needling, chiropractor, heb een vrij nieuw matras en nek kussen gekocht. Niets helpt, weet niet meer hoe het nu verder moet, chiropractor weet het ook even niet meer. Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Sandra Stijger,
Hebt u al foto's van uw nek laten nemen om te zien of er wellicht sprake is van artrose of een kneuzing van een nekwervel? Als daar geen problemen zijn, komt uw nekpijn namelijk zeer waarschijnlijk van een overbelaste of verrekte nekspier.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Djamila, 24-05-2016
Ik heb al best wel lang last van een krakende nek. Als ik hem draaide kraakte hij erg. Ik dacht dat het wel over ging. Maar nu wordt ik wakker en als ik mijn hoofd naar links draai of ver naar recht doet het veel pijn. Een hele rare pijn. Wat is dit? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Djamila,
Vooraf is niet duidelijk aan te geven waar een krakende nek vandaan komt, het kan artrose zijn. Bij een bezoek aan uw huisarts kan die een aantal mogelijkheden uitsluiten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roos, 12-04-2016
Lieve lezer.

Vanochtend opgestaan met een zeer pijnlijke nek. Heb mij zelfs moeten ziekmelden. Na een aantal paracetamol verder, zonder resultaat overgestapt op de ibuprofen met tijgerbalsem. Helaas lijkt geen enkele pijnstiller te helpen en zit mijn nek nog steeds vast. Sinds vanavond uitstraling naar schouder en linker bovenarm. Wat kan dit zijn. Bewegen is zeer pijnlijk. Zelfs naar het toilet gaan begint een probleem te worden. Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Roos,
Dit lijkt op een verrekte spier, maar er kan ook een nekwervel zijn verschoven. Het beste laat u dit even zien aan uw huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suzieh91 (infoteur), 09-04-2016 #50
Hallo

ik ben vanmorgen wakker geworden met nekpijn
ik kan me hoofd bijna niet meer naar links draaien
gister avond had ik nergens last van en heb een hele rustige dag gehad
wat zou dit kunnen zijn Reactie infoteur, 22-08-2020
Hallo Suzieh91,
Als het zo plotseling optreedt, hebt u vannacht verkeerd gelegen met het hoofd of kou gevat. Hebt u er maandag nog last van, ga dan even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Celesta, 19-03-2016
Hallo, 2 weken geleden ben ik gevallen uit de douche. Naar de huisarts geweest en een hersenschudding geconstateerd, aangezien ik verschrikkelijke nekpijn kreeg nog een keer terug een gekneusde en ontstoken nek was de diagnose. Maar nooit hebben ze foto's gemaakt en de pijn blijft steeds aanwezig. Is het verstandig om toch nog foto's te laten maken of hoort het er gewoon bij en moet ik rustig afwachten? Reactie infoteur, 22-08-2020
Hallo Celesta,
Voor de nek is het altijd verstandig om foto's te maken. Een flinke val kan veel pijn veroorzaken, maar misschien is het toch wat meer dan een aantal kneuzingen. Overleg nog eens met uw huisarts, we zijn immers weer twee weken verder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marleen, 14-02-2016
Wat raakt er dan precies ontstoken? Heb nu het gevoel alsof er achter bij schouderblad iets ontstoken is… wat kan er überhaupt daar gaan ontsteken?

Mvg
Marleen Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Marleen,
Het kan gaan om een ontsteking van de slijmbeurzen en pezen. Die kan de beklemming hebben veroorzaakt, kan terugkeren en ook een chronisch karakter krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marleen, 14-02-2016
Hallo, ik kreeg 3 jaar geleden last v linkerarm. Slijmbeurs en peesontsteking. Verder zou er niks zijn. Na 2,5 jaar geopereerd vanwege impigment. Echter door zo lang gelopen te hebben met pijn heb ik nu veel pijn aan halsspieren links voor, bij mijn sleutelbeen en vanaf mijn nekspier naar mijn schouderblad achterkant. Operatie was in juli en zit sinds kort in revalidatie traject. Het is een spierverhaal volgens mij en coördinatie is slecht. Waar denkt u aan en wat kan ik het beste doen? Mvg Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Marleen,
Impingement ontstaat meestal door overbelasting. Het gaat gepaard met pijn, zwellingen en ontstekingen die niet tot de schouder beperkt blijven. Een verkeerde houding heeft ook gevolgen voor aangrenzende gebieden en spieren. Nu er lokaal operatief ingegrepen is het de kunst om via een goede lichaamshouding en oefentherapie uw spierbelasting rond schouder, nek en arm weer in een goed evenwicht te krijgen. Of het meer is dan een spierverhaal, zou aan de hand van foto's bekeken kunnen worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Seghers Sara, 01-02-2016
Alles is begonnen met schouderpijn heb een echo en radiografie laten doen en daaruit bleek dat mijn pees ontstoken was. Na 3 weken rust en ontstekingsremmers nog niet beter. Heb dan een cortisonespuit gekregen die heeft niet geholpen. Daarna ben ik naar een specialist geweest gespecialiseerd in de schouder en die zij dat het van mijn nek is heb dan een mrscan van mijn nek laten doen en daaruit blijkt dat ik artrose heb in mijn nek en daardoor uitstralingen krijg in mijn schouder. Ze stellen nu voor om een cortisonespuit in mijn nek te plaatsen. Mijn vraag is of daarmee mijn schouderpijn zal gedaan zijn. Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Seghers Sara,
Een cortisonespuit kan de pijn wegnemen, maar onzeker is of dat effect structureel zal zijn. De artrose kan namelijk ook verergeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kanoniem, 28-01-2016
Hallo,
Ik ben een meisje van 13 jaar en ik heb al maanden last van mijn nek. Het begon toen ik heel lang in een verkeerde houding had gezeten. Sindsdien heb ik soms een dag en soms een aantal dagen achter elkaar last van mijn nek.
Er zit ook een knobbel. Ik kan hem vastpakken en hij zit ergens aan vast, maar niet aan mijn huid. Hij voelt glad aan en hard aan. Hij lijkt bij mijn wervels en spieren te zitten. Ik weet eigenlijk niet of hij groeit. Maar hij zit er in ieder geval al sinds ik fout had gezeten.
Naast deze twee klachten kraakt mijn nek ook. Niet persé als ik hem beweeg, maar als ik tegendruk probeer te geven.
Verder heb ik nergens last van.
Ik ben bang voor het ergste (kanker). Ik ben wel bij de huisarts geweest en die voelde het ook, hij zei dat het een opgezet lymphekliertje was. Het lijkt me alleen niet dat die zo diep zit.
Weten jullie wat dit kan zijn of herkent iemand dit?
Anoniem Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Kanoniem,
Omdat het lijkt te zijn ontstaan door een verkeerde lighouding, kan een nekwervel verschoven zijn. Als het helemaal los staat van de verkeerde houding, is een vetbult denkbaar. Natuurlijk zijn tumoren mogelijk op nekspier of -wervel, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Laurence, 03-01-2016
Sinds kort heb ik last van mijn nek. Ik heb het gevoel dat mijn nek steun te kort heeft. Als ik naar televisie kijk of ik lig in mijn bed kraakt mijn nek en heb ik het gevoel dat er iets verschuift. als ik langer dan 5 seconden in een bepaald houding zit/lig kraakt mijn nek, wat een heel vervelend gevoel is.

Wat zou ik hier aan kunnen doen?

wegens mijn examens heb ik geen tijd om foto's te laten trekken. Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Laurence,
Met de nekwervels moet je toch voorzichtig zijn. Ik zou even langs de huisarts gaan, misschien heeft die voorlopig wel een nekbrace voor je (als dat nodig mocht blijken te zijn).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alwin Bakker, 20-11-2015
Ik sinds een jaar een langwerpige bobbel op een spier aan de rechterzijde van mijn nek. Deze bobbel word niet groter of kleiner. Als ik er op druk is hij ligt gevoelig.

Ik kan de bobbel niet vastpakken. Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Alwin Bakker,
Het beste gaat u even langs de huisarts. Wellicht is het een klier, een vetophoping of iets anders.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sebas, 07-11-2015
Ik heb sinds zonet erge last van rechts achter in de nek ik kan hem wel draaien maar dit doet wel zeer.
Weet iemand een oplossing of wat het is. (Ik heb er verder geen last van) Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Sebas,
Dat lijkt me een stijve nekspier. Infrarood, een zalf en warmte kunnen helpen en maandag even langs de huisarts gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sarah, 29-10-2015
Ik heb sinds een jaar last van nekklachten. 's Ochtends voelt mijn nek heel stijf en kan ik amper rondkijken. Ik heb steeds het gevoel dat ik mijn nek moet kraken omdat er anders een hele vervelende druk opbouwt. Door het kraken en proberen mijn nek 'losser' te krijgen, gaat het nog meer pijn doen. Zo erg dat ik in de avond niet meer goed kan zitten/staan, dan moet ik gewoon gaan liggen om mijn nek rust te geven. Zo gaat het al een jaar lang. Ik heb een ergonomisch kussen, een goede matras, probeer altijd op mijn rug of zij te slapen en heb een aangepaste bureaustoel. ik let heel erg op mijn houding. Er is al RX foto gemaakt en CT scan maar er is niets te vinden. Ik ben al bij een fysiotherapeut geweest maar ook dit had geen effect. Ik ben ten einde raad. Wie heeft nog tips? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Sarah,
Als de foto en scan niet aangeven dat er sprake is van artrose, lijkt eerder een nekspier of zenuw de pijn te veroorzaken. Het kraken zal dan niet zoveel helpen maar de behandeling van de spier wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kim, 27-06-2015
Ik heb al 3 jaar last van mijn nek. Als ik wakker word is mijn nek meestal stijver dan andere momenten van de dag maar de last is minder, pas later op de dag word de pijn/last erger. Ik kraakte me nek erg vaak en rug. laatste tijd is dat afgenomen omdat mijn fysio dat voorstelde. De fysio heeft me doorverwezen naar de huisarts om foto's te laten maken, is nog niet gebeurt. Ik doe onder anderen redelijk veel aan sport en beweging maar zit ook erg veel achter me computer. Mijn houding was redelijk slecht maar heb ik erg verbeterd, zonder resultaat. 15jaar/jongen. enig advies? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Kim,
Houding en slijtage zijn belangrijke factoren, maar als je 15 jaar bent valt slijtage al snel af. Voorovergebogen zitten bij een computerscherm is inderdaad slecht voor nek en rug. Een belangrijk stap heb je inmiddels al gezet door de houding te verbeteren, maar dan nog kan het even duren voordat alles normaliseert. Maar het lijkt erop dat daarmee nog niet alles is gezegd. Heb je een goed kussen bijvoorbeeld, is die niet te hoog of juist te zacht. Een stijve nek wijst op een overbelasting van de nekspieren en daarom is het maar de vraag of foto's meer duidelijkheid zullen geven.
Met vriendelijke groeten
Zeemeeuw

Melvin, 19-05-2015
Hoi,
Ik heb sinds ongeveer 5 week last van mijn nek.
Als ik wakker word heb ik er geen last van maar rond 12 uur s' middags begint het.
Dan gaat het zeuren, het doet geen pijn.
Als ik dan even mijn hoofd op een bepaalde manier beweeg is het weer over voor een paar minuten.
Is het ernstig of niet? En wat kan ik eraan doen? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Melvin,
Of het ernstig is, is niet zo te zeggen. Daarvoor is een consult nodig. Wel kan nekpijn ook gewoon ontstaan door een verkeerde ligging 's nachts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kiki, 01-12-2014
Hallo,

Al enkele jaren heb ik af en toe last van mijn nek/bovenrug (de bovenste knobbel in mijn rug). Ik vermoed dat de oorzaak bij een verkeerde houding/zware tas/slaaphouding ligt. Voorheen ging de pijn door verzitten of even bewegen wel weer weg. Nu houdt de pijn steeds langer aan en komt ook op momenten dat ik gewoon aan tafel zit. Zou een fysiotherapeut of chiropractor verlichting kunnen geven?

Dank alvast! Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Kiki,
Na enkele jaren kan het zijn dat er wat meer werk moet worden verzet om de pijn weg te krijgen. Een fysiotherapeut of chiropractor kan u hierbij prima helpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cansu, 03-11-2014
Hoi,
Mijn moeder heeft al 4 weken last van haar nek, ze voelt knobbeltjes en kan haar hoofd niet naar rechts bewegen. Wat raadt u aan?
(ze gaat morgen voor de zekerheid naar de huisarts, maar ze is wel bang.)

Groetjes Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Cansu,
Een bezoek aan de huisarts is het beste om een eerste diagnose te stellen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jean-Paul, 23-10-2014
Hoi,

Ik werd vannacht uit het niets wakker met erge nekpijn aan de linkerkant, ik kan mijn hoofd niet meer naar links bewegen en liggen lukt ook niet, als ik iets te ver doordraai kan er uit het niets pijn in mijn nek schieten. Liggen gaat dus niet meer.

Wat te doen? Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi Jean-Paul,
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een verkeerde ligging in bed en gaat meestal gewoon over. Een pijnstiller voorkomt dat u te veel pijn houdt. Vertrouwt u het niet of is er iets verschoven, dan kunt u het beste vanmorgen even langs de huisarts gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yolanda, 08-09-2014
Graag zou ik op het bericht van Jo willen plaatsen. Op je hand zitten punten die "verbonden" zijn met je nek. Dit zijn acupunctuur punten. Op je middenhandsbeentje staat je knokkel symbool voor je hoofd en net daaronder je nek. Indien je hier druk op uitoefent kun je verlichting krijgen in je nek. Het is lastig uitleggen zonder een foto. Maar het makkelijkst is om deze druk uit te oefenen dmv een balpoint. Je gebruikt de lengte van de pen, dus niet het puntje. Deze "rol" je over je knokkel en kom je vanzelf onder je knokkel terecht. Hier geef je nu druk.
een tweede punt die met je nek in verbinding staat zit aan de kant van je pink. Maar een vuist en aan de zijkant van je hand (pinkzijde) ontstaat een "puntje/plooi" in je huid. Met de achterkant van een balpoint druk je dit puntje in. Beide punten op je hand minimaal 3 keer per dag doen en de pijn wordt duidelijk minder :) Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Yolanda,
Dank je wel voor het opmerken
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jo, 27-08-2014
Hallo,

Ik heb sinds ongeveer 7 weken last van mijn nek. Ik kan verder alles wel maar kin op de borst leggen of in de nek doet pijn.
Ik ben al 9 maand op reis en het begon in Bangkok. Ik heb voor Bangkok wel een duik cursus gedaan van een paar dagen maar heb daar verder totaal geen last gehad. De bedden zijn hier trouwens ook niet altijd goed. Wat kan ik het beste doen om van de klachten af te komen? Over een maand ga ik weer terug naar Nederland. De pijn is wel vervelend en straalt soms uit naar steken in mijn hoofd. En mijn nek is erg stijf.

Groetjes Jo Reactie infoteur, 22-08-2020
Hallo Jo,
Die stijve nek verklaart de pijn. Aan de pijn is vaak wat te doen met een pijnstiller, maar eigenlijk zou u de oorzaak moeten weten om er voor lange tijd vanaf te zijn. Het kan het duiken zijn geweest of een verkeerde ligging, maar daar komt u alleen achter door daarbij wat te veranderen (matras omdraaien, betere steun voor het hoofd, duiken langzaam opvoeren en niet meteen voluit gaan).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Meike, 20-08-2014
Sinds vanmorgen heb ik hele erge nekklachten, het zit aan de rechterkamt, maar ik kan niet naar links kijken. Dat doet vreselijk veel pijn. Wat is dat?

Meike Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Meike,
Nekpijn kan zomaar ontstaan en als dat het geval is, gaat het ook vanzelf weer over. Meestal is het een overbelaste spier door een verkeerde houding of beweging.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 19-08-2014
Hallo,
Afgelopen zondag zat ik achter de computer games te spelen. Wat ik al de hele vakantie doe. Ineens kreeg ik nek pijn maar niet door een onverwachte beweging, gewoon zomaar. Mijn hele nek zit vast en mijn hoofd draaien gaat moeilijk en pijnlijk. Enig advies?

Mvg, Erik Reactie infoteur, 22-08-2020
Hallo Erik,
Dat komt waarschijnlijk door de langdurig verkeerde houding waardoor een nekspier is overbelast. Deze nekpijn (die erg pijnlijk is) gaat vanzelf over als u die houding een tijdje vermijdt. Probeer wel uw nek een beetje te bewegen en geef het vervolgens rust. Alleen een pijnstiller vermindert de pijn. Wat vaak helpt zijn warmte (infrarood lamp, warme douche) en bepaalde crèmes bij spierpijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rene van Nijnatten, 08-08-2014
Hoi, gisteren ben ik naar een waterpretpark geweest op tenerife nu ben ik tot 3x toe langdurig met mijn kleine op schoot in een rubberen band gaan zitten wat niet echt een lekkere houding is voor mijn nek geweest (denk ik) naarmate de dag vorderde kreeg ik last van mijn nek aan de rechterkant eenmaal thuis gekomen in het appartement is het zo erg geworden dat als ik mijn nek beweeg er een verkramping in schiet en dit is echt erg pijnlijk, kan nu alleen op mijn buik liggen en heel voorzichtig draaien anders verkrampt het iedere keer. Gebruik nu ibuprofen600 gisteravond de eerste ingenomen maar had het gevoel dat dit niet echt werkte en nu net de 2de hoop dat het verminderd. Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi Rene van Nijnatten,
Waarschijnlijk is het alleen een overbelaste spier in de nek en dan kan ibuprofen goed helpen (gaat overigens niet meteen over, kan dagen duren). Maar er kan ook een nekwervel zijn verschoven. Als u het niet vertrouwt, is een bezoekje aan een arts het beste.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aurelie, 06-08-2014
Hoi, ik heb al enkele jaren nekpijn. Maar dit is met momenten. Als ik nekpijn heb straalt het uit van de onderkant van men nek tot men hoofd. Het meest heb ik pijn aan men rechterkant. Soms slaap ik er zelfs niet meer van. Ik hoor mijn nek ook regelmatig kraken maar niet heel luid. Ik loop ondertussen al 3 a 4 jaar rond met een pijnlujke nek. Wat moet ik het best doen en wat kan ik er best voor doen dat deze klachten weggaan? Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi Aurelie,
Nekpijn kan vele oorzaken hebben maar in dit geval lijkt de spier aan de rechterkant overbelast. Het voorzichtig bewegen van uw hoofd helpt de doorbloeding van de spier en kan de stramme spier doen ontspannen. Dit is wel een traject van dagen oefenen en doe voorzichtig, niet abrupt bewegen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fleur, 15-07-2014
Hoi,
Ik heb al 6 jaar last van mijn nek en daardoor dagelijks hoofdpijn. Ook mijn schouders zitten altijd vast en zit onder de knopen. Ik heb van alles geprobeerd: cesartherapie, fysiotherapie, bodystressrelease, manuele therapie, chiropractor etc, maar niets helpt. Kan het door de fibromyalgie komen? En wat is nu wijsheid om te doen
Gr.Fleur Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi Fleur,
1. Als de triggerpoints niet te pijnlijk zijn (tenderpoints), kunnen ze worden gemasseerd. Ook zelfmassage is mogelijk. Pijnpoli en pijnklinieken zijn gespecialiseerd in het localiseren en behandelen van de knopen.
2. Ook fibromyalgie gaat samen met grote vermoeidheid, spierpijn, knopen, nekpijn en hoofdpijn. De behandeling is dan complexer en een mix van gezond bewegen, een dieet en medicijnen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

August, 13-07-2014
Hoi, ik heb al een paar dagen last van mijn nek, het kraakt bij bepaalde bewegingen, het straald uit van me hals tot me hoofd, ik heb voornamelijk pijn aan me linkerkant, ik voel me de laatste tijd ook een beetje wazig in me hoofd duurt een paar seconden maar. Gr August lening Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi August,
Dat lijkt me allemaal samen te hangen, maar het kraken kan ook als er niets aan de hand is. Door de samenstel van klachten is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chantal, 29-05-2014
Oh, ik ben vergeten te zeggen dat ik ongeveer ander half jaar met rugklachten loop. Ik ben hier voor naar de dokter geweest. Die heeft mij doorgestuurd naar een fisio therapeut, toen beek één kant van mijn bekken naar boven te zijn geschoten. Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoi Chantal,
Last van je bekken, maar dan zou daar beter naar gekeken moeten worden. De nek kraken lijkt dan meer op symptoombestrijding. Het helpt wel, maar is geen blijvende oplossing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chantal, 29-05-2014
Hoihoi,

Ik kraak mijn nek, tussen mijn schouders en rug. Het meest mijn nek en tussen de schouder bladen, zo'n 10 keer per dag misschien wel meer en wacht net zo lang tot dat ik geen gekraak meer hoor. Tussen door gooi ik meestal mijn hoofd naar achteren of naar de zijkant, dan zit het namelijk in één keer los. Dit heeft waarschijnlijk gevolgen?
Ik ben trouwens 14 jaar, jong dus… Reactie infoteur, 22-08-2020
Hoiho Chantal,
Dat geeft verlichting, maar waarom doe je het eigenlijk? Als je geen last van de nek hebt, kun je het beter niet zo veel doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roy, 20-05-2014
Zo'n 2 jaar geleden ben ik door een vriend van mij opgetild in de kroeg en hij heeft me daarbij per ongeluk laten vallen. Ik viel achterover met mijn achterhoofd, precies waar de schedel stopt en de atlas en draaier beginnen, op de rand van de tafel. Daar heb 3 weken goed pijn in mijn hoofd van gehad. Dit ebte weg en ben door gegaan met normale dagelijkse bezigheden, werken en sport. Echter is de pijn in mijn nek en hoofd nooit helemaal weg gegaan, een tijd lang had ik last bij mijn C6. Steken naar mijn schouders en tintelingen in mijn vingers (pink en ringvinger). Dit is onderzocht en bleek een zenuwbeschadiging te zijn. Hiervoor heb ik lyrica gekregen. Deze pijn is nu wel aanwezig maar lang niet zo heftig meer. De pijn die nu steeds heftiger wordt zit bovenin bij mijn atlas en draaier. En brandend en verkrampend gevoel met veel hoofdpijn. Denken aan een hand die op je hoofd ligt en al je spieren naar de hersenstam trekt. Het naar beneden, links en rechts kijken, slapen, zitten, liggen en dagelijkse bezigheden wordt hierdoor zeer moeizaam omdat ik snel hoofdpijn heb en daardoor vermoeid raak. Ik sport nu al 3 mnd niet maar de pijn trekt niet weg. Weet u wat er aan de hand kan zijn? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Roy,
Het lijkt erop dat naast de c6 ook de c5 is geraakt dan wel het tussenliggend kraakbeen. Het beste laat u dat even bekijken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Manon, 10-05-2014
Ik heb al meer dan een jaar last van m'n nek. Vanaf m'n schouders tot m'n hoofd. Ik heb al fysiotherapie gehad en Chiropractie meer niks schijnt te helpen. Ik kraak m'n nek meerdere malen per dag omdat dit de pijn even verlicht (ik weet dat dit niet goed is). Verder heb ik vaak last van hoofdpijn door de pijn in mijn nek. Heeft u enig idee wat dit kan zijn? Ik heb zover ik weet nooit een ongeluk oid gehad. Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Manon,
Dit soort klachten kunnen ontstaan door osteoporose of slijtage, maar ook door een verkeerde houding bij het slapen op een kussen. Tot slot kunnen ook uw spieren zich verkrampen en overbelast raken, met hoofdpijn tot gevolg. Het kraken en de oefeningen lijken niet te helpen, heeft uw huisarts u niet een middel aangeboden om de pijn te verminderen en uw nek wat rust te gunnen? Heeft u al een gezondheidskussen geprobeerd?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Medya, 04-05-2014
Vanmiddag zat ik eventjes op de bank en had opeens last van mijn nek, vooral aan de rechterkant. Ik kan niet over mijn rechter schouder heen kijken. De pijn duurt nu al 2 1/2 uur. Kunt u mij vertellen wat ik er tegen aan kan doen?
Vriendelijke groet, Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Medya,
Een stijve nek gaat in de meeste gevallen over door de nek een beetje warm te houden, de nek in te smeren en een pijnstillertje te nemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Meike, 03-05-2014
Ik heb sinds ik vanmorgen opstond vreselijke pijn aan mijn nek, ik geloof aan de linker kant een of ander spiertje. Ik kan mn hoofd wel naar links bewegen, maar dit doet erge pijn. Ik hou het hoofd dus nu voornamelijk naar rechts, maar nu krijg ik hier ook pijn. Dit duurt al zo'n 5 uur nu. Moet ik het hoofd nu stil houden of juist veel bewegen? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Meike,
1. Het gebeurt bij het opstaan wel vaker dat er kleine ongelukjes gebeuren. U hebt een tijdje in dezelfde houding gelegen en bij het opstaan verandert dat plotseling en bemerkt u de pijn. Dat kan ook met het hoofd en uw nek gebeuren.
2. Het beste geeft u de nek wat rust en beweegt u het wat minder dan normaal. De hele tijd in dezelfde houding is ook niet de bedoeling. Warmte, rust, een paracetamolletje, brengen het een beetje tot rust. Duurt het te lang, dan gaat u het beste even langs de huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Bakker, 29-04-2014
3 dagen terug heb ik bij een sprong van een hekje de hoogte verkeerd ingeschat. Waarschijnlijk met gestrekte benen terecht gekomen en hoorde een harde knak in mijn nek/bovenrug. Dit straalde kort uit naar hoofd en onderrug. Had er behalve wat spierpijn niet veel last van erna maar heb voor de zekerheid foto's laten maken van nek en bovenrug. Hierop was niets te zien maar bij een bepaalde hoofdbeweging voel ik iets knakken in mijn nek. Kan dat een spier of pees zijn die in de knel zit en wat kan ik het beste doen? Ik probeer wat rust te houden maar met een drukke baan en idem kinderen is dat soms wat lastig. Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste R. Bakker,
Waarschijnlijk hoort u kraakbeen kraken. Als u er niet te veel last van hebt, kan dat geen kwaad. Hebt u er wel veel last van (pijn, been niet kunnen optillen) dan kunt u beter even langs de huisarts gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Riek, 08-04-2014
Vannacht tijdens mijn slaap werd ik even wakker en moest ik gapen. Tijdens deze gaap hoorde ik een harde knak in mijn nek en heb het uitgeschreeuwd van de pijn. Nu een paar uur later is de pijn nog altijd aanwezig. Als ik opsta kan ik mijn nek niet draaien en als ik dat wel doe lijkt het net of ik door mn benen zak, dat gevoel zeg maar in mijn nek. wat is er gebeurt en wat kan ik doen?

Gr.Riek Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Riek,
Door het (te) ver openen van de mond ontstaat er een grote druk op het kaakgewricht en de kaakspieren. Wat u waarschijnlijk gehoord hebt is het kraakbeen. Het is verstandig om even langs de huisarts te gaan zoadta die kan bekijken of e.e.a. ontzet is. Een pijnstiller zal voorlopig de pijn verminderen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mies, 26-03-2014
Ze hebben bij mij artrose geconstateerd, heb veel pijn in mijn nek. De artrose zit tussen de 6e 7e en 8e wervel en in de spierstreng langs de rechterkant. Heb pijnstillers gehad maar wat kan ik er nog meer aan doen?. De huisarts adviseerde ook om infra rode lamp te gebruiken. Is het verstandig om e.v.t. ook nog glucosomide te gaan slikken? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Mies,
U kunt glucosomide gebruiken en kijken hoe het bij u uitpakt. Er zijn vele mensen heel tevreden over. Het is echter geen pijnstiller.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wmh, 14-02-2014
Hallo,

Ik heb voor de 3 de x in 6 weken tijd een stijve nek (of tussen schouderbladen). Erg veel pijn en mijn hoofd naar rechts bewegen vermijd ik liever nu.

Ik ben tussendoor al 2x voor een sportmassage geweest en dan werkt een paar dagen daarna begin ik weer klachten te krijgen. Ik weet niet waarom het steeds uit het niets in mn nek schiet? Voorheen heb ik dit ook wel eens gehad maar dat was hooguit 1x per jaar. Ik draag warmte pleisters maar het helpt weinig tot niets. Wat nu?
Mvg Reactie infoteur, 22-08-2020
Hallo Wmh,
Een sportmassage werkt bij stijve spieren die uw stijve nek kunnen verklaren, maar misschien is er een wervel verschoven, een zenuw beklemd geraakt of sprake van artrose. Om dit te achterhalen is een bezoek aan de huisarts nodig (plus foto's).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marco, 10-02-2014
Ik heb regelmatige kleine kraakjes in mijn nek waardoor mijn hoofd een beetje trilt, het is redelijk lastig. wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Marco,
Kraakjes kunnen ook vanuit een pees komen die vervolgens de trillingen veroorzaakt. Ik zou even langs de huisarts gaan. Wellicht biedt een fysiotherapeut, Mensendieck-therapeut en wat oefeningen hierin verlichting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sophia vd Akker-Mesman, 07-02-2014
Ik ben sinds kort weer gaan haken, alleen krijg ik tijdens het haken een branderig gevoel in mijn nek, wat kan ik er aan doen om dat weer kwijt te raken. Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Sophia vd Akker-Mesman,
Die nekklachten ontstaan door de langdurig dezelfde (gebogen) houding. Probeer iets anders te gaan zitten, bijvoorbeeld aan tafel of met wat steun om te kijken of het dan beter gaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 20-01-2014
Ik heb momenteel last van mijn nek. Ik voelde een tik toen ik mijn hoofd omhoog deed, en sindsdien heb ik nu 3 dagen last van de spier die vanuit de schouder in de nek loopt. Wat kan de oorzaak zijn? En is het aan te raden om die plek juist warm of koud te houden? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Erik,
De krak kan door het kraakbeen in nek of schouders komen. Het lijkt erop dat bij de beweging een spier is overstrecthed. Warm houden is de beste oplossing. Als het aanduurt zou ik even langs de huisarts gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alberto, 20-01-2014
Ik heb al jaren nekklachten. Ik denk dat het komt door verkrampte spieren in mijn bovenrug. Soms maak ik ook een verkeerde beweging met mijn nek. Ik heb geen pijn. Vaak voel ik een een soort van druk in mijn hoofd en kan mijn moeilijk concentreren. Soms voelt het alsof de bloedtoevoer naar mijn hoofd niet goed is. Ik word hier behoorlijk gek van. Wat zou ik het beste kunnen doen? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Alberto,
Als uw klachten door verkrampte spieren komen zoals u vermoedt, kan dat een heel vervelend gevoel geven. Het is daarom verstandig om even naar de huisarts te gaan. Wellicht kan daarna wat fysiotherapie u van de kwaal afhelpen, maar dat hangt helemaal van de echte oorzaken af.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Truce, 08-01-2014
Heb sinds enige tijd pijnscheuten (voelt als zenuwpijn) op het draaipunt van mijn hoofd. Vooral als ik s'avonds op de bank zit. Laatste weken wordt het erger. Gister bleef de pijn terug komen toen ik me bukte bij het omhoog komen. Waar moet ik aan denken? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste Truce,
Dat kan meerdere oorzaken hebben: het kraakbeen, een nekwervel, de aanhechtingsspier. Laat de huisarts er even naar kijken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!