Hoofdpijn door nekklachten

Hoofdpijn door nekklachten Aan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontstaat, overbelasting of een constante verkeerde houding. Nekklachten op zich leiden al tot problemen en ongemak, maar de klachten die voortkomen uit de nek kunnen ook uitstralen naar andere lichaamsdelen. Hoofdpijn is een symptoom dat kan voortkomen uit nekklachten en kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren. Het is hierbij van belang dat om de hoofdpijn te bestrijden, de oorzaak van de nekklachten achterhaald moet worden, zodat dit ook behandeld kan worden.

Kenmerken van nekpijn

Nekpijn kan herleid worden naar diverse oorzaken, zoals een ongeval of overbelasting van de spieren. Nekpijn als gevolg van het verkrampen van spieren komt vaak geleidelijk aan en kan leiden tot hoofdpijn. De verkramping van de nekspieren kan stress en spanningen als oorzaak hebben, maar ook het langdurig werken achter de computer, in een verkeerde houding zonder afwisseling, kan tot nekpijn en hoofdpijn leiden.

Voorkomen hoofdpijn en nekpijn

Om de hoofdpijn en de nekpijn te verminderen kan er een pijnstiller worden ingenomen, maar dit heeft slechts ten doel de pijn te bestrijden en dit zal de oorzaak niet wegnemen. Om het patroon van nekpijn en hoofdpijn te doorbreken, zal er dus actie moeten worden ondernomen om de verkramping van de spieren te bestrijden, maar ook om verkramping in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.

Massage als behandeling

Een behandeling die de verkrampte spieren verlichting zal brengen om de nekpijn en daaruit voorvloeiende hoofdpijn te verminderen, is een massage. Een massage van de nek en schouders zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor opgehoopte afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd. Een massage heeft een zeer ontspannende werking op de spieren en maakt deze als het ware weer los. Een massage heeft als doel de spieren te ontspannen en zal de pijn kunnen verlichten. Een massage alleen zal echter niet verhinderen dat in de toekomst dezelfde klachten weer kunnen ontstaan.

Nekpijn door verkeerde houding

Nekpijn en hoofdpijn kunnen dus ontstaan als gevolg van een verkeerde houding. Dit hoeft niet alleen een verkeerde houding te betekenen die overdag ontstaat, maar deze kan ook tijdens het slapen onbewust worden aangenomen. Wanneer de nek de halve nacht in een verkeerde houding ligt, heeft dit een belasting van de nekwervels tot gevolg. Daardoor kan er in de ochtend al bij het opstaan hoofdpijn gevoeld worden. Dit kan opgelost worden door gebruik te maken van een speciaal kussen dat de nekwervels en schouders op de juiste manier ondersteuning biedt. Als er dus vooral sprake is van nekpijn in de ochtend bij het opstaan en dan ook nog in combinatie met hoofdpijn, dan kan een onbewuste verkeerde slaaphouding daar wel eens de oorzaak van zijn.

Overbelasting en nekklachten

Een andere reden waarom nekklachten kunnen ontstaan, is overbelasting in combinatie met een verkeerde houding, waardoor de spieren te gespannen worden. Ook hierdoor kan er hoofdpijn ontstaan en zal de oorzaak bestreden moeten worden, om ook de hoofdpijnklacht te laten doen verdwijnen.

Spanningshoofdpijn door nekklachten

Een van de soorten hoofdpijn die kan ontstaan door langdurige nekklachten is spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kan ontstaan doordat de spieren in de hals, nek, schouders en hoofd te gespannen zijn. Deze hoofdpijn voelt als een constante hoofdpijn, in ernstige of minder ernstige mate, die achter in het hoofd maar ook boven de ogen kan worden gevoeld. Ook kan een drukkend gevoel worden ervaren dat te vergelijken is met een band die om het hoofd gespannen is. Deze hoofdpijn kan zich uitbreiden tot de schouders en de nek, waar ook de oorzaak te vinden kan zijn.

Whiplash en hoofdpijn

Een whiplash is een aanslag op de nekwervels en wordt vaak veroorzaakt door een auto-ongeluk of door een ongeval waarbij het hoofd een heftige heen-en-weer beweging maakt. De whiplash kan allerlei klachten tot gevolg hebben, waaronder nekklachten en daaruit voortvloeiende klachten zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Nekklachten als gevolg van een whiplash kunnen lang aanhouden, maar bij de meeste mensen zijn binnen een jaar de klachten verdwenen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten ten gevolge van een whiplash zijn bekend, maar er zijn veel meer oorzaken van nekklachten. Vaak realiseren m…
Whiplash en klachten op het werkWhiplash en klachten op het werkEen whiplash gaat gepaard met diverse klachten, waaronder met name nekklachten. Veel mensen ervaren na een whiplash dusd…
Whiplash en nekklachtenDikwijls staan er nieuwsberichten in de krant waarin vermeld wordt dat een persoon een auto-ongeluk heeft moeten bekopen…
Pijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek komt bij redelijk veel mensen voor, zeker sinds de opmars van smartphone en tablet. Bij het gebruik van d…

Geneeskundige behandeling van hoofdpijnGeneeskundige behandeling van hoofdpijnChronische hoofdpijn kan een enorme invloed hebben op het dagelijkse leven en dit kan zelfs zo ver gaan dat het normale…
Hoofdpijn door spanning en stressHoofdpijn door spanning en stressIn het gehaaste leven dat veel mensen tegenwoordig leiden, is het regelmatig hebben van hoofdpijn eerder regel dan uitzo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maialisa, Pixabay
  • Nekpijn.nl
  • www.hoofdpijn.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.