Geneeskundige behandeling van hoofdpijn

Geneeskundige behandeling van hoofdpijn Chronische hoofdpijn kan een enorme invloed hebben op het dagelijkse leven en dit kan zelfs zo ver gaan dat het normale functioneren van de persoon wordt beïnvloed. Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben en hoofdpijn wordt dan ook onderscheiden in een aantal verschillende soorten. Als de hoofdpijn een groot probleem wordt, dan ligt een bezoek aan de huisarts voor de hand. De huisarts kan de patiënt vervolgens in voorkomende situaties verwijzen naar een kliniek, acupuncturist of homeopaat.

Naar een kliniek voor hoofdpijn

Bij een enkele keer hoofdpijn zijn de meeste mensen met een pijnstiller of ontspanning wel geholpen. Als de hoofdpijn het leven dusdanig gaat beïnvloeden dat het functioneren moeilijk wordt en de hoofdpijn niet op een normale manier behandeld kan worden, dan kan men terecht bij een kliniek voor hoofdpijn. Bij een dergelijke kliniek kan men terecht voor verschillende soorten hoofdpijn zoals migraine, clusterhoofdpijn en chronische hoofdpijn. Naast deze soorten hoofdpijn, zijn er ook nog de hoofdpijnen die kunnen ontstaan als gevolg van spanning, de zogenaamde spanningshoofdpijn en de medicatie afhankelijke hoofdpijn, waarbij het innemen van medicatie tegen hoofdpijn, de hoofdpijn juist doet verergeren.

Ziekenhuis en kliniek voor hoofdpijn

Een kliniek voor hoofdpijn maakt vaak deel uit van een ziekenhuis, waar men terecht kan na verwijzing van de huisarts. Verspreid over heel Nederland zijn er meer dan 20 ziekenhuizen die de beschikking hebben over een speciale kliniek voor hoofdpijn, hoofdpijncentrum of afdeling voor hoofdpijn. Een voorbeeld van een dergelijk ziekenhuis met een aparte kliniek is de Bonifatius Hoofdpijnkliniek die is ondergebracht in het ziekenhuis Talma Sionsberg in Dokkum. Alle voorkomende vormen van hoofdpijn kunnen bij deze kliniek voor behandeling in aanmerking komen.

Online spreekuur voor hoofdpijn

De klinieken voor hoofdpijn zijn verenigd in de Vereniging van Hoofdpijn Centra, en bieden de mogelijkheid om via een interactief online spreekuur voor hoofdpijn vragen te stellen aan een neuroloog, die gespecialiseerd is in de behandeling van hoofdpijn. Dit online spreekuur is toegankelijk op elke maandagavond en de vragen die aan bod komen, kunnen door de bezoekers van dit spreekuur online gevolgd worden, waarbij de eigen beurt om vragen te stellen kan worden afgewacht.

Alternatieve geneeskunde

Bij het langdurig last hebben van hoofdpijn in welke vorm dan ook, ligt de gang naar de huisarts voor de hand. Medicijnen, verwijzing voor een behandeling of de gang naar een hoofdpijnkliniek kunnen vervolgens een eerste stap zijn op weg naar verbetering om van die ellendige hoofdpijn verlost te worden. Als de reguliere geneeskunde geen uitkomst biedt, kan de alternatieve geneeskunde wellicht een heel ander licht werpen op de behandeling van hoofdpijn.

Homeopathie als alternatief

Een specifieke vorm van alternatieve geneeskunde is homeopathie, die ook in voorkomende gevallen van hoofdpijn een behandeling kan vormen die de oorzaak kan bestrijden en pijn kan doen verlichten. Het is wel belangrijk om bij hoofdpijn en de keuze voor deze vorm van alternatieve geneeskunde naar een professionele homeopathische praktijk te gaan, waar een deskundig advies gegeven kan worden en niet zelf aan de slag te gaan door lukraak een homeopathisch middel aan te schaffen. Een goede homeopathische therapeut stelt vooraf heel veel vragen die betrekking hebben op de hoofdpijn, zoals wanneer de hoofdpijn opkomt, waar de hoofdpijn zich manifesteert en het soort hoofdpijn. Ook andere vragen gericht op de levensstijl en voedingsgewoonten kunnen aan bod komen. Aan de hand van de antwoorden kan er door de homeopaat een geschikt homeopathisch middel aangereikt worden. Voor lichte hoofdpijn die na een tijdje weer verdwijnt, kan men overigens wel zelf in de apotheek terecht voor homeopathische middelen.

Acupunctuur tegen hoofdpijn

Ook acupunctuur is een bekende vorm van alternatieve geneeskunde en kan bij bepaalde vormen van hoofdpijn uitkomst bieden. De soorten hoofdpijn die met acupunctuur het meest behandeld worden, zijn spanningshoofdpijn en migraine. Ook lichte vormen van hoofdpijn kunnen verminderen en verdwijnen door een behandeling met acupunctuur te ondergaan. Bij acupunctuur worden kleine naaldjes op specifieke punten in het onderhuidse bindweefsel gestoken. De punten staan in verbinding met een specifiek orgaan en door de naaldjes op het juiste punt te plaatsen kan de energie worden gestimuleerd of geremd. Bij acupunctuur wordt er niet alleen gekeken naar het soort hoofdpijn, maar wordt het totale functioneren meegenomen als onderdeel van de behandeling. De effectiviteit van de behandelingen kan na 6 tot 8 keer worden beoordeeld.

Realisatie trainingen als aanpak bij hoofdpijn

Een andere aanpak die geschikt is voor hoofdpijn en migraine is het volgen van realisatie trainingen, waarbij het uitgangspunt de signaalfunctie van het lichaam zal zijn. Bij realisatie trainingen wordt er gekeken naar de emotionele spanningen in het persoonlijke leven, die bijvoorbeeld door het werk of op familievlak kunnen ontstaan. Belangrijk voor het volgen van een realisatie training, is dat men open staat voor het onderzoeken van de emotionele spanningen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manieren om hoofdpijn te bestrijdenManieren om hoofdpijn te bestrijdenEr zijn heel veel manieren om hoofdpijn tegen te gaan, zo veel dat je soms gewoon niet meer weet welke nou werken of nie…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Langdurige en chronische hoofdpijnLangdurige en chronische hoofdpijnBij langdurige hoofdpijn die steeds weer komt en weer weg gaat of aanhoudende hoofdpijn, wordt er ook wel gesproken over…

Hoofdpijn met koorts of misselijkheidHoofdpijn met koorts of misselijkheidDe combinatie van hoofdpijn met koorts of misselijkheid kan diverse oorzaken hebben, waarbij de symptomen ook nog eens g…
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.hoofdpijn.nl
  • www.hoofdpijnkliniek.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.