Hoofdpijn met koorts of misselijkheid

Hoofdpijn met koorts of misselijkheid De combinatie van hoofdpijn met koorts of misselijkheid kan diverse oorzaken hebben, waarbij de symptomen ook nog eens gecombineerd kunnen zijn met andere verschijnselen. Een bekend voorbeeld van koorts en hoofdpijn is de griep, waarbij een miserabel gevoel zich meester maakt van het lichaam. Hoofdpijn en misselijkheid komt bijvoorbeeld weer vaak voor bij migraine.

Griep en hoofdpijn

Bij een opkomende griep wordt het miserabele en slappe gevoel steeds erger en komen symptomen zoals rillingen vaak als eerste op en dat duidt op het ontstaan van koorts. Eerst koud, dan weer warm, druk op het hoofd en dan zal de thermometer uitwijzen dat er sprake is van koorts. Uitzieken is dan het enige wat zal helpen. Er bestaat geen echt medicijn tegen de griep, maar het is wel mogelijk om de verschijnselen zoals hoofdpijn en koorts te bestrijden met bijvoorbeeld paracetamol. In voorkomende gevallen kan de combinatie van plotselinge hoge koorts, hoofdpijn, sufheid en een stijve nek duiden op een ernstiger ziekte zoals hersenvliesontsteking. In dit geval zal er met spoed contact moeten worden opgenomen met een arts, omdat er een levensbedreigende situatie kan ontstaan.

Ontsteking en hoofdpijn

Als er sprake is van een verkoudheid of griep die overgaat in een bijholteontsteking of voorhoofdsholteontsteking, dan zal een van de symptomen vaak hoofdpijn zijn. Door de ontsteking kan er ook sprake zijn van koorts of in elk geval van een lichte verhoging. Dergelijke ontstekingen kunnen heel vervelend zijn en als er sprake is van een infectie, kan antibiotica uitkomst bieden. Vaak wordt eerst geprobeerd om met neussprays, die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogist, de klachten te verminderen, maar ook hier kan paracetamol uitkomst bieden om de hoofdpijn weg te nemen.

Zelfzorg bij koorts en hoofdpijn

In de meeste situaties waarin koorts en hoofdpijn samengaan, is zelfzorg voldoende om de symptomen te bestrijden en uit te zieken. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van onder meer paracetamol, Ibuprofen en een neusspray. Ook huis- tuin- en keukenmiddelen kunnen verlichting brengen, zoals het stomen boven een kom met heet water. Als de klachten lang aanhouden dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Hoofdpijn en misselijkheid

Hoofdpijn gaat in sommige gevallen ook gepaard met misselijkheid. Misselijkheid en braken zijn symptomen die vanuit de hersenen worden gestuurd. Het is eigenlijk het gevolg van het feit dat er in een bepaald deel van de hersenen, om wat voor een reden dan ook, een signaal wordt gegeven. Dit deel van de hersenen heeft een band met het maag-darmkanaal en het evenwichtsorgaan. Misselijkheid op zich is niet ernstig, maar zeker wel vervelend. Eén van de mogelijke oorzaken is hoofdpijn, en dan in het bijzonder migraine.

Migraine en hoofdpijn door medicijngebruik

Vooral bij de hoofdpijnvorm migraine en ook bij hoofdpijnen veroorzaakt door medicijngebruik, treedt vaak als bijverschijnsel ook misselijkheid op. Deze misselijkheid op zich is natuurlijk voor de patiënt al erg genoeg, maar ook voor de behandeling van de oorzaak, namelijk de hoofdpijn, is de optredende misselijkheid een belemmering. Tijdens de misselijkheid is de maag van de persoon met hoofdpijn in de meeste gevallen nogal van streek. Gevolg is dat behandeling van de hoofdpijn met medicijnen bemoeilijkt wordt, omdat de werkzame stoffen in deze medicijnen door de maag slechter opgenomen worden als deze van streek is. In het ergste geval kunnen de medicijnen hun werk in zijn geheel niet doen, omdat er als gevolg van de misselijkheid ook braken optreedt. Beter is het dan om eerst de misselijkheid te verminderen, of om de medicijnen in een andere vorm toe te dienen.

Andere toedieningsvorm van medicijnen

Als het verminderen van de misselijkheid met bijvoorbeeld een tablet tijdens een aanval niet lukt, dan is het ook nog mogelijk om de medicijnen tegen de hoofdpijn in een andere vorm toe te dienen. Hierbij kunt u denken aan een neusspray, een zetpil of desnoods een injectie. Het is dan ook belangrijk, dat u uw arts ervan op de hoogte brengt als uw hoofdpijn vaak gepaard gaat met misselijkheid, waarbij u maag erg van slag is. Samen kan er dan gezocht worden naar de juiste toedieningsvorm. Bij migraine is het tevens mogelijk dat er een medicijn wordt voorgeschreven dat de hoofdpijn vermindert, de misselijkheid bestrijdt en de opname van het medicijn in het bloed verbetert.

Misselijkheid door hoofdpijn voorkomen

Als u vaak last hebt van misselijkheid als gevolg van hoofdpijn, dan is er ook nog de mogelijkheid tot preventieve medicatie. Als er geen hoofdpijn is of op komst is, dan zal er immers ook geen hoofdpijn gerelateerde misselijkheid ontstaan. Voor preventieve medicatie en de mogelijkheden in uw geval, moet u contact opnemen met uw arts. Deze zal de preventieve medicatie overigens alleen voorschrijven indien u meer dan twee aanvallen per maand heeft, of als u zeer zware aanvallen heeft. Ook moet de acute behandeling, dus in de vorm van de eerder genoemde medicatie, geen goede resultaten opleveren voordat er kan worden overgegaan op preventieve behandeling. Vraag uw arts overigens gerust om meer informatie. Het gaat immers om uw gezondheid en welbevinden.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn en misselijk of brakenHoofdpijn en misselijk of brakenHoofdpijn kan tezamen met misselijkheid of braken voorkomen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meeste oorzaken zijn o…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn en overgeven of brakenHoofdpijn en overgeven of brakenHoofdpijn en overgeven zijn twee klachten die los van elkaar voorkomen, maar soms ook gelijktijdig. In dit geval is de d…
Wat te doen bij hoofdpijnHoofdpijn kan door heel veel oorzaken komen. Lees hier wat voor soorten hoofdpijn er zijn, waardoor het komt, wat je er…

De hoofdpijnpolikliniek en hoofdpijnpoli (Botox)De hoofdpijnpolikliniek en hoofdpijnpoli (Botox)Botox in een hoofdpijnpoli? In een hoofdpijnpoli of hoofdpijnpolikliniek vindt het onderzoek, diagnose en de behandeling…
Geneeskundige behandeling van hoofdpijnGeneeskundige behandeling van hoofdpijnChronische hoofdpijn kan een enorme invloed hebben op het dagelijkse leven en dit kan zelfs zo ver gaan dat het normale…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.hoofdpijn.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.