De hoofdpijnpolikliniek en hoofdpijnpoli (Botox)
Botox in een hoofdpijnpoli? In een hoofdpijnpoli of hoofdpijnpolikliniek vindt het onderzoek, diagnose en de behandeling van uw hoofdpijn plaats. Sinds kort blijkt daar ook een adequate behandeling met Botox mogelijk te zijn. Hoofdpijn komt veel voor en de klachten kunnen enorm heftig zijn. Zowel bij de bekende primaire vormen van hoofdpijn zoals migraine, clusterhoofdpijn, chronisch dagelijkse hoofdpijn en spierspanningshoofdpijn, als de secundaire vormen. Secundair is hoofdpijn als gevolg van een andere klacht of aandoening zoals sinusitis, arteriitis temporalis, griep, koorts, nekklachten. De hoofdpijnpoli zijn in vele steden te vinden. Ook in België vindt u deze polikliniek zoals in Hasselt.
Hoofdpijn en de poli
Welke hoofdpijn heb ik, welk hoofdpijntype?
We onderscheiden de primaire vormen van hoofdpijn en de secundaire. Primaire vormen van hoofdpijn zijn de migraine, de cluster hoofdpijn, de chronisch dagelijkse hoofdpijn, de medicijn gerelateerde hoofdpijn en de spierspanningshoofdpijn. Soms helpt een pijnstiller, maar vaak ook niet. Alles over de verschillende vormen van hoofdpijn en migraine leest u in:
wat als u hoofdpijn hebt?
De hoofdpijnpoli
Omdat langdurige hoofdpijn en migraine uw leven tot een hel kunnen maken, zijn de hoofdpijnpoli opgericht. De hoofdpijnpolikliniek vindt u in vele grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en vast ook bij u in de buurt. Het gaat om een belangrijk fenomeen, want ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens hoofdpijn en het voorkomen van hoofdpijn zal de kwaliteit van leven sterk verbeteren. Helaas beheerst de hoofdpijn bij een groot aantal mensen het leven en denken ze dat hoofdpijn gewoon bij het leven hoort.
Wat doen een hoofdpijnpoli en hoofdpijnpolikliniek, de diagnose, hoofdpijndiagnosetest en behandeling?
U komt niet zomaar bij een hoofdpijnpoli terecht, maar hebt daarvoor een verwijzing van de huisarts nodig. Aan bod komen de mensen met langdurige en hardnekkige hoofdpijnklachten en migraine waarvoor de huisarts niet een oplossing weet. Soms krijgt u vooraf een vragenlijst toegestuurd, soms wordt u direct doorverwezen naar een polikliniek. Om de reden en oorzaak van uw hoofdpijnklachten te achterhalen vindt in de poli eerst een uitgebreid intakegesprek plaats met de hoofdpijnverpleegkundige, daarna een gesprek de neuroloog, gevolgd door het onderzoek van de neuroloog en vaak verder laboratoriumonderzoek of een MRI-onderzoek van de hersenen. Afhankelijk van de poli gaat het om een multidisciplinair team. Uw hoofdpijn kan immers door vele redenen ontstaan en pas als deze oorzaken in beeld zijn gebracht, is een goede aanpak en behandeling mogelijk. Een goede diagnose en een behandelplan zullen u van uw klachten afhelpen, zodra duidelijk is welke vorm van hoofdpijn u hebt en waar de klachten vandaan komen. Deze dagopname kan leiden tot een medicatie advies, andere leefregels en slaapadvies. In sommige gevallen, bij psychische oorzaken, wordt u doorverwezen naar een hoofdpijn psycholoog. Bij specifieke lichamelijke oorzaken kan ook een doorverwijzing naar een fysiotherapeut plaats vinden.
Behandeling met Botox
Relatief nieuw is de behandeling met Botox. Nou is Botox al enige tijd een veel gebruikt middel tegen rimpels, maar sinds een paar jaar wordt Botox ook gebruikt bij de behandeling van migraine en enkele andere vormen van hardnekkige en ernstige hoofdpijn. Het positieve effect van Botox werd toevallig ontdekt toen bleek dat personen die Botox hadden laten inspuiten opvallend minder vaak last van hoofdpijn hadden dan anderen. Maar Botox is niet het wondermiddel tegen hoofdpijn, althans niet in alle gevallen. De botox-injecties blijken het beste resultaat te geven bij personen met een chronische migraine en dan kunt u denken aan mensen die meer dan vijftien aanvallen van migraine per maand krijgen. De aanvallen verdwijnen niet volledig, maar komen minder vaak voor. De behandeling met Botulinetoxine (Botox) wordt ook gedaan bij aandoeningen die een verhoogde spierspanning veroorzaken, zoals dystonie en spasticiteit. Door de Injecties ontstaat een langdurige spierontspanning en daarmee een afname van de klachten en pijn.
Conclusie: hoofdpijn hoeft niet meer
Hoofdpijn kan door allerlei zaken opkomen en worden geprikkeld. Uw manier van leven speelt een rol, of u een man of vrouw bent, de genetische aanleg, hoeveel u drinkt of rookt. Hoofdpijn is ook zeer complex. Zo kan hoofdpijn ontstaan als u te weinig slaapt maar ook als u te veel slaapt. In veel gevallen helpt een pijnstiller, in andere gevallen veroorzaakt uw medicijngebruik juist ook uw hoofdpijn. Daarom is het goed dat er inmiddels hoofdpijnpoli en hoofdpijnklinieken bestaan om dit in uw geval verder uit te zoeken. De stelling dat hoofdpijn niet meer hoeft gaat wat te ver, maar uw leven lang last hebben van chronische hoofdpijn en ernstige migraine is ook nergens meer voor nodig. Helaas zijn bij nogal wat hoofdpijnklinieken de wachtlijsten lang. Bekijk dus altijd vooraf waar u het beste terecht kunt.
Lees verder
Reacties
C. P., 29-10-2018
Heg klopt inderdaad dat er lange wachttijden zijn.
Dan wordt gezegd dat je bij langdurig innemen van medicijnen medicijnafhankelijk kunt worden. Maar wat moet je dan, als je bijna dagelijks hoofdpijn/migraine hebt? Het beïnvloedt je leven werk en relatie.
Nu had ik een verwijzing voor de neuroloog, maar ook daar 12 tot 14 weken wachten. Zij ging botox aanvragen. Kan ik over drie en halve maand terecht. 😕 dan ben ik dus vanaf de verwijzing tot de behandeling half jaar verder. Wat is er toch gebeurd met onze zorg?
Ik slaap door de pijn nog geen 3 a 4uur per nacht. Heb vaker depressie gehad en die ligt door migraine en vermoeidheid nu weer op de loer. Je wordt er radeloos van. Ziekenfonds gaat nu bemiddelen. Hoop dat ze wat kunnen betekenen.
Reactie infoteur, 29-01-2020
Beste C.P,
Vervelend, vervelend, misschien kan de zorgverzekeraar (ziekenfonds) iets voor u regelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
E. Elfring, 12-07-2014
Ik heb al vanaf mijn zeer jonge leeftijd last van nekpijn als ik wakker word. Slik hier voor veel te veel pijnstillers, weet ook dat het daar juist door kan komen. Ben nu 67 jaar en ik heb de moed al opgegeven. Misschien hebben jullie de oplossing!
Reactie infoteur, 29-01-2020
Beste E. Elfring,
1. Het gebruik van te veel pijnstillers kan inderdaad tot hoofdpijn leiden:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/5857-wat-als-je-hoofdpijn-hebt.html
2. Misschien kan onder begeleiding eens naar andere doses of andere medicijnen worden gekeken. Overigens is het wel nuttig om te weten waarom u er al zo lang last van heeft. Het kan een te korte spier, artrose, verkeerde ligging in bed en dergelijke zijn, waarbij ook de fysio, een ander kussen en of matras misschien nog kunnen helpen. Ook de hoofdpijnpoli kan u vast verder helpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw