Wat als je hoofdpijn hebt

Wat als je hoofdpijn hebt Hoofdpijn is een ellende en soms zelfs chronisch. Iedereen, ook kinderen, heeft helaas wel eens een stekende hoofdpijn. Sommigen vooral in het weekend en op vakantie, wanneer de dagelijkse spanning zijn uitweg vindt, wie zwanger is. Anderen lijden onder hun migraine aanvallen, maar wat zijn de symptomen van migraine? Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn? Let ook op de tips ter bestrijding van de verschillende soorten hoofdpijn, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Lees de tips om hoofdpijn te voorkomen en verminderen, en om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Hoofdpijn kan ook gepaard gaan met misselijkheid en koorts.

Soorten hoofdpijn en de remedie


Hoofdpijn en hoofdpijnklachten, oorzaken

Hoofdpijn kan per individu (volwassene, kind) en per individueel geval anders kan uitpakken. Hoofdpijn kan zelfs chronisch zijn. Toch kunnen we in zijn algemeenheid een aantal soorten van hoofdpijn onderscheiden:
  • De spanningshoofdpijn;
  • De cluster hoofdpijn;
  • De medicijn gerelateerde hoofdpijn;
  • De aangezichtshoofdpijn;
  • De migraine.

Pijnstillers en medicijnen tegen hoofdpijn

Enkele veelgebruikte medicijnen tegen hoofdpijn zijn:
  • Paracetamol en aspirine;
  • Saridon en Panadol;
  • Ibuprofen en Naproxen.

Wat is spanningshoofdpijn?

Iedereen kent deze vorm van hoofdpijn wel. De hoofdpijn wordt in deze gevallen veroorzaakt door de spier spanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De spier spanningen kunnen het gevolg zijn van een ongemakkelijke lichaamshouding, nekklachten of door een gebrek aan slaap, waardoor spieren verstrammen. Bijvoorbeeld door het te lang zitten of werken in een en dezelfde houding aan de pc, bij het borduren, breien en zo verder. Een legio aan redenen. Ook psychosociale spanningen of oververmoeidheid kunnen tot spanningshoofdpijn leiden. Of een te fel licht, een hard geluid, pijnlijke schouders, spanningen thuis of op het werk. Overigens blijken vrouwen lijden vaker aan deze vorm van hoofdpijn te lijden door hormoon schommelingen.

Heel herkenbaar is het ontstaan van een soort pijnlijke band rond het hoofd met vaak drukkende pijnen boven ogen of in het achterhoofd. Soms ontstaat spanningshoofdpijn door intensief te sporten, soms werkt sporten juist ontspannend. Migraine en spanningshoofdpijn kunnen ook ontstaan door allerlei weersinvloeden, zoals een naderende storm, een weeromslag of veel wind en kou.

Wat te doen bij spanningshoofdpijn?

Er zijn een aantal tips te geven:
  • Tip 1: overleg met uw huisarts.
  • Tip 2: Wacht als u de pijn voelt opkomen niet te lang met het innemen van een pijnstiller. De spanningshoofdpijn kan zichzelf namelijk in stand houden, wat betekent dat als u er niets aan doet de pijn waarschijnlijk verder zal toenemen. Vaak zullen de gebruikelijke pijnstillers als aspirine, paracetamol of ibuprofen de pijn verminderen. Er kunnen ook zwaardere middelen noodzakelijk zijn, maar een gulden regel daarbij is dat het beter is om eerst in overleg te treden met uw huisarts. Vaak weten vele mensen door ervaring wijs geworden zelf wel wat het beste bij hen werkt.
  • Tip 3: Probeer voor een volgende keer de oorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Let op de werkhouding en vermijd als het even kan overmatige stress.
  • Tip 4: Een massage van uw nek en nek spieren kunnen voor verlichting zorgen en zo de kans op hoofdpijn verkleinen. Wellicht kan uw partner u daarbij helpen of anders een fysiotherapeut.
  • Tip 5: Ontspan uzelf.
  • Tip 6: Neem een lekkere douche.

Wat is clusterhoofdpijn?

De clusterhoofdpijn is erg pijnlijk, doordat er sprake is van opeenvolgende pijnscheuten. De pijn is heftig en bevindt zich aan één kant van het gezicht. Ook voelt u flinke pijnen rond het oog. De aanvallen keren een paar keer per dag terug en kunnen vele weken aanhouden. De aanvallen komen achter elkaar in clusters. Soms worden deze vervelende weken ook onderbroken door pijn pauzes, maar net als u denkt dat u ervan af bent, kan het weer opspelen. Mannen hebben vaker last van clusterhoofdpijn dan vrouwen.

Wat te doen bij clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn kan onder meer ontstaan door gebrek aan zuurstof, bijvoorbeeld in een benauwde ruimte of op grotere hoogtes, door een slechte ventilatie of te roken. Het kan ontstaan na gebruik van alcohol en de daarmee gepaard gaande uitdroging. Daarom een paar tips:
  • Tip 1: overleg met uw huisarts.
  • Tip 2: als u weet dat alcohol de schuld is, dan doet u er goed aan om het alcoholgebruik te matigen.
  • Tip 3: extra zuurstof kan helpen. Daar zijn medische attributen voor met een mondkapje. Sommigen hebben baat bij wat frisse lucht buiten.

Twijfelt u of u bij bovenstaande tips voldoende baat hebt, overleg dan verder met de huisarts en neuroloog over andere behandelingsmogelijkheden. Vaak maakt een aanvullende medicatie daar onderdeel van uit.

Wat is medicijngerelateerde hoofdpijn?

U zou er niet zo vlug aan denken, maar ook door het medicijngebruik zelf kunt u hoofdpijn krijgen. Bijvoorbeeld door een dagelijks gebruik van hoofdpijnstillers of andere middelen. Medicijnen die niet echt noodzakelijk zijn, kunt u dan ook beter niet innemen, ook al lijken ze relatief onschuldig. Enkele tips:
  • Tip 1: overleg met uw huisarts over de mogelijke redenen van de pijn.
  • Tip 2: houd in overleg met uw arts als het even kan op met het gebruiken van de medicijnen die de hoofdpijn hebben veroorzaakt. Soms voorkomt dit de pijn, soms zal de arts wat anders voorschrijven. Overigens kan het staken met medicijnen ook tot (tijdelijke) ontwenningsverschijnselen leiden die niet prettig hoeven te zijn.

Wat is aangezichtspijn?

Aangezichtspijn bestaat in twee vormen: de typische en de atypische aangezichtspijn. De typische aangezichtspijn kenmerkt zich door felle, korte pijnscheuten in het gezicht. Vaak wordt dit veroorzaakt door een bloedvat dat tegen een zenuw drukt. De atypische vorm van deze hoofdpijn herkent u aan een zeurende, langdurige pijn. Er zijn medicijnen tegen aangezichtspijn. In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn.

Symptomen van Migraine

Migraine is eveneens een zeer pijnlijke vorm van hoofdpijn, vaak aanhoudend en kloppend. Dikwijls gaat het gepaard met misselijkheid, lichtflitsen en slecht zicht. Voor velen is dit haast ondraaglijk. In dit geval zal de arts waarschijnlijk een medicijn uit de cluster van de Triptanen voorschrijven. U vindt de beschrijving terug in de bijsluiter. Wie migraine krijgt, heeft dat meestal vaker gehad en weet vaak van te voren dat het er aan komt. Daarom is het een goede tip om tijdig de arts te vragen hoe u het beste kunt handelen wanneer de migraine zich aankondigt. Vraag de arts tijdig om een passend medicijn voor te schrijven. De bekende symptomen van migraine zijn:
  • Een kloppende hoofdpijn en dit vaak aan één kant van het hoofd', een hoofdpijn die bij inspanning alleen maar erger wordt.
  • Misselijkheid en moeten overgeven.
  • Diarree.
  • Overgevoelig voor licht, geluid en zelfs geuren.

Denk aan antimigrainemiddelen bij een acute aanval, zoals Zolmitriptan, Sumatriptan, Naratriptan. Migraine komt in de praktijk vaker voor bij vrouwen. Dat komt door de menstruele cyclus en de hormoonhuishouding.

U voelt de migraine aankomen

Vaak voelt aankomen dat u migraine gaat krijgen. Bekende signalen vooraf zijn:
  • Vermoeidheid. Moe, moe, moe.
  • U krijgt moeite met praten.
  • U hebt last van stemmingswisselingen.
  • U krijgt trek in allerlei zoetigheid.
  • U hebt het koud.
  • Soms ook diarree.
  • U krijgt flikkeringen voor ogen of golvende beelden.
  • Er zijn tintelingen in het lichaam of een verdoofd gevoel.

Tips om hoofdpijn te voorkomen

Een aantal tips om de kans op hoofdpijn te verkleinen en hoofdpijn te voorkomen zijn:

Drink genoeg voldoende water en voorkom uitdroging

Wie genoeg water drinkt loopt veel minder kans op hoofdpijn. Dit komt doordat uw hersenen erg gevoelig zijn voor de inname van voldoende vocht. Uitdroging leidt al snel tot hoofdpijn. Overigens is bekend dat continu water drinken ook weer niet goed is, dus drink voldoende maar niet teveel.

Ventileer goed

Frisse lucht verricht meestal wonderen en dat geldt ook voor voldoende frisse lucht en zuurstof in huis. Vooral als het kouder wordt sluiten we de ramen, maar dat kan leiden tot gebrek aan zuurstof en daarmee hoofdpijn. Als u in de ruimte zit merkt u dat misschien niet, maar wel als u even de kamer uit gaat en dan terug komt.

Blijf niet te lang in de zon en voorkom oververhitting

Oververhitting van het lichaam leidt ook tot hoofdpijn. Uw lichaam kan er niet tegen als het te warm wordt. Op een gegeven moment helpt ook transpireren niet meer en droogt u uit.

Voldoende beweging

Steeds in de zelfde houding zitten voor een computerscherm is, nog los van de straling, niet goed voor u. Onderbreek even uw werk en strek de benen. Wat beweging verbetert de bloedtoevoer en vermindert de kans op hoofdpijn.

Voorkom te veel stress

Een beetje stress is niet erg en is van nature gezond, maar continu te veel stress is slecht en leidt al snel tot hoofdpijn. Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen stress en een beetje ontspanning.

Slot

Vermijd bij migraine licht, lawaai en opvallende geuren. Doe rustig aan en neem een pijnstiller. Ook een koud kompres kan helpen om de hoofdpijn te verdragen. Een bekend middel tegen migraine is Almotriptan of Almogran. Wie regelmatig last heeft van migraine, doet er goed aan om met regelmaat te leven, niet te veel zout te gebruiken, voldoende en regelmatig te slapen, stress te vermijden en verder gezond te leven. Een geluk is dat migraine vaak na een dag weer over is, maar zonder migraine leven is natuurlijk een stuk aangenamer.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Hoofdpijn en migraineHoofdpijn en migraineEen op de vijf Nederlanders heeft minstens een dag per week hoofdpijn. Maar om hoofdpijn te bestrijden, moet men wel wet…
Wat te doen met hoofdpijn?Heeft u last van kwellende hoofdpijn? Kunt u zich hierdoor niet goed concentreren? Bent u 's avonds te moe om nog iets t…

Test - Maak jij een goede eerste indruk?Test - Maak jij een goede eerste indruk?De eerste indruk die iemand maakt, krijg je binnen enkele seconden. Ben jij je bewust van de indruk die jij achterlaat?…
Snurken kan heel lastig zijnSnurken kan heel lastig zijnSnurken is lastig, maar snurken is ook goed behandelbaar. Wat kunt u tegen snurken doen? Zowel mannen als vrouwen snurke…
Reactie

Emjevezet, 25-07-2012
Acht jaar lang heb ik gemiddeld twee dagen stevige hoofdpijn per 14 dagen gehad. Zodoende verloor ik dus per week gemiddeld een hele dag aan ellende. Bij een verhuizing gaf ik de nieuwe huisarts door aan welke kwaaltjes ik leed, waaronder deze hoofdpijn. Vroegere huisartsen hadden me verteld dat ik er maar mee moest leren leven. Deze huisarts stuurde me naar een podoloog. Hallo, ik heb pijn in mijn hoofd, niet in mijn voeten, dacht ik. Maar ach, baat het niet dan schaadt het niet.
Bleek mijn bekken een beetje scheef te staan. Kreeg ik inlegzooltjes voor mijn schoenen. Heb nu veel en veel minder hoofdpijn dan vroeger! Bovendien minder lang en minder heftig als ik het toch krijg. Joepie, wat een enorme verbetering. En wat jammer dat geen van de vorige huisartsen deze optie overwoog. Dat had me veel ellende bespaard.
Kortom: daar kan het ook nog aan liggen. Overigens ben ik ook gevoelig voor hitte en uitdroging en moet dus voldoende water drinken. Dat heb ik zelf ontdekt. 4 Glazen water per dag extra voorkomt bij mij ook al een en ander. Bij aanvang hoofdpijn direkt pijnstillers en rust: dat deed ik altijd al. Nu ook nog flink water drinken erbij en hoepla, weer een verbetering. Koud washandje op voorhoofd en buik remt misselijkheid. Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Emjevezet,
Dank u wel voor uw reactie. Een slechte houding en uitdroging zijn inderdaad belangrijke factoren die tot hoofdpijn kunnen leiden. Het is alleen altijd de kunst om de voornaamste oorzaak en trigger bij de cliënt te vinden. Bij u is dat aardig gelukt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.