Polymyalgia rheumatica: spierreuma bij ouderen
Polymyalgia rheumatica is een reumatische ziekte die pijn en stijfheid veroorzaakt in de hals, schouders en heupen. Letterlijk is de betekenis van de woorden polymyalgia rheumatica: veel pijn in de spieren. De ziekte wordt ook wel spierreuma genoemd en treft voornamelijk mensen die ouder zijn dan vijftig.
Vrouwen krijgen vaker met polymyalgia rheumatica te maken. Spierreuma geneest meestal binnen enkele jaren. De aandoening kan ook korter of langer duren. De oorzaken van polymyalgia rheumatica zijn niet bekend. Wel duiden onderzoeken er op dat spierreuma in ieder geval niet erfelijk is bepaald. Polymyalgia rheumatica gaat gepaard met enkele opvallende klachten.
De belangrijkste symptomen
- Abrupte pijn en stijfheid in de buurt van schouders en heupen
- Pijn treedt op aan beide kanten van het lichaam
- Pijn en stijfheid treden vooral in de ochtend en de nachten op
- Gewichtsverlies
- Gebrek aan eetlust
- Vermoeidheid
Polymyalgia rheumatica en arteriitis temporalis
Patiënten die naast bovenstaande symptomen ook last hebben van heftige hoofdpijn aan één zijde van het hoofd hebben mogelijk last van een of meerdere ontstoken bloedvat(en) bij de slaap. Dit heet arteriitis temporalis. De aandoening is gevaarlijk, omdat slagaders kunnen vernauwen. Wanneer arteriitis temporalis niet wordt behandeld kan de patiënt blind worden of te maken krijgen met een verminderd visueel vermogen. Arteriitis temporalis staat ook wel bekend als reuzencel-arteriitis.
Diagnose
Er zijn verschillende onderzoeken om te kijken of een patiënt spierreuma heeft. Bloedonderzoek kan op ontstekingen duiden. Dat is af te zien aan de snelheid waarmee rode bloedcellen in het bloed omlaag gaan. Bloedonderzoek duidt niet aan wat de oorzaak van de ontsteking heeft. Het is dus ook niet te zeggen of de ontstekingen door polymyalgia rheumatica komen. Het maken van röntgenfoto’s levert vaak niets op, omdat deze vorm van reuma zich in de spieren bevindt. Wel kan een arts besluiten een röntgenfoto te laten maken om te kijken of de patiënt geen vormen van reuma heeft die botten en gewrichten aantasten. Dat is bij spierreuma namelijk niet het geval.
Behandeling
Spierreuma is te behandelen met ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd. Het meest voorgeschreven medicijn is prednison. De dosering bedraagt meestal zo’n vijftien milligram per dag. Patiënten met polymyalgia rheumatica gebruiken de prednison doorgaans langdurig. Daardoor kunnen bijwerkingen optreden, zoals de toename van gewicht, verminderd gezichtsvermogen, botontkalking, slecht slapen en een huid die dunner wordt. Om botontkalking te voorkomen kan een arts besluiten om calcium, vitamine D en een bisfosfonaat voor te schrijven. Patiënten met polymyalgia rheumatica worden doorgaans behandeld door een reumatoloog.