Spierreuma: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling

Spierreuma: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling Spierreuma, ook wel polymyalgia rheumatica genoemd, is een pijnlijke spieraandoening die nagenoeg alleen bij oudere mensen voorkomt. Kenmerken van spierreuma zijn onder andere pijn en stijfheid in nek, schouders en rug. De klachten kunnen sluipend ontstaan maar een plotseling begin is ook mogelijk. Waar wordt spierreuma door veroorzaakt en wat is er aan te doen? Is spierreuma te genezen? Kan spierreuma terugkeren na effectieve behandeling? Wat is arteriitis temporalis? In september 2023 kwam de Sint Maartenskliniek met goed onderzoeknieuws voor mensen met spierreuma.

Inhoud artikel


Spierreuma of polymyalgiea rheumatica (PMR)

Het eerste gedeelte van de naam (polymyalgiea) staat voor pijn in meerdere spieren. Rheumatica, het tweede gedeelte, verwijst naar een op reuma lijkende ziekte. Spierreuma is een auto-immuunziekte die niet vaak voorkomt. Antilichamen richten zich tegen eigen weefsel en dan gaat het voornamelijk om de kleine bloedvaatjes in de spieren van bekkengordel en schouder. Dit leidt tot ontstekingen in pezen, peesscheden, in de slijmbeurzen rond de gewrichten en gewrichtskapsels. Een belangrijk verschil met gewrichtsreuma is dat bij spierreuma geen schade optreedt aan de gewrichten.

Auto-immuumziekte

Bij een auto-immuumziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Er worden antistoffen of anticellen gemaakt tegen eigen weefsels, alsof het lichaam ze niet herkent als eigen. De antistoffen zorgen voor beschadigingen en verschijnselen van ziekte. Hoe het komt dat het lichaam vijandig reageert is voor een groot gedeelte onbekend.

Wie hebben er de meeste kans op spierreuma?

  • Bijna nooit jonge mensen, maar meestal mensen boven de vijftig jaar;
  • Spierreuma komt twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen;
  • Spierreuma komt in sommige families vaker voor;
  • Spierreuma komt (en dat is opmerkelijk) het meest voor bij fitte ouderen (die regelmatig sporten, actieve levensstijl, slank zijn)
  • Diabetes en overgewicht lijkt beschermend te werken.

Oorzaken van spierreuma

De oorzaak is onbekend, maar men vermoedt dat ontstoken slagaderen in de spieren de pijn veroorzaken: arteritis. Het kan ook zijn dat ontstoken gewrichten (artritis) de spierpijn (indirect) veroorzaken. Het zou kunnen zijn dat arteriitis temporalis nauw verwant is aan spierreuma, maar ook hier is nog geen zekerheid over.

Symptomen van spierreuma

  • Pijn en en een stijf gevoel in nek, schouders, rug, heupen, bovenarmen, bovenbenen;
  • Bij bepaalde bewegingen neemt de pijn toe, bijvoorbeeld als je de armen probeert op te heffen;
  • Na rust kan pijn en stijfheid optreden: pijn in de nachtelijke uren, pijn bij het opstaan (startpijn, ochtendstijfheid);
  • Gewrichten kunnen ontsteken en opzwellen. Bijvoorbeeld de polsen, handen, voeten, knieën;
  • Je kunt je erg vermoeid voelen;
  • Verlies van gewicht;
  • Koorts en zweten tijdens de slaap kunnen optreden;
  • Een algemeen vervelend gevoel;
  • Bij spierreuma kunnen klachten van somberheid ontstaan;
  • Hoofdpijn: soms gaat spierreuma gepaard met arteriitis temporalis. Dit is een ontsteking van de bloedvaten, vooral die aan de slapen, dit kan hoofdpijnklachten geven en er is gevaar om blind te worden.

Stellen van de diagnose

Er zijn geen speciale onderzoeken om spierreuma aan te tonen. De huisarts kan de diagnose stellen op grond van de klachten die iemand heeft en door het lichaam te onderzoeken. Als er bloedonderzoek gedaan wordt dan kan er sprake zijn van een verhoogde bezinking. De concentratie van een ontstekingseiwit (CRP) is dan verhoogd en verder kan er lichte bloedarmoede worden geconstateerd. Dit is echter niet iets wat alleen bij spierreuma voorkomt.

Behandeling spierreuma

Meestal wordt een corticosteroïd tegen de ontsteking voorgeschreven en waarschijnlijk zal dit prednison zijn. Als het een combinatie is van spierreuma met arteriitis temporalis dan zal de dosis waarmee gestart wordt hoger zijn. De medicatie zal langzaam afgebouwd worden, in welk tempo hangt af van de klachten die iemand heeft en de uitslagen van bloedonderzoek. Reken op een behandeling met medicatie van een à twee jaar. Als het afbouwen van prednison (of prednisolon) niet lukt dan kan bijvoorbeeld methotrexaat worden voorgeschreven (prednisonsparend). Dit medicijn onderdrukt de afweer en remt ontstekingen. De spierreuma wordt hierdoor afgeremd en de verschijnselen worden wat milder. Op de lange termijn zullen de klachten als pijn, een gevoel van stijfheid en zwelling afnemen. Het werkt dus niet heel snel tegen de pijnklachten. Soms is een snelwerkende, onstekingsremmende pijnstiller afdoende, denk aan naproxen, diclofenac, ibuprofen (NSAID’s). Overleg met de arts over de medicatie. Fysiotherapie kan helpen om wat soepeler te worden.

Verloop van spierreuma na behandeling

De genezing kan lang duren, houd rekening met een periode van een tot drie jaar. Rustige periodes worden afgewisseld door actieve periodes. Iets van stijfheid blijft vaak aanwezig, het is zeer verstandig om regelmatig te bewegen. Er kan botontkalking ontstaan als je langdurig prednison gebruikt, overleg daarom met de arts over extra calcium, vitamine D.

Kan spierreuma terugkeren na effectieve behandeling?

Spierreuma gaat nagenoeg altijd over na behandeling. De meeste mensen hebben de ziekte twee tot drie jaar, maar het kan ook korter duren. Bij zestig procent van de mensen die spierreuma heeft gehad komt de ziekte terug. De behandeling moet dan opnieuw opgestart worden.

Doorbraak in onderzoek spierreuma (2023)

In september 2023 kwam de Sint Maartenskliniek met goed onderzoeknieuws voor mensen met spierreuma. Het eenmalig toedienen van rituximab, een bestaand en bekend medicijn tegen reuma, lijkt een behandeling die ook effect heeft bij spierreuma. Patiënten zouden dan minder prednison nodig hebben en daardoor waarschijnlijk minder last hebben van de bijwerkingen van prednison.
Prednison kan vervelende bijwerkingen geven zoals osteoporose, ontwikkeling van diabetes, een verhoogd risico om infecties te krijgen, een huid die dunner wordt, moeilijkheden met slapen en een toename in gewicht.

Lees verder

© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Polymyalgia rheumatica: spierreuma bij ouderenPolymyalgia rheumatica: spierreuma bij ouderenPolymyalgia rheumatica is een reumatische ziekte die pijn en stijfheid veroorzaakt in de hals, schouders en heupen. Lett…
Arteriititis temporalis: symptomen, diagnose en behandelingArteriititis temporalis: symptomen, diagnose en behandelingWanneer u last krijgt van erge hoofdpijn, terwijl u dat niet eerder had en tegelijkertijd de slagaders vlakbij de ogen d…
Polymyalgia rheumatica: Ontstekingsziekte aan spierenPolymyalgia rheumatica: Ontstekingsziekte aan spierenPolymyalgia rheumatica is een reumatische auto-immuunaandoening die voornamelijk bij oudere volwassenen voorkomt. De aan…
Arteriitis temporalis: hoofdpijn die blindheid veroorzaaktArteriitis temporalis: hoofdpijn die blindheid veroorzaaktArteriitis temporalis is een vorm van hoofdpijn die in het ergste geval kan leiden tot blindheid of een aneurysma van de…

Tekort aan witte bloedlichaampjesTekort aan witte bloedlichaampjesTekort aan witte bloedlichaampjes oftewel bloedcellen. Een wit bloedlichaampje wordt ook wel een leukocyt genoemd. Norma…
Darmontsteking herkennenDarmontsteking herkennenEen darmontsteking (enteritis) betreft een ontsteking van de dunne of de dikke darm, waarbij de dikke darm vaker ontstok…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
  • Reumafonds.nl (o.a. antwoord op vraag of spierreuma kan terugkeren ontvangen van M. van Keulen, voorlichter)
  • De Grote Oosthoek
  • Het Medisch Handboek
  • Medicalfacts.nl
  • M.zorgaanbieders.nl (oorzaken)
  • https://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/UMCG/MPA/Voorjaar%202019/spierreumaDVHN.pdf (geraadpleegd op 7 augustus 2020)
  • https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/goed-nieuws-voor-mensen-met-spierreuma-pmr/ (geraadpleegd op 27 december 2023)
Reacties

Stefan, 03-09-2020
Vanaf 2017 PMR. Maart 2019 genezen zei de arts. Bloedwaarde waren toen goed alleen nog klachten in schouders was toen minder maar niet over arts zei gaat vanzelf weg. Nu nemen de klachten toe knieën heup en schouders maar soms zijn er ook dagen of momenten dat ik minder klachten heb. Ben 57 jaar maar soms voel ik me 75. Kan stress en oorzaak zijn van deze klachten of dat het verergert? Heb namelijk een baan wat veel stress, drukte en spoedklussen met zich meebrengt.
MVG Reactie infoteur, 06-09-2020
Wat heftig, dat de klachten terug zijn (en eigenlijk nooit helemaal weg zijn geweest, begrijp ik). Ik zou zeker een bezoek brengen aan de huisarts en misschien een verwijzing vragen voor een reumatoloog/specialist. Sterkte en succes.

Nelly, 18-03-2019
Ik ben een vrouw van 78, heb pmr gehad met prednison enz. Waarschijnlijk toch iets te snel afgebouwd omdat de bloedwaarde steeds goed is. Kan dat? Alle klachten zijn weer terug, maar ik heb nu ook een heel naar drukkend gevoel in mijn hoofd. Bloed is weer getest en is weer goed. Volgens mij weten huisartsen weing van deze aandoening.
Zou graag advies willen. Reactie infoteur, 19-03-2019
Ik ben geen arts. Ik raad u aan om nog een keer de huisarts te bezoeken en een doorverwijzing te vragen naar een specialist/reumatoloog. Sterkte, ik hoop dat u snel duidelijkheid krijgt waar uw klachten vandaan komen. Met vriendelijke groet,

Robert, 06-03-2019
Ik heb heel veel in vrachtwagen geslapen, ook in ijzige kou. Later heb ik gewerkt in een melkfabriek en was vaak in de koelcel! Ik vroeg mij af of de kou mij aan de spierreuma heeft geholpen(?)
Mijn cabrio heb ik opgeruimd voor een dichte auto, vaak had ik nekklachten! Nu is mijn rechte schouder verschrikkelijk pijnlijk, prednison helpt bij hogere doseringen, maar helpt ook de diabetes die behoorlijk hoog was! Reactie infoteur, 16-03-2019
Wat de oorzaak is van spierreuma is (nog) niet duidelijk. Ik hoop dat de pijn in uw schouder weer zal wegtrekken. Ik neem aan dat u onder controle bent van een arts of huisarts i.v.m. de dosering van de prednison. Sterkte!

Joop, 18-12-2018
Hoe kan spierreuma -naast de genoemde pijnklachten- objectief worden vastgesteld.
Foto's o.d.? Reactie infoteur, 29-12-2018
Dank voor uw vraag. Voor zover ik weet zijn er tot op heden geen specifieke testen ontwikkeld die spierreuma kunnen aantonen. De diagnose wordt gesteld op basis van uitsluiting van andere aandoeningen. Met vriendelijke groet,

Eekhof, 12-10-2017
Ik heb al 4 jaar van spierreuma en meer dan jaar drukkend gevoel op mijn hoofd en ogen. Ik kijk heel raar de wereld in. Wie heeft daar ook last van? Ben 76 jaar. Reactie infoteur, 15-10-2017
Ik herken dit verschijnsel niet. Ik raad u aan om bovenstaande met de huisarts te bespreken, het is toch wel belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van het drukkende gevoel is! Met vriendelijke groet,

I. Pellegrom, 01-10-2017
Vraag: is prednison de oorzaak van een slechter presteren boven de 2000 meter. Snel buiten adem, druk op de blaas, druk op de darmen. Altijd geskied zonder problemen op 2000 meter. Reactie infoteur, 08-10-2017
Ik heb uw vraag voorgelegd aan een deskundige. Zodra ik antwoord heb, laat ik het u weten. Met vriendelijke groet,

G. J. Bronswijk, 23-04-2017
Ondanks medicijn prednisolon. Nog steeds veel pijn en stijfheid is daar een middel tegen? Graag Uw mening. Gerard Bronswijk. Reactie infoteur, 01-05-2017
Ik raad u aan om te overleggen met de arts die u de medicatie heeft voorgeschreven. Sterkte en ik hoop dat pijn en stijfheid snel zullen afnemen. Met vriendelijke groet,

Dicky van de Vlist, 09-12-2016
Ik heb al heel lang last van spieren in armen rug en heupen. Ik heb ook chronisch last van jicht, ik gebruik colgichine en tramadol en fisio 2x per week, maar het verbetert niet.Kunt u mij advies geven, ik ben wanhopig. Dicky Reactie infoteur, 09-12-2016
Ik ben geen arts en raad u daarom aan om uw vraag voor te leggen aan uw huisarts. Ik hoop dat uw klachten spoedig zullen verminderen. Met vriendelijke groet,

Anna, 21-09-2016
Ik heb sinds tweeëneenhalf jaar spiereuma, ik ben behandeld met prednison, maar ben sinds een half jaar begonnen met overstappen op mtx. Hierop reageert mijn lever slecht, dus dat is ook geen optie. Welke mogelijkheid is er verder om van mijn spierreuma af te komen? Reactie infoteur, 21-09-2016
Ik raad u aan om in gesprek te gaan met uw behandelend arts, hij of zij weet het beste wat de mogelijkheden zijn. Sterkte!

Loes Looye, 14-09-2016
Sinds kort is er bij mij spier reuma geconstateerd, zit nu aan de prednison. Mijn vraag is: ik lig op een waterbed is dit verstandig? Is het beter voor mijn spieren om een ander bed te nemen? Ik heb erg veel moeite om uit bed te komen ook omdat het vrij laag is. Reactie infoteur, 16-09-2016
Het is mogelijk verstandig om raad te vragen aan een ergotherapeut. Bij uw huisarts kunt u navragen of u een verwijzing nodig heeft. Sterkte!

Carla, 28-08-2016
Mijn partner heeft sinds september 2015 spier reuma, hij heeft vaak kramp in voeten, kuit en vingers. Is dit een bijwerking van prednison of komt dit bij door de reuma? Reactie infoteur, 08-09-2016
Ik heb raad gevraagd bij de Reumalijn. Zij gaven als antwoord: Spierkrampen kunnen een bijwerking van prednison zijn, maar of dit bij uw partner de oorzaak is kunnen zij niet bepalen. Spierkramp kan ook andere oorzaken hebben. Het is verstandig om contact op te nemen met de behandelend arts om de vraag te bespreken. De arts kan het beste beoordelen wat in geval van uw partner de oorzaak zou kunnen zijn. Ik hoop dat u iets heeft aan het antwoord. Met vriendelijke groet,

A. C. Brandsma, 16-08-2016
Ik kreeg de diagnose spierreuma en kreeg prednison. Na het afbouwen kwam alles weer terug. Nu opnieuw gestart met prednison. Helaas krijg ik als bijwerking opvliegers met akelige steken in mijn hoofd. Is daar wat aan te doen? Reactie infoteur, 16-08-2016
Wat vervelend dat u opnieuw last kreeg van spierreuma na het afbouwen. Het is verstandig om de verschijnselen die u nu heeft (opvliegers en steken in het hoofd) te bespreken met de arts die de prednison heeft voorgeschreven. Hij of zij kan u uitleg geven en hulp bieden bij het oplossen of verminderen van de klachten. Veel sterkte en succes.

Ans, 13-09-2015
Hallo ik heb sinds 2008 Reussel Vasculitus dus ontsteking van de grote slagader naar hart, heb meteen 60 mg Prednison gekregen, wat goed hielp!want was 10 kg afgevallen, en kreeg na prednison meteen weer trek!,maar zo met de jaren heb ik ontzettend veel last van mijn spieren benen, heupen armen ik zit op 12,5 mg prednison, gaat ook niet lager!ben natuurlijk zwaarder geworden! maar ja zonder die pijn zou wel fijner zijn.Kan het zijn dat ik spierreuma erbij heb?mijn ogen zijn ook niet je van het! Reactie infoteur, 13-09-2015
Wat vervelend dat u zo'n last heeft van uw spieren. Ik raad u aan om uw vraag voor te leggen aan uw arts/huisarts. Ik neem aan dat u onder controle bent van een arts in verband met uw medicatie. Ik hoop dat het spoedig beter met u gaat. Met vriendelijke groet,

J. van Dongen-Overvliet, 01-09-2015
Kan spierreuma invloed hebben op het gezichtsvermogen? Reactie infoteur, 01-09-2015
Soms gaat spierreuma gepaard met arteriitis temporalis. Dit is een ontsteking van een slagader bij de slaap. De ziekte kan pijn aan één of beide slapen veroorzaken. Je kunt ook last krijgen van de ogen en kaken. Op de website van het Reumafonds kunt u meer informatie vinden. Ik adviseer om raad te vragen aan de de huisarts! Met vriendelijke groet,

Attie, 06-05-2015
Sinds mijn spierreuma, nu 4 maanden heb ik ook last van urineverlies.Is dit veroorzaakt door de spierreuma?is het dan ook van tijdelijke aard? Reactie infoteur, 13-05-2015
Dat is heel vervelend. Ik ben geen arts en raad u daarom aan om uw vraag voor te leggen aan uw huisarts. Hij of zij kan u vertellen of het door de spierreuma kan komen of mogelijk is het een bijwerking van medicatie. Met vriendelijke groet,

Thys Francis, 22-03-2015
Beste, ik zit al meer dan 1 jaar met pijn smorgens bij opstaan, Vooral de nek dan en wat hoofdpijn ( juiste hoogte kussen geeft beter weer) en lage rugpijn en pijn onder mijn voeten. meestal gaat het na een paar uur wakker te zijn over en veel beter. Wat zou dit kunnen zijn, want het beinvloed mijn humeur helaas. Dank Reactie infoteur, 23-03-2015
Een jaar lang iedere ochtend pijn bij het opstaan, ik kan mij voorstellen dat dit u niet blij maakt. U kunt het beste uw vraag voorleggen aan uw huisarts en misschien raad vragen bij een fysiotherapeut? Sterkte en ik hoop dat u spoedig minder pijn heeft.

Attie Naafs, 17-02-2015
Ik ben een vrouw van 85 jaar. Sinds enige weken is de diagnose spierreuma vastgesteld. Ik krijg 20 mgr. Prednison en dat helpt goed tegen de pijn. Ik heb stijve armen en loop als een waggelende eend. Tot voor kort ging ik elke week zwemmen, een sport die ik nu 80 jaar beoefen. Eigenlijk kan ik hier niet buiten, maar mijn huisarts heeft liever niet dat ik ga zwemmen. Mijn zwembad heeft een apart bad met extra warm water. Wat is wijs, braaf niet gaan zwemmen of het toch proberen? Reactie infoteur, 18-02-2015
Wat is de reden dat uw huisarts u adviseert om niet te zwemmen? U zou om raad kunnen vragen bij een fysiotherapeut over wat geschikte activiteiten voor u zijn op dit moment. Ik hoop dat u weer snel mag genieten van het zwemmen. Met vriendelijke groet,

C. Tierolf, 14-02-2015
Mijne heren/mevrouw,
Mijn vrouw heeft spierreuma en gebruikt hiervoor prednison, ze heeft nu enorm veel last van blauwe plekken bloedblaren etc.,als ze zich maar licht stoot hup weer een enorme plek, is daar iets tegen?
Bedankt voor uw antwoord,
Cees Tierolf. Reactie infoteur, 15-02-2015
Http://www.gezondheidsnet.nl/tips-voor-een-mooiere-huid/wat-kan-ik-doen-tegen-een-dunne-huid Via deze link komt u bij het antwoord van dermatoloog Dick van Gerwen. Ik raad u aan om het ontstaan van de blauwe plekken wel te melden bij de (huis)arts. Met vriendelijke groet,

Willem, 31-12-2014
Hallo ik ben 77 jr. fervent tennisser en golfer. Kreeg 6 weken geleden problemen in rechterknie. Gebroken meniscus met ontsteking. Kreeg kort daarna plotseling overal pijn in andere been. Rug armen en schouders. Kon bijna niet meer bewegen en had hulp nodig bij aankleden. De dokter concludeerde acute spierreuma en geeft mij voorlopig 30 Mg prednison per dag voor 3 weken. Ik lees nu in uw publicatie dat deze ontstekingen ook eventueel afkomstig kunnen zijn van de ontsteking daarvoor van mijn rechterknie. Dan zou 30 Mg prednisolon toch een beetje te voorbarig zijn. Graag uw advies. Waarvoor dank Reactie infoteur, 03-01-2015
De oorzaak van spierreuma is onbekend, wel zijn er vermoedens waardoor het kan komen. Als u twijfelt over de dosering kunt u dit het beste bespreken met uw arts. Misschien een doorverwijzing vragen naar een reumatoloog? Ik hoop dat uw klachten snel verminderen en dat u weer kunt gaan sporten. Met hartelijke groet,

Steve, 22-12-2014
Hallo
ik wil ff antwoorden en duidelijkheid geven.
ik ben 45 en heb de bevestiging gehad van de reumatoloog na een grondig onderzoek en bloed controle
dat ik spierreuma heb dus komt niet alleen voor bij mensen boven de 50.
Groeten Steve Reactie infoteur, 22-12-2014
Dank voor uw reactie. In het artikel staat niet dat personen jonger dan 50 geen spierreuma kunnen krijgen. Er staat dat het meestal gaat om mensen boven de 50. Met vriendelijke groet,

Esther, 22-08-2014
Hallo ik ben Esther en 31 jaar, 3 maanden geleden heb ik te horen gekregen van mijn huisarts dat ik spierreuma zou hebben deze uitslag was gebaseerd op een bloedonderzoek mijn bezinkingen zouden te hoog zijn. Ik heb me er een beetje in verdiept maar twijfel of ik het heb ook mede omdat ik lees dat spierreuma na een bepaalde tijd weer over kan gaan. Ik zelf sukkel al bijna 16 jaar met mijn rug later is hier bij gekomen mijn armen nek en tussen de schouderbladen deze pijn is dagelijks net als de hartkloppingen en last van mijn darmen. Grote afstanden lopen is bijna niet mogelijk dan spelen mijn benen op. Ook vaak ben ik vermoeid ik heb soms dagen dat ik denk (met pauze's) heel de wereld aan te kunnen maar kan ook makkelijk dagen plat liggen slapen en futloos zijn. Ik heb al van alles geprobeerd fysiotherapie sportmassage mensendiek een ander matras foto's laten maken (hier was niks op te zien) medicijnen zoals celestone maar niks helpt. Zou iemand mij misschien kunnen zeggen of het eventueel spierreuma is of dat het misschien iets anders is? Alvast bedankt groetjes Esther Reactie infoteur, 25-08-2014
Hallo Esther, dat is heftig wat je allemaal hebt meegemaakt. Je vertelt dat je bij de huisarts bent geweest, mogelijk kan deze je doorverwijzen naar een reumatoloog. Ik wens je veel sterkte en hoop dat spoedig duidelijk wordt wat je mankeert. Met vriendelijke groet,

Eesie, 14-07-2014
Heb hoge bloedbezinking (79) en pijnlijk bekken, heupen, rug. Internist zegt: spierreuma. Met de pijn redelijk goed te leven.Wat gebeurd er als je geen behandeling start en afwacht? Reactie infoteur, 17-07-2014
Ik raad u aan om bovenstaande vraag te stellen aan uw internist of aan uw huisarts. Sterkte met de pijnklachten. Met vriendelijke groet,

Gerrit Warning, 04-07-2014
Gerrit 66 jaar

In januari 2013 is er spierreuma bij mij geconstateerd. Begonnen met 15 mlg prednisolon en kalktabletten. Afbouwschema. 3x bijna de 7,5 mlg prednisolon gehaald, maar dan ging het mis en moest ik weer met 15 mlg opnieuw beginnen
Anderhalf jaar later, juli 2014 zit ik op 10 mlg. De reumatoloog had afbouw naar 7,5 mlg voorgeschreven. Dit heb ik niet gedaan vanwege de klachten pijn in alle pezen voet arm en ook in de rug. De reumatoloog adviseerde ook methotrexaat en foliumzuur te gebruiken.
Aanvankelijk schrok ik hiervan terug vanwege de vele mogelijk bijwerkingen, maar ik overweeg het volgende week wel met methotrexaat te gaan beginnen met foliumzuur, prednisolon en kalktabletten.
Wat mag ik verwachten? Zijn er mensen met ervaring?
Ik hoor graag Reactie infoteur, 17-07-2014
Ik heb helaas geen antwoord op uw vraag, maar ik hoop dat de behandeling zal helpen. U zou uw vraag kunnen stellen via de website van het Reumafonds. Ik heb zelf al een keer een vraag gesteld en kreeg binnen een dag antwoord. Met vriendelijke groet,

Ad, 01-06-2014
Bij mij is 2010 spierreuma geconstateerd. Middels een prednison behandeling ben ik in 2012 genezen verklaard, dit naar de resultaten van de bloedonderzoeken. Betekend dit ook dat ik er definitief vanaf ben of kan de reuma weer geconstateerd worden na enige tijd. Ik voel namelijk, nu in 2014, dezelfde pijnplekken als in 2010 in lichte mate. Uit voorzorg heb ik op attest van de huisarts al bloed laten prikken. Ik wacht op de uitslag. Reactie infoteur, 02-06-2014
Ik heb uw vraag gesteld aan het Reumafonds en kreeg zeer snel het volgende antwoord:
Spierreuma gaat bijna altijd over. De meeste mensen hebben de ziekte twee tot drie jaar, maar het kan ook korter of langer duren. Bij zestig procent van de mensen die spierreuma heeft gehad, komt de ziekte weer terug. De behandeling moet dan opnieuw worden ingezet.

Ik heb bovenstaande informatie ook verwerkt in mijn artikel.

Riet, 22-04-2014
Geachte lezer,
Ik ben bekend met de ziekte van Bechterew maar heb sinds een aantal weken erg veel last van mijn bovenramen. Voor mijn gevoel zijn dat spieren en het meest last heb ik in de nachtelijke uren.
Kan dit ook spierreuma zijn? Soms heb ik ook last van pijnlijke stijve bovenbenen.
Graag uw reactie!
Met vriendelijke groet Riet Teunissen van Manen Reactie infoteur, 22-04-2014
Geachte mevrouw Teunissen van Manen, helaas kan ik u niet echt verder helpen, ik raad u aan om contact op te nemen met uw (huis)arts en hoop dat uw klachten snel zullen verminderen. Met vriendelijke groet,

Hans, 21-04-2014
Ik ben 66 jr en heb al decennia last van spierklachten. Drie jaar geleden ben ik onderzocht door een reumatoloog op spierreuma (ook bloedonderzoeken) maar er is niets gevonden. Ik heb vaak slijmbeursontstekingen gehad in schouders en heupen maar ook spier(groepen) in de onderrug kunnen opspelen en vooral de nek is altijd gevoelig. Een "aanval" duurt in het algemeen 5 tot 7 dagen, dan is de pijn messcherp en dan ben ik volkomen uitgeschakeld. Ibuprofen helpt onvoldoende, alleen diclophenac 50 mg werkt enigszins maar de laatste berichten over de bijwerkingen van diclophenac zijn nogal verontrustend. Is hier voor u een touw aan vast te knopen? Alvast dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 22-04-2014
Ik adviseer u om naar uw (huis)arts te gaan en de verschijnselen die u hierboven beschrijft en de vragen over medicatie te bespreken. Sterkte en ik hoop dat er een oplossing wordt gevonden voor uw pijnklachten.

Chris Dubron, 28-03-2014
Verleden jaar is er spierreuma bij me vastgesteld. Na 9 maanden cortisone afbouwen was de onsteking volledig weg.
Nu neem ik dus niks meer maar de stijfheid blijft, vooral s'morgens. Schouders, bekkengorden en hamstrings.
Nu, ik ben een fervent amateur sporter en niet bang me moe te maken.
Ik weet echter niet wat goed is of niet. Moet ik strechten, excentrische oefeningen of juist spierversterkend werken?
Ik fiets, zwem of golf dus beweging heb ik genoeg maar die stijfheid blijft.
Gaat dat met jaren over of blijft dat? Veel vragen. Alle ervaringen of tips zijn welkom.
Chris Reactie infoteur, 28-03-2014
Beste Chris, ik raad je aan om bovenstaande vragen voor te leggen aan de (huis)arts. Misschien een doorverwijzing naar fysiotherapie, duidelijkheid over wat je wel of niet moet doen is belangrijk. Succes!

Nina, 05-12-2013
Komt spierreuma ook voor bij veertigers? ik herken veel van de klachten, zoals pijn in nek, schouderbladen, tussen schouders en in polsen, knieën en enkel. Veel last ook van vastzittende wervels en riibben. Fysio biedt niet veel verlichting. Heb hier al 4 maanden veel last van. Reactie infoteur, 06-12-2013
Hallo Nina, spierreuma komt bijna alleen voor bij personen boven de vijftig jaar. De klachten die je noemt komen ook wel voor bij bijvoorbeeld fibromyalgie. Met zoveel pijnklachten en weinig verbetering na fysiotherapie zou ik zeker naar de huisarts gaan. Ik hoop dat snel ontdekt wordt wat de oorzaak is, sterkte!

Els Schepers, 24-11-2013
Wat is spierreuma en hoe kan dit besvestigd worden? m.v gr elsschepers. Reactie infoteur, 25-11-2013
Geachte mevrouw Schepers,
De antwoorden op uw vragen zijn verwerkt in mijn tekst. Wat spierreuma is, vindt u onder het kopje: Spierreuma of polymyalgiea reumatica (PMR). Onder het kopje Stellen van de diagnose vindt u het antwoord op uw tweede vraag. Mochten er nog andere vragen zijn dan verneem ik deze graag. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 04-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.