Vaccinaties: de meest voorkomende vaccinaties

Bijna iedereen is wel eens bij de dokter geweest om een vaccinatie te halen. De redenen om een vaccinatie te halen kunnen verschillen van verbetering weerstand tot voorbereid op vakantie gaan. Het volgende artikel somt de meest voorkomende vaccinaties op en laat zien wanneer je welke vaccinatie moet halen.

Wat is een vaccinatie?

Een vaccinatie is een inenting van een vaccin. Een vaccin is op zijn beurt een stukje aangepast lichaamsvreemd materiaal dat wordt gemaakt uit een ziekteverwekker. Door het binnen krijgen van een stukje ziekteverwekkend materiaal vormt je lichaam antistoffen zodat je beter door je immuunsysteem beschermd wordt als je in contact met de desbetreffende ziekte komt.

Wat zijn de meest voorkomende vaccinaties?

Influenza

Vaccinatie tegen influenza beschermt tegen bepaalde griepvirussen. Griepvirussen zijn met name voor ouderen en chronische zieken gevaarlijk en kunnen fataal aflopen. Deze vaccinatie haal je jaarlijks rond november of december. Een vaccinatie tegen influenza wordt aanbevolen voor 65-plussens, bewoners van zorginstellingen en mensen die lijden aan een chronische aandoeningen. Daarnaast is het ook aan te raden voor mensen die in de gezondheid zorg werken.

Pneumococcus (PPV)

Een vaccinatie tegen PPV beschermt tegen longontsteking en bloedinfecties die door de Pneumococcus-bacterië veroorzaakt worden. De vaccinatie hoeft één keer in de vijf jaar gehaald te worden. Personen die hun milt kwijt zijn of een verminderde immuniteit hebben, mensen die aan de ziekte van Hodgkin lijden, mensen met een chronische ziekte of alcoholisten en 65-plussers doen er goed aan om deze vaccinatie te halen.

Hepatitus B

Hepatitus B kan voorkomen worden doormiddel van vaccinatie. Voor deze vaccinatie worden er drie prikken gegeven in een periode van 6 tot 18 maanden. De vaccinatie voorkomt een infectie die leverinsufficiëntie teweeg kan brengen. Deze vaccinatie wordt met name gedaan bij mensen die van plan zijn om een reis naar een ver land te maken waar Hepatitus B voorkomt.

Een vaccinatie voor influenza, PPV en Hepatitus B moet door persen met een ernstige allergie voor ei gemeden worden.

Hepatitus A

Een vaccinatie tegen Hepatitus A beschermt tegen leverinfectie die door een virus wordt veroorzaakt. De vaccinatie tegen Hepatitus A bestaat uit twee prikken met een tussentijd van 6 tot 18 maanden. Tussen een vaccinatie voor Hepatitus A en B zit dus daadwerkelijk verschil. De vaccinatie tegen Hepatitus A wordt aangeraden voor mensen die aan een chronische leverziekte lijden, mensen die in de voedselbranche werkzaam zijn en aan mensen die van plan zijn naar een ver land te reizen waar Hepatitus A voorkomt. Bij een allergie voor gist kan de vaccinatie voor Hepatitus A beter achterwege gelaten worden.

Tetanis, Difterie (TD)

TD, tentanus (kaakkramp) en een keelontsteking die hart en longen kan aantasten, kan voorkomen worden door vaccinatie. Deze vaccinatie wordt bij kinderen gegeven door de GGD. Het is zinvol om na 10 jaar na de laatste vaccinatie een nieuwe te halen.

Bof, mazzelen, rodehond (BMR)

De BMR vaccinatie beschermt tegen drie besmettelijke virusinfecties die tot afwijkingen of zelfs de dood kunnen leiden. De vaccinatie tegen BMR wordt meestal in de kinderjaren gegeven. Deze vaccinatie kan worden aanbevolen aan mensen die na 1956 zijn geboren en niet zeker weten of ze al wel eens zijn gevaccineerd en voor mensen die naar Zuid-Amerika en Afrika willen reizen.

Poliomyelitis

Een vaccinatie tegen poliomyelitis voorkomt een infectie die tot verlamming kan leiden. Deze vaccinatie wordt meestal in de kinderjaren gegeven. Mensen die deze vaccinatie niet hebben gehad en willen afreizen naar ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, voormalige Sovjet-Unie en het Midden-Oosten wordt het aanbevolen deze vaccinatie als nog te halen.
© 2011 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccineren van frettenVaccineren van frettenDit artikel behandelt het vaccineren van fretten. Fretten zijn erg gevoelig voor parvo (hondenziekte), om parvo te voork…
Vaccinaties zijn belangrijkVaccinaties zijn een bescherming voor je lichaam. Vaccinaties helpen je lichaam immuun te maken voor bepaalde ziektes. D…
Vaccinaties bij baby's en kinderenVaccinaties bij baby's en kinderenVia het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma worden al sinds 50 jaar bijna alle kinderen in Nederland voorzien van een a…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…

Polymyalgia rheumatica: spierreuma bij ouderenPolymyalgia rheumatica: spierreuma bij ouderenPolymyalgia rheumatica is een reumatische ziekte die pijn en stijfheid veroorzaakt in de hals, schouders en heupen. Lett…
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…
Bronnen en referenties
  • Versterk uw immuun systeem - Reader's Digest
Leveen (67 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.