Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandeling
Het syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten. De aandoening tast met name de benen en armen aan. Het syndroom kan ook ontstekingen veroorzaken aan de ogen, de mond, de darmen, de urinewegen en de geslachtsorganen. Kenmerkend is de rode uitslag op de huid.
Het syndroom van Reiter treft vooral blanke mannen tussen de twintig en veertig jaar oud. Bij deze aandoening is sprake van een reactieve artritis. De gewrichtsontsteking wordt namelijk veroorzaakt door een infectie aan de geslachtsdelen of de organen. Het syndroom van Reiter is er in twee soorten. De eerste ontstaat na een geslachtsziekte, zoals chlamydia en treft vooral jongemannen. De tweede soort komt voor na een infectie aan de darmen. Bij de meeste mensen met een infectie treedt het syndroom van Reiter niet op. De patiënten die het wel krijgen hebben daar mogelijk een genetische aanleg voor.
Symptomen
Het syndroom van Reiter start meestal ongeveer twee weken na een infectie aan de geslachtsdelen of de darmen. De volgende klachten kunnen optreden
Bij mannen
- Ontsteking van de plasbuis
- Pijn aan penis
- Afscheiding uit penis
- Uitslag op penis
- Pijnlijke prostaat
Bij vrouwen
- Afscheiding uit de vagina
- Onprettig gevoel bij plassen
Bij mannen en vrouwen
- Ontsteking bindvlies aan ogen, rode en geïrriteerde ogen
- Gewrichtspijnen
- Gewrichtsontstekingen
- Zweren in de mond
- Gele kleur bij vinger- en teennagels
- Rode huiduitslag
- Kleine dikke harde plekjes op voetzolen en handpalmen
Diagnose
Bij het onderzoek van het bloed wordt bij patiënten met het syndroom van Reiter vaak het HLA-B27-antigeen gevonden. Dit is een eiwit dat op witte bloedcellen voorkomt. Een arts kan tot de diagnose komen wanneer hij de symptomen aan de gewrichten, geslachtsdelen, urinewegen, ogen en mond met elkaar vergelijkt. Soms duurt het lang, voordat de diagnose wordt gesteld. De klachten hoeven namelijk niet gelijktijd op te treden. Door het maken van röntgenfoto’s kan gekeken worden of en hoe ver de gewrichten door ontstekingen zijn aangetast. Eventueel kan de dokter ook een monster nemen van gewrichtsvocht en weefsel weghalen uit een gewricht voor onderzoek om te kijken welke infectie de gewrichten aantast.
Behandeling
De infectie die het syndroom van Reiter veroorzaakt kan bestreden worden met een antibioticum. Gewrichtsontstekingen gaan weer over, maar genezing kan wel een paar maanden in beslag nemen. De pijn kan bestreden worden met ontstekingsremmers, zoals diclofenac, naproxen en ibuprofen. Wanneer de weerstand laag is kan het voorkomen dat een gewrichtsontsteking zich opnieuw laat gelden. Meestal is het syndroom van Reiter van voorbijgaande aard.