Reactieve artritis: Symptomen aan huid, maag, darmen en ogen

Reactieve artritis: Symptomen aan huid, maag, darmen en ogen Het syndroom van Reiter (reactieve artritis) is een auto-immuunaandoening die zich ontwikkelt als reactie op een bacteriële infectie. De primaire symptomen zijn uretritis, artritis, conjunctivitis en huidaandoeningen. Het syndroom is niet besmettelijk, maar de bacteriën die deze veroorzaken zijn wel door te geven van de éne naar de andere patiënt. De Duitse arts Hans Conrad Julius Reiter beschreef dit syndroom voor het eerst in 1914 bij een Pruisische soldaat. Omwille van het feit dat “Reiter” ook lid was van de nazipartij; verkiezen artsen de term “reactieve artritis” (ReA) om dit synoniem te benoemen.

Epidemiologie Reiter-syndroom

De frequentie van deze vorm van artritis (gewrichtsontsteking) bedraagt 3,5-5 gevallen per 100.000. Dit is echter is een schatting daar de diagnostische criteria voor de aandoening ontbreken en bovendien is het syndroom door artsen niet altijd te herkennen en diagnosticeren. De meeste patiënten zijn jonge mannen. Zij ontwikkelen de ziekte veelal na een urogenitale infectie. Blanke mannen tussen twintig en vijftig jaar lopen een hoger risico. Vrouwen vertonen veelal mildere symptomen. De prevalentie van ReA is relatief hoog bij aidspatiënten, vooral bij mannen die seropositief zijn voor het HLA-B27-gen (zie etiologie en erfelijkheid). ReA ontwikkelt zich in bijna 75% van de hiv-positieve mannen met het HLA-B27-gen.

Oorzaken en erfelijkheid ziekte

De oorzaak van het Reiter-syndroom is een bacteriële infectie. Het is niet precies geweten waarom sommige patiënten deze auto-immuunaandoening na een infectie ontwikkelen, terwijl dat bij anderen niet zo is. Mogelijk speelt de genetica een rol. Volgende factoren verhogen het risico op het syndroom van Reiter.

Symptomen: Huid, maag, darmen en ogen

De ziekte is een multisystemische aandoening waarbij de symptomen zich al dan niet tegelijkertijd presenteren. De ernst en uitgebreidheid alsook het verschijnen (traag of snel) van de symptomen is bij elke patiënt verschillend. Ook plotselinge remissies of recidieven komen voor.

Huid

De patiënt vertoont huidproblemen en hij heeft last van huidzweren.

Maag en darmen

Ook het maagdarmkanaal is mogelijk aangetast. De patiënt heeft dan buikpijn en/of diarree.

Nagels

Putjesnagels (putjes in de nagels) komen soms tot stand.

Ogen

Volgende oogziektes zijn mogelijk bij het Reiter-syndroom:

Andere symptomen

Ook deze symptomen treden op bij de patiënt:
 • artritis: inclusief pijn, zwelling, stijfheid en roodheid van de gewrichten, meestal de heupen, knieën, enkels, rug en voeten.
 • hartproblemen, die bij ongeveer 10% van de patiënten met het syndroom van Reiter voorkomen.
 • uretritis: urinebuisontsteking met pijn of een branderig gevoel bij het plassen (dysurie) en frequente aandrang om te plassen. Mogelijk is de prostaat of cervix ontstoken. Uit de penis komt pus.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De diagnose van het Reiter-syndroom gebeurt klinisch op basis van een anamnese en een grondig lichamelijk onderzoek. Het is belangrijk dat de patiënt de arts inlicht over alle mogelijke medische aandoeningen die hij reeds gehad heeft onlangs.

Diagnostisch onderzoek

Het syndroom van Reiter is niet op te sporen met een test. Wel bestaat er een test voor chlamydia. Hiervoor neemt de arts een stukje weefsel uit de keel en de urethra bij mannen of cervix bij vrouwen. Verder is een urine- en ontlastingsonderzoek mogelijk. Meestal doet de arts een bloedonderzoekom eventueel andere ziekten uit te sluiten en om te kijken of het HLA-B27-gen aanwezig is. Het diagnosticeren van de ziekte is soms moeilijk, vooral bij jonge, verder gezonde patiënten die niet de klassieke symptomen vertonen.

Differentiële diagnose

De arts verwart reactieve artritis soms met volgende aandoeningen of syndromen:

Behandeling aandoening

Heel wat specialisten werken mee aan de behandeling van de patiënt. De reumatoloog (artritis), een oogarts (oogproblemen), een dermatoloog (huidproblemen) en de cardioloog (hartproblemen) werken samen voor het behandelen van de patiënt. Antibiotica, niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), corticosteroïden, immunosuppressiva, tumor necrosis factor (TNF)-remmers, oogdruppels enzovoort zijn mogelijke medicatietherapieën. Verder is een gezonde voeding ook aan te bevelen; eventueel gaat de patiënt hiervoor naar een voedingsdeskundige. Tot slot is een fysiotherapeut aanbevolen om de spieren zo soepel mogelijk te houden. Hij voorkomt spieratrofie (spierverlies) en vermindert de pijn.

Prognose reactieve artritis

De prognose van het syndroom van Reiter is variabel. De eerste aanval duurt gewoonlijk drie tot twaalf maanden. Veelal herstelt de patiënt volledig binnen de drie tot vier maanden. De aandoening is zelden dodelijk en is dan meestal gerelateerd aan complicaties van een behandeling. Reactieve artritis komt wel vaak terug, vooral bij patiënten die HLA-B27-positief zijn. De prevalentie van ReA is relatief hoog bij patiënten met aids, vooral mannen die seropositief voor HLA-B27 zijn. Een nieuwe infectie of andere stressfactor veroorzaakt de ziekte dan opnieuw.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…
Voetpsoriasis en gewrichtspijn: reactieve artritisVoetpsoriasis en gewrichtspijn: reactieve artritisHet hebben van gewrichtspijn valt vaak onder de noemer reuma of jicht, echter gaat het gepaard met andere klachten. Dan…
Terry's nagels: Nagelafwijking met band aan rand van nagelsTerry's nagels: Nagelafwijking met band aan rand van nagelsTerry's nagels is een nagelafwijking, waarbij een patiënt een smalle band aan de rand bovenaan de nagels heeft. De nagel…
Chlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis is een bacteriële infectie waarbij een ontsteking van de urethra ontstaat. Bij mannen is de ureth…

Hoornvlieszweer (cornea ulcus): OogaandoeningHoornvlieszweer (cornea ulcus): OogaandoeningHet hoornvlies is het transparante weefsel aan de voorkant van het oog. Een hoornvlieszweer is een open wonde in de buit…
Gezondheid: Pijnlijke benenGezondheid: Pijnlijke benenVooropgesteld dat de meeste mensen niet op pijn zitten te wachten, overkomt het iedereen wel eens dat de ledematen even…
Bronnen en referenties
 • Reactive Arthritis Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/331347-differential, geraadpleegd op 5 mei 2016
 • http://emedicine.medscape.com/article/331347-overview#showall
 • http://www.fpnotebook.com/rheum/spondylitis/rtrssyndrm.htm
 • http://www.healthline.com/health/reactive-arthritis#Preventie5
 • http://www.physio-pedia.com/Reiter's_Syndrome
 • http://www.webmd.com/osteoarthritis/arthritis-reactive-arthritis
 • http://www.webmd.com/osteoarthritis/arthritis-reactive-arthritis?page=2
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Reactive_arthritis
 • https://umm.edu/health/medical/altmed/condition/reiter-syndrome
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.