Voetpsoriasis en gewrichtspijn: reactieve artritis

Voetpsoriasis en gewrichtspijn: reactieve artritis Het hebben van gewrichtspijn valt vaak onder de noemer reuma of jicht, echter gaat het gepaard met andere klachten. Dan kan het om reactieve artritis gaan (syndroom van Reiter). Reumatische klachten gaan dan gepaard met aanhoudende symptomen bij het plassen, huidkorsten op voeten (voetpsoriasis) en handen met potentieel aantasting van het gezichtsveld. Wat houdt het syndroom in en wat kan eraan worden gedaan?

Reactieve artritis


Hoofdeigenschappen

Primair komen een drietal primaire klachten voor indien dit syndroom voordoet. Het gaat daarbij om de volgende symptomen.

Artritis

In het gewricht zit het synovium en kan door verschillende invloeden ontstoken raken. Denk aan bacteriën, een virus of door toedoen van urinezuur. Het leidt tot een toename van druk in het gewricht, waardoor omringend weefsel op spanning wordt gezet. Denk aan nabijgelegen pezen, botten en spieren. Zowel de inwendige als uitwendige weefsels gaan zwellen en geven daarbij pijn. Het is de bron voor reumatische klachten, waarbij de pijn zeer overheersend kan zijn. De pijnlijke ontstekingen ontstaan voornamelijk in de knie-, heup- en enkelgewrichten als ook in de ruggenwervels.

Urethritis

De persoon heeft veel overlast bij het plassen. Het kan verschillende klachten geven, zoals pijn bij het plassen, een waterige tot etterige vloeistof en jeuk. Dit kan zowel door bacteriën als virussen komen. De combinatie van klachten kan daarbij lijken op een SOA. Daarnaast kan het ook komen door bepaalde darmbacteriën.

Cunjunctivitis

Dit is een bindvliesontsteking aan het oog en kan ook tot uveïtis leiden. Dat houdt in dat zowel op het hoornvlies als ook bindweefsel en vaatvlies in de ogen ontstoken raakt. Dit kan soms ook door een allergie komen. In dit geval zal het door virussen of bacteriën worden veroorzaakt. Het zorgt voor jeukende, tranende, zwaar irriterende rode ogen. Het kan daarbij pus en afscheiding geven, waarbij het zicht ook aanzienlijk wordt beperkt. In extreme gevallen kan het tot ernstige bloedingen leiden.

Slechte hygiëne en bacteriën

Door toedoen van een slechte hygiëne kunnen bacteriën of virussen de overhand nemen. Normaal heeft het lichaam een gezonde balans, zodat gunstige bacteriën de huid en het inwendige positief helpen. Is er sprake van onproperheid of minder goede aandacht voor de hygiëne, dan kan het zuurgehalte van het lichaam veranderen. De persoon is meer gevoelig voor woekering van bacteriën, waardoor verschillende delen van het lichaam worden aangetast. De huid, ogen, urinewegen waarbij eveneens de gewrichten worden aangetast. In eerste instantie is het dus een lichamelijke reactie op de binnendringing van bacteriën, waardoor het syndroom wordt getriggerd.

Hand- en voetpsoriasis

Een typerende eigenschap is de ontwikkeling van psoriasis of hoornachtige huiduitslag op de voeten. De huidaandoening kan in eerste instantie als witte verharding voorkomen, echter door vergelijkbare eeltvorming zullen de plekken bruin verharden. Vaak komt het over de gehele zool van de voet voor en soms ook op de wreef. Het is een zeer opvallende uitslag, welke zeer specifiek bij reactieve artritis van toepassing is. De aandoening kan tegelijk ook op de handen voordoen.

HLA-B27

De combinatie van klachten is altijd reden om verder onderzoek uit te voeren. De diagnosticering verloopt traag, omdat de eerste signalen niet worden herkend. Omdat het door een SOA of darminfectie kan komen, dient daarop worden getest. Op bloedlichaampjes is standaard het antigeen HLA-B27 aanwezig. Het betreft een humaan leukocyten antigeen, waarmee de erfelijkheid voor bepaalde ziekten of aandoeningen wordt bepaald. Indien dit antigeen aanwezig is dan heeft men verhoogde kans om dit syndroom maar ook de ziekte van Bechterew en andere reumatische aandoeningen op te lopen. Daarnaast is het van invloed op of iemand geschikt is om een donororgaan te kunnen ontvangen. Om dit aan te tonen wordt een HLA-bloedtest gedaan.

Mate van voorkomen reactieve artritis en behandeling

De aandoening komt vaak bij jongere patiënten voor, omdat jonge volwassenen mogelijk minder aan de hygiëne denken. Daarnaast kan het ook voorkomen bij oudere personen of mensen, die door aandoeningen minder aandacht aan het lichaam geven. De ziekte is niet te genezen, echter zal spontaan verdwijnen. De aandoening kan echter maanden aanhouden voordat het wegtrekt. In de tussentijd dienen antibiotica te worden ingenomen om zo ook de vruchtbaarheid te beschermen. Daarnaast kan het om corticosteroïden, teerzalf, NSAIDís, andere ontstekingsremmers gaan gepaard gaande met pijnstillers of oogdruppels.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…
Fungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis (mycotische artritis) is een aandoening waarbij een gewricht gaat ontsteken en zwellen als gevolg van e…
Reuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaReuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaAcuut reuma, reuma en artrose. Er zijn meer dan honderd reumatische aandoeningen en vormen van reuma. Wat zijn de sympto…
Tuberculeuze artritis: Tuberculose (infectie) aan gewrichtTuberculeuze artritis: Tuberculose (infectie) aan gewrichtTuberculose is een bacteriële infectie, veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Vooral longproblemen ko…

Wondroos, huidontsteking: rood gezwollen been arm of gezichtWondroos, huidontsteking: rood gezwollen been arm of gezichtDoor een klein wondje kan veel ellende ontstaan, indien een bacterie binnendringt. Vaak gaat het daarbij om de streptoco…
Slaapverlamming: niet kunnen bewegen als je wakker wordtSlaapverlamming: niet kunnen bewegen als je wakker wordtBijna iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je wakker wordt en je kunt je niet bewegen. Uit alle macht probeer je te be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • http://www.atriummc.nl/index.php?id=22485&view=aandoening&nummer=4070
  • http://medicalmediareview.com/2013/08/12/seronegative-spondyloarthropathies/
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/btxt/Balanitis.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Reiter
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Artritis
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Urethritis
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bindvliesontsteking
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.