Kaakgewrichtspijn: ik kan lastig kauwen en heb veel kaakpijn

Kaakgewrichtspijn: ik kan lastig kauwen en heb veel kaakpijn Door strak staande kaakspieren en -pijn kan het voorkomen dat u de mond niet goed kunt openen. Het heeft invloed op uw spraak, eetgedrag en de manier waarop u lacht. Oftewel u ondervindt er in het dagelijks leven veel hinder aan. Het kan mede door stress en spanningen (zoals op het werk of privé-omstandigheden) worden veroorzaakt. Wat houdt kaakgewrichtspijn in, wat kunnen de veroorzakers zijn en hoe kan het worden behandeld?

Kaakgewrichtspijn


TMD toegelicht

Een groep aandoeningen werlke problemen aan de kaken en kaakspieren veroorzaakt, valt onder de noemer TMD oftewel temporomandibulaire dysfunctie. Het meest typerende is dat de persoon zeer lastig de kaken kan gebruiken, waardoor het eten, kauwen maar ook gapen en lachen in hoge mate wordt bemoeilijkt. Oftewel bij iedere mondbeweging zal de persoon overlast tot pijn hebben. Daarnaast kan die pijn eveneens uitstralen naar de tanden en omliggende spieren, waarbij spiervermoeidheid kan optreden. Waardoor wordt kaakgewrichtspijn veroorzaakt, hoe verhoudt het met stress en hoe kan het worden opgelost?

Kenmerkende klachten bij kaakgewrichtspijn

Het niet kunnen openen van de mond, wordt direct gezien als een aanzienlijke beperking voor die persoon. Het eten, spreken, lachen gaat veel minder goed. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in het gebruik van de kaak, waardoor uiteenlopende klachten kunnen voorkomen. Denk aan pijn in de kaak, lastig openen van de mond en vermoeidheid in de spieren. Ook kan men krakende geluiden horen, veel pijn in de tanden hebben, waarnaast ook de gesteldheid van de tanden wordt aangetast. Tandbederf, slijtage en tandenknarsen kunnen hierbij van toepassing zijn. Daarnaast kan het leiden tot verschillende soorten pijn in het hoofd, oren of de nek.

Werking kaakgewricht en spieren

De kaakspieren verbinden de kaak met het jukbeen in het gezicht en zitten relatief achteraan het kaakbeen. Het kaakgewricht zit daarachter waarbij twee ronde delen als het ware in elkaar draaien. Tussen de kop en kom van de kaak zit een discus gemaakt van kraakbeen. Het vormt de stootkussen van het gewricht en zorgt tijdens het opengaan voor een soepele beweging. Daarnaast zal bij het opengaan de kaak ook iets naar voren gaan, zonder dat het uit de kom schiet. Dit geheel vormt de basis van de open gaande beweging van de mond. Indien het lichaam de spieren overmatig stimuleert kan er een automatisme ontstaan, waarbij spierspanning te hoog is. Ongewone spierbewegingen zorgen ervoor dat klachten in de kaak en tanden toenemen. De spieren kunnen daarbij eveneens blijvend aantrekken, waardoor de kaken verkrampen. Ook de discus kan overmatig worden belast. Wat zijn hiervan de oorzaken?

Stress en spanningen

We hebben een druk bestaan! Werkdruk moet worden gecombineerd met een druk gezinsleven, waarbij ook veel tijd aan vrienden wordt gegeven. De persoon komt nauwelijks tot rust en daardoor ervaart het lichaam veel stress en spanningen. Zeker als dat wordt gecombineerd met de angst om een baan te verliezen, kan het leiden tot veel overlast. Het kan ten grondslag liggen aan een burn-out. In het lichaam is de neurotransmitter serotonine verantwoordelijk voor de lichaamstevredenheid. Indien men veel stress en spanningen heeft, zal deze stof worden verbruikt. Daardoor kan de tevredenheid snel dalen. Het zuuraandeel in het lichaam stijgt, waardoor we meer pijnlijke klachten hebben en kramp ondervinden. De spieren zijn overactief, terwijl voor een goede werking veel rust in de spieren nodig is.

Vorm en stand van de tanden

Een tweede veroorzaker van problemen kunnen de tanden zelf zijn. We gaan ervan uit dat de tanden altijd op dezelfde positie staan, echter strikt genomen is het altijd iets in beweging. Met de tijd kunnen tanden iets verheffen, waardoor de normale stand van de kaak in het geding komt. Oftewel de tandlijn van de boven- en onderkaak sluit niet meer goed op elkaar aan. Het zorgt ervoor dat de kaak onjuist wordt gebruikt, waardoor indirect de pijnlijke klachten worden veroorzaakt. In dit geval dienen de tanden aangepast te worden, zodanig dat de tanden weer netjes tegen elkaar aan zitten.

Wat zijn de gevolgen?

Uit kramp veroorzaakt door zuren zich in de kaakspieren, dan zal de beweging van het gewricht worden bemoeilijkt. Kramp kan leiden tot bijten op de wang, lip, nagels, pennen enzovoorts maar ook in klemmen, knarsen en aparte geluidjes maken. Door de spanningen zal de drang om het te doen toenemen, waardoor het een dagelijkse activiteit wordt. Oftewel er ontstaat een chronische overbelasting van de kaak en kaakspieren, waardoor pijnlijke klachten worden veroorzaakt. De pijn kan daarbij uitstralen naar naastgelegen weefsels, waardoor bijvoorbeeld kiespijn of spierspanningshoofdpijn wordt veroorzaakt. Daarnaast kan een overbelaste discus leiden tot het hoorbaar kraken van het gewricht (hieraan heeft de persoon meestal geen pijnlijke klachten).

Methode van behandeling

Om de problemen op te lossen kan het zijn dat er een combinatie van specialismen worden toegepast. Denk aan de tandarts voor gebitscorrectie, de fysiotherapeut om de juiste bewegingen met de kaak te verbeteren en spieren te laten rusten. Daarnaast kan de psycholoog ook nuttig zijn. In een groot deel van de gevallen worden de problemen veroorzaakt door stress en spanningen. Om de invloed van zuuropbouw, spierverkramping en pijn te verminderen moet de persoon ontspannen, onthaasten en zuur afvoeren. Ontzuren kan in dit geval zeer goed middels de inname van berkenblad-, mariadistel- of brandnetelthee. Ontspanning dient te worden verkregen door een minder drukke agenda te hebben. Tijd voor uzelf hebben is belangrijk, waarbij u dagelijks veel rust heeft. Daarnaast kan de inname van tryptofaansupplementen helpen, omdat het de aanmaak van serotonine stimuleert. Verder kan rooibosthee goed zijn om verder tot rust te komen. Heeft u ook kaakpijn waarbij u de mond nauwelijks kan openen zorg er dan voor dat u spanningen afvoert. Wees bewust waarom u stress ervaart en doe er dus iets aan!

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Temporomandibulaire dysfunctie (TMD): oorzaak en behandelingTemporomandibulaire dysfunctie (TMD): oorzaak en behandelingTemporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een verzamelnaam voor een groep van stoornissen aan het bewegingsapparaat van he…
Temporomandibulaire dysfunctie: Pijn aan kaak en gezichtTemporomandibulaire dysfunctie: Pijn aan kaak en gezichtHet temporomandibulair gewricht (TMD-gewricht) bevindt zich aan de schedelbasis. TMD zorgt voor de bewegingen om onder a…
Stijve kaak: Oorzaken van kaakstijfheid (strakke kaken)Stijve kaak: Oorzaken van kaakstijfheid (strakke kaken)Af en toe kampen patiënten met stijfheid van het kaakgewricht, een zeer ongemakkelijk symptoom. Diverse aandoeningen, on…
Trismus: kaak op slot. Oorzaken en behandelingTrismus: kaak op slot. Oorzaken en behandelingBij een trismus is het niet mogelijk de mond open te doen door een blokkade die komt vanuit de kaak. Men heeft het dan v…

Acute hartdood (hartstilstand)Acute hartdood (hartstilstand)Plotseling houdt het hart ermee op. De betreffende persoon valt 'dood' neer. De oorzaak kan asystolie zijn, waarbij het…
Syndroom van SheehanSyndroom van SheehanBij bevallingen komt bloedverlies voor. Soms ontstaat er shock. Dit kan ervoor zorgen dat er geen melkproductie op gang…
Bronnen en referenties
  • http://www.isala.nl/patienten/folders/5405-kaakgewrichtsklachten
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.