Wortelkanaalbehandeling: ontstoken pulpa en wortelpunt tand

Wortelkanaalbehandeling: ontstoken pulpa en wortelpunt tand Ondanks dat een wortelkanaalbehandeling verdoving wordt toegepast, hoor je nog weleens dat het pijnlijk is. Het heeft tot doel om de zenuw in de tand zodanig te behandelen, dat daardoor de kiespijn wordt tegengegaan. Dit wordt gedaan door de pulpa in het binnenste van de tand te verwijderen, waarna de holte wordt uitgevijld en opgevuld. Waarom is er sprake van een ontstoken pulpa en hoe wordt de wortelkanaalbehandeling verder uitgevoerd?

Wortelkanaalbehandeling


Opbouw van de tand

De tanden zijn samengesteld uit een drietal lagen. Bij gezonde tanden zit er een dikke glazuurlaag aan het oppervlak, waarmee de tand hardheid verkrijgt en een nette witte uitstraling heeft. In het geval van kaasmolaren is die laag deels of geheel niet aanwezig, waardoor de tand broos is, cariës vertoont en snel verweert. Het glazuur zit op de dentine en vormt het tandbeen. Dit zit om zacht weefsel heen geheten de pulpa. Dit is levend weefsel samengesteld uit bloedvaten en zenuwen gelegen in bindweefsel. Om de pulpa in goede conditie te houden lopen door het dentine vanaf de tandwortelpunt bloedvaten en zenuwen via tandleidingen. Normaal hebben de voorste tanden en kleine kiezen twee van die leidingen, echter de grote kiezen hebben meestal drie of vier. Bij het ouder worden neemt de doorsnede van die kanalen af, waardoor de zenuwen meer onder druk komen te staan. Oftewel onjuiste signalen worden verstuurd, waardoor de tand warm aanvoelt, tintelt of pijn doet. Wat is de aanleiding voor de behandeling?

Redenen van toepassing

Indien een tand pijn doet, kan het zeer overheersend zijn. Zeker als een deel van de pulpa ontstoken is, kan ernstige kiespijn worden veroorzaakt. Omdat ook de zenuwkanaal in de tand met de tijd minder ruimte heeft, zal de mate van overlast toenemen. Het zorgt ervoor dat men continu last heeft van de tand, waardoor de persoon continu wordt afgeleid. Daarnaast kan het ook neveneffecten veroorzaken. Denk aan een opgezette wang, tandabces of koorts. Om van de pijn verlost te zijn, wordt de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Daarbij wordt het bindweefsel met zenuwen uit de tand en leidingen verwijderd. Omdat een onbehandelde ontsteking altijd verergert is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Daarmee wordt erger voorkomen en is de persoon eerder van de pijn verlost. De volgende redenen kunnen aanleiding voor de ingreep zijn.

Ontstoken pulpa: pulpitis

Het bindweefsel is ontstoken, waardoor de inwendige druk in de tand oploopt. De zenuw wordt continu dichtgedrukt, waardoor de tand tintelt of pijn doet. Vaak is cariës (gaatjes door tandbederf) de primaire aanleiding voor het hebben van pulpitis. Bacteriën dringen in de tand, waardoor een ontsteking op gang komt. Ook lekkende vullingen zijn een belangrijke bron van veel ellende. De mate van pijn verschilt per persoon. Sommige mensen hebben overgevoeligheid bij warm, koud of zoet eten, terwijl anderen ernstige pijn bij het kauwen hebben. In een vergevorderd stadium leidt het tot een aanhoudende overheersende tandpijn.

Irritatie van zenuw

Door verschillende oorzaken kunnen de tanden irriteren. Denk aan ingrepen door de tandarts, een ongeval, breuk door kauwen op iets hards, tandenknarsen, blootliggen van de dentine. Het zorgt ervoor dat de tand overgevoelig is en men eerder last heeft van gaatjes. Het hoeft echter niet te betekenen dat de tanden pijn doen. Af en toe merkt de persoon dat de tand extra gevoelig is voor een bepaalde stof of temperatuur. Indien het probleem tijdig wordt aangepakt zal de tand herstellen, waardoor overlast geleidelijk aan verdwijnt. Ook kan de tandpasta-keus van belang zijn. Vaak gaat het om kortdurende gevoeligheid, echter soms is er sprake van aanhoudende overlast. In dat geval wordt direct overgegaan tot een wortelkanaalbehandeling.

Afgestorven pulpa

Indien het bindweefsel in de tand reeds is afgestorven, blijven de zenuwen achter. Binnendringende bacteriën hebben dan vrij spel, waardoor tot op de wortelpuntproblemen worden veroorzaakt. De ontsteking kan dus verder uitbreiden tot het botweefsel rondom de wortelpunt. Vaak zal het langdurig tot problemen leiden, waarbij de kaak extra gevoelig is of pijn doet. Soms kan door toedoen van de ontsteking een doorgang naar buiten worden geforceerd, zodat een fistel ontstaat. Het lijkt op een vreemde rode plek op het tandvlees, waar mogelijk bloed, slijm of etter uitkomt. Let wel soms kan een fistel een doorgang naar een andere kaakholte forceren, waardoor de ontsteking tandabces en erger kan veroorzaken.

Lokale verdoving en wortelkanaalbehandeling

Indien de tand wordt behandeld zal het onder lokale verdoving worden uitgevoerd. De verwijdering van de pulpa en zenuwbanen in de tand zullen anders teveel overlast geven. Het zorgt ervoor dat eveneens de bacteriën en reeds aangetast bindweefsel worden verwijderd. Daartoe wordt een opening in de tand gemaakt, zodat de pulpa eruit kan worden gehaald. De leidingen worden daarbij uitgevijld, zodat de opening groter is. Er wordt een permanente vulling inwendig aangebracht en/ of wordt een kroon toegepast. Afhankelijk van de complexiteit kan de ingreep een uur tot enkele uren duren. Meestal wordt de pulpa eerst schoongemaakt, zodat de persoon van de pijn is verlost en zal de definitieve behandeling op een later tijdstip worden afgerond.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingWortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingVoor een tandarts is wortelkanaalbehandeling een term die hij of zij vaak gebruikt, maar weet degene die in de tandartss…
Wortelpuntontsteking: oorzaak en behandelingWortelpuntontsteking: oorzaak en behandelingEen wortelpuntontsteking is een ontsteking van de punt van de wortel van een tand of kies. Deze ontstaat niet zomaar: de…
Wortelpuntontsteking: symptomen en klachtenWortelpuntontsteking: symptomen en klachtenWortelpuntontsteking: wortelkanaalbehandeling, symptomen, klachten. Een wortelpuntontsteking komt vaak voor na niet beha…
Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken?Wortelkanaalbehandeling of tand of kies laten trekken?Krijg je van de tandarts te horen dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is dan kun je nog wel eens voor keuze kom…
Pantoprazol: een medicijn bij maagklachtenPantoprazol: een medicijn bij maagklachtenDoor brandend maagzuur, eten dat terug de slokdarm in komt, een opgeblazen of vol gevoel, misselijkheid of door een maag…
Bronnen en referenties
  • http://www.tandarts.nl/mondverzorging/behandelingen/wortelkanaalbehandeling_of_zenuwbehandeling
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tand#Samenstelling
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.