Aantasting zenuwen, axon en myeline, wat zijn de gevolgen?

Aantasting zenuwen, axon en myeline, wat zijn de gevolgen? Voor een goed gevoel en juist verloop van lichaamsprocessen zijn we primair afhankelijk van onze zenuwen. Deze zijn verantwoordelijk voor het versturen van informatie, zodat het lichaam automatisch weet wat het moet doen. Uitgangspunt daarbij is dat de informatie wel de gelegenheid moet krijgen om verzonden te worden. Daarnaast moet de boodschap tussendoor niet worden verstoord. Wanneer is er sprake van aantasting zenuwen en hoe zijn de axon met myeline daarbij betrokken?

Aantasting zenuwen


Communicatie tussen hersenen en weefsels

Het lichaam stuurt processen, impulsen en bewegingen aan middels razendsnelle berichtjes. Dit zijn elektrische signalen, welke via de zenuwen naar de juiste uiteinden worden verstuurd. De zenuwen vormen daartoe de geleidingsbanen of snelwegen, waarlangs informatie gaat. De uiteinden bestaan daarbij uit de axon en myeline. De axon vormt als het ware het draadje waarlangs de informatie moet worden verstuurd, terwijl het myeline de begeleidende olie is. Het myeline zorgt ervoor dat het elektrische signaal de juiste axon afgaat en dus niet de verkeerde afslag neemt.

Afgifte van acetylcholine en receptoren

Indien de juiste informatie aan het uiteinde van de zenuw is terechtgekomen, dan zal die zenuw een signaal afgeven. Dit gebeurt in de vorm van het vrijlaten van een neurotransmitter. Denk aan serotonine of acetylcholine. Deze stoffen worden afgegeven met als doel dat het door receptoren in spieren, organen of weefsels wordt opgevangen. Die receptoren zorgen er dan vervolgens voor dat de aangegeven taak wordt uitgevoerd. Spierreceptoren zorgen er dus voor dat de spier (na ontvangst van acetylcholine) wordt aangespannen, zodat een beweging kan worden gemaakt.

Gevolgen van beklemming

Een zenuw kan goed werken, mits er geen obstructie van toepassing is. De zenuwen lopen namelijk langs gewrichten, door openingen en langs botten. Door breuken, vergroeiingen of het dichtgroeien van openingen kunnen zenuwen dermate onder druk komen te staan, waardoor signalen niet of onjuist overkomen. Dergelijke problemen kunnen overal in het lichaam voorkomen. Denk aan aan de volgende.

Mortonse Neuralgie

Door een vergroeiing in de voet – meestal tussen de derde en vierde middenvoetsbeentjes – raakt de voetzenuw beklemd. Daardoor kan een tintelende, stekende of pijnlijke voorvoet en tenen worden veroorzaakt.

Ischias, heupjicht

De zenuw uit de ruggenwervel is in de onderrug of ter hoogte van de heup bekneld geraakt, waardoor een zeer pijnlijk achterkant been van bips tot hiel wordt veroorzaakt. De pijn kan daarbij intens tot alles overheersend zijn.

Occipitalis neuralgie

De zenuw lopend vanaf de nek naar het brein raakt tussen de tweede en derde nekwervel beklemd, waardoor pijnsignalen de hersenen ingaan. Oftewel men voelt steken in het hoofd en men kan oogpijn of pijn achter het oog hebben.

Wervelkanaalvernauwing of –stenose

De zenuwen lopen door de ruggengraat, waarbij het wervelkanaal slechts een beperkte opening heeft. Door stenose groeit die opening geleidelijk aan dicht. Indien het voorkomt in de lendenwervels dan gaan de benen tintelen, steken, pijn doen of worden juist gevoelloos. Komt stenose voor in de nekwervels dan kan het om alle ledematen gaan, waardoor het complete lichaam gevoelloos kan worden.

Carpataal Tunnel Syndroom (CTS)

Hierbij treedt ook een vernauwing van de opening op, waardoor de arm- of handzenuw in de verdrukking komt. Het kan optreden ter plaatse van het gevoelige telefoonbotje, maar ook onder de polspeesband.

Invloed van auto-immuunziekte

Speciale aandacht dient te worden gegeven aan de groep auto-immuunziekten. Deze kunnen namelijk de goede werking van zenuwbanen aantasten, waardoor problemen aan lichaamsprocessen en de motoriek worden veroorzaakt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de volgende ziekten, waarbij de signaalfunctie via axon, myeline, neurotransmitters en receptoren wordt aangetast. Deze en andere auto-immuunziekten kunnen afzonderlijk voorkomen, echter kunnen ook in verschillende combinaties tegelijkertijd voordoen.

Syndroom van Sjögren

De klieren verantwoordelijk voor speekselaanmaak en traanvochttoevoeging worden niet geïnstrueerd, waardoor algehele droogte wordt veroorzaakt. Het komt voornamelijk voor bij de vrouw van veertig jaar en ouder. In 5% van de gevallen kan het leiden tot non-Hodgkin lymfoom.

Multiple Sclerose

Het immuunsysteem valt de werking van de axon met myeline rechtstreeks aan, waardoor in het gehele lichaam problemen worden veroorzaakt. Hierbij is er sprake van een progressieve verslechtering, waardoor de persoon in toenemende mate minder goed functioneert.

Myasthenia Gravis

De signalen welke afkomstig zijn van de zenuwuiteinden worden aangetast. Oftewel de acetylcholine dan wel de orgaan- of spierreceptoren worden aangevallen. De informatie komt dus gebrekkig of niet over, waardoor weefsels niet of onjuist gaan reageren. Het leidt tot spierzwakte, dubbelzien, ernstige vermoeidheid en structurele uitval van bepaalde lichaamsprocessen.

Medische check bij aantasting zenuwen

Vermoedt u een zenuwaandoening of –ziekte dan is het altijd noodzakelijk om een medische check te doen. Enkele van voorgenoemde omstandigheden kunnen zeer ingrijpende gevolgen hebben. Daarbij kunnen bepaalde medicijnen de werking van de zenuwen stimuleren, waardoor het signaal beter wordt verstuurd. Laat u voorlichten door de behandelend arts hoe uw zenuw-, axon en myeline-aandoeningen het beste kunnen worden behandeld.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende typen zenuwcellenVerschillende typen zenuwcellenHet zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen (neuronen) die elk zijn opgebouwd uit een cellichaam en uitlopers. In het celli…
Neurotransmitter acetylcholine: veroorzaker Parkinson en MSNeurotransmitter acetylcholine: veroorzaker Parkinson en MSVoor de overdracht van prikkels van de zenuwen naar de spieren wordt acetylcholine ingezet. Het is een neurotransmitter,…
Dunnevezel-neuropathie: vreemde prikkels en pijn in de huidDunnevezel-neuropathie: vreemde prikkels en pijn in de huidOngewone oppervlakkige huidtintelingen, steken, tintelingen of verschietende pijn kan door DVN worden veroorzaakt. Het s…

PET-scan: Is dat gevaarlijk?PET-scan: Is dat gevaarlijk?Een PET-scan (positironemissietomografie) is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een nucleair m…
Giftige stoffen in de elektronische sigaretGiftige stoffen in de elektronische sigaretDe elektronische sigaret of e-sigaret is voor veel rokers een uitkomst gebleken. Trekjes nemen van een oplaadbare sigare…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zenuw
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Myeline
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.