Neurotransmitter acetylcholine: veroorzaker Parkinson en MS

Neurotransmitter acetylcholine: veroorzaker Parkinson en MS Voor de overdracht van prikkels van de zenuwen naar de spieren wordt acetylcholine ingezet. Het is een neurotransmitter, waarmee de hersenen weefsels, organen en lichaamsprocessen kunnen aansturen. Het is een zeer belangrijke stof, omdat het complete functioneren ermee wordt beïnvloed. Wat is acetylcholine, hoe regelt het onze motoriek en hoe kan het ziekten zoals Multiple Sclerose, Myasthenia Gravis of Parkinson veroorzaken?

Neurotransmitter acetylcholine


Wat doet de neurotransmitter acetylcholine?

Voor de communicatie van de hersenen met spieren in het lichaam wordt gebruik gemaakt van acetylcholine. Het is een neurotransmitter, welke door zenuwuiteinden wordt vrijgegeven. De hersenen geven een signaal af aan de zenuwbanen, waarbij zich een lading via natriumionen door de zenuwen verplaatst. Dit gaat razendsnel waarbij de communicatie binnen een milliseconde plaatsvindt. De geleiding van die informatie gaat daarbij via axon en myeline van de zenuwbanen. Aan het einde van de zenuw wordt die informatie vertaald naar de aanmaak van deze neurotransmitter. Dit wordt vervolgens opgevangen door spierreceptoren, waardoor een spierreactie op gang wordt gebracht. Het zorgt ervoor dat de hersenen bewegingen goed kunnen aansturen. Oftewel acetylcholine vormt de basis voor onze motoriek. Daarnaast stuurt het eveneens prikkels naar de maag, zodat slijmen en verteringssappen worden aangemaakt. Een teveel of tekort aan acetylcholine kan aanleiding voor verschillende lichamelijke problemen zijn.

Vage klachten en tintelingen

Indien informatie of prikkels overmatig of te weinig worden verzonden, dan komen lichaamsprocessen in het geding, verandert het gevoel en/of de motoriek. De werking kan altijd iets minder goed verlopen, waardoor kleine vage klachten zich kunnen voordoen. Denk aan een iets verminderde beweeglijkheid of het hebben van ongewone tintelingen. Meestal kan men in een beginfase dergelijke kleine klachten niet plaatsen en dus wordt het onder onverklaarbare aandoeningen geschaard. Toch zijn er verschillende ziekten, welke gerelateerd zijn aan een tekort of teveel aan deze stof.

Beven bij Parkinson

In het lichaam dient een stabiele verhouding aanwezig te zijn tussen de neurotransmitter dopamine (rustgever) en acetylcholine (activeerder). Het zorgt ervoor dat het lichaam soepel kan bewegen, zonder dat er zich problemen voordoen. Een vermoedelijke veroorzaker van Parkinson is een relatief hoog gehalte acetylcholine, doordat dopamine onvoldoende wordt aangemaakt. Het zorgt ervoor dat de zenuwen relatief veel prikkels en signalen naar de spieren versturen. Daardoor zijn de spieren continu in de weer, waardoor de persoon overmatig veel bewegingen maakt of veel trilt. Parkinson heeft voor de persoon ernstige gevolgen, waarbij men minder tot zeer slecht kan functioneren. Het gehele bestaan kan door het ongecontroleerd beven aanzienlijk worden aangetast.

Multiple Sclerose

Bij deze ingrijpende ziekte worden de zenuwen op verschillende niveaus aangetast. Zo kan er onvoldoende natrium in het lichaam aanwezig zijn, waardoor elektrische signalen niet door de zenuwen worden verstuurd. Ook kan daarnaast de werking van myeline en axon worden aangetast. Een derde probleem is de uitval van de acetylcholine-aanmaak. MS kan zodoende op verschillende niveaus toeslaan, waardoor overal zich in het lichaam functioneringsproblemen voordoen. Wazig zien, moeizaam bewegen en veel krachtverlies zijn enkele kenmerkende klachten. Het kan tot ernstige problemen leiden, indien bijvoorbeeld het hart of de longspieren niet meer goed worden aangestuurd.

Myasthenia Gravis

Doordat prikkels in het lichaam niet goed meer worden doorgegeven, kan Myasthenia Gravis optreden. Meest typerende aan deze ziekte is het verlies van kracht in het lichaam bij het vorderen van de dag. Als men net wakker wordt, is men het meest actief terwijl de persoon op een later moment extra verzwakt is. Ook andere aandoeningen, ontstekingen en emotionele toestand hebben grote invloed op hoe goed het lichaam nog kan functioneren. Het kan leiden tot hangende oogleden, slecht zien of concentreren en problemen met voeding of ademhaling.

Laat u informeren

Voorgaande ziekten geven aan dat zowel te veel als te weinig van deze neurotransmitter ernstige gevolgen heeft voor de werking van het lichaam. Indien u onverklaarbaar langdurig begint te trillen of beven, dan kan het om een ontregelde acethylcholine-dopamine balans gaan. Heeft u hieraan gerelateerde of andere klachten aangaande trillingen, laat u door de behandelend arts informeren, omtrent hoe acetylcholine kan worden gestimuleerd of afgezwakt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trillende invloed van acetylcholine op het lichaamTrillende invloed van acetylcholine op het lichaamNeurotransmitters worden door de zenuwen afgegeven, zodat lichamelijke functies in gang worden gezet. Om spieren te kunn…
Aantasting zenuwen, axon en myeline, wat zijn de gevolgen?Aantasting zenuwen, axon en myeline, wat zijn de gevolgen?Voor een goed gevoel en juist verloop van lichaamsprocessen zijn we primair afhankelijk van onze zenuwen. Deze zijn vera…
NeurotransmittersNeurotransmittersDe neuronen (zenuwcellen) in ons lichaam kunnen met elkaar communiceren met behulp van neurotransmitters: chemische subs…

Levodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij ParkinsonLevodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij ParkinsonDoor een afnemende hoeveelheid dopamine in het lichaam, neemt de zenuwactiviteit toe en worden trillingen of bevingen do…
Bultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen, billenBultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen, billenBultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen en/of billen kunnen wijzen op keratosis pilaris, een veelvoorkomend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylcholine
  • http://www.parkinson-vereniging.nl/files/5313/4399/0434/Parkinson.pdf
Reacties

Elloo (infoteur), 13-11-2019 #2
Een uiterst informatief artikel. Ik heb er wel een vraag bij:
Het artikel legt geen verband tussen acetylcholine en (opkomende) dementie. Dat verband wordt wel "beloofd" door een Amerikaans product als RediMind (zie https://www.nutreance.com/products/redimind). Kunt u daarover wat meer duidelijkheid verschaffen? Reactie infoteur, 14-11-2019
Acetylcholine is een overdrachtstofje dat via de zenuwbanen spieren direct aanstuurt, is er een hoge concentratie van de stof aanwezig zal de mate van bevingen en trillingen toenemen. Aan de andere kant zorgt een afnemende concentratie voor een destabilisatie van die zenuwen, en heeft daarmee indirect ook invloed op het geheugen. In deze gaat het er dus om wat het gezonde acetylcholine gehalte is. Dit is uiteraard per persoon afhankelijk. Het artikel belicht een te hoge concentratie, een te lage concentratie kan daarentegen potentieel aanleiding zijn voor dementie.

Susan, 19-12-2017
Er wordt gezegd dat Ashwagandha goed helpt tegen angst en stress en dat dat heeft te maken met acetylcholine. Maar als ik dit lees vraag ik me af het wel verstandig is dit zomaar te slikken. Wat is uw mening daarover? Reactie infoteur, 21-12-2017
Ashwagandha wordt gekarakteriseerd als een adaptogeen oftewel een aftreksel van een geneeskrachtige plant en wordt als supplement ingenomen. Heeft men veel angst of stress dan heeft men veel acetylcholine in het lichaam wat resulteert in krampachtigheid, tic-verschijnselen, trillen, gespannenheid, ed. Om die omstandigheid te verbeteren kan ashwagandha zeker helpen. Maar men moet het vaak wel bekijken in samenspraak met waarom men veel angst of stress heeft. Het met ashwagandha simpelweg onderdrukken lijkt me ook niet de meest gunstige oplossing. Niet roken, minder alcohol drinken, minder koffie, gezond eten, positief in het leven staan en minder angst hebben omtrent je baas kunnen helpen. Dus waarom heeft men angst en stress en werk daaraan. Ashwagandha kan uiteraard je daarbij helpen maar moet niet als continue oplossing worden beschouwd.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.