Trillende invloed van acetylcholine op het lichaam

Trillende invloed van acetylcholine op het lichaam Neurotransmitters worden door de zenuwen afgegeven, zodat lichamelijke functies in gang worden gezet. Om spieren te kunnen bewegen, wordt acetylcholine door de zenuwuiteinden aangemaakt. Het is een activeerder en is de tegenhanger van dopamine (rustgevende factor). In het geval van Parkinson, alcoholmisbruik danwel vergiftiging is er teveel van deze neurotransmitter aanwezig, waardoor heftige trillingen kunnen ontstaan. Hoe kan men trillen door acetylcholine en wat zijn daarvan de gevolgen?

Trillen door acetylcholine


Neurotransmitters

In het lichaam zijn verschillende neurotransmitters actief, waarmee vele processen worden aangestuurd. Deze signaalstoffen worden door de zenuwen aangemaakt, zodat lichamelijke functies tot uitvoering worden gebracht. Eén specifieke neurotransmitter is acetylcholine en zorgt ervoor dat spieren met lichaamsprocessen worden geactiveerd. Wat houdt acetylcholine in, hoe staat het in verhouding tot dopamine en wat voor invloed heeft het bij ziekten en vergiftiging?

Balans met dopamine

In het lichaam is de stof acetylcholine actief om spieren en lichaamsprocessen te activeren. Indien de hersenen een instructie afgeven, wordt een elektrisch signaal via de zenuwen verstuurd. Aan het uiteinde van die zenuwen wordt het signaal omgezet in acetylcholine. Die stof wordt vervolgens opgevangen of geregistreerd door spierreceptoren, zodat de spier in beweging komt. Indien er teveel acetylcholine in het lichaam aanwezig is, dan kan het trillingen en oncontroleerbare bewegingen veroorzaken. De tegenhanger van deze stof is dopamine en is de rustgevende factor.

Parkinson en overmatig trillen door acetylcholine

In het geval van Parkinson is er een onbalans ontstaan tussen acetylcholine en dopamine. Het aandeel acetylcholine is te groot, waardoor trillingen en bevingen worden veroorzaakt. In eerste instantie kan het om beperkte trillingen gaan, echter naarmate de ziekte vordert kunnen de bewegingen zeer heftig zijn. Om dit te behandelen krijgt men Levodopa of Medopa als medicatie. Het heeft dezelfde werking als dopamine, zodat de invloed van acetylcholine wordt beperkt. In het geval van M.S. oftewel Multiple Sclerose valt de aanmaak van acetylcholine uit, waardoor spieren en processen onvoldoende worden aangestuurd.

Alcoholmisbruik

Neemt men dagelijks teveel alcohol in of heeft men een avond teveel gedronken, dan heeft dat ook trillende gevolgen. Naast de kater, een kloppende hoofdpijn en een plakkerige mond, beginnen de spieren ook op te spelen. Dit heeft te maken met het afbraakproces van alcohol. In eerste instantie wordt alcohol door de lever afgebroken in acetaldehyde, waarna deze gifstof door celorganellen in azijnzuur wordt omgezet. Azijnzuur wordt verder in de citroenzuurcyclus afgebroken in kooldioxide en zuurstof. Het kan inhouden dat er langdurig een hoge concentratie azijnzuur aanwezig is. In dat geval kan het een combinatie aangaan met choline, zodat acetylcholine wordt aangemaakt. Alcoholmisbruik leidt in dit geval tot trillingen. Dit geeft eveneens aan dat Parkinson patiënten geen alcohol moeten drinken, omdat het een versterkend effect op de ziekte heeft.

Vergiftiging

Meerdere producten in huis zijn gevaarlijk voor de gezondheid, omdat het gifstoffen of in zekere mate insecticiden bevat. Zeker als kinderen er per ongeluk mee in aanraking komen, kan het verstrekkende gevolgen hebben. Insecticiden bevatten “acetyl”cholinesterase, waardoor gifstoffen niet worden geremd. Hierdoor zal acetylcholine in toenemende mate accumuleren, waardoor heftige spierbewegingen worden veroorzaakt. Insecticidevergiftiging leidt eveneens tot heftige schuimvorming (overactivatie van de slijmklieren). Uiteindelijk kan het lichaam de trillingen niet meer aan, waardoor de dood optreedt. Let wel mocht men per ongeluk insecticide hebben ingenomen, dan is het noodzaak om per ommegaande de hulpdiensten in te schakelen. Bovendien is het van belang om zekere gevaarlijke stoffen altijd buiten het bereik van kinderen op te bergen, bij voorkeur in afgesloten kastjes.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenMagnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenHeeft men een magnesiumtekort dan kunnen de gevolgen erg lijken op ADD, ADHD en Parkinson. Er bestaat een duidelijke rel…
Levodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij ParkinsonLevodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij ParkinsonDoor een afnemende hoeveelheid dopamine in het lichaam, neemt de zenuwactiviteit toe en worden trillingen of bevingen do…

Hielspoor, behandeling en oorzaakHielspoor, behandeling en oorzaakHielspoor is een pijnlijke aangelegenheid van de voet. Het begint met een wat stekend gevoel in de hiel. De hiel kan war…
Nachtelijke keelpijn: Oorzaken en behandelingenNachtelijke keelpijn is een vrij vaak voorkomend probleem waar heel wat mensen last van hebben. In de meeste gevallen za…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 25 maart 2015:
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylcholine
  • http://www.parkinson-vereniging.nl/files/5313/4399/0434/Parkinson.pdf
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylcholinesterase
Reactie

Emre, 23-05-2019
De ziekte van parkinson heeft toch te maken met de basale kernen? Reactie infoteur, 24-05-2019
De basale kernen vormen een onderdeel van een groter neuraal systeem, bestaande uit cortex, thalamus en een systeem van zenuwbanen dat vooral betrokken is bij motoriek, maar zeker ook bij cognitie, waarneming en pijn. Stoornissen van basale kernen veroorzaken hyper- of hypokinetische syndromen, waarvan de ziekten van Parkinson en Huntington de bekendste zijn.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.