Levodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij Parkinson

Levodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij Parkinson Door een afnemende hoeveelheid dopamine in het lichaam, neemt de zenuwactiviteit toe en worden trillingen of bevingen door toedoen van de neurotransmitter acetylcholine veroorzaakt. Het resulteert in de ziekte van Parkinson. Om de gevolgen daarvan te beperken, wordt standaard Levodopa medicatie ingezet. Hoe werkt dit medicijn en hoe kan daarnaast het eten van tuinbonen of medicinale wiet gunstige invloed uitoefenen?

Parkinson behandelen


Waardoor ontstaat de beving bij Parkinson?

Spieren worden door de hersenen aangestuurd door het zenden van signalen via de zenuwen. Dit gaat via positief geladen natrium- met daarin kaliuminonen, welke via de zenuwbanen razendsnel worden verstuurd. Ter plaatse van de zenuwuiteinden wordt die informatie omgezet in de stof acetylcholine. Het is een neurotransmitter, welke door receptoren in de spieren worden opgevangen. Daarmee krijgt de spier de juiste informatie om een samentrekkende beweging te maken. De hersenen sturen op deze manier de spieren aan. Normaal dient er een goede verhouding tussen acetylcholine (activeerder) en dopamine (rustgever) aanwezig te zijn, zodat de spieren normaal functioneren. Bij Parkinson is relatief teveel acetylcholine aanwezig, waardoor de spieren overmatig worden geactiveerd. Het resulteert in trillingen tot ernstige bevingen.

Medicatie via Levodopa

De ziekte wordt standaard behandeld met medicatie zoals Levodopa of Medopa. Het wordt ook wel catecholamine genoemd en vormt een belangrijke stof voor de aanmaak van dopamine. Oftewel de medicatie zorgt ervoor dat er een meer gunstige verhouding ontstaat tussen de twee neurotransmitters. Daarmee kunnen de bevingen qua ernst afnemen of worden beperkt tot kleine trillingen. De persoon kan daarmee rustiger worden, waardoor dagelijkse handelingen beter kunnen worden gedaan. De medicatie bestrijdt dus de gevolgen van de ziekte, echter kan het niet genezen. Het zorgt er slechts voor dat de gevolgen minder heftig zijn. Wat kan men verder doen om de consequenties af te zwakken?

Natuurlijke bron van dopamine

Hoeveel last de persoon van de ziekte heeft hangt af van de verhouding tussen dopamine en acetylcholine. Aanvullende inname van deze stof zorgt er dus voor dat de persoon extra rustig wordt. Er zijn twee natuurlijke bronnen beschikbaar, namelijk meest bekend de tuinboon als ook de fluweelboon (afkomstig uit India). Er wordt verondersteld dat de tuinboon 250 mg/ 100g bevat, terwijl dit voor de fluweelboon 4 g/ 100g is. Daarnaast geldt dat de stam en bladeren van de tuinboon extra hoge concentraties bevatten. Door het geregeld eten van tuinbonen of tuinboonplant extract* wordt de aanmaak van de rustgevende neurotransmitter bevorderd. De invloed van de ziekte wordt daarmee beperkt.

Bijverschijnselen

Aanhoudende inname van medicatie resulteert in de meeste gevallen na verloop van tijd in tic-achtige bewegingen. Daarnaast neemt de goede werking van de medicatie af, waardoor stijfheidsproblemen voordoen. Het kan resulteren in een urenlange stijfheid, waarna men weer kan bewegen. Aanvullend kan het leiden tot depressiviteit, misselijkheid, veel moe zijn, verminderd eten en hallucinaties. Vind dus tezamen met uw behandelend arts een goede balans tussen medicatie en de aanvullende inname van tuinbonen.

Medicinale cannabis

Bij cannabis wordt meestal gedacht aan geestverruimende drugs, waar men aan verslaafd is. Het wordt echter ook ingezet als medicijn tegen uiteenlopende ziekten. Denk aan chronische pijnen, welke met rustgevende cannabis worden bestreden. Medicinale wiet kan ook worden ingezet tegen de gevolgen van Parkinson. De stress en spanning in het lichaam neemt af, waarnaast de persoon tot ontspanning komt. Enerzijds worden de zenuwen minder actief, waardoor de bevingen minder ernstig zijn. Anderzijds wordt dopamine aangemaakt, waardoor we een fijn gevoel krijgen. Deze combinatie maakt wiet zeer geschikt om in te zetten bij Parkinson, zodat de bevingen minder invloed uitoefenen. Informeer via de arts hoe u medicinale cannabis aangeleverd kunt krijgen, als ook of u het vergoed kunt krijgen bij uw ziektekostenverzekering.

Laat u aanvullend bij uw behandelend arts informeren, omtrent het combineren van medicatie, voeding en/ of medicinale cannabis. Volg altijd de door de dokter voorgeschreven hoeveelheid.

* Bij de auteur is onbekend of tuinboonplant extract verkrijgbaar is bij de drogisterij. Informeer daartoe of over vervangende producten bij uw reformhuis.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trillende invloed van acetylcholine op het lichaamTrillende invloed van acetylcholine op het lichaamNeurotransmitters worden door de zenuwen afgegeven, zodat lichamelijke functies in gang worden gezet. Om spieren te kunn…
De ziekte van Parkinson: hoe te behandelen?De ziekte van Parkinson: hoe te behandelen?In België lijdt 1,4% van de mensen ouder dan 55 jaar aan de ziekte van Parkinson. Dit is veel meer dan in 2014 werd aang…
Dopamine is belangrijk voor gezond functioneren van hersenenDopamine is belangrijk voor gezond functioneren van hersenenDopamine is een neurotransmitter die er voor zorgt dat onze zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Deze stof heeft grot…
Neurotransmitter acetylcholine: veroorzaker Parkinson en MSNeurotransmitter acetylcholine: veroorzaker Parkinson en MSVoor de overdracht van prikkels van de zenuwen naar de spieren wordt acetylcholine ingezet. Het is een neurotransmitter,…

Hemothorax: bloeding longvliezen en moeilijk ademenHemothorax: bloeding longvliezen en moeilijk ademenZware verkeersongevallen, gebroken ribben of een messteek kunnen bloedingen tussen de longvliezen veroorzaken. Daarbij n…
Bultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen, billenBultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen, billenBultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen en/of billen kunnen wijzen op keratosis pilaris, een veelvoorkomend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TACLUDA, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dopamine
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Levodopa
  • http://www.parkinson-vereniging.nl/files/5313/4399/0434/Parkinson.pdf
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.