Levodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij Parkinson
Door een afnemende hoeveelheid dopamine in het lichaam, neemt de zenuwactiviteit toe en worden trillingen of bevingen door toedoen van de neurotransmitter acetylcholine veroorzaakt. Het resulteert in de ziekte van Parkinson. Om de gevolgen daarvan te beperken, wordt standaard Levodopa medicatie ingezet. Hoe werkt dit medicijn en hoe kan daarnaast het eten van tuinbonen of medicinale wiet gunstige invloed uitoefenen?
Parkinson behandelen
Waardoor ontstaat de beving bij Parkinson?
Spieren worden door de hersenen aangestuurd door het zenden van signalen via de zenuwen. Dit gaat via positief geladen natrium- met daarin kaliuminonen, welke via de zenuwbanen razendsnel worden verstuurd. Ter plaatse van de zenuwuiteinden wordt die informatie omgezet in de stof
acetylcholine. Het is een neurotransmitter, welke door receptoren in de spieren worden opgevangen. Daarmee krijgt de spier de juiste informatie om een samentrekkende beweging te maken. De hersenen sturen op deze manier de spieren aan. Normaal dient er een goede verhouding tussen acetylcholine (activeerder) en dopamine (rustgever) aanwezig te zijn, zodat de spieren normaal functioneren. Bij Parkinson is relatief teveel acetylcholine aanwezig, waardoor de spieren overmatig worden geactiveerd. Het resulteert in trillingen tot ernstige bevingen.
Medicatie via Levodopa
De ziekte wordt standaard behandeld met medicatie zoals Levodopa of Medopa. Het wordt ook wel catecholamine genoemd en vormt een belangrijke stof voor de aanmaak van dopamine. Oftewel de medicatie zorgt ervoor dat er een meer gunstige verhouding ontstaat tussen de twee neurotransmitters. Daarmee kunnen de bevingen qua ernst afnemen of worden beperkt tot kleine trillingen. De persoon kan daarmee rustiger worden, waardoor dagelijkse handelingen beter kunnen worden gedaan. De medicatie bestrijdt dus de gevolgen van de ziekte, echter kan het niet genezen. Het zorgt er slechts voor dat de gevolgen minder heftig zijn. Wat kan men verder doen om de consequenties af te zwakken?
Natuurlijke bron van dopamine
Hoeveel last de persoon van de ziekte heeft hangt af van de verhouding tussen dopamine en acetylcholine. Aanvullende inname van deze stof zorgt er dus voor dat de persoon extra rustig wordt. Er zijn twee natuurlijke bronnen beschikbaar, namelijk meest bekend de tuinboon als ook de fluweelboon (afkomstig uit India). Er wordt verondersteld dat de tuinboon 250 mg/ 100g bevat, terwijl dit voor de fluweelboon 4 g/ 100g is. Daarnaast geldt dat de stam en bladeren van de tuinboon extra hoge concentraties bevatten. Door het geregeld eten van tuinbonen of tuinboonplant extract* wordt de aanmaak van de rustgevende neurotransmitter bevorderd. De invloed van de ziekte wordt daarmee beperkt.
Bijverschijnselen
Aanhoudende inname van medicatie resulteert in de meeste gevallen na verloop van tijd in tic-achtige bewegingen. Daarnaast neemt de goede werking van de medicatie af, waardoor stijfheidsproblemen voordoen. Het kan resulteren in een urenlange stijfheid, waarna men weer kan bewegen. Aanvullend kan het leiden tot depressiviteit, misselijkheid, veel moe zijn, verminderd eten en
hallucinaties. Vind dus tezamen met uw behandelend arts een goede balans tussen medicatie en de aanvullende inname van tuinbonen.
Medicinale cannabis
Bij cannabis wordt meestal gedacht aan geestverruimende drugs, waar men aan verslaafd is. Het wordt echter ook ingezet als medicijn tegen uiteenlopende ziekten. Denk aan chronische pijnen, welke met rustgevende cannabis worden bestreden. Medicinale wiet kan ook worden ingezet tegen de gevolgen van Parkinson. De stress en spanning in het lichaam neemt af, waarnaast de persoon tot ontspanning komt. Enerzijds worden de zenuwen minder actief, waardoor de bevingen minder ernstig zijn. Anderzijds wordt dopamine aangemaakt, waardoor we een fijn gevoel krijgen. Deze combinatie maakt wiet zeer geschikt om in te zetten bij Parkinson, zodat de bevingen minder invloed uitoefenen. Informeer via de arts hoe u medicinale cannabis aangeleverd kunt krijgen, als ook of u het vergoed kunt krijgen bij uw ziektekostenverzekering.
Laat u aanvullend bij uw behandelend arts informeren, omtrent het combineren van medicatie, voeding en/ of medicinale cannabis. Volg altijd de door de dokter voorgeschreven hoeveelheid.
* Bij de auteur is onbekend of tuinboonplant extract verkrijgbaar is bij de drogisterij. Informeer daartoe of over vervangende producten bij uw reformhuis.
Lees verder