Dopamine is belangrijk voor gezond functioneren van hersenen

Dopamine is belangrijk voor gezond functioneren van hersenen Dopamine is een neurotransmitter die er voor zorgt dat onze zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Deze stof heeft grote invloed op onze gevoelens. Een juiste hoeveelheid dopamine in de hersenen geeft ons een positief en actief gevoel en stelt ons in staat om ons gelukkig te voelen. Maar soms is de opname verstoord en moeten medicijnen worden ingenomen. Dit is vooral het geval bij patiënten met de ziekte van Parkinson of mensen die last hebben van rusteloze benen. Maar ook mensen die depressief zijn of last hebben van anorexia nervosa kunnen een verstoorde dopamine-opname hebben.

Wat is dopamine

Dopamine is een stofje, dat we neurotransmitter noemen. Dit is erg belangrijk voor onze zenuwen. Het wordt in ons lichaam aangemaakt door het aminozuur L-tyrosine. Onder andere bij de ziekte van Parkinson hebben mensen een tekort aan dopamine in de hersenen. De zenuwen kunnen bij een tekort aan dopamine niet goed met elkaar communiceren en dat geeft klachten.

De hersenen

De hersenstam die is gelegen in de diepere delen van onze hersenen noemen we de zwarte kern. Het is het gebied waar de automatische bewegingen worden geregeld en dit is van groot belang. Onze bewegingen verlopen normaal genomen heel geconcentreerd maar bij mensen bij wie de dopamine-opname verstoord is kunnen ongecontroleerde bewegingen ontstaan. Een tegenhanger van dopamine is serotonine. Dopamine wordt in stoten afgegeven in de hersenen terwijl serotonine een regelmatige opname in de hersenen vertoont. Serotonine is kalmerend, slaapverwekkend, terwijl dopamine zorgt voor activiteit. Dopamine stimuleert het beloningssysteem in onze hersenen, als de hoeveelheid dopamine te laag is dan ontstaat vermoeidheid. Vervolgens als men al vermoeid is kost het nog méér moeite om tot actie over te gaan omdat er geen beloning meer tegenover staat. Ook op het seksleven heeft dopamine een grote invloed.

Anorexia nervosa

Mensen met anorexia nervosa krijgen soms ook de maken met een verstoorde opname van de dosis dopamine. Er ontstaat door laag lichaamsgewicht hyperactiviteit. Dit heeft te maken met de hoeveelheid dopamine die niet goed gereguleerd wordt bij deze patiënten.

Dopamine en verslaving

Dopamine kan ook een rol spelen bij verslaving. Als je een glas alcohol drinkt dan krijg je een stoot dopamine. Dit roept een goed gevoel op. Je wilt hier nog wel wat meer van. Maar een teveel geeft kans op verslaving. Ook bij gokverslaving speelt hetzelfde fenomeen een rol.

Dopamine en de hersenen

Dopamine is een lichaamseigen stof die bij gezonde mensen automatisch in voldoende mate in de hersenen wordt afgegeven. Dopamine in de hersenen is o.a. verantwoordelijke voor:
  • Onze motivatie en onze emoties
  • Leerprestaties
  • Zin in seks
  • Controle over je bewegingen

Voeding die dopamine bevat

Bij een normaal voedingspatroon zullen niet snel tekorten optreden. Maar soms is het goed om op de voeding te letten en datgene te kiezen wat tyrosine bevat. Om dopamine in de hersenen aan te maken heeft het lichaam L-tyrosine nodig. Dit vinden we o.a. in:
  • Amandelen
  • Avocado
  • Banaan
  • Chocolade
  • Zuivelproducten
  • Pompoenpitten
  • Veel groenten en fruit
  • Rood vlees

Het eten van eiwitrijk voedsel is belangrijk waarbij minder koolhydraten gegeten worden.

Leefstijl

Veel bewegen en vooral fietsen is goed om dopamine aan te maken. Maar ook zwemmen en andere sporten verhogen het dopaminegehalte. Het is vooral belangrijk om bij het bewegen wat langere tijd achter elkaar inspanning te leveren, zoals een half uur fietsen per dag. Ook lopen is een goede manier van bewegen.

Levodopa wordt als medicijn verstrekt

In sommige gevallen is het noodzakelijk om medicijnen te nemen. Men verstrekt levodopa met carbidopa. Dit is onder andere het geval wanneer er sprake is van de ziekte van Parkinson. Deze patiënten hebben een te late opname van dopamine in de hersenen en het medicijn levodopa zorgt voor regulering en aanvulling. Al na korte tijd zal men merken dat het bewegen wat soepeler verloopt en de stijfheid die ontstaat bij deze ziekte zal verminderen. Met dit medicijn mag men niet plotseling stoppen, afbouwen dient altijd in overleg met de arts te gebeuren. In het begin kan er duizeligheid of misselijkheid ontstaan als bijwerking maar over het algemeen zal dit snel verdwijnen. Autorijden is wel toegestaan mits men zich fit voelt. Ook bij stofwisselingsziekte wordt levodopa voorgeschreven als middel om de klachten te verminderen.

DAT-scan

Om vast te stellen hoe de dopamine in de hersenen wordt getransporteerd kan er een DAT-scan worden gemaakt. Zo kan worden nagegaan of er voldoende dopamine in de hersenen aanwezig is. Hiervoor wordt een beetje radioactieve stof ingespoten met de naam joflupaan en deze moet 3 uur inwerken. Daarna wordt een scan gemaakt van het hoofd. Om de effecten van de radioactieve vloeistof te beperken worden vóór de behandeling jodiumtabletten verstrekt. De DAT-scan wordt gebruikt bij patiënten bij wie het vermoeden bestaat van de ziekte van Parkinson maar ook bij patiënten die te maken hebben met dementie zoals de ziekte van Alzheimer.
© 2015 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
De ziekte van Parkinson: hoe te behandelen?De ziekte van Parkinson: hoe te behandelen?In België lijdt 1,4% van de mensen ouder dan 55 jaar aan de ziekte van Parkinson. Dit is veel meer dan in 2014 werd aang…
Levodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij ParkinsonLevodopa, tuinbonen en medicinale cannabis bij ParkinsonDoor een afnemende hoeveelheid dopamine in het lichaam, neemt de zenuwactiviteit toe en worden trillingen of bevingen do…

Melanoom: kwaadaardige moedervlek, agressieve huidkankerMelanoom: kwaadaardige moedervlek, agressieve huidkankerEen melanoom is een kwaadaardige tumor (zwart gezwel) die zich in de huid ontwikkelt. Het is een vorm van huidkanker en…
Wat doen bij een aneurysma?Wat doen bij een aneurysma?Het woord alleen al ziet er angstaanjagend uit: aneurysma. Moeilijk om te schrijven en moeilijk om uit te spreken. Maar…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/de-invloed-van-dopamine-op-je-gezondheid/
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/levodopa-met-carbidopa#wat-doet-levodopa-met-carbidopa-en-waarbij-gebruik-ik-het
  • http://www.ema.europa.eu/docs/nl_NL/document_library/EPAR_-_Summary_for_the_public/human/000266/WC500035348.pd
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 29-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.