Wat doen bij een aneurysma?

Wat doen bij een aneurysma? Het woord alleen al ziet er angstaanjagend uit: aneurysma. Moeilijk om te schrijven en moeilijk om uit te spreken. Maar het beschrijft ook een gevaarlijke ziekte. Een aneurysma verwijst naar de abnormale verwijding van een slagader. Dat is gevaarlijk omdat zon uitstulping kan scheuren, wat resulteert in een interne bloeding met mogelijk de dood tot gevolg. Verwijding van een slagader is een tikkende tijdbom als die niet wordt behandeld.

Waar kan een aneurysma optreden?

In principe kan deze aandoening voorkomen in alle delen van het lichaam, meestal echter in het bereik van de buikslagader (abdominaal aorta-aneurysma).

Waardoor ontstaat een aneurysma?

Het wordt voornamelijk veroorzaakt door vaatziekten: aderverkalking, maar ook het natuurlijke verouderingsproces verzwakken de vaatwanden, waardoor de uitstulping wordt gevormd. Hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden en roken, dragen ook bij aan het ontstaan ervan.

Wie lopen bijzonder risico eraan te lijden?

Mannen worden duidelijk veel vaker getroffen dan vrouwen: vier tot acht procent van de mannen tegen slechts één procent van de vrouwen boven 65 jaar heeft een abdominaal aorta-aneurysma. Waarom het mannen vaker treft, is nog onduidelijk. Vermoed wordt dat er een verband bestaat tussen geslachtshormonen en de toestand van de bloedvaten. Aangezien die bloedvaten op latere leeftijd slechter worden, neemt het risico ook toe bij het stijgen der jaren.

Wie kan zich het best op een aneurysma laten onderzoeken?

In het algemeen verdient het aanbeveling dat zich laten onderzoeken:
  • mannen boven 65 jaar die lijden aan hoge bloeddruk;
  • vrouwen boven de 65, die roken of gerookt hebben of die lijden aan aderverkalking in andere delen van het lichaam;
  • iedereen ouder dan 45 jaar in wiens familie aneurysma al eerder voorkwam.

Hoe verloopt een dergelijk onderzoek?

Een ​​abdominaal aorta-aneurysma spoort men op met behulp van echografie. Voor grotere aneurysma's is echter computertomografie noodzakelijk. Hoe groter een aneurysma wordt, hoe groter de kans dat die scheurt. Daarom worden ook kleine aneurysma's regelmatig onderzocht.

Hoe wordt een aorta-aneurysma behandeld?

Het komt er het eerst op aan om de risicofactoren goed te behandelen: bloeddruk en cholesterol moeten worden verlaagd, rokers moeten hun peuken afzweren. Wordt het nicotinegebruik niet gestaakt, dan verhoogt dat het risico dat het aneurysma scheurt, jaarlijks met 25 procent. Is het aneurysma groter dan 5 centimeter of groeit het meer dan tien procent per jaar, dan is operatief ingrijpen noodzakelijk.

Welke operatietechniek wordt toegepast?

Standaard wordt tegenwoordig de stent gebruikt. Deze ingreep kan zelfs onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd en is uiteraard veel minder belastend dan een operatie waarbij de buik geopend wordt om een prothese te plaatsen.

Welke problemen kunnen er bij een operatie optreden?

Operaties worden bij aneurysma's al lang en met succes uitgevoerd, maar de ingreep kan met name bij oudere, zieke patiënten een grote belasting vormen. De stent-ingreep is inderdaad milder van aard, maar er kunnen lekkages voorkomen die een extra ingreep noodzakelijk maken. Ook kan de stent niet worden gebruikt bij alle vormen van het aneurysma.

Als een aneurysma scheurt, kan je dat overleven?

Bij een onopgemerkt aneurysma is de sterftekans nog steeds erg hoog. Dat een aneurysma scheurt, is merkbaar aan een zeer sterke, snijdende pijn in de buik die lijkt op de symptomen van een hartaanval.

Lees verder

© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AneurysmaAandoening: AneurysmaEen aneurysma kun je vergelijken met een ballon die je een klein beetje opblaast, en er een paar hobbels verschijnen als…
Aneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandelingAneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandelingEen aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. Een aneurysma ontstaat zonder op te vallen…
Gevolgen van hart- en vaatziekten: infarct en aneurysmaGevolgen van hart- en vaatziekten: infarct en aneurysmaDe belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen in Nederland zijn hart- en vaatziekten. Ook bij mannen zijn het de belangrijk…
Aneurysma: Uitstulping van een deel van een slagaderAneurysma: Uitstulping van een deel van een slagaderEen aneurysma is een abnormale verwijding of ballonachtige uitstulping van een deel van een slagader die veroorzaakt is…

Dopamine is belangrijk voor gezond functioneren van hersenenDopamine is belangrijk voor gezond functioneren van hersenenDopamine is een neurotransmitter die er voor zorgt dat onze zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Deze stof heeft grot…
Gehoor en de gehoorstoornissenGehoor en de gehoorstoornissenEr kunnen drie verschillende gehoorstoornissen onderscheiden worden, namelijk een stoornis in de geleiding, een percepti…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.