Aneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandeling

Aneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandeling Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. Een aneurysma ontstaat zonder op te vallen en groeit gestaag. De verwijding kan optreden in slagaders, aders en het hart, maar de grote lichaamsader of aorta wordt het meest getroffen. Een aneurysma is een gevolg van slagaderverkalking, ook wel atherosclerose genoemd. Risicofactoren voor atherosclerose zijn roken, hoge bloeddruk (hypertensie), suikerziekte (diabetes mellitus) en een te hoog cholesterolgehalte van het bloed.

Inhoud artikel


Aneurysma van de aorta

Een aneurysma van de aorta is een levensbedreigende aandoening omdat de aorta de belangrijkste slagader van het lichaam is. Het is een vergroting van een deel van de aorta, veroorzaakt door een verzwakking van de vaatwand. Meer dan negentig procent van de aorta-aneurysma’s treedt op in de buik, onder de nieren. Soms komt dit type aneurysma meer voor in bepaalde families. Het is ook mogelijk dat een aorta-aneurysma in de borst ontstaat. Een aorta-aneurysma komt vaker voor bij personen ouder dan vijfenzestig jaar en vaker bij mannen. Risicofactoren zijn roken, vet eten, weinig beweging en overgewicht.

Oorzaken aneurysma

De oorzaak is meestal niet duidelijk, wel komt een aneurysma vaak voor samen met atherosclerose. Bij atherosclerose is er sprake van afzetting van vetten op de wand van de slagader. Roken, ongezonde voeding, weinig beweging en overgewicht verhogen het risico om deze aandoening te krijgen. Mannen krijgen vaker te maken met een aneurysma, ook bij mensen met een hoge bloeddruk komt het frequenter voor. Het gebeurt bijna nooit, maar een verwonding of een aangeboren zwakte van de slagaderwand kan ook leiden tot een aneurysma. De ziekte van Marfan (een zeldzame, erfelijke ziekte) kan leiden tot vorming van een aneurysma (in de borstholte). De ziekte van Marfan wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaald eiwit, hierdoor ontstaan extra groei in de lengte en problemen aan ogen, maar ook aan hart en bloedvaten.

Symptomen aneurysma

Een aneurysma in de aorta geeft meestal geen klachten. Als het een groot aneurysma is, kan dit pijn veroorzaken. Meestal merkt iemand pas iets als het aneurysma dreigt te scheuren. De klachten hangen af van de plaats waar het aneurysma zich bevindt. Neem direct contact op met een (huis)arts als je onderstaande klachten hebt!
  • Klachten bij een aneurysma in de buik: pijn in de rug die kan uitstralen naar de buik en de liezen, verder een kloppend gevoel in de buik.
  • Klachten bij een aneurysma in de borst: pijn in de borst of hoog in de rug (tussen de schouderbladen), hoesten en hijgen, problemen met slikken en schorheid.

Complicaties bij een aneurysma

Hoe groter het aneurysma, hoe groter de kans is dat het aneurysma scheurt. Dit kan tot een inwendige bloeding leiden en dodelijk zijn. Bij een plotselinge vaatverscheuring zijn de symptomen: mogelijk hevige pijn, verlies van bewustzijn, een snelle pols en shock. Het is ook mogelijk dat de binnenste laag van de slagader los van de buitenlaag scheurt, er komt dan bloed tussen de twee lagen. Het wordt dissectie genoemd, het komt meestal in de borstkas voor.

Diagnose aneurysma

Omdat er vaak geen klachten zijn, zal een aneurysma meestal ‘toevallig’ gevonden worden. Bijvoorbeeld bij een algemeen medisch onderzoek, als de arts een zwelling in de buik ontdekt. Of bij een röntgenfoto die gemaakt wordt in verband met een andere klacht. Soms worden mannen boven de vijfenzestig jaar speciaal gecontroleerd op de aandoening. Als een aneurysma wordt ontdekt dan kan de doorsnede in de gaten worden gehouden door middel van echografie. Met een CT-scan kunnen de slagaders die zijn aangedaan nauwkeuriger worden onderzocht.

Behandeling aneurysma

Een aneurysma kan middels een operatie behandeld worden. Of een arts voor een operatie kiest zal afhangen van een aantal elementen: leeftijd, de algemene gezondheidstoestand, de plaats van het aneurysma en de grootte. Bij een groot aneurysma wordt er in het verzwakte deel van de slagaderwand een kunstbloedvat bevestigd. Bij een gebarsten of scheurend aneurysma wordt er direct geopereerd. Als een operatie niet direct nodig is dan krijg je om complicaties te vermijden in de wachttijd soms bètablokkers voorgeschreven. Een dissectie ontstaat door het verscheuren van de middenlaag van de aorta. Zonder operatie zal het tot een aneurysma dissecans leiden.

Prognose aneurysma

Als het aneurysma is verholpen dan is het belangrijk om iets te doen aan de risicofactoren. Letten op de voeding (eten met weinig vet), regelmatig bewegen, stoppen met roken is heel belangrijk! Als een aneurysma operatief wordt behandeld voordat deze gebarsten of gescheurd is, is er goede kans op herstel. Maar als het aneurysma barst of scheurt dan overleeft maar vijftien tot dertig procent dit. Het hangt af van de plaats van het aneurysma, welke slagader er getroffen is, maar het is ook belangrijk dat iemand heel snel naar het ziekenhuis wordt gebracht.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AneurysmaAandoening: AneurysmaEen aneurysma kun je vergelijken met een ballon die je een klein beetje opblaast, en er een paar hobbels verschijnen als…
Buikslagaderaneurysma: Gescheurd aneurysma met pijn in buikBuikslagaderaneurysma: Gescheurd aneurysma met pijn in buikBij een buikslagaderaneurysma ontstaat een grotere ballonachtige uitstulping (verwijding) in het onderste deel van de ao…
Wat doen bij een aneurysma?Wat doen bij een aneurysma?Het woord alleen al ziet er angstaanjagend uit: aneurysma. Moeilijk om te schrijven en moeilijk om uit te spreken. Maar…
Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Het gaat hier om patiënten met een hoger risico op complicaties door hoge bloeddruk. Een complicatie van hoge bloeddruk…

Onregelmatige menstruatie door overactieve schildklierOnregelmatige menstruatie door overactieve schildklierIedere maand vertrouw je erop dat de periode netjes op tijd komt en gaat. Met de jaren kan er een onregelmatigheid ontst…
Vinger tussen de deurVinger tussen de deurEen vinger tussen de deur, hoe kan dat gebeuren? Het kan iedereen helaas overkomen. Je duwt een deur dicht en 'vergeet'…
Bronnen en referenties
  • Aneurysma.nl
  • Het Medisch Handboek
  • Hartstichting.nl
  • Wikipedia.nl
Reactie

Van Brussel Liliane, 01-12-2019
Po 13 November ben ik geopereerd aan een aneurysma aorta hart nu 1 December heb ik nog altijd pijn op de borst en zeer slapjes, kan bijna niets is dat normaal? grt Liliane Reactie infoteur, 03-12-2019
Ik raad u aan deze vraag voor te leggen aan uw huisarts of aan de arts die u geopereerd heeft. Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken! Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 12-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.