Hielspoor, behandeling en oorzaak
Hielspoor is een pijnlijke aangelegenheid van de voet. Het begint met een wat stekend gevoel in de hiel. De hiel kan warm en wat stijf aanvoelen. ’s Morgens kunt u moeilijker op gang komen. Pijn bij het lopen is de meest gehoorde klacht. Hielspoor, hoe kom je er vanaf en wat is hielspoor eigenlijk? Hielspoor komt tegenwoordig vaker voor dan vroeger. Sterker nog, 25 jaar geleden kwam het nauwelijks voor.
Overgewicht, overbelasting van de voeten en pezen, te gemakkelijke schoenen en overmatig sporten, lijken bij te dragen aan het feit dat hielspoor steeds vaker voorkomt. Hielspoor ontstaat onderaan het hielbeen op de aanhechting van het peesblad. Daar zet zich kalk af, in de vorm van een puntje of haakje, of ook wel een doorn genoemd. Niet iedereen die dit heeft krijgt ook daadwerkelijk last van deze kalkafzetting, maar vaak komen er wel klachten van. Bij het lopen prikt de verharding dan steeds in het vlees van de hiel (aan de binnenkant), wat natuurlijk ook pijnlijk is. De peesplaat is ontstoken maar omdat er in de gesloten ruimte van de hiel verder geen bacteriën kunnen komen is de ontsteking aan de peesplaat niet bacterieel. Chronische pijn is wel het gevolg. De medische term voor hielspoor is Fasciitis Plantaris. Hielspoor kan de mobiliteit in het dagelijks leven behoorlijk belemmeren. Rust helpt de pijn te verlichten maar hielspoor verdwijnt er niet van. Harde zolen in schoenen zijn niet goed.
Wat is hielspoor?
Hielspoor is een vorm van overbelasting van de voet. Door overbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in de pezen. Het lichaam reageert daarop door de pezen te versterken met kalk. Het gevolgd daarvan kan hielspoor zijn. Er kan een afwijkende stand van de voet(en) zijn. Daar wordt eerst naar gekeken.
Behandeling van Hielspoor
Hielspoor gaat niet spontaan over maar er zijn wel zaken die van invloed zijn op de pijn en kunnen herstel bevorderen. Uw arts kan u vertellen wat voor de mogelijkheden zijn en of u herstel verwachten mag. Een operatieve ingreep kan nodig blijken te zijn.
Afvallen
Afvallen bij overgewicht, de voeten niet overbelasten en schoenen dragen die de voeten voldoende steun aan de onderkant geven, bevorderen in elk geval het herstel. Rust vermindert de klachten.
Inlegzooltjes
In eerste instantie wordt meestal voor
inlegzooltjes gekozen, eventueel in combinatie met pijnstilling. De inlegzooltjes zijn zo gemaakt dat de plek waar de benige uitwas op de hiel zit, ontlast wordt. Zulke inlegzooltjes geven ondersteuning op de plek waar de hiel op rust, maar zorgen tegelijkertijd dat de druk op de hiel beter verdeeld wordt. De zooltjes zijn vaak van siliconen gemaakt. In het binnenste van de ring heeft de hielspoor ruimte en weinig of in elk geval minder druk van de schoenzool en het lichaamsgewicht. Een deel van de patiënten heeft hier baat bij, maar sommigen vinden het juist vreselijk en vinden de pijn er zelfs door toenemen.
Het is verstandig om vooraf een en ander over zooltjes te lezen en om ervaringen met andere personen die hielspoor hebben, uit te wisselen, voordat u zooltjes aanschaft.
Hielspoor, operatie
Soms wordt de voet tijdelijk in loopgips gezet om overbelasting te voorkomen. Ook kan er besloten worden tot een operatieve ingreep. Tijdens de ingreep wordt de aanhechting van de peesplaat van het hielbot losgemaakt. De meningen zijn verdeeld over het eindresultaat. De kans op platvoeten wordt er groter door. Ook is het herstel van de operatie pijnlijk en tijdrovend. Sommige mensen willen echter zo graag van hun pijnlijke hielspoor af dat zij een operatie verkiezen boven andere methodes, of ze hebben alles geprobeerd maar komen niet van hun pijn af. Een operatieve ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden of onder complete narcose. Er worden sneetjes in de voet(en) gemaakt om het peesblad van het hielbot los te breken. Na de ingreep mag u de voeten niet te veel belasten. De kans dat de operatie 100% effect heeft is helaas niet met zekerheid te voorspellen. Bespreek de mogelijke resultaten vooraf goed door met uw arts om teleurstellingen te voorkomen. Volgens sommige bronnen hebben ongeveer 50% van de patiënten na de ingreep namelijk toch nog steeds last van hielspoor. Laat u daarom goed informeren en weeg de verschillende behandelingen zorgvuldig tegen elkaar af.