Hielspoor, behandeling en oorzaak

Hielspoor, behandeling en oorzaak Hielspoor is een pijnlijke aangelegenheid van de voet. Het begint met een wat stekend gevoel in de hiel. De hiel kan warm en wat stijf aanvoelen. s Morgens kunt u moeilijker op gang komen. Pijn bij het lopen is de meest gehoorde klacht. Hielspoor, hoe kom je er vanaf en wat is hielspoor eigenlijk? Hielspoor komt tegenwoordig vaker voor dan vroeger. Sterker nog, 25 jaar geleden kwam het nauwelijks voor. Overgewicht, overbelasting van de voeten en pezen, te gemakkelijke schoenen en overmatig sporten, lijken bij te dragen aan het feit dat hielspoor steeds vaker voorkomt. Hielspoor ontstaat onderaan het hielbeen op de aanhechting van het peesblad. Daar zet zich kalk af, in de vorm van een puntje of haakje, of ook wel een doorn genoemd. Niet iedereen die dit heeft krijgt ook daadwerkelijk last van deze kalkafzetting, maar vaak komen er wel klachten van. Bij het lopen prikt de verharding dan steeds in het vlees van de hiel (aan de binnenkant), wat natuurlijk ook pijnlijk is. De peesplaat is ontstoken maar omdat er in de gesloten ruimte van de hiel verder geen bacteriën kunnen komen is de ontsteking aan de peesplaat niet bacterieel. Chronische pijn is wel het gevolg. De medische term voor hielspoor is Fasciitis Plantaris. Hielspoor kan de mobiliteit in het dagelijks leven behoorlijk belemmeren. Rust helpt de pijn te verlichten maar hielspoor verdwijnt er niet van. Harde zolen in schoenen zijn niet goed.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een vorm van overbelasting van de voet. Door overbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in de pezen. Het lichaam reageert daarop door de pezen te versterken met kalk. Het gevolgd daarvan kan hielspoor zijn. Er kan een afwijkende stand van de voet(en) zijn. Daar wordt eerst naar gekeken.

Behandeling van Hielspoor

Hielspoor gaat niet spontaan over maar er zijn wel zaken die van invloed zijn op de pijn en kunnen herstel bevorderen. Uw arts kan u vertellen wat voor de mogelijkheden zijn en of u herstel verwachten mag. Een operatieve ingreep kan nodig blijken te zijn.

Afvallen

Afvallen bij overgewicht, de voeten niet overbelasten en schoenen dragen die de voeten voldoende steun aan de onderkant geven, bevorderen in elk geval het herstel. Rust vermindert de klachten.

Inlegzooltjes

In eerste instantie wordt meestal voor inlegzooltjes gekozen, eventueel in combinatie met pijnstilling. De inlegzooltjes zijn zo gemaakt dat de plek waar de benige uitwas op de hiel zit, ontlast wordt. Zulke inlegzooltjes geven ondersteuning op de plek waar de hiel op rust, maar zorgen tegelijkertijd dat de druk op de hiel beter verdeeld wordt. De zooltjes zijn vaak van siliconen gemaakt. In het binnenste van de ring heeft de hielspoor ruimte en weinig of in elk geval minder druk van de schoenzool en het lichaamsgewicht. Een deel van de patiënten heeft hier baat bij, maar sommigen vinden het juist vreselijk en vinden de pijn er zelfs door toenemen.
Het is verstandig om vooraf een en ander over zooltjes te lezen en om ervaringen met andere personen die hielspoor hebben, uit te wisselen, voordat u zooltjes aanschaft.

Hielspoor, operatie

Soms wordt de voet tijdelijk in loopgips gezet om overbelasting te voorkomen. Ook kan er besloten worden tot een operatieve ingreep. Tijdens de ingreep wordt de aanhechting van de peesplaat van het hielbot losgemaakt. De meningen zijn verdeeld over het eindresultaat. De kans op platvoeten wordt er groter door. Ook is het herstel van de operatie pijnlijk en tijdrovend. Sommige mensen willen echter zo graag van hun pijnlijke hielspoor af dat zij een operatie verkiezen boven andere methodes, of ze hebben alles geprobeerd maar komen niet van hun pijn af. Een operatieve ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden of onder complete narcose. Er worden sneetjes in de voet(en) gemaakt om het peesblad van het hielbot los te breken. Na de ingreep mag u de voeten niet te veel belasten. De kans dat de operatie 100% effect heeft is helaas niet met zekerheid te voorspellen. Bespreek de mogelijke resultaten vooraf goed door met uw arts om teleurstellingen te voorkomen. Volgens sommige bronnen hebben ongeveer 50% van de patiënten na de ingreep namelijk toch nog steeds last van hielspoor. Laat u daarom goed informeren en weeg de verschillende behandelingen zorgvuldig tegen elkaar af.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hielspoor; van oorzaak tot behandelingHielspoor; van oorzaak tot behandelingAls je weleens last gehad hebt van je hiel, kan het best zo zijn dat het hielspoor geweest was. Meer dan 10 procent van…
Hielspoor en sportenHielpijn is een vervelende pijn aan de onderkant van de voet. Veelal is hielspoor de oorzaak van deze pijn. Meer dan 10%…
Strassburg sok geneest hielspoor zonder pijnStrassburg sok geneest hielspoor zonder pijnHielspoor is een pijnlijke aandoening aan de hiel. De pijn wordt veroorzaakt door een verkalkt uitstulpsel nabij de aanh…
Pijn in de hiel? Oorzaken, behandeling & tips bij hielpijnPijn in de hiel? Oorzaken, behandeling & tips bij hielpijnHielpijn kan het stappen erg bemoeilijken en kan zelfs leiden tot bijkomende pijnklachten zoals rugpijn. Dit komt omdat…

Medicijnvergiftiging (overdosis)  paracetamolMedicijnvergiftiging (overdosis) paracetamolParacetamol is een pijnstiller en koortsverlager, een zelfzorgmedicijn dat in Nederland en België massaal wordt geslikt.…
Trillende invloed van acetylcholine op het lichaamTrillende invloed van acetylcholine op het lichaamNeurotransmitters worden door de zenuwen afgegeven, zodat lichamelijke functies in gang worden gezet. Om spieren te kunn…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 06-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.