Pijn in de hiel? Oorzaken, behandeling & tips bij hielpijn

Pijn in de hiel? Oorzaken, behandeling & tips bij hielpijn Hielpijn kan het stappen erg bemoeilijken en kan zelfs leiden tot bijkomende pijnklachten zoals rugpijn. Dit komt omdat je onbewust de pijn aan de hiel wilt compenseren en hierdoor meer spanning op andere lichaamsdelen zet. De oorzaken van een pijnlijke hiel zijn onder meer overbelasting, knellende schoenen en hielspoor. Pijnklachten aan de hiel zijn soms makkelijk te vermijden als je op enkele dingen let. Ter behandeling van hielpijn kan een ontstekingsremmende pijnstiller of verzachtende gel nuttig zijn. Ook kan je een inlegzool of hielbeschermer dragen om de hiel te ondersteunen bij het stappen. Wat zijn de oorzaken van pijn aan de hiel en welke tips zijn nuttig om hielpijn tegen te gaan?

Symptomen hielpijn

Als je pijn in de hiel voelt, dan kan er sprake zijn van het zogenaamde pijnlijke hielsyndroom. Dit syndroom zorgt vooral voor een pijnlijk en ongemakkelijk gevoel in de hiel kort na het opstaan. De pijn wordt dan gevoeld in het voorste deel van de hiel of het hielbeen. Overdag vermindert bij de meeste mensen de pijn, maar 's avonds kan de hielpijn toch weer actief worden als je een drukke vermoeiende dag achter de rug hebt. De medische term voor het pijnlijke hielsyndroom is fasciitis plantaris.

Stappen moeilijk

Hielpijn is een verschijnsel dat niet alleen zorgt voor pijnklachten aan de voet, maar ook voor een vermindering van je beweeglijkheid. Door pijn aan de hiel ga je moeilijker kunnen stappen en je voortbewegen. Hierbij komt nog dat je lichaam zich in alle mogelijke bochten zal wringen om de pijn zoveel mogelijk te beperken. Doordat je je pijnlijke hiel zoveel mogelijk wilt sparen, ga je onbewust andere lichaamsdelen onder spanning zetten, zodat ook daar problemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan pijn of kramp in je been, of pijn in de rug.

Oorzaken hielpijn

Overbelasting

De basis van het probleem bij hielpijn is een ontsteking van de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Aan de basis van die ontsteking ligt een overbelasting van die pees. Zoals zo vaak in het menselijk lichaam is een te grote druk, te grote inspanning of overbelasting de oorzaak van pijn.

Knellende schoenen

Mogelijke oorzaak van pijn in het geval van de hiel is bijvoorbeeld het lang stilstaan of lang stappen bij mensen die al een bestaande afwijking aan de voet hebben, zoals platvoet en holvoet. Ook het dragen van knellende schoenen kan ertoe leiden dat hielpijn ontstaat, zeker bij lange fysieke inspanningen.

Snelle gewichtstoename

Voorts kan ook een opvallend snelle gewichtstoename leiden tot hielpijn door het vergroten van de druk op de voeten. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen. Andere oorzaken van hielpijn zijn te zoeken in het doen van intense fysieke oefeningen, zoals wanneer je plots beslist om te gaan joggen om je conditie te verbeteren. Je voeten zijn niet gewend om zoveel schokken op te vangen en dit kan een ontsteking van de pees aan de hiel inleiden.

Hielspoor

Hielspoor of "Spina calcanei" is een aandoening aan de hiel waarbij de aanhechting van de pees met een stuk uitstekend bot van de hiel is ontstoken. Er kan zich vocht gaan ophopen waardoor je een gevoel van kloppende pijn ervaart, ook al omdat de zenuw in de buurt onder druk staat. Hielspoor kan eventueel opgevangen worden door het dragen van steun- of inlegzolen in de schoen.

Tips tegen hielpijn

 • neem regelmatig rust
 • draag comfortabele schoenen die de hiel zo min mogelijk belasten
 • draag extra schokdempende schoenen als je aan sport doet, bv. jogging, tennis, en squash
 • doe oefeningen met je hiel op advies van de fysiotherapeut

Behandeling hielpijn

Cortisone injectie

In sommige gevallen kan het ontstekingsremmend medicijn cortisone aangeraden zijn. Het gaat dan om ernstige ontstekingen die voor veel klachten zorgen bij de patiënt, zoals bijvoorbeeld: last hebben van hevige pijn, nauwelijks kunnen stappen of erg gehinderd worden bij dagelijkse activiteiten. Wanneer een injectie met cortisone wordt toegediend moet je wel rekening houden met eventuele neveneffecten.

Ontstekingsremmende pijnstiller

In de meeste gevallen zal de hielpijn vanzelf verdwijnen na het in acht nemen van de nodige rust. Het is dus best om even te wachten voordat je begint met pijnstillende medicijnen. Als de klachten blijven aanhouden, dan kan je wel advies vragen aan de arts. Deze kan eventueel een ontstekingsremmende pijnstiller zoals ibuprofen voorschrijven om de klachten tegen te gaan.

Gel of crème

Om de klachten heel plaatselijk te bestrijden kan het raadzaam zijn om een verzachtende gel aan te brengen. Deze kan de pijn en de ontsteking van de hiel lokaal tegengaan. Enkele voorbeelden van dergelijke gels of crèmes zijn:
 • Spenco Gel Hielspoor
 • Voltaren Emulgel
 • Ibuprofen Gel

Inlegzool of hielkussen

Sommige mensen met hielpijn zijn gebaat met het aanbrengen van een inlegzool in de schoen. Inlegzolen kunnen het comfort van de voet vergroten en zorgen voor een betere balans bij het stappen. Dankzij deze voordelen kan de pijn in de hiel mogelijk een heel stuk minder worden. Hetzelfde geldt voor het dragen van een hielbeschermer of hielkussen: deze kunnen de hiel en de voet ondersteunen en voor wat meer comfort zorgen bij het stappen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de hak of hielPijn aan de hak of hielPijn aan de hak of de hiel is meestal het gevolg van een peesplaatontsteking of hielspoor. De behandeling voor beiden is…
Hielspoor; van oorzaak tot behandelingHielspoor; van oorzaak tot behandelingAls je weleens last gehad hebt van je hiel, kan het best zo zijn dat het hielspoor geweest was. Meer dan 10 procent van…
Hielspoor en sportenHielpijn is een vervelende pijn aan de onderkant van de voet. Veelal is hielspoor de oorzaak van deze pijn. Meer dan 10%…
Pijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenPijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenVooral (beginnende) sporters krijgen er vaak mee te maken: pijn aan de hiel. Overigens is de juiste benaming hiel geen h…

Bipolaire stoornisBipolaire stoornisBipolaire stoornis is een nieuwe benaming voor manische depressie. Een manische depressie is een aandoening waarbij mens…
Hoesten bij de babyHoesten bij de babyHoesten is een veelvoorkomende aandoening die vaak ook wel weer weggaat. Wanneer het een baby betreft, maken we ons toch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/1698/pijn-in-de-hiel
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5697
 • http://www.werkendlichaam.nl/10053/1/hielspoor-spina-calcanei.html (bronnen geraadpleegd op 24/05/2016).
Reactie

Lars Heijblom, 28-04-2015
Goedemiddag,

Er staat bij de preventie en behandeling tips dat je het beschermend kan insmeren bij de voetzool en hielů Welke crème of zalf is dit dan? Heb af en toe flink last van de achillespees/plantar fascia. Nu is het ook weer terug. Reactie infoteur, 29-04-2015
Beste Lars,

Die beschermende gel of crème om hielpijn tegen te gaan kan bijvoorbeeld zalf met menthol zijn, die warm inwerkt op de plaats van de pijn. Ook een pijnstillende crème met ibuprofen kan nuttig zijn: bijvoorbeeld Voltaren gel. Een ander voorbeeld is de pijnstillende crème Tantum.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.