Bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis Bipolaire stoornis is een nieuwe benaming voor manische depressie. Een manische depressie is een aandoening waarbij mensen meer dan één persoonlijkheid hebben. Een manische kant en een depressieve kant welke zich regelmatig afwisselen. De persoonlijkheden zijn ver van elkaar verwijderd en lijken geenszins op elkaar. De ene is het uiterste van de andere.

Manische Episode

De manische kant is de levendige kant van deze persoon. Iemand kan dan overdreven opgewekt zijn, ziet alleen de zon maar schijnen, is overdreven druk en heeft allerlei plannen tegelijk en heeft geen rust. Deze kan uren en soms een paar dagen en nachten achter elkaar doorgaan zonder moe te worden. Doordat deze weinig tot niet slaapt kunnen er wanen en psychosen ontstaan. Deze persoon beeld zich dingen in die er niet zijn, hoort en ziet dingen die er niet zijn en is de werkelijkheid verloren. Het is het beste voor de persoon zelf maar ook de omgeving om tijdig hulp in te schakelen. Deze persoon kan zich in die periode zo inspannen dat het zelfs levensbedreigend kan worden.

Depressieve Episode

Vaak treedt na deze periode een depressie aan. Alles wat deze wilde bereiken is mislukt. Het lichaam is oververmoeid en er komt op dat moment weinig uit handen. Slapen is het enige wat ze nog willen. Op tijd uit bed is een grote inspanning, ze beseffen niet voor wie of wat ze dit moeten doen. Ze kunnen zich nergens toe motiveren, werk niet en een hobby ook niet. Ze kunnen nergens van genieten en zien overal de slechte kanten in. Ze hebben het idee gefaald te hebben en dat iedereen tegen hun keert. Het gevaar bij deze periode is dat ze aan zelfmoord denken. Zelfmoord is voor hun de enige uitvlucht. Door er niet meer te zijn zijn ze van hun eigen probleem verlost en zullen ze niet langer het probleem van een ander zijn. Vaak zijn het de voorgeschreven medicijnen het eerste middel waarmee een poging wordt gedaan. Vaak zijn de medicijnen rustgevend en denken ze rustig in te slapen. Het idee er niet meer te zijn en geen problemen meer te hebben is het enige waar ze aan denken, denken aan de omgeving kunnen ze op dat moment niet.

Stabiele periode

Tussen de manische en depressieve perioden zijn er ook stabiele periodes. De persoon in kwestie is niet depressief maar de persoon in kwestie geeft ook niet de indruk manisch te zijn. Op deze momenten kunnen ze prima presteren. Vaak komt dit door de medicatie of doordat de gesprekken met een psycholoog of therapie gewoon goed gaat. Deze periode kan langere tijd duren. Op het moment dat er een verandering in hun leven optreedt kan de depressie of manie weer tevoorschijn komen, afhankelijk of de verandering positief of negatief is.

Hulp

De eerste hulpgevende persoon is de huisarts. Deze luistert naar het verhaal en beslist of psychische hulp nodig is. Deze verwijst de persoon door naar de betreffende instantie. De instantie zal een afspraak maken met een psycholoog. De psycholoog praat met deze persoon door in het verleden te graven en naar het heden. Het is belangrijk te weten wat de dagelijkse bezigheden zijn en wat deze persoon vroeger meegemaakt heeft. In alle gevallen is er een traumatische gebeurtenis welke de persoonlijkheid van die persoon ernstig beschadigd heeft. Dit kan uiteenlopen van het overlijden van een ouder of echtscheiding tot seksueel misbruik of mishandeling. Vaak is er na die gebeurtenis niet voldoende hulp geboden om die persoon ermee om te leren gaan. Hierdoor nemen angsten de overhand en kan de persoon niet meer functioneren naar behoren, niet op het werk of school en ook niet thuis. Het is daarom moeilijk voor een partner om hiermee om te gaan en daarom loopt de relatie ook vaak stuk wat het leven voor die persoon niet makkelijker maakt.

Medicijnen

Er zijn diverse soorten medicijnen. Het is belangrijk te weten of het alleen om een depressie gaat of om een manische depressie. Bij een depressie worden medicijnen voorgeschreven om het hoofd leeg te maken van de zorgen en om beter te kunnen nadenken en functioneren. De zin in het leven moet hiermee toenemen. Door alleen anti-depressiva voor te schrijven kan de manische kant weer boven komen. Daardoor wordt er naast Anti-depressiva ook Anti-psychotica voor geschreven om manieën en waandenkbeelden tegen te gaan. Dit zijn hele sterke medicijnen wat in het begin de persoon erg suf kan maken. Door de medicijnen met regelmaat in te nemen kan het resultaat pas na twee tot zes weken zichtbaar zijn en de bijwerkingen zullen dan afnemen. Vaak zijn medicijnen nemen heel moeilijk voor deze mensen omdat het in het begin zo versuffend werkt. Dit beangstigt de mensen en ze kunnen niet meer functioneren. Ze hebben vaak het geduld niet om die twee weken af te wachten tot het gestabiliseerd is. Dit maakt een psychiater of psycholoog het moeilijk om de juiste therapie en gewenste medicatie te geven.

Omgeving

Doordat de patiënt zelf vaak niet in de gaten heeft wanneer deze in een depressieve of manische periode beland is het voor de omgeving ook heel moeilijk om deze persoon te benaderen of hulp in te schakelen. Het is dus het beste als de persoon die het dichtst bij de patiënt staat bekend is bij de behandelaar.
© 2013 - 2024 Emilie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bipolaire stoornis (manisch depressief)Bipolaire stoornis (manisch depressief)Een bipolaire stoornis is een stoornis waarbij je veel stemmingswisselingen hebt. Een ander woord hiervoor is manisch de…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Manisch-depressief, wat houdt dit nu precies in?Heel vaak wordt het syndroom manisch depressief gebruikt ook wel een bipolaire stoornis genoemd, maar wat houdt dit nu p…
Symptomen manisch depressiefSymptomen manisch depressiefManisch depressief, ook wel bipolaire stoornis genoemd komt veel voor in onze samenleving. Het blijkt vooral voor te kom…

Hoe behandelt u een blauwe nagel tegen de pijn?Hoe behandelt u een blauwe nagel tegen de pijn?De meeste mensen krijgen wel eens een blauwe nagel, die na een paar uur meestal zelfs zwart wordt. Niet alleen aan een v…
Pijn in de hiel? Oorzaken, behandeling & tips bij hielpijnPijn in de hiel? Oorzaken, behandeling & tips bij hielpijnHielpijn kan het stappen erg bemoeilijken en kan zelfs leiden tot bijkomende pijnklachten zoals rugpijn. Dit komt omdat…
Emilie (10 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.