Hoe behandelt u een blauwe nagel tegen de pijn?

Hoe behandelt u een blauwe nagel tegen de pijn? De meeste mensen krijgen wel eens een blauwe nagel, die na een paar uur meestal zelfs zwart wordt. Niet alleen aan een van de vingers, maar vaak ook aan een van de tenen. Een blauwe nagel krijgt u niet onopgemerkt. Het euvel doet altijd pijn. Meestal krijgt u een blauwe nagel doordat deze hard tegen iets aangestoten is, ergens tussen gezeten heeft, of als erop geslagen is. Bij grote bloeduitstortingen laat de nagel vaak los, maar groeit ook weer vanzelf aan. Bij kleinere bloeduitstortingen groeit de nagel door en laat mettertijd alleen het aangetaste stuk nagel los. Meestal duurt het maanden voordat de blauw-zwarte kleur uit de nagel gegroeid is. De pijn in het begin is wel te verhelpen, als u er maar snel bij bent.

Sporters hebben nogal eens een blauwe nagel

Sporters kunnen gemakkelijk een blauwe nagel krijgen door bij het rennen een plotselinge stop te maken. Het komt voor bij voetballers en hardlopers, maar ook bij mensen die bergen beklimmen en daarbij nogal steil naar beneden moeten lopen. Vooral de grote teen heeft daar last van, omdat ze bij elke stop of stap naar beneden het eerst van alle tenen de voorkant van de schoen raakt.

Draag schoenen die geschikt zijn

Het is dan ook heel belangrijk om goede schoenen te dragen die precies voor die sport geschikt zijn. Er zijn schoenen voor bergbeklimmers, voor hardlopers, voetballers, tennissers, enzovoort. Op die manier kan al een groot gedeelte van de problemen voorkomen worden.

Altijd de pijnlijke plek meteen koelen

Hebt u een nagel van een vinger of teen flink gestoten of is die ergens tussen geklemd geweest, zoek dan meteen de kraan op en koel de vinger of teen met stromend, koud water. Dat remt de bloedtoevoer en zorgt er vooral voor dat er minder bloed onder de nagel komt. Een minuutje koelen is niet genoeg. Neem er ruimschoots de tijd voor. Het bloed stolt dan sneller en u hebt naderhand minder pijn, dan wanneer u niet zou koelen.

Een blauwe nagel kan veel pijn doen

Een blauwe nagel doet in het begin altijd pijn. Afhankelijk van de ernst en de omvang van de bloeding zal er meer of minder spanning op de nagel staan. Het bloed dat eronder gestroomd is, kan immers niet weg en drukt op de nagel en op het vlees daaronder. Die druk veroorzaakt ook de pijn. De vinger (of teen) kan vooral de eerste dag gaan kloppen als er niets aan gedaan wordt.

U behandelt hem meteen het beste met de paperclip truc

Daarvoor is er de behandeling met de paperclip. Trek een paperclip uit elkaar en zet een uiteinde stevig vast in een kurk. Dit om eventuele brandblaren aan uw andere hand te voorkomen. Houd nu de kurk vast en verhit het andere einde van de paperclip in de vlam van een kaars of aansteker. Wacht tot het puntje roodgloeiend is. Brand met het hete uiteinde van de paperclip voorzichtig een gaatje in de nagel door de hete punt recht op het blauwe gedeelte van de nagel te zetten.

Snel klaar en de pijn mindert meteen

U ziet het vanzelf als u er doorheen bent, als het bloed op de nagel verschijnt. Haal dan de paperclip weg, want dieper mag u niet gaan. Het nagelbed moet immers niet geraakt worden. Een nagel bestaat uit kalk en het is dan ook niet moeilijk om daar een klein gaatje in te branden. U voelt er niets van.

De huisarts kan het ook

Wie de nagel zelf niet door durft te branden, kan ook naar de huisarts gaan. Die doet dan hetzelfde. Als de druk van de nagel af is, merkt u meteen ook vermindering van de pijn. De rest heeft gewoon tijd nodig.

Een blauwe nagel binnen een kwartier behandelen

De vinger doet na de behandeling dus minder pijn en klopt niet meer. Als u het goed gedaan hebt, zal de nagel in de loop van de tijd ook niet loslaten en de beschadigde plek groeit er gewoon uit. Ze is ook lang niet zo lelijk, dan wanneer u er niets aan doet, want dan wordt de nagel meestal eerst paars en daarna bijna zwart door de hoeveelheid bloed die eronder gevangen zit.

Niet te lang wachten

De hier boven staande behandeling moet wel zo snel mogelijk na de beschadiging en zeker binnen een kwartier gedaan worden, want anders is het bloed al gestold en niet meer vloeibaar. Het kan dan niet meer door het gaatje ontsnappen. Het duurt in dat geval meestal een paar maanden voordat de donkere kleur uit de nagel gegroeid is.

Behandelt u de nagel te laat, dan helpt het niet meer

Soms bent u te laat om de op spanning staande nagel te ontlasten van de druk van het bloed. U bent immers niet altijd thuis of in de buurt van een plaats waar u de truc met een naald of paperclip kunt uithalen. Dan is er later vaak niets meer aan te doen en kan de nagel flink gaan kloppen, waardoor u 's avonds soms niet in slaap kunt komen. Leg de voet of de hand dan hoger dan het hart op een kussen of iets dergelijks. Zo zal de vinger of teen minder last van de druk hebben.

Voorzorgsmaatregelen tegen blauwe teennagels

Houd de nagels van de tenen, en vooral de nagels van de dikke tenen, kort en knip ze recht af. Een lange nagel zal sneller bij elke stap tegen de voorkant van de schoen stoten en daarbij druk uitoefenen op de nagelriem, waardoor deze beschadigingen kan oplopen.

Lastig voor hoge hakken

Voor dames is overigens niets lastiger dan met een beschadigde nagelriem van een dikke teen op een paar prachtige schoenen met hoge hakken te moeten lopen. Dat houdt niemand lang vol. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Wie vanwege het beroep noodzakelijk vaak op hoge hakken moet lopen, zoals fotomodellen, moet extra goed op de voeten, en dan vooral op de teennagels, letten.

Zorg voor goede, ruime schoenen

Goed en ruim schoeisel zorgt ervoor dat de voet, inclusief de (goed geknipte) nagels van de tenen, de ruimte hebben om te bewegen. Dat geldt niet alleen voor gewone schoenen, maar vooral ook voor bergschoenen en sportschoenen. Bij het klimmen en dalen, evenals bij het sporten, hebben de voeten nog meer behoefte aan bewegingsruimte dan bij het gewone wandelen.

Pas op met het afdalen van steile bergwanden

Als u op vakantie in de bergen gaat wandelen, zorg dan voor goede bergschoenen. Is er een steile bergwand waar u vanaf moet komen zet dan uw voeten daarbij dwars op het pad. Doet u dat niet, dan drukt de dikke teen vaak hard tegen de voorkant van de schoen aan. Daar kunt u echt een blauwe nagel aan overhouden.

Ook bij te kleine schoenen kans op een blauwe nagel

Het heeft hetzelfde effect als het lopen met te kleine schoenen. De nagel kan na de afdaling pijn doen en verkleuren. Daarbij hoeft ze dan niet meteen helemaal blauw te zijn, maar het gedeelte dat dicht bij de nagelriem is, kleurt vaak wat roodachtig. Ook deze nagel kan na verloop van tijd loslaten. Een remedie is hier niet voor, want meestal merkt u pas dat de nagel beschadigd is als u van uw wandeling thuiskomt en de bergschoenen uit doet.

Hoe kunt u de nagel camoufleren

Een blauwe nagel is niet alleen pijnlijk en lastig, maar ook erg lelijk. U kunt haar natuurlijk ook camoufleren met nagellak, maar die dekt de donkere kleur niet altijd af en niet iedereen loopt graag met zwarte nagellak. Zoek dan een goed dekkende kleur, zodat het verschil met de andere nagels niet of nauwelijks opvalt. Doe dat echter niet meteen, maar pas na een paar dagen als ook de pijn verdwenen is.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Blauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek onder de nagel, onder het oog, na bloedprikken, geel van kleur en andere kleuren. Een blauwe plek is een blo…
Blauwe nagels of blauwe nagel: oorzaken en wat te doen?Blauwe nagels of blauwe nagel: oorzaken en wat te doen?Blauwe nagels kunnen wijzen op een onderliggende aandoening. Eén blauwe nagel duidt vaak op een bloeduitstorting onder d…
Beknelde vingers en blauwe nagels bij kinderenBeknelde vingers en blauwe nagels bij kinderenAls het om onze kwetsbare vingers gaat zullen weinigen (in hun kindertijd) nooit de pijnlijke ervaring hebben gehad, van…

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virusVerkoudheid wordt veroorzaakt door een virusVerkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste virussen hierbij zijn het rhinovirus, coronavirus en het…
Bipolaire stoornisBipolaire stoornisBipolaire stoornis is een nieuwe benaming voor manische depressie. Een manische depressie is een aandoening waarbij mens…
Reacties

Henriette Bouwmeester, 30-06-2019
Mijn echtgenoot heeft iets zwaars op zijn grote teen gehad nagelriem bloed telkens nu de voet in een badje met soda gedaan en pleister op wat kan ik verder nog doen? Groetjes van Henriette Reactie infoteur, 01-07-2019
Het badje met soda is goed tegen ontstekingen, maar haalt wel elke keer het wondje open. Als het nagelbed goed genoeg ontsmet is, zou ik de soda even links laten liggen en de wond laten genezen. Wel in de gaten houden dat de huid om de wond heen niet roder wordt dan nu.
In het andere geval misschien toch even naar de huisarts gaan.
Veel succes.

Marrit, 09-07-2015
Heey, ik heb al een tijdje een (halve) blauwe nagel, die plotseling uit het niets kwam en ook nooit pijn deed. Moet ik naar de huisarts, of iets anders doen? Reactie infoteur, 12-07-2015
Eventjes opletten of dat gedeelte van die blauwe nagel er ook uitgroeit, of dat er geen beweging in zit. Blijft u er ongerust over en ziet u het blauw er niet uitgroeien, ga dan even bij de huisarts langs. Succes!

Sandra, 15-10-2014
Het kan ook heel goed komen door dat je schoenen bij de tenen krap zitten zoals bij espadrilles bv. Zelfs ongemerkt. Dan voelt zo'n grote teen aan alsof er een ontsteking in zit. Zo krap zaten ze nou ook weer niet. Maar de teen doet dagen aardig pijn. Verder geen klap op gehad. Wat bij mij hielp was een paar keer zwemmen in de zee. Oftewel: zout water. Het gevoel of er een ontsteking zit is weg. Wel een groot stuk van de nagel is blauw. Reactie infoteur, 20-10-2014
Dat is hetzelfde als bij het dalen van een helling: de nagel van de dikke teen krijgt teveel druk, maar in uw geval dus van de zijkant en wordt blauw. Overigens verdwijnt de pijn na verloop van een aantal dagen altijd wel, omdat het bloed in die tijd al een gedeelte van de zwelling afgevoerd heeft en de druk voor het grootste deel verdwenen is. Ook zonder wemmen dus. De enige remedie om heel snel de druk kwijt te raken staat in het stukje beschreven.

Leon Brinkers, 05-02-2013
Het stoten of bekneld zitten is de oorzaak van de blauwe nagel waarbij bloed niet snel genoeg afgevoerd wordt aan het lichaamseigen rioolstelsel de Lymfe.
De lymfebanen zorgen voor de afvoer van afvalstoffen en de uiteinden van de lymfe zitten tussen je vingers en tenen. Het zijn de velletjes die je kunt masseren na het trauma van het stoten of klem zitten. Ik doe het al jaren en nooit meer een blauwe nagel.
Leon Brinkers

Je kunt het ook doen als je vocht vast aan het houden bent want dan komt het lymfe systeem ook op gang. Succes! Reactie infoteur, 05-02-2013
Dank u wel voor de reactie. Hier had ik nog nooit van gehoord. Ik v raag me ook af of het bloed dan wel zo snel wordt afgevoerd dat er niets gestold onder de nagel blijft hangen. Het is natuurlijk te proberen, maar meestal heeft dat afvoeren toch zijn tijd nodig.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.