Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste virussen hierbij zijn het rhinovirus, coronavirus en het adenovirus. Vooral het coronavirus kan nog wel eens voor verassingen zorgen. In september 2012 werd er al een nieuwe variant van het type coronavirus ontdekt. Dit gaat van mens op mens. Er zijn diverse besmettingen van patiënten geconstateerd die afkomstig waren uit het Midden oosten. Men sprak toen over het MERS-coronavirus. Begin 2020 is er een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Dit virus is verwant aan het SARS-virus. De WHO spreekt medio januari 2020 over een noodsituatie in China maar nog niet wereldwijd.
Wat is een verkoudheid
Een verkoudheid begint vaak met een droge keel en een verstopte neus. Mensen voelen zich niet lekker en slapen slechter als gevolg van de klachten. Dit veroorzaakt dan weer vermoeidheid. De verkoudheid ontstaat door de besmetting van mens op mens. Dit kan door praten, hoesten of niezen. Ook via de handen kan de besmetting worden verspreid. Verkoudheid wordt veroorzaakt door de volgende virussen:
- Coronavirus
- Rhinovirus
- Adenovirus
Coronavirus
Het Coronavirus is over de gehele wereld actief. In 2003 kenden we in Azië SARS en dit was familie van het coronavirus. Een nieuwe variant van het coronavirus was in 2012 opgetreden in het Midden-Oosten. Hier werden negen mensen ziek waarvan vijf mensen zijn overleden zo melde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De mensen waren allen afkomstig uit Saoedi Arabië, Qatar en Jordanië.
Op 8 mei 2013 werd bekend dat er wereldwijd 31 patiënten met het coronavirus waren gemeld. De infectie werd opgelopen in het Midden Oosten. Er was één patiënt gemeld in Frankrijk in mei 2013. Hierbij was sprake van het mers-coronavirus wat ernstige ziekteverschijnselen geeft. In 2016 waren er in totaal 1800 patiënten wereldwijd. Ziekenhuizen hebben de plicht om patiënten die het virus hebben te melden bij de inspectie.
Novelcoronavirus
Eind 2019 ontstond in China een nieuw coronavirus waarbij besmetting van mens op mens heeft plaatsgevonden. De haard was in de stad WuHang. Medio januari 2020 zijn er 26 personen overleden en meer dan 800 mensen besmet. Het virus grijpt snel om zich heen want uit veel verschillende landen worden besmettingen gemeld. China heeft de noodtoestand afgekondigd voor 8 steden en reizigers worden op luchthavens gecontroleerd of ze koorts hebben. Vanwege het Chinese nieuwjaar wilden veel mensen op reis naar familieleden maar alle reizen vanuit de besmette steden zijn geannuleerd. Activiteiten zijn afgelast. In Amerika, Frankrijk en diverse Aziatische landen worden besmettingen gemeld. In China is er sprake van een noodsituatie maar wereldwijd is dit nog niet het geval zo heeft de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) gemeld op 23 januari 2020. Dit virus krijgt de naam: Novelcoronavirus.
De symptomen van het nieuwe coronavirus zijn:
- Koorts
- Hoesten
- Kortademigheid
- Problemen met de ademhaling
De incubatietijd is ongeveer één week. Het coronavirus kan zich nestelen in de longen. De koorts kan snel oplopen en mensen voelen zich ziek. Wie denkt besmet te zijn dient zich in verbinding te stellen met de arts. Er wordt in verschillende landen onderzocht of er een vaccin kan worden gevonden tegen dit virus.
Rhinovirus
Van dit virus zijn meer dan 100 verschillende soorten bekend. Ongeveer 50% van al onze verkoudheden wordt veroorzaakt door het rhinovirus. Het rhinovirus groeit het beste bij een temperatuur van rond de 33 graden C. De verkoudheid begint in de bovenste luchtwegen. Kinderen kunnen wel 6 tot 12 keer per jaar een verkoudheid krijgen die veroorzaakt wordt door dit virus. De symptomen zijn:
- Keelpijn
- Loopneus
- Verstopte neus
- Niezen en hoesten
- Soms spierpijn
- Moeheid
- Hoofdpijn
Adenovirus
Het adenovirus werd in 1953 ontdekt bij kinderen van wie de amandelen waren verwijderd. Van dit virus zijn er ook weer veel verschillende types. De besmetting vindt plaats door druppels speeksel en in het contact van mens tot mens. De symptomen zijn:
- Loopneus
- Hoesten
- Koorts
- Keel- en oorpijn
- diarree of braken
- Rode ontstoken ogen.
Wat kunnen we doen om verkoudheid te voorkomen
Omdat we ons niet kunnen en willen afzonderen kunnen we een besmetting met een verkoudheid niet voorkomen. Op school, op het werk, de sportvereniging, het openbaar vervoer, de disco, overal is de kans op besmetting aanwezig. Om thuis het risico van besmetting zo klein mogelijk te houden is het mogelijk om als één der gezinsleden verkouden is een aantal maatregelen te nemen die het risico van besmetting zo klein mogelijk houden.
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Gebruik deze slechts één keer en werp ze direct weg.
- Houd hand voor de mond bij het hoesten
- Was handdoeken en beddengoed van de patiënt op 60 graden
- Lucht de kamer waarin men verblijft extra lang en grondig.
- Was handen zorgvuldig met water en zeep en droog deze aan papieren keukenrol.
Is verkoudheid gevaarlijk en er is gevaar voor besmetting
Voor mensen die een chronische ziekte hebben dient het gevaar van een verkoudheid zoveel mogelijk voorkomen te worden. Ouderen en baby's hebben minder weerstand en kunnen gemakkelijk een infectieziekte krijgen na een verkoudheid. Britse experts van een verzekeringsmaatschappij hebben in 2009 een onderzoek verricht waaruit gebleken is dat autorijden gevaarlijk kan zijn als men verkouden is. Immers als men moet niezen kan men afgeleid zijn. Het reactievermogen van mensen met een verkoudheid blijkt ook vertraagd te zijn. Men remt vaker zonder reden en heeft minder zicht op de totale verkeerssituatie.
Wanneer moeten we de huisarts inschakelen
Voor een normale verkoudheid is het niet noodzakelijk om de huisarts te bezoeken. Dit is wel van belang als de volgende verschijnselen optreden:
- Hevige benauwdheid
- Veel slijm ophoesten gedurende langere tijd
- Koorts die na vijf dagen niet is verdwenen
- Als de verkoudheid voorbij is en er treedt opnieuw koorts op.
Welke middelen kunnen we nemen om de symptomen te vermijden
Er zijn geen geneesmiddelen die een verkoudheid kunnen genezen. Wel kan men kiezen om bijvoorbeeld een neusspray te gebruiken om de klachten wat te verzachten. Ook een paracetamol kan gebruikt worden om wat minder last van de klachten te hebben en beter te slapen. Een lepel honing, een dropje of wat hoestsiroop kunnen het slijm wat oplossen. Veel warm drinken is in ieder geval noodzakelijk.
Lees verder