Hoofdpijn aan het voorhoofd

Hoofdpijn aan het voorhoofd Hoofdpijn kan op meerdere plekken voorkomen: het voorhoofd, het achterhoofd, de zijkant of boven op het hoofd. Pijn aan het voorhoofd is een pijn die veel voorkomt. Vaak komt er ook pijn achter de ogen voor. Hoofdpijn kan bestaan uit korter felle steken of een langdurige zeurende pijn. De meeste mensen willen weer snel van hun hoofdpijn af.

Hoofdpijn aan het voorhoofd is anders dan aan het achterhoofd

Vaak wordt er gedacht: hoofdpijn is hoofdpijn dus het maakt net uit waar het zit. Toch maakt het wel degelijk verschil. Hoofdpijn aan het voorhoofd voelt heel anders aan en kan vaak langer aanhouden. Onderstaande oorzaken kunnen hoofdpijn aan het voorhoofd veroorzaken. Let op, dit zijn de meest voorkomende oorzaken. Er kan best iets anders aan de hand zijn. Bij twijfel of langdurige klachten, ga altijd langs je huisarts.

Te weinig vocht

Te weinig drinken veroorzaakt een tekort aan vocht in het lichaam. Dit is vaak als eerste merkbaar door een droge mond. Wie weinig beweegt of zich veel in koele ruimtes bevindt heeft minder vocht nodig dan iemand die meer vocht verdampt. Vocht is nodig om alle organen goed te laten werken. Een goede vochtbalans houdt alle lichaamsfuncties op peil en voorkomt uitdroging van organen en van de huid. Bij een tekort aan vocht gaan de nieren zoveel mogelijk water terughalen vanuit de bloedbaan. Het gevolg is dat de urine een donkere troebele kleur krijgt. Ook ontstaat er hoofdpijn. Hersenen bestaan voor 75 procent uit water. Bij een vochttekort zullen de bloedvaten in de hersenen flink uitzetten om optimaal gebruik te kunnen maken van het beetje vocht. Dit veroorzaakt de welbekende hoofdpijn. Voldoende drinken is de oplossing. Drink 1.5 tot 2 liter water per dag. Drink liever geen koffie of thee: hiervan ga je veel plassen en dit droogt het lichaam juist weer uit.

Stress en spanning

Stress en spanning: daar krijg je op den duur hoofdpijn van. Spanningshoofdpijn is vaak voelbaar als een strakke band die om her hoofd lijkt te zitten, maar vaak is het ook alleen in het voorhoofd voelbaar. Bij stress spannen de spieren zich aan, dit doe je heel vaak onbewust. Let er maar eens op als je gespannen bent. Meestal heb je dan pas in de gaten dat spieren onder spanning staan. Doordat de nekspieren en de spieren in het hoofd ook gespannen staan bij stress ontstaat er hoofdpijn. Het innemen van pijnstilling zoals paracetamol of ibuprofen doet de pij wel afnemen maar is slechts symptoombestrijding. Beter is om de oorzaak aan te pakken. Voldoende rust nemen en vooral ontspanning helpt de hoofdpijn doen afnemen. Soms is hier echter professioneel hulp bij nodig. Stress is voor sommigen zeer moeilijk kwijt te raken. Probeer in ieder geval tussendoor meerdere malen per dag te denken aan de spierspanning. Werk groep voor groep af: hoofd, nek, schouders, romp, armen, benen en voel welke spieren gespannen staan. Haal rustig adem, ontspan de spieren en adem door middel van een buikademhaling. Ontspan.... en herhaal dit in het begin elk uur.

Zwangerschap en menstruatie

Onder invloed van hormonen kan er ook een hoofdpijn ontstaan. Veel vrouwen hebben last van hoofdpijn rond de menstruatie. Soms zijn de klachten zo erg dat er van migraine gesproken wordt. Ook tijdens de zwangerschap ontstaan er vaak klachten van hoofdpijn aan het voorhoofd. Dit komt door hormonale veranderingen en door een toename van het bloedvolume. Dit zijn klachten die moeilijk te behandelen zijn, vooral tijdens de zwangerschap. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen bij klachten als hoofdpijn en drink voldoende water. Eventueel een paracetamol mag ingenomen worden. Er zijn periodes in de zwangerschap dat de vrouw klachtenvrij is. Bij aanhoudende of ernstigs klachten is het raadzaam om te overleggen met de verloskundige. Bij klachten tijdens de menstruatie kan een arts medicatie voorschrijven wanneer de pijn ernstig is.

Verkoudheid en voorhoofdsholte-ontsteking

Bij een zware verkoudheid komt vaak hoofdpijn aan het voorhoofd voor, omdat de holtes verstopt raken. Een voorhoofdsholteontsteking wordt vooral gekenmerkt door pijn aan het voorhoofd, aan de kaken, groen tot gelig snot en een vol gevoel in het hoofd. Soms ontstaat er koorts. De klachten verergeren bij het bukken en zijn vooral het hevigst vroeg in de ochtend. Een voorhoofdsholteontsteking ontstaat vaak in aansluiting op een zware verkoudheid. Vaak is een bacterie hiervan de oorzaak omdat deze de bijholtes goed in kunnen door een verminderde weerstand van de slijmvliezen tijdens een verkoudheid. De klachten verdwijnen vaak vanzelf binnen 7 tot 10 dagen. Door de neus te druppelen met een zoutoplossing neemt de zwelling van het slijmvlies af en kan slijm (snot) makkelijker afgevoerd worden. De afvoer is van belang voor het herstel. Door de afvoer verdwijnen ook bacteriën uit het lichaam. Stomen zorgt er voor dat de slijmvliezen dunner worden waardoor het snot wordt afgevoerd. Stomen doe je het beste door heet water in een teil te gieten en hier met het hoofd boven te gaan hangen. Leg een handdoek over het hoofd zodat de stoom niet kan ontsnappen. Kamille toevoegen mag maar heeft geen bewezen effect. Een stoombad bij kleine kinderen wordt in de badkamer gedaan: zet hier de hete kraan open en laat de badkamer vollopen met stoom. Ga met het kind 10-15 minuten in de met stoom gevulde badkamer zitten.

Een aantal tips van oma

Alhoewel het vreselijk ouderwets lijkt, zijn sommige tips van oma toch heel nuttig. Een aantal zijn nooit wetenschappelijk bewezen en een aantal bevat best wel wat logica. Hieronder een aantal handige tips die altijd het proberen waard zijn:
  • Een glas water met enkele druppeltjes citroensap op de nuchtere maag drinken zou moeten helpen.
  • Warme melk een anijsblokje voor het slapen gaan helpt soms tegen hoofdpijn.
  • Een kop sterke zwarte koffie verdrijft volgens sommigen de hoofdpijn.
  • Een rauwe aardappel in plakjes snijden en op het voorhoofd leggen werkt soms heilzaam en verkoelend.
  • Eau de cologne van grootmoeder (4711) op de slapen doen werkt volgens oma super.
Werken bovenstaande tips niet? Het is het proberen waard! Werken ze wel of heb jij nog andere nuttige tips? Voeg ze onderaan dit artikel toe.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn komt in verschillende mate voor: van zeer licht tot erg zwaar. Hoofdpijn kan in het voorhoofd voorkomen, in he…
Voorhoofdsholteontsteking: wat te doen tegen de pijn?Voorhoofdsholteontsteking: wat te doen tegen de pijn?Een voorhoofdsholteontsteking kan volgen op een verkoudheid. De slijmvliezen die de binnenkant van de holten bekleden wo…
Hoofdpijn aan voorhoofd: oorzaken van pijn aan voorhoofdHoofdpijn aan voorhoofd: oorzaken van pijn aan voorhoofdStel je voor: je zit op de bank met een kop thee, en plotseling is daar die zeurende pijn boven je ogen. Hoofdpijn aan j…
Voorhoofdsholteontsteking/sinusitisEen sinusitis is in de meeste gevallen een ontsteking van de neusbijholten. De officiële benaming is sinusitis maxillari…

Tandpijn: welke pijnstiller nemen bij tand- en kiespijn?Tandpijn: welke pijnstiller nemen bij tand- en kiespijn?Tandpijn of pijn aan het tandvlees is soms zo erg dat je er 's nachts van wakker wordt. Slapeloze nachten omwille van di…
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virusVerkoudheid wordt veroorzaakt door een virusVerkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste virussen hierbij zijn het rhinovirus, coronavirus en het…
Bronnen en referenties
  • http://www.omaweetraad.com/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.