Hoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofd

Hoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofd Hoofdpijn komt in verschillende mate voor: van zeer licht tot erg zwaar. Hoofdpijn kan in het voorhoofd voorkomen, in het achterhoofd of achter de ogen. Waar komen deze hoofdpijnen vandaan en hoe te handelen?

Hoofdpijn

De meeste mensen hebben wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijn is dan ook een van de meest voorkomende klachten. Hoofdpijn kan lichte klachten geven, of zeer zwaar zijn waardoor men genoodzaakt is de rest van de dag in bed te blijven. Hoofdpijn kan vanuit verschillende gebieden komen of gevoeld worden, en er zijn meerdere zaken die een hoofdpijn kunnen uitlokken. Daarbij kan hoofdpijn kortdurend zijn, van een enkele steek, tot een zeer langdurige hoofdpijn die dagenlang tot zelfs jarenlang kan aanhouden.

Hoofdpijn voorhoofd

Hoofdpijn aan het voorhoofd komt vaak voor in combinatie met hoofdpijn aan de beide zijkanten van het hoofd. Het lijkt dan alsof er een strakke band om het hoofd gespannen zit. Ook kan hierbij misselijkheid voorkomen. Vaak is stress en spanning de oorzaak hiervan. Maar ook kunnen bepaalde houdingen en een overbelasting van de ogen een hoofdpijn aan het voorhoofd veroorzaken. Het veelvuldig kauwen op kauwgum geeft ook soms hoofdpijnklachten. Migraine uit zich ook vaak als een hoofdpijn die in het voorhoofd zit. Erge hoofdpijn aan het voorhoofd straalt uit naar bijvoorbeeld de nek, de zijkanten van het hoofd en soms ook naar de achterkant van het hoofd. Een typische vorm van voorhoofdshoofdpijn is de hersenbevriezing bij het drinken van een zeer koude drank. Ook de winterkou kan aardig wat pijn aan het voorhoofd bezorgen.

Hoofdpijn achter de ogen

Een hoofdpijn achter de ogen komt vaak voor bij griep en koorts. Hoofdpijn aan het voorhoofd lijkt nogal eens van achter de ogen te komen. Bij een hersentumor komt de hoofdpijn vaak wel van een gebied achter de ogen. Belangrijk om te weten is dat hoofdpijn achter de ogen zelden op een hersentumor duidt. Spanningshoofdpijn ook kan een drukkend gevoel achter de ogen geven.

Hoofdpijn achterhoofd

Hoofdpijn aan het achterhoofd voelt anders aan dan hoofdpijn aan het voorhoofd of achter de ogen. De pijn aan het achterhoofd kan vaak erg stekend zijn. Een tumor in de kleine hersens geeft soms een hoofdpijn aan het achterhoofd. Ook nu moet weer opgemerkt worden dat pijn aan het achterhoofd zelden een hersentumor betreft. Een zweepslag of spierverrekking kan ook hoofdpijn in het achterhoofd veroorzaken. Migraine kan behalve in het voorhoofd en aan de zijkanten, ook pijn in het achterhoofd geven.

Behandeling hoofdpijn

Het is belangrijk om de oorzaak van hoofdpijn weg te nemen, Bepaalde kruiden of koude dranken veroorzaken hoofdpijn, alsmede het gebruik van drugs of alcohol. Houdt hier rekening mee. Ook een tekort aan vocht veroorzaakt verschillende soorten hoofdpijn. Drink voldoende, vooral tijdens en na de sport en op warme dagen.

De meeste hoofdpijn duren een aantal minuten tot uren, een dag of enkele dagen en zijn dan weer verdwenen. De hoofdpijn kan variëren van licht tot zwaar. Wanneer hoofdpijn telkens weer terug komt en zwaar is, kan er het beste contact worden opgenomen met een arts. Vaak is er dan toch meer aan de hand.

Migraine komt in verschillende vormen voor. De een heeft er weinig last van, terwijl de ander dagen in bed ligt. Bij migraine is er sprake van meerdere symptomen waaronder ook het zien van lichtflitsen en braken. Migraine komt aanvalsgewijs.

Stress en spanning zijn een grote veroorzaker van hoofdpijn. De hoofdpijn kan alleen verdwijnen wanneer stress en spanning ook worden weggenomen. Helaas kan stress vrij lang aanhouden.

De meeste mensen maken zich zorgen bij hoofdpijn en denken aan een hersentumor. Hierbij komt hoofdpijn vooral voor wanneer er verandering van druk optreedt zoals hoesten en niezen. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.000 mensen in Nederland een hersentumor.

Bepaalde medicijnen kunnen een hoofdpijn veroorzaken. Bij elk nieuw te nemen medicijn moet er goed naar de bijwerkingen gekeken worden. Wanneer hoofdpijn onder de bijwerkingen valt, hoeft men zich geen zorgen te maken over de hoofdpijn. Deze zal verdwijnen wanneer er gestaakt wordt met de medicijn. Bij ernstige hoofdpijn als gevolg van medicijninname, kan er eventueel voor een ander medicijn gekozen worden. Dit wordt in overleg met de arts gedaan.

Een lichte tot middelzware hoofdpijn is meestal goed te bestrijden met pijnstillers. De aanbevolen dagelijkse dosering mag niet worden overschreden, omdat er dan andere klachten kunnen ontstaan. Een vochtige en warme doek op het voorhoofd wil ook vaak helpen bij hoofdpijn.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn of migraine?Hoofdpijn of migraine?Iedereen wordt er wel eens mee geconfronteerd: die stekende, knagende, krampende of zeurende pijn in je hoofd die je bel…
Wat te doen bij hoofdpijnHoofdpijn kan door heel veel oorzaken komen. Lees hier wat voor soorten hoofdpijn er zijn, waardoor het komt, wat je er…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…

Kalium: tekort of teveelKalium: tekort of teveelKalium is een mineraal dat het lichaam nodig heeft om de vochtbalans op peil te houden. Een tekort, maar ook een teveel…
Tepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven zijn de nachtmerrie van de zogende vrouw. Tepelkloven ontstaan vaak door verkeerd aanleggen van de baby tijd…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.