Hoofdpijn of migraine?

Hoofdpijn of migraine? Iedereen wordt er wel eens mee geconfronteerd: die stekende, knagende, krampende of zeurende pijn in je hoofd die je belemmert in de dingen die je wilt of moet doen. Wanneer je sporadisch last hebt van hoofdpijn is een aspirientje meestal afdoende om je van de pijn te verlossen. Maar zoals vaak bij pijnen is ook hoofdpijn een aandoening die in vele gradaties voorkomt, van een licht dreinerig gevoel tot zware migraine.

Spanningshoofdpijn

De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Het is een lichamelijke reactie op gebeurtenissen waarbij emotie of spanning in het geding was. Dat kan stress zijn, een lastige vergadering, een zwaar tentamen, een rijexamen, een overlijdensbericht, etc. Als vanzelf spannen we de spieren in de nek en schouders teveel samen, waardoor vooral op de spieren van het achterhoofd een grote pressie gelegd wordt. De uiteinden van de zenuwen worden dusdanig geprikkeld dat het lijkt of iemand een strakke band om je hoofd heen trekt. Ontspanning en rust zijn van groot belang om de hoofdpijn kwijt te raken.

Wanneer is het hoofdpijn, wanneer migraine?

Migraine is feller dan de ‘gewone’ hoofdpijn. Vaak staat hoofdpijn niet op zichzelf: het is meer een verschijnsel bij een ziektebeeld, of een reactie ergens op, dan een aandoening. Bij migraine ligt dat anders: migraine komt (vaak heel plotseling) zelf opzetten, geeft een ernstige pijn en kan verschillende (bij)verschijnselen hebben.

  • De klassieke migraine kenmerkt zich doordat er pijn is aan één kant van het hoofd. Meestal gaat aan de migraine een andere klacht (een soort waarschuwing) vooraf. Deze klacht kan variëren van slecht zicht, flikkeringen in de ogen zien, lawaai of geurtjes niet meer kunnen velen, misselijkheid, tot tintelingen hebben.

  • De niet-klassieke migraine kent geen waarschuwing vooraf: hij komt eenvoudig opzetten, blijft meestal niet aan één kant maar verspreidt zich over het hele hoofd, komt meer bij vrouwen voor (is soms ook erfelijk) en geeft vaak bijkomende klachten, zoals misselijkheid, overgeven, geen licht kunnen hebben, zweten.

  • Mannen hebben vaak meer last van de Clustermigraine: deze komt net als de niet-klassieke migraine onaangekondigd, zijn kort en heftig, geven een stekende of brandende pijn die als ondraaglijk ervaren wordt en is meestal aan één kant, in de buurt van een oog (dat oog traant vaak ook). Tabak en alcohol hebben een verergerende invloed.

  • Soms kunnen migraineklachten ontstaan die voornamelijk betrekking hebben op de ogen: je ziet lichtpuntjes of –flitsen, je kunt vlekken voor de ogen hebben, je kunt allerlei verschillende kleuren zien of je kunt niet meer focussen. De klachten kunnen kort duren, maar soms heb je er de hele dag last van. Meestal gaan er klachten aan vooraf: wazig zien of overgevoelig zijn voor geuren, kleuren, licht, of geïrriteerd en gespannen zijn.
© 2011 - 2024 Pimster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten hoofdpijnIedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijnen zijn er in verschillende vormen met verschillende klachten. Een enk…
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…

Pacemaker of gangmakerPacemaker of gangmakerEen pacemaker of gangmaker is een apparaatje van nog geen vijf centimeter lang, dat onder de huid wordt getransplanteerd…
Nachtblindheid: oogaandoeningNachtblindheid: oogaandoeningNachtblindheid komt voor bij 1 op de 4.000 mensen. Nachtblindheid is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen aan het…
Pimster (11 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.