Soorten hoofdpijn
Iedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijnen zijn er in verschillende vormen met verschillende klachten. Een enkele keer heeft de hoofdpijn een ernstige oorzaak maar vaak is het een onschukdige maar vervelende aandoening.
Minder ernstige vormen van hoofdpijn
Spanningshoofdpijn
Hierbij voel je een doffe drukkende pijn in de huid van je schedel, slapen en je nek. De pijn zit meestal aan beide kanten van het hoofd en voelt aan alsof er een stakke band om je hoofd. In tegenstelling tot migraine wordt deze hoofdpijn niet erger als je inspant. Vaak zijn er ook geen andere klachten aanwezig zoals misselijkheid of braken. Wel kan deze hoofdpijn uren tot enkele dagen aanhouden. Meestal is de oorzaak van de hoofdpijn spanning in de spieren. Je kan het beste dan even rustig aandoen en stress momenten vermijden. Je kunt je spieren proberen te ontspannen door een warm bad of douche te nemen en paracetamol te gebruiken.
Migraine
Bij deze hoofdpijn heb je vaak heel hevig pijn aan één kant van het hoofd. Als je je gaat inspannen wordt deze pijn nog veel erger. Meestal weten mensen met migraine wanneer er een aanval aankomt. Ze zien sterretjes of flitsen voor hun ogen. Vaak voelen mensen met migraine zich ook erg ziek, zijn ze misselijk, moeten braken en kunnen geen licht aan hun ogen verdragen.
Ook hier kunnen stress en vermoeidheid een oorzaak zijn van een migraine aanval.
Clusterhoofdpijn
Deze hoofdpijn lijkt een beetje op een migraine aanval alleen komt clusterhoofdpijn niet zo heel vaak voor. Ook hier zit de hoofdpijn aan één kant van het hoofd en is heel hevig. De aanvallen kunnen een half uur tot een aantal uur duren, ze duren dus wat minder lang dan een migraine aanval. Je kan zelfs een paar keer per dag een aanval krijgen en dat kan wel maanden zo doorgaan. Klachten die erbij komen zijn vaak een tranend oog en een verstopt neusgat.
Medicijn afhankelijke hoofdpijn
Door dagelijks gebruik van pijnstillers ( vaak kunnen de pijnstillers ook voor andere klachten worden gebruikt) kan je juist hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn wordt dan chronisch. De pijnstillers zijn vaak ook medicijnen die voor hoofdpijn gebruikt worden. Maar door veel gebruik van de middelen kan de bloedspiegel te laag worden, en dat veroorzaakt weer hoofdpijn. Het is dus noodzaak om de medicijnen proberen af te bouwen.
Ernstige vormen van hoofdpijn
Meningitis (hersenvliesontsteking)
Je hebt twee soorten meningitissen, een virusinfectie en de bacteriële. De virusinfectie hoort eigenlijk nog bij de minder ernstige vormen van hoofdpijn, omdat deze meestal goedaardig verlopen. Maar de bacteriële vorm is een heel stuk ernstiger. Klachten die iemand kan krijgen zijn:
- hoge koorts
- braken
- sufheid
- nekstijfheid, het is erg pijnlijk of onmogelijk om de kin op de borst te krijgen, draaien van het hoofd lukt wel
- puntbloedinkjes ( kleine rode stipjes op de huid, die niet weg te drukken zijn)
Als je deze klachten vermoedt moet je dringend een arts raadplegen.
Subarachnoïdale bloeding (hersenbloeding, CVA)
Meestal komt deze hoofdpijn als een donderslag bij heldere hemel opzetten. Van het ene op het andere moment heb je een knallende hoofdpijn en voel je je erg beroerd. Meestal is er vooraf een klein knapje in het hoofd gevoeld, een ader is geknapt. Dit kan ook voorkomen bij jongere mensen. Vaak gebeurt het lichamelijke inspanning bv het persen op de wc.
Ook hierbij is het noodzaak dat er zo snel mogelijk een arts wordt gewaarschuwd.
Subduraal hematoom
Dit kan optreden als iemand een harde klap met/op/ tegen zijn hoofd heeft gehad. Er is dan een klein scheurtje in een ader in je hoofd die een klein beetje bloed lekt. Naarmate er meer bloed vrijkomt ga je meer hoofdpijn krijgen. Het kan soms weken duren voordat je klachten krijgt. De klachten zijn voornamelijk verlammingsverschijnselen, gedragsveranderingen of bewustzijnsstoornissen. De kans hierop is groter als iemand bloedverdunners krijgt. Dus mocht je ineens ernstige hoofdpijn krijgen en enkele dagen tot weken daarvoor je hoofd hard gestoten te hebben meld dit dan aan een arts.