Soorten hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn gehad. Hoofdpijnen zijn er in verschillende vormen met verschillende klachten. Een enkele keer heeft de hoofdpijn een ernstige oorzaak maar vaak is het een onschukdige maar vervelende aandoening.

Minder ernstige vormen van hoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Hierbij voel je een doffe drukkende pijn in de huid van je schedel, slapen en je nek. De pijn zit meestal aan beide kanten van het hoofd en voelt aan alsof er een stakke band om je hoofd. In tegenstelling tot migraine wordt deze hoofdpijn niet erger als je inspant. Vaak zijn er ook geen andere klachten aanwezig zoals misselijkheid of braken. Wel kan deze hoofdpijn uren tot enkele dagen aanhouden. Meestal is de oorzaak van de hoofdpijn spanning in de spieren. Je kan het beste dan even rustig aandoen en stress momenten vermijden. Je kunt je spieren proberen te ontspannen door een warm bad of douche te nemen en paracetamol te gebruiken.

Migraine

Bij deze hoofdpijn heb je vaak heel hevig pijn aan één kant van het hoofd. Als je je gaat inspannen wordt deze pijn nog veel erger. Meestal weten mensen met migraine wanneer er een aanval aankomt. Ze zien sterretjes of flitsen voor hun ogen. Vaak voelen mensen met migraine zich ook erg ziek, zijn ze misselijk, moeten braken en kunnen geen licht aan hun ogen verdragen.
Ook hier kunnen stress en vermoeidheid een oorzaak zijn van een migraine aanval.

Clusterhoofdpijn

Deze hoofdpijn lijkt een beetje op een migraine aanval alleen komt clusterhoofdpijn niet zo heel vaak voor. Ook hier zit de hoofdpijn aan één kant van het hoofd en is heel hevig. De aanvallen kunnen een half uur tot een aantal uur duren, ze duren dus wat minder lang dan een migraine aanval. Je kan zelfs een paar keer per dag een aanval krijgen en dat kan wel maanden zo doorgaan. Klachten die erbij komen zijn vaak een tranend oog en een verstopt neusgat.

Medicijn afhankelijke hoofdpijn

Door dagelijks gebruik van pijnstillers ( vaak kunnen de pijnstillers ook voor andere klachten worden gebruikt) kan je juist hoofdpijn krijgen. De hoofdpijn wordt dan chronisch. De pijnstillers zijn vaak ook medicijnen die voor hoofdpijn gebruikt worden. Maar door veel gebruik van de middelen kan de bloedspiegel te laag worden, en dat veroorzaakt weer hoofdpijn. Het is dus noodzaak om de medicijnen proberen af te bouwen.

Ernstige vormen van hoofdpijn

Meningitis (hersenvliesontsteking)

Je hebt twee soorten meningitissen, een virusinfectie en de bacteriële. De virusinfectie hoort eigenlijk nog bij de minder ernstige vormen van hoofdpijn, omdat deze meestal goedaardig verlopen. Maar de bacteriële vorm is een heel stuk ernstiger. Klachten die iemand kan krijgen zijn:
  • hoge koorts
  • braken
  • sufheid
  • nekstijfheid, het is erg pijnlijk of onmogelijk om de kin op de borst te krijgen, draaien van het hoofd lukt wel
  • puntbloedinkjes ( kleine rode stipjes op de huid, die niet weg te drukken zijn)

Als je deze klachten vermoedt moet je dringend een arts raadplegen.

Subarachnoïdale bloeding (hersenbloeding, CVA)

Meestal komt deze hoofdpijn als een donderslag bij heldere hemel opzetten. Van het ene op het andere moment heb je een knallende hoofdpijn en voel je je erg beroerd. Meestal is er vooraf een klein knapje in het hoofd gevoeld, een ader is geknapt. Dit kan ook voorkomen bij jongere mensen. Vaak gebeurt het lichamelijke inspanning bv het persen op de wc.
Ook hierbij is het noodzaak dat er zo snel mogelijk een arts wordt gewaarschuwd.

Subduraal hematoom

Dit kan optreden als iemand een harde klap met/op/ tegen zijn hoofd heeft gehad. Er is dan een klein scheurtje in een ader in je hoofd die een klein beetje bloed lekt. Naarmate er meer bloed vrijkomt ga je meer hoofdpijn krijgen. Het kan soms weken duren voordat je klachten krijgt. De klachten zijn voornamelijk verlammingsverschijnselen, gedragsveranderingen of bewustzijnsstoornissen. De kans hierop is groter als iemand bloedverdunners krijgt. Dus mocht je ineens ernstige hoofdpijn krijgen en enkele dagen tot weken daarvoor je hoofd hard gestoten te hebben meld dit dan aan een arts.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
De verschillende soorten hoofdpijnDe verschillende soorten hoofdpijnVeel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn. Dit kan heel vervelend zijn, vooral als het een zware hoofdpijn is. Al…

Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Posttraumatische dystrofieAls je met sporten je pols breekt, ga je ervan uit dat je na 6-8 weken weer normaal gebruik kunt maken van je pols. Maar…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.