Blauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleuren

Blauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleuren Blauwe plek onder de nagel, onder het oog, na bloedprikken, geel van kleur en andere kleuren. Een blauwe plek is een bloeduitstorting en kan soms erg pijnlijk zijn. Hoe ontstaat een blauwe plek en hoe te handelen? En waarom is een blauwe plek niet altijd blauw?

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek is een zichtbare hematoom. Een hematoom is een bloeduitstorting. Een bloeduitstorting ontstaat door geweld van buitenaf waardoor er een kneuzing van bloedvaatjes optreedt. Door deze kneuzing lekt er bloed in weefsels. Hierdoor ontstaat er een opeenhoping van bloed, wat onder de huid zichtbaar wordt als een blauwe plek.

Een blauwe plek hoeft zelden behandeld te worden en gaat vanzelf over. Onder de nagel kan een blauwe plek pijnlijke druk geven. Blauwe plekken ontstaan door geweld van buitenaf, maar ook door medicijngebruik zoals bloedverdunners of aspirine, of door een bepaalde ziekte. Ook een insectenbeet kan een blauwe plek veroorzaken. Een tekort aan vitamine C of B12 geeft kwetsbare bloedvaten en snel blauwe plekken.

Ontstaan van een blauwe plek na bloedprikken

Vaak ontstaat er na het bloedprikken een blauwe plek op de plaats waar geprikt is. Dit is vaak het gevolg van slecht prikken door de arts/assistent. De naald is dan door de ader heen gegaan waardoor er bloed is gaan lekken. Hierdoor vormt zich een blauwe plek. De huid kan wat pijnlijk of stijf aanvoelen als gevolg hiervan.

Een andere oorzaak is wanneer de insteekopening te kort is afgedrukt. Deze kan gaan bloeden of nabloeden. Wanneer het prikgat na afloop niet voldoende is nagedrukt, ontstaat er soms ook een nabloeding onder de huid. Mensen met dun bloed of die bloedverdunners gebruiken, bloeden ook langer na.

Een blauwe plek na het bloedprikken is vervelend maar heeft verder geen gevolgen. De blauwe plek verdwijnt na enkele dagen vanzelf. Wanneer de blauwe plek opzwelt of groter wordt, is het verstandig er een arts na te laten kijken.

Een blauwe plek onder de nagel

Door een harde stoot tegen de nagel kan er onder de nagel een bloeding ontstaan. Hierdoor ontstaat er een bloedopeenhoping die een blauwe plek vormt. Bij kleine bloeduitstortingen zal er een plekje verschijnen die anders gekleurd is en vanzelf weer uit de nagel groeit. De kleur kan rood, paars, blauw of zwart zijn of worden. Een nagel groeit gemiddeld vier centimeter per jaar, dus een blauwe plek is er vrij snel uitgegroeid.

Een grote bloeduitstorting onder de nagel verloopt geheel anders: de nagel verkleurt helemaal van blauw tot zwart. De pijn aan de nagel is sterk, omdat het bloed de nagel omhoog duwt. Na een paar dagen wordt de pijn minder. Soms is de pijn zo hevig, dat deze ondraaglijk is. Door een gaatje in de nagel te maken kan het bloed weglopen en zal de pijnlijke druk ook verminderen. Een gaatje in de nagel kan men goed zelf maken door een scherp voorwerp zoals een naald of een ijzeren pinnetje goed te verwarmen in een vlam. De ijzeren punt die nu erg heet is, wordt tegen de nagel gedrukt, precies op de plek van de bloeduitstorting. Er hoeft geen druk op de ijzeren punt te worden gezet. Door het gloeiend hete voorwerp tegen de nagel te houden brandt deze een gaatje in de nagel. Dit is geheel pijnloos.

Inden men dit niet zelf durft, kan de huisarts ook een gaatje in de nagel maken. Het bloed loopt hierna weg en de pijn verminderd aanzienlijk.

Na enkele weken zal een deel van de nagel of zelfs de gehele nagel loslaten en worden vervangen door een nieuwe nagel. Het loslaten van de nagel is niet te voorkomen omdat de bloeduitstorting de oude nagel van het nagelbed heeft geduwd. Onder de oude nagel is er al een nieuwe nagel gevormd.

Blauwe plek: geel, paars, groen, blauw, zwart

Hoewel het een blauwe plek wordt genoemd, heeft een blauwe plek vaak verschillende kleuren. Een bloeduitstorting begint met een blauwe tot rode kleur, die soms ook paarsachtig is. Het bloed dat is weg gelekt wordt weer opgeruimd door het lichaam. In bloed zit een eiwit dat hemoglobine heet. Dit wordt afgebroken en wordt omgezet in groengekleurde pigmenten, die in een later stadium weer geel worden. Uiteindelijk wordt de blauwe plek steeds lichter en valer van kleur en verdwijnt geheel. Dit kan enkele dagen tot enkele weken in beslag nemen en is afhankelijk van de grootte en de ernst van de bloeduitstorting, maar ook van het opruimvermogen van het lichaam zelf. Hoe lichter de kleur van de plek, hoe dichterbij de volledige genezing.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Snel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenSnel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenHoe moet je blauwe plekken op benen en armen behandelen? Hoe ontstaan blauwe plekken en wat te doen bij spontane blauwe…
Genezing van een blauwe plekGenezing van een blauwe plekEen blauwe plek kan al snel ontstaan: vooral bij ouderen, sporters of bij spelende kinderen. Een ongeval is snel gebeurd…

Bulleus pemfigoïd: symptomen, oorzaken en behandelingBulleus pemfigoïd: symptomen, oorzaken en behandelingBulleus pemfigoïd of parapemphigus is een zeldzame, hardnekkige huidaandoening, waarbij zich meerdere, pral gespannen bl…
Sinus pilonidalis (haarnestcyste): behandeling en voorkomenSinus pilonidalis (haarnestcyste): behandeling en voorkomenEen sinus pilonidalis kan vervelende klachten veroorzaken. Een andere naam hiervoor is haarnestcyste. Soms is een operat…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloeduitstorting
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.