Beknelde vingers en blauwe nagels bij kinderen
Als het om onze kwetsbare vingers gaat zullen weinigen (in hun kindertijd) nooit de pijnlijke ervaring hebben gehad, van een dichtvallende deur of een gevoelige klap met hamer op de tere vingertjes. Dankzij de flexibiliteit en buigzaamheid van de jeugdige ledematen zijn de gevolgen gelukkig meestal minder ernstig dan de eerste hevige pijn en het gehuil doen vermoeden. Toch is er vooral bij kleine kinderen voortdurende waakzaamheid geboden. Kijk dus altijd goed waar de handjes van het kind zijn, als je samen met de kleine de deur in- en uitgaat. En vooral ook voordat je het autoportier dicht smakt.
Overal loert gevaar
Je kunt kleine kinderen eigenlijk geen moment uit het oog verliezen is een veelgehoorde verzuchting, want zelfs in huis en in de tuin is alom het gevaar en dien je tevens de nodige preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld;
- Geen ladders, trappen of andere klimmogelijkheden laten slingeren.
- Scherpe hoeken zoals harde tafelpunten op gezichtshoogte afschermen.
- Zorgen dat ze niet via gezicht of vingers met elektriciteit in aanraking komen.
- De fornuispannen altijd op de achterste branders, en steelpannen, frituurpannen e.d. nooit met de greep naar voren.
- Hou hete ingeschonken thee ook buiten bereik van de kleintjes.
Maar wees vooral alert op die kleine vingertjes die overal tussen kunnen komen en ernstige verwondingen kunnen oplopen:
Blauwe nagel of beknelde vinger
Als je met een vinger bekneld bent geraakt bijvoorbeeld tussen de deur, kan het goed aflopen met alleen wat pijn. Soms echter zijn de consequenties verstrekkender en moet er een huisarts en bij kinderen vaak ook het ziekenhuis aan te pas komen. Vooral als het (kleine) kinderen betreft dien je er vanzelfsprekend uiterst voorzichtig mee om te gaan, en voorzorgsmaatregelen te nemen.
Blauwe nagel
Wat dien je te doen wanneer je per ongeluk met je vinger of teennagel ergens tussen bent gekomen, bijvoorbeeld een huisdeur of een hamer. Bij een beklemming ontstaat vaak snel een onderhuidse bloeding. Onder de getroffen nagel wordt dan het bloed zichtbaar. Bij een grote bloeding kan de nagel na verloop van enige tijd zelfs loskomen. Een beknelde nagel kan als het meevalt resulteren in slechts een Klein bloedvlekje onder de nagel. Maar bij een stevige beknelling of klap met grote hamer kan een volledig blauwzwarte nagel het gevolg zijn.
Eerste hulp bij blauwe nagel
Een klein bloedvlekje onder de nagel kan geen kwaad en groeit spontaan uit, tot het moment dat stukje nagel na verloop van tijd uiteindelijk wordt afgenipt met het nagelschaartje.
Raadpleeg echter in de volgende gevallen een arts:
- Als de nagel volledig blauw is.
- Er bijkomende wonden aan vinger of teen zijn.
- Bij hevige pijn.
Beknelde vinger
Als een kind heeft klemgezeten met een vingertje of zich heeft gestoten, dan raakt onder de huid het weefsel beschadigd en er ontstaat er een zwelling. Zo’n zwelling veroorzaakt pijn. Koel de plek minstens 10 minuten met koud water. Het kind kan de bezeerde vinger natuurlijk beter zo weinig mogelijk gebruiken.
Wanneer naar de arts?
Als je ziet dat de stand van de vinger niet goed is of als je kind de vinger niet goed kan gebruiken, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Ook wanneer de pijn na een dag of drie nog steeds niet is verminderd, kun je beter naar de huisarts gaan om na te gaan of er niet meer beschadigd is.
Hoe kun je dergelijke ongelukken voorkomen?
Een kindveilige bescherming kun je bereiken met verschillende hulpmiddelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van deurklemmen, speciale veiligheidstrips, deurbuffers of een deurspleetbeveiligers. Of leg desnoods een handdoek over de deur. Met zo'n simpele handdoek voorkom je dat de deur volledig dicht kan, waardoor vingerbeklemming wordt voorkomen.
Lees verder