Een ontstoken vinger of teen

Een ontstoken vinger of teen We hebben er allemaal wel eens last van, een ontstoken plek aan de zijkant van onze vingernagel of teennagel, kan dit kwaad en wat kun je ertegen doen?

Pijnlijke rode plek naast de vinger- of teennagel

Het komt nogal eens voor dat je last hebt van een pijnlijke rode en gezwollen plek naast of onder de nagel van één van je vingers of één van je tenen. De plek is warm en klopt en er kan wat pus uitkomen. De oorzaak van zo'n plek is niet altijd duidelijk, maar vaak is het het gevolg van velletjes afbijten of ingegroeide teennagels. Doordat er kleine, oppervlakkige wondjes zijn ontstaan kan een bacterie zich makkelijk nestelen en een ontsteking veroorzaken.

Moet ik naar de dokter met een ontstoken vinger of teen?

Je hoeft in eerste instantie niet naar de dokter met zo'n ontstoken plek, vaak gaat de plek vanzelf weer weg na een paar dagen ongemak. Soms echter kan de ontsteking zich uitbreiden, en is er een opgehoopte zwelling te zien. De zwelling heeft een geel/groene kleur en de huid gaat steeds strakker staan en wordt steeds pijnlijker. Is dit het geval, dan is het tijd om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan een opening maken in de opgezwollen huid, waardoor het opgehoopte pus kan wegstromen. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking zal de huisarts een antibacteriële zalf of antibiotica voorschrijven.

Wat kan ik zelf doen tegen een ontstoken vinger of teen?

De uitgelezen remedie tegen een ontstoken vinger- of teennagel is het nemen van sodabadjes. Wanneer je de huisarts bezoekt met een licht ontstoken vinger of teen, dan zal deze dit middel ook aanraden. Vooralsnog hoef je geen medicijnen voorgeschreven te krijgen.

Hoe maak ik een sodabadje?

Een sodabadje is simpel om te maken. Kook eerst wat water, voeg daar natuurzuivere soda aan toe. Een zakje sodakorrels is gewoon bij de drogist te koop. Voor een sodabadje voor een vinger of een teen is één eetlepel soda op 1 liter water voldoende.

Laat de soda in het kokend water oplossen en laat het afkoelen tot je er met je vinger of teen in kunt zonder deze te verbranden. Laat je teen of vinger twee maal per dag 10 minuten weken in een sodabadje en het ongemak zal in de meeste gevallen snel verdwijnen. Je kunt ook Biotex (wasmiddel) gebruiken in plaats van soda, dit werkt evengoed.

Wanneer wel naar de dokter met een ontstoken vinger of teen?

In de volgende gevallen moet je naar de dokter met een ontstoken vinger of teen:
  • Wanneer er veel pus onder de huid is opgehoopt en de huid helemaal strak staat
  • Wanneer er na een paar dagen sodabadjes geen verbetering is opgetreden.
  • Wanneer je diabetes hebt (let op: bij diabetes geen soda- of Biotexbadje gebruiken! Wegens een aanzienlijk groter infectiegevaar moeten diabetespatienten wel een dokter bezoeken bij een ontstoken teennagel)
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omloop of paronychium, symptomen en behandelingOmloop of paronychium, symptomen en behandelingRuim 2 miljoen Nederlanders hebben last van dwangmatig nagelbijten. Dit is iets dat al vaak in de jeugd ontstaat. Niet a…
Ingegroeide nagel behandelenIngegroeide nagel behandelenWanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels,…
Een ontstoken vinger, behandelingEen ontstoken vinger, behandelingEen ontstoken vinger kan ontstaan door een wondje of het afbijten van velletjes. Ook een ingescheurde of ingegroeide nag…
Eerste hulp bij een gekneusde vinger of teenEerste hulp bij een gekneusde vinger of teenDe vingers en de tenen zijn de meest kwetsbare ledematen aan ons lichaam. Met een keertje flink stoten heb je al een kne…

Olifantsziekte: 130 miljoen slachtoffers wereldwijdDeze ziekte, met de officiële benaming lymfatische filariasis, wordt gekenmerkt door verdikking van de huid en de onderl…
Schizofrenie: werking, oorzaken en medicatieSchizofrenie is een ernstige psychische aandoening gekenmerkt door verlies aan contact met de werkelijkheid, hallucinati…
Reacties

Joey, 29-12-2012
Ik heb al echt een hele lange tijd last van 2 ontstoken tenen, ze zijn helemaal rood, de huid staat strak (ook bij de nagelriem) en is dik. Ook komt er vaak wit pus uit dat stinkt en er zit ook wildvlees aan de randen van mijn nagel. Ik durf niet echt naar de huisarts te gaan maar kan ik de ontsteking zelf oplossen? Of toch naar de huisarts gaan? Reactie infoteur, 29-12-2012
Er zo lang mee blijven lopen is echt niet goed! Raadpleeg dus toch je huisarts.

Sven, 21-10-2012
Ik heb al lang last van mijn grote teen. Er zit een soort van ontsteking op waardoor het best wel pijn doet. Aan het begin kwam er wel pus uit maar nu niet meer. Ik neem vaak een sodabad maar dat helpt niet altijd. Ik voetbal en kan dus niet meer schieten dus weer iemand wat ik moet doen? Reactie infoteur, 22-10-2012
Als de klachten niet verdwijnen is het advies: altijd naar je huisarts!

Rinske, 28-09-2012
Ik heb altijd last van ontstoken tenen. Beide voeten altijd de grote teen. Als ik een sodabadje neem gaat het vaak eerst over maar komt daarna gelijk eigenlijk weer terug? Kan ik hiervoor langs de dokter? Reactie infoteur, 29-09-2012
Als het steeds terug komt zou ik zeker even langs de dokter gaan. Eens een afspraak maken bij een pedicure kan ook.

Roza, 17-07-2012
Wat is de reden dat een diabetes patient bij ontstoken vinger geen soda-of biotexbadje mag gebruiken? Dit is wel aangeraden door de huisarts. Reactie infoteur, 17-07-2012
Als je er eerst mee naar de huisarts ben geweest en deze heeft het geadviseerd, dan is een sodabadje prima! Bij diabetes patiënten is er meer kans op ernstige infecties, daarom is het belangrijk om eerst de huisarts ernaar te laten kijken. Het advies geldt vooral bij een ontstoken teen, omdat bij diabetes patiënten het gevoel in de voet minder kan zijn en daardoor de ernst van de infectie kan worden onderschat.

A., 26-11-2011
Ik heb een ontsteking aan mijn grote teen. En heb op advies van de huisarts een voetenbad genomen met biotex en hij heeft mij antibiotica voorgeschreven wat ik erg vervelend vind. 7 dagen antibiotica!
Is het mogelijk de antibiotica niet te slikken. Inmiddels is de ontsteking voor zover ik kan zien over. Ik heb in ieder geval geen pijn meer.
Moet ik door blijven gaan met een voetenbad zodat ik zeker ben dat alles eruit is? Reactie infoteur, 27-11-2011
Doorgaan met voetenbad is prima, maar zeer zeker doorgaan met de antibiotica! Altijd de kuur afmaken. Het ziet er nu misschien goed uit, maar als je de kuur niet afmaakt kan de ontsteking net zo goed weer terugkeren!

Natalie Sinuraya, 21-07-2011
Mijn zoontje van 2,5 heeft een ontsteking bij zijn duim. Ik heb het proberen door te prikken dat lukte niet. Daarna ben ik naar de huisarts geweest die heeft het door geprikt. Nu is het de bovenste gedeelte van zijn duim helemaal blauw en hij begint op zijn hand ook blaasjes te krijgen. En ook rond zijn mond en nu zelfs iets op zijn oor. Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 23-07-2011
Terug naar de huisarts! Kan een bacteriële infectie zijn, maar dat is alleen door een arts te beoordelen. Uiteraard kan het ook iets anders zijn, dus laat de huisarts er nog een keer naar kijken.

Frank, 26-05-2011
Ik heb al 2 jaar dat mijn grote teen lichtonstoken is of behoorlijk heb in de meeste weken dat mijn grote teen niet pijnlijk is maar als er een flinke stoot tegen aankomt raakt hij ontstoken als ik in de biotex met mijn voet ga gaat het na een week ongeveer weer weg maar het kan weer door een flinke stoot tegen mijn teen makkelijk terugkomen zal ik naar de dokter gaan? Reactie infoteur, 28-05-2011
Het kan zijn dat je een ingegroeide teennagel hebt, waardoor je teen bij het stoten beschadigt en wederom geïnfecteerd raakt. Je kunt langs de dokter gaan, maar wellicht is een bezoekje aan een pedicure die je teennagel behandelt effectiever. Succes!

Enny, 31-07-2010
Wat moet ik doen als de zwelling met pus is opengebroken? Is dan een sodabadje voldoende of moet ik alsnog naar de huisarts? Reactie infoteur, 31-07-2010
Hou het even in de gaten. Als de teen rood en dik blijft en er pus uit blijft komen of de pus blijft onder de huid ophopen, dan moet je even naar de huisarts. Neem sodabadjes en kijk of het de komende twee dagen verbetert, zo niet: naar de huisarts. Via internet kan niemand zien hoe jouw teen er uit ziet. Heb je veel pijn en/of vertrouw je het niet, ook even de huisarts bellen.

Roos, 27-03-2010
Ik heb erg last van een ontstoken vinger er zit en groot wondje onder mijn vinger en ook op mijn nagelriemen! wat moet ik doen? Reactie infoteur, 27-03-2010
Als je een verwonding hebt aan de vinger, die is gaan ontsteken, dan is het toch even goed om de dokter hier naar te laten kijken. Als er vuil in de wond is gekomen, dan heb je kans op bloedvergiftiging. Bij een gewone ontstoken vinger of teen is er geen sprake van een open wond. Dus even de dokter bellen.

Joey, 27-01-2010
Door het slecht knippen van mijn nagels heb ik een ingegroeide nagel gekregen om mijn grote teen
ik ben dus vandaag langs de huisarts geweest, en die heeft aleen gezegd dat ik wat soda biotex groen moest gaan gebruiken! en als ut niet zou helpen, moest ik pas terugkomen om misschien een operatie te ondergaan! ik was binnen 3 minuten de kamer uit!
terwijl er pus uitkomt en ontstoken is! en hij zegt maar dat het normaal is -_-
sodakorrels kan ik bij de drogist halen kan ik dat ook bij soda biotex groen doen? Reactie infoteur, 27-01-2010
Je moet of Sodakorrels, of Biotex gebruiken, niet allebei samen.

Annette, 27-01-2010
Zondag ochtend mijn duim tussen de deur aan de kant van de scharnieren.
De deur is flink dicht gedrukt. Resultaat, de nagel srong aan de achterkant uit de huid.
Er was erg veel bloed. Ik heb hem goed onder de kraan gehouden. Ik ben net niet flauw gevallen.
Aan de zij kant ligt de nagel ook al los. Eén centimeter van de boven kant zit hij over het hele nagelbed nog vast.
Hoe lang duurt het dat de nagel er in zijn geheel afvalt? En mag ik in soda? Of is er iets wat beter werkt?
Ik ben als de dood voor een ontsteking. Ik durf niet naar de dokter, ben bang dat hij hem er verder aftrekt. Een verdoving in de hand is ook erg pijnlijk.
Het is nu drie dagen geleden, en het is een beetje pijnlijk in een hoek waar de nagel al los zit.
Ik gebruik uiteraard handschoenen als ik iets moet schoonmaken en weer andere handschoenen als ik
het eten moet voorbereiden.
Onder de douche laat ik de pleister wel zitten, maar laat het water er gewoon overheen stromen.
Misschien heeft U een middel om in ieder geval een ontsteking te voorkomen. Of zou de dokter
een zalfje hebben die ik er op mag smeren, ontsteking remmend.

Met Vriendelijke Groeten Annette Reactie infoteur, 27-01-2010
Ik zou, ondanks je angst toch even een telefoontje naar de dokter doen. Vaak kan de doktersassistente advies geven wat je in zo'n geval moet doen. Als je de nagel liever niet wilt laten verwijderen, dan moet je dat even zeggen. De dokter zal de nagel alleen verwijderen als dat echt noodzakelijk is. Een flinke infectie is bij een open wond veel gevaarlijker dan een ontstoken nagelriem o.i.d! Dus toch de dokter raadplegen!

Moeder, 24-11-2009
Mijn dochter heeft antibiotica gekregen voor haar ontstoken vinger. Opgezwollen, rood met geel-witte ophoping maar bij doorprikken kwam er niks uit. Er zit nu een betadine pleister op. Wat is verstandig? Wel of niet in een soda badje doen? Reactie infoteur, 24-11-2009
Nee hoor, dat hoeft niet. De antiboiotica gaat, als het goed is, vanzelf zijn werk doen van binnenuit. Een pleister met betadine is prima.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.