Een ontstoken vinger, behandeling

Een ontstoken vinger, behandeling Een ontstoken vinger kan ontstaan door een wondje of het afbijten van velletjes. Ook een ingescheurde of ingegroeide nagel kan een ontsteking veroorzaken. Een bacterie is vaak de veroorzaker. Vaak wordt de ontsteking vanzelf door het lichaam opgeruimd en kan een eventueel sodabadje ter ondersteuning dienen. Wanneer de vinger warm, rood en pijnlijk is of wanneer er pus uit de vinger komt dan moet een arts ernaar kijken. In sommige gevallen is antibiotica nodig. Het gevaar van een ontsteking is dat deze dieper het lichaam kan binnendringen. Er kan als gevolg daarvan fijt ontstaan.

Wat is een ontsteking?

Bij een infectie is er sprake van het binnendringen van een bacterie, virus of schimmel in het lichaam. Vaak zien we een waterige afscheiding uit een wond of uitvloeiing uit neus, oren of ogen. Een infectie wordt bestreden door het lichaam. Soms ontstaat er als gevolg van een infectie een ontsteking. Her lichaam reageert nu veel heviger: zwelling, roodheid, pijn en een geelgroene etterige afscheiding zijn symptomen van een ontsteking. Vaak worden een infectie en een ontsteking met elkaar verward.

Ontstoken vinger

Overal kan een ontsteking optreden, vaak als gevolg van een wondje of een open verbinding met de buitenwereld. Soms komt een ontsteking van binnenuit. Ieder orgaan of lichaamsdeel kan ontstoken raken. Wanneer de vinger ontstoken raakt is de vinger dik, gezwollen, warm, rood, pijnlijk en er komt ontstekingsvocht uit een wond. De verschijnselen kunnen verschillen, samen voorkomen of elkaar afwisselen. Dit is afhankelijk van het type ontsteking, de oorzaak en de ernst. Daarnaast kan er koorts optreden, een ziek gevoel en weinig eetlust.

Velletje van de zijkant van de nagel afbijten

Veel mensen peuteren aan de zijkant van de nagel omdat er een velletje los zit of uit gewoonte. Vaak gebeurt dit peuteren met de tanden of met de andere hand. De vinger wordt rood, warm, pijnlijk en soms gezwollen. Er kan ook (een waterige) etter uitkomen. Het beste is om de vinger driemaal per dag in een badje met soda te houden. Soda is te koop bij de drogist of de supermarkt. Vaak ligt het bij de schoonmaakartikelen. Dit moet minimaal een week lang herhaald worden, soms zelfs langer. Wanneer er geen verbetering optreedt en de ontsteking zelfs erger wordt is het nodig om ermee langs een huisarts te gaan. Bij koorts is het altijd raadzaam direct een arts te waarschuwen. De ontsteking zit dan al te diep om er zelf nog iets aan te doen.

Ontsteking door een wond

De vingers lopen snel verwondingen op doordat we er alles mee aanraken. Meestal zal een verwonding uit zichzelf vrij snel genezen. Ontsmetten met betadine en afdekken met een pleister is vaak al voldoende. Wanneer de genezing moeizaam gaat wil het helpen om een nat verband om de vinger te leggen of de pleister nat te houden. Door het broei-effect wordt de genezing versneld. Baden in soda of groene Biotex helpt om de bacteriën af te breken en de wond schoon te houden. Een goede weerstand zorgt van binnenuit dat de ontsteking goed verholpen kan worden, Gezonde voeding en voldoende beweging dragen bij aan een optimale weerstand.

Wanneer de ontsteking doorzet zal de vinger erg pijnlijk, warm en rood worden. Soms loopt er etter uit de wond. Ga hiermee naar de huisarts: huismiddeltje zullen niet meer helpen. De huisarts zal soms de ontsteking helpen door een sneetje te zetten, waardoor het ontstekingsvocht kan aflopen. Dit kan zowel met als zonder verdoving gedaan worden. Vaak is de verdoving pijnlijker dan de behandeling zelf, maar een en ander hangt af van de mate van ontsteking. Een antibioticakuur helpt de bacteriën af te breken. Het is heel belangrijk om deze kuur af te maken. Te vroeg stoppen zorgt ervoor dat er bacteriën achter blijven. Bovendien zullen deze bacteriën resistentie opbouwen tegen het type antibioticum. Niet afgemaakte kuren zorgen jaarlijks weer voor nieuwe vormen van bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Een nieuwe behandeling met dit medicijn slaat dan niet meer aan.

Fijt aan de vinger

Wanneer een ontsteking niet voldoende behandeld wordt kan er fijt ontstaan: een ontsteking die dieper is doordrongen en het botvlies heeft aangetast. De vingertop is rood, pijnlijk, gezwollen en warm. Na verloop van tijd wordt de vingertop gevoelloos. Fijt oftewel panaritium is niet te behandelen met huismiddeltjes. Alleen een arts kan fijt behandelen. Deze zal een sneetje in de vingertop maken waardoor het ontstekingsvocht af kan lopen. Daarna zal een antibioticakuur moeten ondersteunen bij het genezingsproces. Wanneer de kuur niet aanslaat zal een andere antibioticum geprobeerd worden. Soms is het onduidelijk welk type bacterie of schimmel fijt heeft veroorzaakt.

Wat is soda eigenlijk?

Soda is de algemene benaming voor natriumcarbonaat. Het bestaat uit een wateraantrekkend wit poeder. Wanneer dit poeder met vocht in aanraking komt klontert het samen. Om die reden moet het altijd goed afgesloten en op een droge plek bewaard worden. Soda lost makkelijk op in warm water. Het staat bekend om zijn ontsmettende eigenschappen. Bij kleine wondjes kan het daarvoor gebruikt worden. Los een kleine hoeveelheid soda op in warm water en laat de ontstoken vinger hier tien minuten in trekken. Gebruik geen gloeiendheet water: dit zorgt voor verbranding van de vinger. Wanneer het water teveel is afgekoeld is het niet prettig meer om in het sodabadje te zitten.

Groene Biotex

Biotex is een merk wasmiddel dat in nagenoeg iedere supermarkt te koop is. Er zijn twee varianten: de groenen en de blauwe. De groene variant wordt vaak aangeraden om kleine wondjes mee te ontsmetten. De biologische enzymen in het wasmiddel zorgen ervoor dat bacteriën worden afgebroken. De Biotex breekt eiwitten af waardoor bacteriën afsterven. Ook blijft de wond schoon waardoor nieuwe bacteriën geen kans hebben. Het baden in een badje Biotex is van hetzelfde principe als soda. Los een lepel Biotex op in koud tot lauw water en houd driemaal per dag gedurende tien minuten de vinger hierin.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ontstoken vinger of teenEen ontstoken vinger of teenWe hebben er allemaal wel eens last van, een ontstoken plek aan de zijkant van onze vingernagel of teennagel, kan dit kw…
Fijt: een aandoening door een ontstoken vingertopFijt: een aandoening door een ontstoken vingertopFijt is een ontsteking die meestal ontstaat in een vingertop en die kan ontstaan door een klein wondje door bijvoorbeeld…
Ingegroeide nagel behandelenIngegroeide nagel behandelenWanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels,…
Ingegroeide vingernagel: Symptomen en behandelingIngegroeide vingernagel: Symptomen en behandelingEen ingegroeide vingernagel is een aandoening waarbij de nagelrand in de omliggende zachte huid van de vinger groeit. Di…

Wie verkouden is, heeft nog geen griepWie verkouden is, heeft nog geen griepIn de koude jaargetijden zijn hoesten en snotteren aan de orde van de dag. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat de pati…
De tien meest voorkomende fobieën in NederlandDe tien meest voorkomende fobieën in NederlandIedereen is wel ergens bang voor. Dat is nog niet hetzelfde als een fobie. Maar bepaalde fobieën komen behoorlijk vaak v…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumcarbonaat
  • Dokter.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.