Wie verkouden is, heeft nog geen griep

Wie verkouden is, heeft nog geen griep In de koude jaargetijden zijn hoesten en snotteren aan de orde van de dag. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat de patiënt ook een griep onder de leden heeft. De symptomen van griep en verkoudheid lijken immers erg op elkaar. Toch kan je herkennen dat je met een echte griep van doen hebt.

Griep van een heel andere orde dan verkoudheid

Griep is een term die al gauw valt in de donkere wintermaanden maar die strikt genomen in de meeste gevallen onjuist is. Want wie hoest, een loopneus of keelpijn heeft, is vaak alleen maar verkouden en heeft bij lange na nog geen griep. In tegenstelling tot de man in de straat, onderscheiden experts heel goed de verschillen tussen beide ziekten. De griep, ook wel influenza genoemd, is van een heel ander kaliber dan de doorgaans onschuldige verkoudheid. Elk jaar worden duizenden mensen door griep geveld en voor meerdere dagen buitenspel gezet.

Wat is verkoudheid

Verkoudheid is een van de meest voorkomende ziekten überhaupt: gemiddeld zijn volwassenen twee tot vijf maal per jaar verkouden, kleuters zelfs vier tot acht keer. Daarbij ontstaat, meestal door virussen, een acute infectie van de bovenste luchtwegen.

Symptomen van verkoudheid

Vaak treedt een verkoudheid op na blootstelling aan koude wanneer het lichaam toch al verzwakt is. Typische symptomen van zo'n infectie van de luchtwegen zijn:
  • hoesten;
  • een loopneus;
  • heesheid;
  • keelpijn.
Meestal zijn virussen verantwoordelijk voor deze infecties van de luchtwegen.

Griep of verkouden?

Veel voorkomende oorzaken van verkoudheid zijn het Rhino-, Corona- en Adenovirus. Maar ook influenzavirussen (griepvirussen) kunnen een verkoudheid veroorzaken. Spreekt men bij weinig uitgesproken symptomen al gauw van een verkoudheid, dan kan er dus zeer wel van een, weliswaar bescheiden, influenza (griep) sprake zijn. Maar een echte griepinfectie kan ook levensbedreigend zijn. Daarom is het in een vroeg stadium, als een therapie optimaal werkt, belangrijk om te onderscheiden of men te maken heeft met een echte griep of een verkoudheid.

Helpen antibiotica bij verkoudheid?

Aangezien meer dan 200 verschillende soorten virussen een gewone verkoudheid kunnen veroorzaken, is er nog steeds geen remedie tegen verkoudheid beschikbaar die de oorzaak ervan effectief bestrijdt. De behandeling van een verkoudheid is er daarom vooral op gericht om de symptomen te verlichten, bijvoorbeeld door het inademen van stoom, warme dranken met honing, zuigtabletten of lichamelijke inactiviteit. Antibiotica helpen bij een viraal geïnduceerde verkoudheid alleen dan, wanneer er tevens sprake is van een bacteriële infectie, omdat deze geneesmiddelen anders geen of weinig voordeel bieden. Zinkpreparaten daarentegen kunnen bij behandeling van verkouden maar overigens gezonde mensen, duur en hevigheid van een verkoudheid vaak verminderen.

Kan je een verkoudheid voorkomen?

Een verkoudheid kan men weliswaar niet 100 procent voorkomen, maar wie zijn afweer versterkt, verlaagt het risico op het krijgen van een verkoudheid wel:
Dat zijn een aantal elementen die het immuunsysteem versterken, zodat dit beter bestand is tegen ziekteverwekkers.

Symptomen van griep

  • bij griep treden hoofdpijn, hoge koorts, droge hoest en keelpijn in een tijdsbestek van nauwelijks twee of drie uur op;
  • en daarbij komen vooral bij kinderen een loopneus en problemen met het maag-darmkanaal voor;
  • in erge gevallen kan het virus niet alleen een longontsteking veroorzaken maar ook leiden tot middenoorontsteking en/of astma-aanvallen;
  • en bij hoge uitzondering komt het tot problematische complicaties zoals een hersenvliesontsteking of een ontsteking van de hartspier;
  • het uitzieken van een echte griep duurt minimaal vijf tot acht dagen.

Een griep komt plotseling, een verkoudheid geleidelijk

Een probleem doet zich echter voor bij ouders: hoe kunnen zij herkennen wat hun kind heeft? Wel, dat is niet eenvoudig want de meeste symptomen van griep zijn vergelijkbaar met die van een zware verkoudheid. Het belangrijkste onderscheid ligt in de snelheid waarmee zich hoesten, koorts of een zere keel manifesteren. Een griep komt plotseling opzetten, een verkoudheid verloopt in de regel meer geleidelijk.

Wat helpt bij griep?

Bij een lichte griep helpen doorgaans dezelfde middelen als bij een zware verkoudheid: vooral bedrust, het inademen van verlichtende middelen en indien nodig, medicijnen om de koorts en pijn te verminderen.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkouden? Ken de overeenkomsten en verschillen tussen griep en een (forse) verkoudheid. Als je wakker wordt en…
Griep: ernstig of valt het wel mee?Griep: ernstig of valt het wel mee?Griep: veel mensen praten over griep wanneer ze zich wat ziek voelen. Daardoor lijkt het alsof griep zeer veel voorkomt.…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…

Eileiderontsteking: symptomen en behandelingEileiderontsteking: symptomen en behandelingDe eileiders zijn een onderdeel van het vrouwelijke voortplantingsorgaan en bevinden zich in de onderbuik. Als deze onts…
Een ontstoken vinger, behandelingEen ontstoken vinger, behandelingEen ontstoken vinger kan ontstaan door een wondje of het afbijten van velletjes. Ook een ingescheurde of ingegroeide nag…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.