Wie verkouden is, heeft nog geen griep
In de koude jaargetijden zijn hoesten en snotteren aan de orde van de dag. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat de patiënt ook een griep onder de leden heeft. De symptomen van griep en verkoudheid lijken immers erg op elkaar. Toch kan je herkennen dat je met een echte griep van doen hebt.
Griep van een heel andere orde dan verkoudheid
Griep is een term die al gauw valt in de donkere wintermaanden maar die strikt genomen in de meeste gevallen onjuist is. Want wie hoest, een loopneus of keelpijn heeft, is vaak alleen maar verkouden en heeft bij lange na nog geen griep. In tegenstelling tot de man in de straat, onderscheiden experts heel goed de verschillen tussen beide ziekten. De griep, ook wel influenza genoemd, is van een heel ander kaliber dan de doorgaans onschuldige verkoudheid. Elk jaar worden duizenden mensen door griep geveld en voor meerdere dagen buitenspel gezet.
Wat is verkoudheid
Verkoudheid is een van de meest voorkomende ziekten überhaupt: gemiddeld zijn volwassenen twee tot vijf maal per jaar verkouden, kleuters zelfs vier tot acht keer. Daarbij ontstaat, meestal door virussen, een acute infectie van de bovenste luchtwegen.
Symptomen van verkoudheid
Vaak treedt een verkoudheid op na blootstelling aan koude wanneer het lichaam toch al verzwakt is. Typische symptomen van zo'n infectie van de luchtwegen zijn:
- hoesten;
- een loopneus;
- heesheid;
- keelpijn.
Meestal zijn virussen verantwoordelijk voor deze infecties van de luchtwegen.
Griep of verkouden?
Veel voorkomende oorzaken van verkoudheid zijn het Rhino-, Corona- en Adenovirus. Maar ook influenzavirussen (griepvirussen) kunnen een verkoudheid veroorzaken. Spreekt men bij weinig uitgesproken symptomen al gauw van een verkoudheid, dan kan er dus zeer wel van een, weliswaar bescheiden, influenza (griep) sprake zijn. Maar een echte griepinfectie kan ook levensbedreigend zijn. Daarom is het in een vroeg stadium, als een therapie optimaal werkt, belangrijk om te onderscheiden of men te maken heeft met een echte griep of een verkoudheid.
Helpen antibiotica bij verkoudheid?
Aangezien meer dan 200 verschillende soorten virussen een gewone verkoudheid kunnen veroorzaken, is er nog steeds geen remedie tegen verkoudheid beschikbaar die de oorzaak ervan effectief bestrijdt. De behandeling van een verkoudheid is er daarom vooral op gericht om de symptomen te verlichten, bijvoorbeeld door het inademen van stoom, warme dranken met honing, zuigtabletten of lichamelijke inactiviteit. Antibiotica helpen bij een viraal geïnduceerde verkoudheid alleen dan, wanneer er tevens sprake is van een
bacteriële infectie, omdat deze geneesmiddelen anders geen of weinig voordeel bieden. Zinkpreparaten daarentegen kunnen bij behandeling van verkouden maar overigens gezonde mensen, duur en hevigheid van een verkoudheid vaak verminderen.
Kan je een verkoudheid voorkomen?
Een verkoudheid kan men weliswaar niet 100 procent voorkomen, maar wie zijn afweer versterkt, verlaagt het risico op het krijgen van een verkoudheid wel:
Dat zijn een aantal elementen die het
immuunsysteem versterken, zodat dit beter bestand is tegen ziekteverwekkers.
Symptomen van griep
- bij griep treden hoofdpijn, hoge koorts, droge hoest en keelpijn in een tijdsbestek van nauwelijks twee of drie uur op;
- en daarbij komen vooral bij kinderen een loopneus en problemen met het maag-darmkanaal voor;
- in erge gevallen kan het virus niet alleen een longontsteking veroorzaken maar ook leiden tot middenoorontsteking en/of astma-aanvallen;
- en bij hoge uitzondering komt het tot problematische complicaties zoals een hersenvliesontsteking of een ontsteking van de hartspier;
- het uitzieken van een echte griep duurt minimaal vijf tot acht dagen.
Een griep komt plotseling, een verkoudheid geleidelijk
Een probleem doet zich echter voor bij ouders: hoe kunnen zij herkennen wat hun kind heeft? Wel, dat is niet eenvoudig want de meeste symptomen van griep zijn vergelijkbaar met die van een zware verkoudheid. Het belangrijkste onderscheid ligt in de snelheid waarmee zich hoesten, koorts of een zere keel manifesteren. Een griep komt plotseling opzetten, een verkoudheid verloopt in de regel meer geleidelijk.
Wat helpt bij griep?
Bij een lichte griep helpen doorgaans dezelfde middelen als bij een zware verkoudheid: vooral
bedrust, het inademen van verlichtende middelen en indien nodig, medicijnen om de koorts en pijn te verminderen.