Griep: ernstig of valt het wel mee?

Griep: ernstig of valt het wel mee? Griep: veel mensen praten over griep wanneer ze zich wat ziek voelen. Daardoor lijkt het alsof griep zeer veel voorkomt. Echte griep is echter een infectie met het influenza-virus en veroorzaakt meer klachten dan een gewone neusverkoudheid. Alles over griep en wat het verschil is.

Wat is griep?

Met griep wordt vaak een aantal vage symptomen en klachten bedoeld, die duiden op een ziektebeeld van een doorgaans weinig ernstige aard. Met griep kan ook bedoeld worden de ziekte die bekend staat onder de naam influenza, dat wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Een influenza-infectie

Een infectie met het influenzavirus wordt overgebracht door hoesten en niezen, dit virus verspreid zich dus via de lucht. Eén tot drie dagen na de besmetting krijgt de patiënt pijn in de ledematen en in de rug en hoofdpijn. Er treedt koorts op en moeheid. De patiënt voelt zich lusteloos en heeft een algemeen ziek gevoel. Influenza duurt nooit langer dan zeven dagen, soms iets langer. De meeste patiënten echter voelen zich na drie dagen al een stuk beter. In sommige gevallen treedt er naast de griep een longontsteking op. Dit kan voorkomen door een bijkomende bacterieel infectie tezamen met het influenzavirus.

Influenza wordt in drie groepen onderverdeeld: type A, B en C. Het type A veroorzaakt de meeste griep, maar ook sterfte. Sterfte als gevolg van griep komt vooral bij oude mensen en bij mensen met een verzwakt afweersysteem voor. Bij deze laatste groep gaat het vooral om mensen met een onderliggende ziekte, waardoor het afweersysteem verzwakt, zoals bij AIDS, leukemie etc.

Het type C veroorzaakt vooral een verkoudheid met jonge mensen. Het type B veroorzaakt ook griep, maar in mindere mate. De Spaanse griep uit 1918-1919 heeft veel doden tot gevolg gehad: ruim 25 miljoen mensen zijn gestorven aan deze griep.

Bij een infectie met het influenzavirus is het van belang dat de patiënt voldoende rust houdt. Werken of naar school toe gaan is niet aan te raden, hierdoor verergeren de klachten alleen maar. Wanneer de patiënt zich beter voelt, kan deze wel weer aan het werk gaan. Goede voeding is ook van belang. Tijdens een griep heeft men snel de neiging om niks tot weinig te eten. Echter, hierdoor neemt de zwakte alleen maar toe. Ventileer de slaapkamer regelmatig en zorg ook voor schoon beddengoed. Voldoende vitaminen ondersteunen het lichaam tijdens het herstel. Hoewel niet wetenschappelijk is bewezen dat extra vitamine C voor een sneller herstel zorgt, hebben veel mensen er wel baat bij. Bovendien is een extra dosis vitamine C meestal niet schadelijk.

Wanneer er ook een bacterieel infectie bij de groep komt kijken, wordt er een antibiotica-kuur voorgeschreven. Het is van het grootste belang dat deze kuur helemaal wordt afgemaakt. Wanneer dit niet gebeurt, blijven bacteriën achter en zorgen voor een nieuwe ontsteking.

Om een griep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om het afweersysteem van het lichaam op peil te houden met gezonde voeding, voldoende frisse buitenlucht en een goede nachtrust. De griep kan ook voorkomen worden middels een inenting, de griepprik. Deze wordt vooral gegeven aan mensen met een zwak afweersysteem en aan ouderen. Ook mensen waarvoor de griep gevaarlijk is, wordt de griepprik toegediend. Te denken valt aan suikerpatiënten, mensen met hartproblemen en longafwijkingen, chronische nierziektes, ademhalingsafwijkingen etc. Na een griepprik kan men zich een tijdje ziek voelen, omdat er een lichte griep ontstaat.

Griep: verkoudheidsvirus

Vaak wordt al van griep gesproken bij het oplopen van een verkoudheidsvirus, waarbij ook lichte koorts kan optreden. Het gaat hierbij om een infectie van de bovenste luchtwegen. Meestal is het rhinovirus of het coronavirus hiervoor verantwoordelijk. Bij een verkoudheid heeft men last van een lopende of een verstopte neus, met veel snotvorming. Hoesten en keelpijn komt ook voor. ook kan men hoofdpijn krijgen. De patiënt is vermoeid maar niet zodanig dat hij of zij in bed moet gaan liggen. Meestal kan hij of zij gewoon gaan werken of naar school, maar moet het in sommige gevallen iets rustiger aandoen.

Een verkoudheid duurt maximaal zeven dagen. In de meeste gevallen voelt de patiënt zich na drie tot vier dagen al beter. De neus kan flink dicht gaan zitten: meestal duurt dit een tot drie dagen, waarna de neusholte weer vrij van slijm wordt.

Een neusverkoudheid is besmettelijk, maar niet levensbedreigend. Een neusverkoudheid is ook minder ernstig dan een influenza-infectie. Kinderen kunnen soms wel tot 15 keer verkouden zijn binnen één jaar. Wie eenmaal een verkoudheid heeft doorlopen, wordt levenslang immuun voor dit virus. er zijn echter zoveel virussen die verkoudheid veroorzaken, dat ieder mens meerdere malen verkouden wordt: ook op latere leeftijd. Ouderen worden in ieder geval niet meer zo vaak verkouden als kinderen: voor de meeste virussen zijn ze immuun geworden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprikGriep: verschijnselen en behandeling en de griepprikMensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel vo…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…

Dikkedarmkanker: oorzaak en behandeling tumoren dikke darmDikkedarmkanker: oorzaak en behandeling tumoren dikke darmDikkedarmkanker komt vrij vaak voor. Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van darmkanker, evena…
Triggerpoints, oorzaak van chronische pijnTriggerpoints, oorzaak van chronische pijnChronische pijn, zeurende pijn, onbegrepen pijn? De kans is groot dat pijn wordt veroorzaakt door triggerpoints: actieve…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verkoudheid
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.